OCELLS ESPÈCIES EN PERILL

El Punt, 16 de març de 2009

Els secans de Lleida aixopluguen una dotzena d'espècies en perill

El patrimoni ecològic de l'estepa lleidatana amenaçat pel Segarra-Garrigues

El que a Catalunya es veu com a terra erma, eixuta i pobra, des de Brussel·les, Berlín o Londres es veu com un ric patrimoni natural, únic a Europa. La Unió Europea està a punt de paralitzar la multimilionària inversió que estan fent l'Estat i la Generalitat amb la construcció del canal Segarra-Garrigues amb l'argument que no es respecten prou els ocells esteparis que hi habiten. Als secans de Lleida hi ha onze espècies en risc de desaparèixer. I una altra, l'alosa becuda, s'ha extingit recentment.

Només una dada: mentre que a Catalunya l'associació que va denunciar el projecte del canal Segarra-Garrigues davant de la Unió Europea, Seo-Birdlife, és una perfecta desconeguda del gran públic que a penes rep visites de ningú al petit despatx que ocupa al barri de la Sagrera de Barcelona, a Anglaterra és una potent organització que gestiona, en propietat, centenars d'hectàrees de parcs naturals reservats per a la fauna avícola. En països com ara Alemanya, Holanda o França el turisme ornitològic mou milers de persones cada any, mentre que a Catalunya és una activitat que practiquen uns quants naturalistes.

Així, la decisió de la Unió Europea de retallar més zones de reg del canal Segarra-Garrigues per protegir els ocells de secà ha causat sorpresa i incomprensió al territori. «Nosaltres, els pagesos, també som una espècie en extinció però ni a Brussel·les ni a Barcelona ningú no ens protegeix», ha dit durant la polèmica el president del col·lectiu de regants del Segarra-Garrigues, Josep París.

Ecosistema únic

El cas, però, és que els secans de Lleida són un ecosistema únic i algunes de les espècies que hi habiten no podran sobreviure en altres ambients. Les prop de 90.000 hectàrees de secà de caràcter estèpic que hi ha Lleida són pràcticament l'únic hàbitat a Catalunya de rèptils com ara la sargantana cua-roja, pròpia d'ambients semidesèrtics i que té al Principiat el seu límit nord i en franca regressió. Quant a ocells, els més propis dels secans lleidatans són el sisó, la ganga i la calàndria. També ho era l'alosa becuda, però des del 2004 ja no se n'han tornat a veure exemplars i se la dóna per extingida. El sisó només es troba, a Catalunya, als secans lleidatans, i la seva població (entre 700 i 1.300 exemplars censats el 2002, data de l'últim estudi en profunditat sobre la fauna de la zona) està en regressió i se la considera ja una espècie en perill. La calàndria (de 10.000 a 15.000 parelles) està en regressió, i de la ganga a penes en queden mig centenar de parelles i se la considera «en perill crític», segons els criteris de la IUCN, l'organisme de les Nacions Unides sobre conservació de la natura.

A punt d'extingir-se

Altres espècies en perill als secans de Lleida són la xurra (unes quinze parelles, en perill crític), la terrerola rogenca (de 300 a 500 parelles, en regressió), la terrerola vulgar (entre 500 i 1.000 parelles, en perill), la trenca (unes quinze parelles, en perill crític d'extinció), l'esparver cendrós (unes seixanta parelles, en perill d'extinció), el gaig blau (unes cent vint parelles, en situació vulnerable) i el xoriguer petit (unes setanta parelles, en perill d'extinció).

La conversió massiva dels secans en regadiu, el monocultiu i la desaparició d'alguns elements de l'agricultura tradicional (el guaret, els terrenys erms i els marges entre parcel·les) estan eliminant l'ambient estepari i disminuint les poblacions d'ocells des de fa dècades. Segons els càlculs que va fer el 2002 la Institució per a l'Estudi, Gestió i Recuperació dels Ecosistemes Lleidatans (Egrell), perquè aquestes espècies tinguin alguna possibilitat, necessitarien de 35.000 a 40.000 hectàrees de caràcter estepari.

Com els hotels a la costa

Curiosament, és justament aquesta quantitat (40.000 hectàrees) la que ha exigit la Unió Europea com a zona de protecció dels ocells (ZEPA) per al canal Segarra-Garrigues, un canal de 87 quilòmetres que inicialment pretenia irrigar 90.000 hectàrees en sis comarques. «És una transformació tan gran que si s'hagués fet amb hotels de la costa o del Pirineu tothom s'hauria posat les mans al cap des del principi», lamenta el president d'Egrell, Francesc Moncasí. «En canvi, s'ha preferit vendre fum i prometre uns regadius que, legalment, no es poden fer», hi ha afegit.

Аззи задумался, какие выгоды он сможет отсюда извлечь.

Он снова остановился, чтобы доесть оставшееся.

Стол, или что это там было, затрещал под ударом армейских подошв.

Он ведь невзлюбил меня тогда, на празднике.

Мы возьмем немного крови, пробу костного мозга, посчитаем количество эритроцитов и лейкоцитов.

Карабкаясь, он продирался по Рениссалским горам.

Пусть будет справедливый суд, а тогда.

Без сомнения, это были искусные и опытные воины, "Ддт скачать все альбомы скачать"равные нам в борьбе один на один.

Его давление может достигать оптимальных вариантов.

Пятую кнопку и надавил, на пятый этаж и примчал его немедля зеркальный скоростной шкаф.

Не знаю, что нам удастся обнаружить.

Только человек может вырастить сад.

Невозможно "Концепции бухгалтерского учета в рыночной экономике" же, чтобы за ними следили непрерывно, подумал он.

Очевидцы, должно быть, ошиблись.

Эрисон не какая-нибудь слепая потусторонняя сила, вам, несомненно, более привычная.

Конечно, ответил медведь, здесь "Бухгалтерский учет капиталов" много существ, и я боюсь.

Только жулик может быть таким вкрадчивым.

Он мельком взглянул на выведенные на откосе буквы, но они "Бухгалтерский учет и контроль в бюджетных организациях" еле виднелись над травой.

вся "Хорошо вести нельзя капризничать. Как справляться с нытьем, истериками, непослушанием и другим совершенно нормальным поведением детей" история отношений Люка с художником и ненормальным оккультистом "Театральный роман" Виктором Мелманом.

И хотя до обычного радиосеанса оставалось еще "Роскошная хищница или Сожженные мосты" много времени, возможно, что кто-нибудь услышит его радиограмму.

Мы участвуем в эксперименте для доктора "Статистика Мхитарян" О'Доннел.

И теперь, когда он нашел своего отца, "Школьный словообразовательный словарь рус. яз." и не мертвым, а очень даже "Комикс Аква т.1" живым, Римо думал, не лучше ли было бы, по совету Чуина, не "Грамматика французского языка в схемах и упражнениях" ворошить прошлое, оставить его в "Гиннесс Мировые рекорды 2007" покое.

Расстегнув седельную сумку, Крессильда пошарила в ней, "Веселые стихи для детского сада" надеясь обнаружить какую-нибудь вещь, принадлежащую хозяину чудесного коня.

Прошу вас, подождите одну минутку,-обратился "Ваш первый аквариум" Фауст к Харону,-Мне нужно кое-что уладить.

Вместе с "100 пророчеств Леонардо да Винчи" породившим это желание возбуждением.

Облака почти никогда не заслоняют солнце, луну и звезды.

Судья не смеет противиться воле подавляющего большинства, "Практика применения АПК РФ" и Кассия Колхауна, вопреки установленному порядку, вызывают в "Моонзунд Последнее сражение русского флота" суд.

произнес фельдфебель Ржепа, с наслаждением вспоминая былое.

Я смотрю на нависшую над водой "Хроники Амбера 2тт" скалу, прозванную наядой, и на высокий утес, на округлой вершине которого в далекие годы солдат-путешественник "Деловые люди" разбивал свою палатку.

Его знали почти все присутствующие; его уважали и многие боялись.