El Col•lectiu Ecologista Bosc Verd i el GEVEN (Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès) volem denunciar l'última mort d'un bernat pescaire (Ardea cinerea) per l'atrapament que va patir, a finals del 2013, amb un fil de pescar  que penjava d'un arbre al riu Foix, fora de la zona acotada de pesca, dins dels límits de l'Espai Natural del Parc del Foix, gestionat per la Diputació de Barcelona. Es tractava d'un exemplar jove nascut al Parc aquesta passada primavera, fet que entristeix més el seu tràgic final.

Darrerament, els accidents de la fauna del Parc del Foix amb fils i hams de pescar abandonats pels pescadors és reiterada. Només en els darrers temps, per aquesta causa, han mort un gamarús (Strix aluco), dos corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo), una oreneta cuablanca (Delichon urbicum) i un ratpenat (tots ells espècies protegides per la legislació actual).

El més lamentable és que, menys un dels ocells, els altres animals han trobat la mort en zones del riu o l'embassament on teòricament la pesca està prohibida.

Per aquests fets, Bosc Verd i GEVEN, denunciem la poca o nul•la implicació, per una banda, de la Federació de Pesca, que cobra les llicències als pescadors i els diners recaptats no repercuteixen ni en el control dels abonats ni en la neteja de l'entorn que embruten majoritàriament els pescadors. I, per l'altra banda, de la Diputació de Barcelona, la qual s'implica molt vagament a potenciar i salvaguardar els ecosistemes i la riquesa faunística que hi habita, única al Penedès.

Quelcom passa quan tot continua igual que fa molts anys: el riu Foix i la riera de Marmellar continuen patint abocaments contaminants, les espècies vegetals i animals al•lòctones guanyen terreny a les autòctones en les seves ribes i no s'actua enèrgicament i amb eficàcia per combatre’ls.

No hi ha cap xarxa d'itineraris en condicions: la seva mala senyalització, sense cap valor educatiu, naturalístic ni de cap mena, els seus corriols perduts per falta de manteniment... donen una imatge del Parc del Foix totalment desoladora.

Els ocells, els mes fàcils d'observar i més abundants, no tenen cap zona restringida al pas de persones per poder descansar, sobretot els caps de setmana, quan la gent hi circula per arreu.

I aquest últim fet, dels ocells i altres animals morint atrapats als fils de pescar penjats dels arbres del Parc, ja és la gota que fa vessar el got d'una sensació d'abandonament de la natura del Parc del Foix.
Per aquest motiu reclamem a les administracions responsables i a la Federació de Pesca que posin les mesures necessàries per evitar que aquests fets es repeteixin i situïn la preservació dels excepcionals valors naturals d’aquest espai únic al capdamunt de les seves prioritats.