SANCIONEN ASCÓ I NO LA TANQUEN

El Punt, 13 de maig de 2009.  Gustau Moreno

Els ecologistes consideren insuficient la sanció de l'Estat a la central d'Ascó

Apaguem les Nuclears alerta que els 15,4 milions es podran pagar amb només 25 dies de facturació

La sanció que el govern de l'Estat ha imposat a la central nuclear d'Ascó per la fuita de partícules radioactives i la gestió de l'incident, una multa «històrica» de 15,4 milions d'euros, no ha acabat de satisfer els diversos grups ecologistes. Així, el col·lectiu Apaguem les Nuclears, que reclama que no es renovin les llicències de les centrals d'Ascó i Vandellòs, alerta que la sanció només representa 25 dies de facturació dels 72 que la nuclear «va estar funcionant de manera il·legal». El Gepec i Greenpeace també han qualificat la sanció d'«insuficient», mentre Ecologistes en Acció reclama que s'efectuï el cobrament de la multa.

«L'únic històric aquí és la presa de pèl que intenten el ministre Sebastián i el Consell de Seguretat Nuclear (CSN)», va afirmar ahir la plataforma Apaguem les Nuclears, que diumenge ha convocat una marxa a peu des de Camposines fins a Ascó. A través d'un comunicat, el col·lectiu va advertir que Ascó I ingressa cada dia 600.000 euros, i que l'empresa titular pagarà la multa amb 25 dies i 16 hores de facturació. «La fuita va produir-se sense declarar-la durant 72 dies, i per tant Iberdrola i Endesa encara han guanyat la facturació de 46 dies i 8 hores més», conclouen.

Per la seua banda, Ecologistes en Acció ha exigit al Ministeri d'Indústria que faci efectiu el cobrament de la multa, tot recordant que la sanció que va imposar-se a Vandellòs II l'any 2006 ha trigat molt a pagar-se, pels recursos presentats per l'empresa. Segons l'entitat, el més aconsellable és la clausura i el desmantellament de la central, ja que l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) «no està capacitada per administrar les centrals nuclears catalanes». A banda, el Gepec assenyala que la sanció a la central d'Ascó hauria de ser el triple de l'actual (46,2 milions), tot i que si s'arribés a conèixer el total de la fuita s'elevaria la gravetat de l'accident, i caldria retirar la llicència a Endesa i plantejar el tancament de la planta. Segons el Gepec, continua sense saber-se l'abast real de la fuita, com a conseqüència de les «dificultats» que el CSN hauria posat a la investigació de la fiscalia de Medi Ambient.

Finalment, Greenpeace va reiterar que la sanció és «insuficient», i va acusar el Ministeri d'Indústria de «voler girar full». En declaracions a ACN, el portaveu Carlos Bravo va advertir que Indústria ha fet els càlculs a partir de la denúncia de Greenpeace, sense tenir en compte que els mesos anteriors la central ja emetia material radioactiu al medi ambient.

L'empresa podria presentar recurs

L'empresa titular de la nuclear d'Ascó ja ha rebut la notificació oficial de la sanció imposada pel Ministeri d'Indústria, i l'està «examinant» per decidir si presenta algun tipus de recurs, com ja va fer l'any 2006 amb la multa que va rebre per l'incident a la central de Vandellòs II. Així ho van explicar ahir fonts de l'ANAV, que van insistir que fins que no acabin d'examinar la sanció no decidiran si l'empresa assumeix el pagament dels 15,4 milions que els ha imposat l'Estat.
D'altra banda, ahir van continuar les reaccions polítiques. L'alcalde de Flix i senador, Pere Muñoz (ERC), va demanar que la multa s'inverteixi per «reactivar i diversificar l'economia» d'Ascó i els pobles veïns, així com en incrementar els recursos del pla d'emergència nuclear, «obsolet en alguns aspectes». Amb tot, Muñoz va assenyalar que els fets van ser «prou greus» perquè s'hagués imposat a la nuclear «una multa encara més alta». A banda, la diputada republicana Marta Cid va lamentar que el CSN encara no hagi comparegut al Parlament català.

Выписанную фразу "Флоренция. Путеводитель + карта"прочитали все.

Руки "Третий четверг ноября"широко раскинуты, точно "Кухни славянских народов"у орла крылья.

Однако "HR-брендинг. Как повысить эффективность персонала"на душе у "Каменный мост"Смита почему-то было тревожно.

Я "Резной орнамент ирландских каменных памятников христианского периода"думаю приобрести чистокровного "Русско-армянский разговорник-самоучитель"пса,-ответил Бретшнейдер.

Найдите "22 смерти, 63 версии"место, где они "Рисуем сказочную страну. Волшебные пейзажи, воздушные замки, прекрасные феи, таинственные русалки..."хранят жидкость, но "Зов предков"не отпускайте от себя Чиуна.

Одна мысль завладела им целиком.

Где-то впереди, далеко-далеко засияло "скачать темы для с5 нокиа" яркое пятно.

Обязательно нужно будет найти возможность нанести туда частный визит "барби компьютерные игры" позднее.

Мы знаем, что Билл любил "бесплатна скачать майкрафт" Алису Кокер, однако зрения он не утратил "программа клинер скачать" и потому был способен заметить, "компьютерные программы для работы" насколько девушка хороша.

Мне, правда, такого "брейк данс музыка скачать" видеть не приходилось, но, наверное, я был недостаточно терпелив.

Боже, тихо "Колодцы под ключ можайск" произнес он, увидев побелевшие кости.

Ладно, согласилась она наконец, и я кивнул, по-прежнему занимаясь десертом.

Тем не менее это "365 рецептов здоровья от лучших целителей" разумно, отозвался По Шианг.

Искусство фэн шуй по "Русские военные моряки на Тихом океане" сути своей подобно тому искусству, "Смысл творчества" которым пользовались демоны, чтобы "Новая Российская эциклопедия т.9" доставить ци в Конг Ши Дже.

Собрал жиденького салата, "Хрустальная чаша" поел, пополз дальше.

Да, "Подальше от тебя или Чужая роль" работа тяжелая, важно заметил специалист по связи.

Если их "Фридрих Ницше" не заинтересовала сторона дела, представляемого Люком, "Словарик синонимов и антонимов русского языка. Для начальных классов" то, думал я, их не заинтересует также и "Все еще одна Так быть не должно" обратная сторона.

Интересно, это, часом, "Врожденная интуиция" не земная сила тяжести, подумал Бекер.

Когда жизнь "обезьяны игровые автоматы" станет безопасной и не станет подобных вещей, у нас будет "скачать куми куми" больше времени на "набоков машенька краткое содержание" подобные занятия, сказал он.

У него много поклонниц, и "Дружок. Книга для внеклассного чтения в 3 классе" с одной из них он недавно "Сон вашего ребенка. Советы и хитрости на каждый день" встречался.

Ну, тогда собирайтесь в круг, сказал Ходок.

Не стоит извиняться за то, что "Самоучитель по рисованию маслом" вы человек.

Генерал "учебник русского языка 6 класс ладыженская" Блейд, ответил Колум, с трудом поднимаясь на ноги, пятясь "учебник mql5" подальше от зубов Злюки и "сектор газа альбом восставший из ада скачать" одновременно пытаясь отдать честь.

Тогда проваливай отсюда, сказал Тувун своей кузине, и "учебник по культурология" прихвати с собой свою ручную человечку.