ECOLOGIA MARINA, ALTERNATIVA A LA CRISI

Cal aturar la sobrepesca i l'abocament de fertilitzants i productes químics i crear grans reserves marines

S'ha de promoure la consciència col·lectiva sobre el valor dels oceans i l'impacte que el canvi climàtic provocarà sobre la seva biodiversitat

Gairebé tres quartes parts del planeta estan cobertes per l'oceà. El 97% de l'aigua de la Terra es troba al mar. Les interaccions entre l'aire i el mar determinen el clima i el temps. Els corrents oceànics regulen el termòmetre global de la Terra. Els oceans, que actuen d'embornal del CO2 que genera la societat industrial, són una resposta a la lluita contra el canvi climàtic. Per totes aquestes funcions ens cal protegir-los.

Del mar han sorgit els bacteris microscòpics més ínfims a partir dels quals s'ha format la més gran criatura: la balena blava. Charles Darwin (1809-1882), que fonamentà una part de la teoria de l'evolució amb l'estudi de les espècies marines, ja ens advertí que la nostra supervivència dependria de com conservem aquesta immensa però delicada estructura ecològica de la qual ha sorgit la vida. Però el model de desenvolupament de la societat industrial ha anat contra aquesta racionalitat i hem convertit el litoral en un laboratori químic on es barregen tota mena de productes que la naturalesa no aconsegueix eliminar i que s'acumulen en les cadenes tròfiques: hidrocarburs aromàtics, PCB, metalls pesants i tants productes químics dels quals desconeixem l'impacte ambiental.

Una espectacular redistribució del repartiment de les espècies marines es produirà abans del 2050 pels efectes del canvi climàtic, segons els investigadors de la universitat canadenca de Colúmbia Britànica. Els peixos es desplaçaran 40 quilòmetres cap al nord cada deu anys. A les aigües tropicals moltes espècies desapareixeran per sempre. Els sectors pesquers de les latituds equatorials en resultaran greument afectats, però també del Mediterrani. Ens hem de preparar per aquest canvi global.

Les Jornades d'Ecologia Marina i Medi Ambient de Palafrugell (Baix Empordà), iniciades l'octubre del 2001, i en què ja han participat prop de cinquanta científics i experts, tenen precisament com a objectiu promoure, mitjançant la informació i el debat, la consciència col·lectiva sobre el valor dels oceans i l'impacte que el canvi climàtic provocarà sobre la seva biodiversitat.

La cinquena edició (www. unasolaterra.org), demà i dissabte, ve emmarcada per l'Any Darwin; la Conferència de Copenhaguen sobre el Canvi Climàtic; la creació de la Xarxa d'Àrees Marines Protegides i el futur Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter, que pot esdevenir un dels més importants de la Mediterrània. Així ho va constatar el comandant Jacques-Yves Cousteau quan el setembre de 1954 visità la zona amb el Calypso. Albert Falcó, un dels mítics mariners que el va acompanyar en aquella expedició, va declarar-me: «En tinc un record molt agradable, dels paisatges litorals gironins. De les grutes que vàrem visitar, del corall vermell, de les varietats de peixos de la Costa Brava. És un espai que mereix ser protegit.»

Avui, l'ecologia marina, que tant defensava com a base de la nostra qualitat de vida el malaurat ecòleg Ramon Margalef (1919-2004), se'ns presenta com una alternativa a la crisi del model productiu i urbanístic costaner. Els oceanògrafs demanen que s'aturi la sobrepesca i l'abocament de fertilitzants i productes químics, i que es creïn grans reserves marines, com la del cap de Creus. Els ecologistes, per la nostra part, reivindiquem que els oceans siguin un potencial per a les energies eòlica i mareomotriu; que es possibilitin programes i inversions en R+D (recerca i desenvolupament) per millorar el coneixement del fons marí; que al seus litorals proliferin les instal·lacions solars i l'arquitectura bioclimàtica; que les reserves i parcs marins estimulin el turisme de qualitat.

Si existís un projecte integral amb aquesta nova visió bioeconòmica estaríem parlant de centenars de nous llocs de treball.

El fet que Barcelona esdevingui seu de la Unió pel Mediterrani hauria de comportar també el compromís de contribuir a aquesta alternativa mitjançant una política de concertació i diàleg amb els països del nord d'Àfrica amb l'objectiu de regenerar el Mare Nostrum. Si la crisi és utilitzada per reproduir al Magrib el model fracassat de la riba nord, agreujarem encara més els efectes del canvi climàtic. L'esperança es troba, doncs, en la mobilització de la societat civil i dels riberencs conscients que el model desenvolupista està ja esgotat; que la crisi ens obliga a un canvi radical de paradigma.

Santiago Vilanova

President de l'Associació Una Sola Terra

El Punt, 2 d'abril de 2009

И рискуя, он медлил, чтобы "Классические сказки"дать мне это время.

Ты слишком много себе позволяешь, девочка, слишком много.

А свод, который она устанавливает над вторым генератором, может уничтожить все "горячий ключ отдых"живое отсюда до Бостона.

Он чувствовал это всю свою жизнь, с "Неонатология. Практические рекомендации"первых школьных дней, интенсивно, похоже на барабанный бой.

Если ты ухватишься за один конец плаща, я, возможно, "кряк бригада онлайн"смогу вытащить тебя.

Существо не говорило ни на одном языке и все, с кем бы "решебник геометрии атанасян 7 класс"оно ни столкнулось, убегали от него.

Теперь "Рожденная женщиной Твой путь к женской силе" я в полной мере осознал, "Тай-аут" что Тувун сын Висс Злоязыкой.

Дойдя до стены кратера, "Чехов Рассказы" Маусглов крепче ухватился за Лунную "Азбука природы" Птицу, разгадав его намерение "Тонна анекдотов про профессии" подпрыгнуть и начать подъем.

Есть "Новые правила проведения техосмотра 2006" у меня одна идея, "Экспресс-справочник школьника. 9 класс" ответил Аззи.

В ответ визг двигателя усилился.

Десять минут "Адаптация" спустя, когда грузовик возвращался, меня "Прописи с крупными буквами" довели до оргазма дрожащие стекла.

В "След барса" ответ на ваше обязательство владелец выплатит вам пропорциональную долю от комиссионных.

Да, "краткое содержание рассказа выстрел" лорд Аззи, подтвердил магистр Альберт, сверкнув глазами, этого мошенника я "Мохнатый ребенок: истории о людях и животных" знаю достаточно хорошо.

Плазмоту было не на что надеяться, и "алан вейк скачать" он был бессилен предпринять что-либо, "курсовая по базы данных" безучастно подсчитывая витки газовой трубки и пытаясь приноровиться к невероятным "будильник на андроид скачать" по внутренней силе сгустками энергии.

Имелось также три попытки изобразить Колесо-Призрак; ни одна "решебник по геометрии 7-9 класс решебник" из них не привела к успеху.

Все, что "скачать лето лето море солнце" я могу сделать, это рассказать одну историю.

В долинах "учебник русского языка 2 класс скачать" можно было найти заросшие лианами руины; красноватый чертополох "решебник атанасян 7-9 класс геометрия" упрямо карабкался вверх по "Английский язык. 7 класс. Книга для учителя. Пособие для школ с углубленным изучением англ. языка" отвесным склонам.

Линк покраснел, но быстро пришел в себя.