PARC DE COLLSEROLA

El Punt, 17 de març de 2009

El futur parc natural de Collserola guanya 39 espais i amplia l'àmbit actual 804 ha

En la nova delimitació s'inclouen dues reserves naturals parcials de gairebé 500 ha a Rierada-Can Balasc i la Font Groga

Collserola, el gran pulmó verd metropolità, tindrà la categoria de parc natural abans que s'acabi l'any. Així ho va anunciar ahir el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, després de signar el conveni que permetrà la incorporació de la Generalitat al Consorci del Parc de Collserola. Coincidint amb la declaració de parc natural, que es fa mitjançant un decret que s'ha de sotmetre a exposició pública abans de ser aprovat, Medi Ambient proposa la incorporació de 39 espais perifèrics al parc, entre els quals hi ha Torre Negra, Can Busquets i el turó de Montcada, i la inclusió de dues reserves naturals parcials. El resultat és l'ampliació de l'àmbit de protecció actual fins a 8.320 hectàrees, 804 més de les que marca el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN).

La proposta de delimitació del futur parc natural de Collserola preveu la incorporació de 39 espais perifèrics al límit que marca el PEIN. Tots són espais amb un valor natural rellevant per poder mantenir la funcionalitat ecològica de la serra, i n'hi ha algun de tan representatiu com Torre Negra i Can Busquets, a Sant Cugat, el turó de Montcada, el bosc del Marquès de Sentmenat i el Pi d'en Balç i la Rierada. Amb aquestes incorporacions, l'espai protegit dins del parc passarà de les 8.320 hectàrees declarades dins del PEIN, és a dir, un total de 804 més.

D'acord amb la proposta presentada ahir, els municipis que amplien més la seva superfície protegida són Sant Cugat del Vallès, que tindrà una quarta part del futur parc, i Montcada. La majoria de les zones incorporades al futur parc tenen ja la qualificació d'espais forestals i agrícoles o zones verdes, ja que provenen de modificacions del pla general metropolità impulsades pels mateixos ajuntaments i ja aprovades definitivament. En el cas del Vallès, però, hi ha alguns àmbits urbanitzables no desenvolupats –Can Busquets o la colònia Duran de Sant Cugat– que hauran de ser requalificats en un termini màxim de dos anys.

Un altre aspecte rellevant de la proposta de decret presentada ahir és la declaració dins del mateix parc de dues reserves naturals parcials, la Rierada-Can Balasc, amb 318 hectàrees repartides entre els termes municipals de Barcelona, Molins de Rei i Sant Cugat, i la Font Groga de Sant Cugat, amb 112,8 hectàrees, que tindran un rang de protecció superior al del mateix parc, ja que són espais naturals de considerable interès científic.

Conveni

El conveni que permetrà la incorporació de la Generalitat al consorci i la reconversió de Collserola en parc natural el van signar ahir el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, el president del Consoci de Collserola i president de la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana, Jordi Hereu, i el president de la Diputació de Barcelona i vicepresident del consorci, Antoni Fogué. Tot i que l'alcalde va començar la seva intervenció donant per fet que des d'ahir la Generalitat ja forma part del consorci, la incorporació definitiva, segons va precisar Baltasar, està pendent encara d'un acord de govern que es produirà entre els mesos d'abril i juliol i que també haurà d'autoritzar una primer aportació de 718.000 euros.

Pel que fa al decret de declaració de parc natural, està previst que s'aprovi abans de final d'any.

«La culminació d'un procés històric» La incorporació de la Generalitat i la declaració del parc natural de Collserola representa «la culminació d'un procés històric» que va començar fa més de 30 anys amb la declaració de Collserola com a parc forestal dins del pla general metropolità. Així ho va destacar ahir el president del Consorci del Parc de Collserola, Jordi Hereu, que va elogiar la tasca desenvolupada durant tots aquests anys pels 9 municipis que comparteixen el parc. Pel que fa als esforços que s'han fet en tots aquests anys per protegir Collserola, Hereu va destacar l'aprovació l'any 1987 del pla especial d'ordenació i de protecció del medi ambient, i la constitució del consorci. Els esforços protectors van continuar l'any 1992 amb la incorporació dins del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i l'any 2000 amb la incorporació de la Diputació dins del consorci.
Les gestions per convertir Collserola en un parc natural adquireixen un nou impuls l'any 2002 amb una resolució del Parlament de Catalunya que insta el govern a millorar la protecció de l'espai. Medi Ambient va fer un primer estudi l'any 2004 que ja plantejava la declaració de parc natural, de dues reserves naturals parcials i l'ampliació dels límits. A partir d'aquest moment comencen una sèrie de tandes de converses amb els ajuntaments afectats per intentar redefinir els límits del futur parc. En el cas de Barcelona, l'acord entre la Generalitat i l'Ajuntament es va tancar el gener del 2008. Ha calgut un any més de negociacions amb ajuntaments i Diputació per arribar a l'acord definitiu.
Nou zones on es podran fer equipaments socials La declaració de Collserola com a parc natural preveu també, tal com ja es va avançar el gener del 2008 quan es va presentar l'acord entre la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, la creació d'una figura urbanística nova, batejada com a espai de regulació especial (ERE). En el conjunt de parc hi ha nou espais que ja estan qualificats d'acord amb aquesta figura, vuit dels quals són a Barcelona i un últim, a la urbanització Sol i Aire de Sant Cugat. En el cas de Barcelona, es tracta d'espais que ja estan qualificats com a equipaments. L'Ajuntament va pactar amb Medi Ambient dotar-se d'aquesta qualificació especial en alguns casos per evitar que el fet d'entrar dins del parc eviti qualsevol ampliació o modificació futura. És el cas, per exemple, de la zona de Can Masdéu. Els ERE també afectaran algunes cases construïdes dins del límit del parc abans fins i tot de l'aprovació del pla general metropolità.
La declaració de Collserola com a parc natural no afectarà, en canvi, projectes de futures infraestructures, com podria ser el cas del túnel de Montcada o el túnel d'Horta. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va dir ahir clarament que «el parc és neutral respecte a les grans infraestructures».

Старик ухмылялся да так, словно ничего другого "Скачать игры на телефон маша и медведь"никогда в жизни не делал.

Если ты, конечно, не возражаешь.

И при этом не "Виндовс мув мейкер скачать"забывать про голову.

Я просил тебя и я сделаю, "Скачать конфиг для ножа"о чем ты просил.

Аззи вошел в "кредит во владикавказе"туннель и скоро оказался на развилке, от которой в "Скачать дюмин все альбомы"разные стороны вели пять подземных ходов.

Боролся с собственной совестью, на ходу, через плечо бросил Римо.

Вода в нем была чиста и прозрачна, и в ее кристальной глубине резвились стаи золотых и красных рыбок, лещей и пестрых окуней.

Не возражая, я последовал за вождем, который быстро направился к лесу.

По временам он измерял беспокойным взглядом разделявшее их пространство.

Он и на вкус очень походил на человека.

Солдаты премило сидели на "Скачать картинку jpg"корточках над рвами, как ласточки на телеграфных проводах перед "Скачать для контакта статус"перелетом в Африку.

Однажды, еще мальчишкой, я заблудился в лабиринте.

А "Десять евро в час" Римо Уильямс передал шефу КЮРЕ, доктору Харолду У.

Дефуриа пытался помириться со своей бывшей женой и, видимо, проговорился ей "Загадки тайны и коды нашего тела Заним физиол. человека" о невиновности сына.

Мой спутник благоразумно остался за дверью, а "Я выжил" я вошел и растерялся под обращенными на "Уроки домашнего логопеда Мама учит говорить" меня любопытными взглядами.

Мужчина в ванне извивался, как сперматозоид, и вовсе не заботился о том, "Фэн-шуй Русский взгляд От славянских традиций до наших дней" чтобы дышать.

Бережно, за уголки, он "Путеводитель Дайвинг Тайланд" держал обернутый носовым платком футлярчик.

Это будет великий день, когда я вспомню.