LA GENERALITAT IGNORA QUE HI HA DE PISOS BUITS

El Punt, 14 de març de 2009

El govern activa sòl per poder construir 69.523 pisos en seixanta municipis el 2011

Vol que s'urbanitzi en un any per impulsar la construcció

La Generalitat ha aprovat definitivament el planejament urbà per construir 69.523 pisos en seixanta municipis, els primers dels quals es pretén que estiguin al mercat el 2012. El govern vol que el programa de les àrees residencials estratègiques (ARE) que va néixer per respondre al dèficit d'habitatge protegit sigui ara un motor per reactivar la construcció.

Són vint mil habitatges menys que els que es van projectar quan es va forjar el decret de les ARE, però se supera també en vint mil l'objectiu mínim que establia el decret. Amb els 68 nous eixamples urbans que va activar ahir la conselleria de Política Territorial amb tot el planejament aprovat, el govern pretén que aquest any es constitueixin els consorcis gestors entre els ajuntaments i l'Institut Català del Sòl (Incasol) i s'aprovin els projectes de reparcel·lació. L'objectiu és que l'any vinent comencin a urbanitzar-se les 1.164 hectàrees ja disponibles perquè els primers pisos puguin sortir al mercat el 2012. Tant la urbanització que liderarà l'Incasol com la construcció posterior dels pisos i la sortida d'aquests al mercat han de ser un motor per a la reactivació constructora i immobiliària. Aquest és el repte de la conselleria tenint en compte que els primers habitatges arribarien al mercat en l'inici estimat de la recuperació econòmica, segons reafirma el secretari de Planificació Territorial, Oriol Nel·lo.

Tramitat en un any i escaig

En un any i quatre mesos, els deu plans directors urbanístics de les ARE han permès en un únic tràmit modificar el pla general dels municipis, aprovar el planejament derivat i aprovar els projectes d'urbanització al detall. S'han aprovat definitivament els plans directors urbanístics del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental, les comarques centrals, les comarques gironines, el Maresme, l'Alt Pirineu i Aran, el Camp de Tarragona, Ponent i les Terres de l'Ebre. El conseller Nadal diu que activar aquest sòl «potser no és la condició suficient per posar fi al dèficit d'habitatge però sí que és la condició imprescindible per complir els objectius del pla de l'habitatge i per reactivar la construcció». Almenys un 50% dels pisos projectats en cada ARE seran de protecció oficial.

Si convé, per fases

Respecte del temor que la majoria d'aquest sòl urbanitzat quedi per construir a causa de la crisi financera i econòmica, Nadal va respondre: «Es farien creus del nombre de privats que ens diuen que estan preparats per construir pisos si hi ha sòl disponible.» En aquest sentit, els estatuts que ja es redacten per als futurs consorcis de gestió permetran permutes de manera que els propietaris de les parcel·les que no disposin de diners es puguin associar amb constructors que no disposen de terrenys. Al seu dia, Miquel Bonilla, director de l'Incasol, ja va avançar que, a causa de la crisi immobiliària, aquests nous eixamples urbans es desenvoluparien per fases i al ritme que permeti la situació econòmica en cada moment. El govern ha deixat sobre la taula de moment els plans directors urbanístics del Vallès Oriental i l'Alt Penedès i el Garraf.

Han quedat descartades 26 àrees residencials

Des de l'aprovació inicial fins a l'aprovació definitiva d'ahir han quedat descartades 26 ARE. Sitges, Mataró, Esparreguera, Santa Coloma de Cervelló i Celrà ja van quedar fora dels plans directors urbanístics. Tona, Banyoles, Montblanc i Cervera ja no es van aprovar provisionalment. L'Hospitalet de Llobregat, Cerdanyola del Vallès, Berga, Manlleu, Sant Vicenç de Castellet, Ripoll, Torroella, Vidreres, Tordera, Sort, Cambrils i el Vendrell han quedat fora del document definitiu perquè els ajuntament s'hi han oposat, ja sigui per raons polítiques, de disponibilitat pròpia d'habitatge o d'oportunitat. Tampoc s'han aprovat definitivament els plans directors del Vallès Oriental i de l'Alt Penedès i el Garraf perquè no s'han pogut desencallar algunes ARE per motius polítics o informes desfavorables. Hi ha un onzè pla director aprovat que preveu dos mil habitatges al barri de Vallbona de Barcelona però que la Generalitat no inclou en el seu document perquè la Carta Municipal li reserva a la capital catalana les competències. Des del govern català s'assegura que es va fer un plantejament ambiciós de sortida perquè ja es comptava que una part quedarien descartades.

Un crèdit per finançar aquests projectes

El govern ha iniciat converses amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) per trobar línies de crèdit que permetin finançar l'execució de les àrees residencials estratègiques tenint en compte que el finançament és un dels problemes amb què s'enfronten els promotors. De moment, el vicepresident del BEI, Carlos da Silva Costa, i el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, van firmar ahir diversos préstecs a favor de l'administració catalana entre els quals en destaca un de 200 milions d'euros a favor de l'Ifercat –l'ens gestor de la infraestructura ferroviària a Catalunya– per al finançament de la línia 9 del metro. Aquest crèdit és el segon tram del que el BEI i la Generalitat van signar el novembre passat per valor de 300 milions d'euros. Segons el govern, la implicació d'aquesta entitat financera europea en aquest projecte ha estat determinant per poder estructurar-ne la viabilitat financera. El BEI també ha donat dos préstecs per un import de 145 milions d'euros destinats al finançament de diverses obres executades per GISA, com ara la millora de la xarxa de transport metropolità inclosa en el pla director d'infraestructures 2001-2010 i també diverses actuacions a la xarxa ferroviària.

Юноша восхищался выдержкой Алисы, проверявшей свое снаряжение.

Он прополз мимо следа, приблизившись к деревьям.

Я снова работаю если это можно назвать работой.

Но ты же не сможешь украсть лодку, Хью.

Меня тут посетила кое-какая мыслишка, проговорил Драм и включил голографический альбом на своем столе.

Однако, сударь, вы метите довольно высоко!

Искусство требует жертв, "Всё о Пеппи Длинныйчулок и не только…" Спайдо.

Сейджек снова оскалился и "скачать песню марина девятова я огонь ты вода" собрался заявить, что убьет всех охотников, которые придут потом.

Приветствую "стихи собственного сочинения любимому" вас, почтенный доктор Фауст,-сказал он низким, звучным "Веники еловые, или Приключения Вани в лаптях и сарафане" голосом, делая шаг к Маку.

Когда дверь "курсовая access база данных" распахивается, его и Мадрака "Красное и черное" вдвоем несет к ней, а высокие волны "игровые автоматы онлайн бесплатно гладиатор" за их спинами мчатся и опрокидываются в "Дроби и проценты. 5-7 классы" исхлестанный ветром "скачать анна седакова" океан.

позвала его из прохода Султана.

Растягиваясь и сжимаясь, он "скачать игру папины дочку без ограничения времени" наклонился вперед, и скоро побежал по улице.