MES TRANSPORT PÚBLIC ADAPTAT

El Punt, 10 de març de 2009

Les 2.135 parades de bus de Barcelona estaran adaptades abans de final d'any

L'Ajuntament destina 3,7 milions del fons d'inversió local a remodelar les 1.800 que encara hi ha pendents

Un home en cadira de rodes baixa des d'un autobús adaptat en una parada de Barcelona. Foto: EL PUNT.
A Barcelona hi ha un total de 2.135 parades d'autobús, de les quals només 335, és a dir, el 16%, estan adaptades per a persones amb mobilitat reduïda. Després d'haver aconseguit una flota d'autobusos 100% accessible, l'eliminació de les barreres arquitectòniques a les parades era una de les grans assignatures pendents de l'Ajuntament de Barcelona. Per aquest motiu el consistori ha decidit accelerar el tema i destinar a aquesta millora 3,7 milions d'euros del fons estatal d'inversió local, més conegut com a pla Zapatero. L'actuació ha d'estar acabada a finals d'any, cosa que implica adaptar 39 parades cada setmana.

L'actuació implica «retocar» un total de 1.800 parades. Es taparan forats, es trasplantaran arbres, es traslladaran caixes de semàfors o bústies i, quan no hi hagi més remei, es canviarà de lloc tota la parada. «Es tracta de moure tots aquells elements que siguin un inconvenient per a la mobilitat», va explicar ahir el regidor de Mobilitat, Paco Narváez. A més, les voreres a les parades hauran de tenir una amplada mínima de 2,1 metres, cosa que en molts casos també obligarà a instal·lar-hi una pròtesi complementària. D'acord amb el calendari marcat pel mateix pla Zapatero, l'adaptació s'haurà d'haver acabat abans de final d'any. El tinent d'alcalde d'Acció Social i Ciutadana, Ricard Gomà, va recordar ahir que l'accessibilitat de les persones amb mobilitat reduïda «és un objectiu estratègic d'aquesta ciutat», tal com va quedar definit en el pla d'accessibilitat elaborat l'any 1996. Des de llavors fins ara s'han aconseguit més de 1.000 quilòmetres d'espai totalment accessible, i s'ha adaptat tota la flota d'autobusos –un total de 1.080–, gràcies a una inversió de 130 milions des de l'any 2003 que ha permès l'adquisició de 600 vehicles nous. Els reptes nous, segons va destacar Gomà, són les platges i els espais de jocs infantils. La representant de les persones amb discapacitat del Consell Rector de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, María José Vázquez, va agrair l'actuació i va assegurar que «Barcelona és un model» en matèria de mobilitat: «En bona part, això ha estat possible gràcies que tenim un moviment molt viu i exigent que no admet mai un no és possible com a resposta.» Vázquez va tenir paraules de reconeixement cap a TMB i els Ferrocarrils de la Generalitat, i va animar Renfe a «copiar molts dels operadors que tenim a Barcelona». Tant Vázquez com Gomà van incidir en el fet que quan es fa una actuació per millorar l'accessibilitat «es millora també la qualitat de vida dels ciutadans».

El metro, adaptat un 70%

La regidora de Mobilitat i Seguretat i presidenta de TMB, Assumpta Escarp, va assegurar ahir que «Barcelona és quasi l'única ciutat del món que té pràcticament adaptada la xarxa del metro». Actualment 84 de les 123 estacions existents ja estan equipades amb ascensor, cosa que representa un percentatge del 70%. Les 39 estacions restants estan en obres o en fase de projecte. Escarp també va recordar que el bus turístic i el telefèric de Montjuïc també són accessibles, dos exemples més de l'esforç que, segons la regidora, s'ha fet a la ciutat per millorar l'accessibilitat.

Pel que fa a les pantalles d'informació a l'usuari (PIU), un sistema digital que es col·loca a les parades d'autobús i que permet donar tot tipus d'informació als usuaris, l'any passat se'n van col·locar 50, i aquest any n'instal·laran 150 més. L'objectiu és arribar fins a 600 pantalles.

Он "Масяня новые игры играть"показал на подножие каменных столбов.

Все мы, кто "Бланк благодарственное письмо скачать"знал Воана, принимаем извращенный эротизм автокатастрофы, причиняющий такую же "Игра танки денди"боль, какую причиняет хирург, извлекая больной "Скачать драйверы для принтеров epson"орган из глубины человеческого "Gamecih скачать"организма.

Однако когда робот вернулся с "Скачать игру yu gi oh"соком, он уже привел себя в порядок.

Это слишком непристойно "Игры делать операции на сердце"для ушей Бога.

Но сейчас ты еще "Скачать divx кодек"не достиг мужской зрелости.

К тому "Раскраски принцессы скачать"же он чувствовал, "Скачать gta 4 liberty city"что по какой-то непонятной причине Утренняя Звезда тоже к нему неравнодушен.