CONVIURE AMB ELS TÒXICS

No podem fer raonaments simples i demanar el que no és possible: la seguretat total email protegit

Sense insecticides no podríem obtenir aliments suficients per a una població creixent, especialment la dels països subdesenvolupats. Ara bé, el seu ús ha de ser controlat i mínim

La nostra societat no vol riscos i exigeix seguretat en tots els productes i activitats. És lògic, però és assolible en termes absoluts? És possible un medi ambient sense cap contaminació? Del tot, no. Una causa de contaminació ambiental és el foc i el fum que produeix, però sense foc o sense combustions no podríem viure, i la civilització no seria possible. No es podria cuinar o disposar de mitjans de transport, per exemple. La contaminació ambiental no és un fet recent. Quan l'home de les cavernes va controlar el foc per escalfar-se o bullir o rostir aliments, ja va començar a abocar al medi productes tòxics. Quan fem carn a la brasa és inevitable que gotes de greix caiguin sobre el caliu o la llenya encesa i es desprengui fum. En aquest fum hi ha unes substàncies cancerígenes, que es formen inevitablement quan s'escalfa greix a altes temperatures, anomenades benzopirens. Això passa encara que sigui carn de la millor i llenya dels boscos d'aire més pur. Vol dir això que cal renunciar a la carn a la brasa? No, vol dir que n'hem de menjar amb mesura, en el marc d'una dieta equilibrada, perquè la toxicitat de les substàncies és un concepte relatiu que depèn de la dosi. Com ja va dir al segle XVI el metge i alquimista Paracels, «la dosi fa el verí». No hi ha substàncies tòxiques en un sentit absolut, sinó que depèn de les quantitats ingerides i de la freqüència amb què ho fem. La vitamina A, per exemple, és essencial, però a dosis elevades és tòxica. Per tant, no podem fer raonaments simples i demanar el que no és possible, la seguretat total.

Un exemple il·lustratiu és el cas de l'insecticida DDT. Fa pocs dies hem sabut que l'ONU vol prohibir altra vegada del tot l'ús del DDT per eliminar el mosquit que transmet el paràsit que causa la malària o paludisme. Aquest insecticida ja estava prohibit des de fa temps a la majoria de països, per la seva toxicitat sobre persones, animals i el medi ambient, però l'any 2006 l'OMS (Organització Mundial de la Salut) en va tornar a recomanar un ús controlat a l'interior dels habitatges, com a una eina eficaç per eliminar el mosquit i evitar el paludisme. Usat amb cura d'aquesta manera s'evita una malaltia greu en poblacions de països subdesenvolupats que no tenen altres recursos per fer-ho. Dit d'una manera molt crua, s'evita una malaltia greu a curt termini i s'assumeix un mínim risc a llarg termini, optant pel mal menor. Ara, el Programa de les Nacions Unides per al Medi ambient i l'OMS tornen a plantejar que es pot combatre la malària sense DDT. Per aconseguir-ho cal fer servir més extensament mosquiteres, drenar las aigües estancades on creixen les larves del mosquit, plantar arbres que repel·leixen els mosquits, usar peixos i bacteris que els controlen i, sobretot, millorar l'atenció sanitària. Això té uns costos, més alts que fer servir el DDT, que les poblacions pobres no sempre poden assumir. La malària afecta i mata molta més gent que la grip nova que ara tant ens preocupa, el que passa és que ho fa en països pobres, injustament oblidats, i no en el confortable món desenvolupat. Les propietats insecticides del DDT van ser posades en evidència per Müller a principis dels anys 1940, i per això va guanyar el premi Nobel de medicina l'any 1948, abans que se'n coneguessin els efectes tòxics. En aquell moment va evitar moltes morts, no només pel paludisme, sinó també per altres malalties trameses per insectes, com el tifus exantemàtic. Optar pel DDT va ser positiu, ja que aquest tòxic va fer un servei. Els que tinguin una certa edat recordaran que als anys quaranta i cinquanta del segle passat fèiem servir colònies amb DDT i era útil per evitar problemes causats per insectes, i no passava res. Amb els recursos d'avui ja no és admissible continuar-lo utilitzant. Per tant, l'ús de substàncies potencialment tòxiques cal situar-lo en el context de cada moment.

Els aliments es produeixen en el medi ambient, i si aquest està contaminat, també ho estaran. Però sense insecticides no podríem obtenir aliments suficients per a una població creixent, especialment la dels països subdesenvolupats. En el fons disposem dels aliments que les plagues ens deixen. Ara bé, el seu ús ha de ser controlat i mínim, i amb insecticides més innocus que el DDT, limitant estrictament els residus en els aliments, però no en podem prescindir del tot, si més no fins ara. No és una qüestió de resignació, sinó de realisme amb base científica, i les actituds puristes no porten enlloc.

Abel Mariné

Catedràtic emèrit de nutrició i bromatologia. Facultat de Farmàcia. Universitat de Barcelona

El Punt, 22 de maig 2009

И увидишь не пройдет и недели, как малыш уже будет в животе Пу!

Билл, насколько я помню, всегда предпочитал пухленьких, пышнотелых красоток.

Просунув руку в образовавшееся отверстие, Римо нащупал шпингалет и бесшумно открыл окно.

Заходящее солнце озаряло эту страшную дуэль.

КЮРЕ и только КЮРЕ стояла между конституционным правлением и анархией.

Еще немного, начну вырезать бумажных куколок и втыкать солому в волосы.

к ресторану "скачать книгу мумий тролль"у Марио, на встречу с мистером Уилфридом "скачать ключ для доктор веб"Слинсби, лондонским управляющим целлюлозно-бумажной "антивирусы касперского ключ скачать"компании Парадена, Нью-Йорк.

Было бы "песня о школе скачать"невредно,-заметил Ходоунский,-если бы нас встретили где-нибудь хорошим "игры винкс новые превращения"обедом.

И этот стражник сообщил об "скачать программу сжатия для видео"этом Чиуну.

У "безплатно скачать видео зоофилию"меня чуть ноги не подкосились.

Несколько "наталья орейро скачать альбом"минут он молчал, потом глубоко "бесплатные андроид на скачать"вдохнул.

Когда он глядел вверх, он "музыка группы бумер скачать"видел над головой многоцветную паутину нитей.