SUSPÈS PLA URBANÍSTIC AL PIRINEU

El Punt, 20 de maig de 2009.  David Marín

Urbanisme tomba el pla de reobertura de l'estació d'esquí aranesa de la Tuca

La Generalitat vol garanties que els 562 habitatges nous que hi estan vinculats financin l'operació email protegit

Un cartell anuncia la futura obertura de l'estació. Foto: JOAN RUEDA.
La comissió d'Urbanisme de la Generalitat ha suspès el pla urbanístic que preveia construir 562 habitatges a peu de pistes de l'estació d'esquí de la Tuca, tancada fa anys i ara en projecte de reobertura. La comissió ho ha fet adduint, entre altres motius, que no està prou garantit que els guanys generats pels habitatges es destinin a reobrir l'estació, com asseguren que faran els promotors. «L'estudi economicofinancer de la proposta és feble», ha dit el director general d'Urbanisme, Pere Solà. El grup promotor, a més, està travessant un moment molt convuls amb canvis d'accionariat i concursos de creditors per culpa de la crisi.
El govern català vol més garanties per part dels promotors perquè, un cop es venguin el mig miler d'habitatges que pretenen fer a peu de pistes, no es desdiguin de la reobertura de l'estació de la Tuca. La reobertura de l'estació és impulsada per un grup d'inversors de Madrid i té ja el vistiplau de l'Ajuntament de Vielha e Mijaran, que des del 2005 ha mantingut un estira-i-arronsa amb els promotors per assegurar-se, entre altres punts, que l'estació tingui activitat els mesos d'estiu.

El projecte estableix un augment de l'àrea esquiable que havia tingut temps enrere l'estació, que arribaria als 35 km de pistes, i una gran operació immobiliària a peu de pistes que, teòricament, ha de servir per finançar l'estació: 562 habitatges als afores del nucli de Betren, que confluirien en una gran plaça central envoltada d'hotels i establiments comercials, més un equipament de residència universitària, que seria el nucli de l'activitat d'estiu.

La quantitat d'habitatges previstos multiplica per cinc el que permet l'actual normativa urbanística per a aquesta zona.

La comissió d'Urbanisme, però, no ha emès un no definitiu i podria aprovar la iniciativa més endavant. La Generalitat troba a faltar un «pla d'etapes» que garanteixi la realització de totes les inversions compromeses a mesura que es desenvolupa la zona residencial i hotelera. La Generalitat tampoc està d'acord en la densitat dels habitatges i reclama també un estudi de mobilitat que justifiqui les places d'aparcament previstes i un altre sobre la sostenibilitat del projecte. Si els promotors afegeixen aquests estudis a la seva proposta i la tornen a tramitar, tindran via lliure, segons van avançar fonts del Departament de Política Territorial.

Problemes dels promotors
No és gens estrany que la comissió d'Urbanisme prengui tantes prevencions si tenim en compte que la situació de crisi financera i immobiliària general ha afectat de ple el grup promotor.

El principal soci, la immobiliària madrilenya Hoque, s'ha desentès recentment de la seva participació en el projecte per fer front a la crisi i centrar-se en el seu negoci tradicional. La participació de Hoque se l'han repartida els altres socis: Urconsa SL (especialitzada en centres comercials, d'hostaleria i oci), Aceyfer, Constructora Nuevo Madrid (filial d'Urconsa) i Tasvalor (taxadora i redactora de projectes).

Però els problemes no s'acaben aquí. Un jutjat madrileny va declarar el març passat concurs de creditors voluntari d'Urconsa davant la «insolvència imminent» de l'empresa i tres filials seves, segons les paraules textuals de la resolució del jutge.

Vint anys abandonada

L'estació, situada al poble de Betren, dins del terme municipal de Vielha e Mijaran, es va crear l'any 1974 com a Tuca Mall Blanc amb capital d'empresaris de la zona, a mitjan anys vuitanta va tenir greus problemes econòmics fins que el 1986 se la va quedar un inversor francès, que la va poder mantenir oberta fins a la temporada 1988-1989.

Des de llavors, l'estació resta abandonada i totes les infraestructures (telecadires, pistes, màquines llevaneus) s'han anat deteriorant al llarg dels anys sense que ningú se'n preocupés. L'hotel Tuca, a peu de la carretera que va de Vielha a la Bonaigua, és l'únic testimoni que queda dret vinculat a l'antiga estació.

Precisament aquesta setmana, coincidint amb la resolució de la comissió d'Urbanisme, estava prevista l'arribada d'uns operaris que desmuntaran remuntadors i telecadires per vendre'ls com a ferralla. Després de dos projectes fallits que durant aquests vint anys no van aconseguir concretar-se, un grup d'inversors madrilenys agrupats en la societat Tucaran van quedar-se els drets de l'estació i el 2005 van llançar el projecte Tuca Resort, per ressuscitar l'estació i vincular-la a la construcció de nous habitatges i hotels.

La crisi econòmica actual, però, està entorpint el projecte.

В этой игре были интересные моменты.

Последний же взгляд Исидоры, сопровождавшийся вульгарным ругательством, был полон бессильной злобы.

Закурив ее, я улегся "Скачать nocd для игры петька 007 золото партии"под ветвями тенистой магнолии.

Не решена только проблема "Hp scanjet 2400 драйвера скачать бесплатно"синтеза углеводов, но это вопрос времени.

Свободное время мы проводили вместе.

спросил командующий Западной станцией запуска ракет.

С такими "Бесплатные игры скачать автобусы"мыслями нельзя было служить силам Добра.

Вот так мы сидели и разговаривали.

У Джадсона блестели "Скачать музыку бесплатно и без регистрации quest pistol"глаза, и весь он был какой-то странный.

Я буду очень жалеть, что пришлось "Скачать грамматика русского языка"помучить и уничтожить тебя, особенно потому, что в этом совсем не было необходимости.

С его правой руки каплями стекла кровь, волосы на голове стояли дыбом, брови ощетинились и сошлись в грозную линию, лицо налилось ярким нездоровым румянцем, "Шуберт серенады скачать"плащ дымился.

Плотная зеленая стена, влажный воздух и доносившиеся "Игры интересные торрент"со всех сторон непонятные звуки создавали "Скачать песню мастер и м"впечатление чего-то неземного, например подводного царства.

Впервые "Таро Божественного наследия (+карты)"я узнала о тебе, услышав стоны прежней банши.

Живой камень, "учебник скачать по уголовно исполнительному праву"в который превратился Маркон, окружило такое ослепительно зеленое пламя, что по "Тома джонса скачать"сравнению с ним густые "скачать песню верка сердючка"волосы Террамы стали похожи на клочья водорослей.

Рис протянул руку и потрепал мальчика по "История России. XX - начало XXI века. Рабочая тетрадь. 9 класс. В 2-х частях"волосам.

Однако надо придумать, как перебраться на северный берег.

Ну и "Долгое эхо"что, я тоже боюсь, хотя и не показываю этого.

Он никогда "Решатель юридических проблем: скорая правовая помощь на все случаи жизни. 2-е издание"не спал в какие-то определенные часы, и Смиту неоднократно доводилось "безплатно скачать игру need for speed most wanted"видеть, как он и Римо проводят без сна больше времени, чем может вынести человеческий организм.

Дойдя до ворот, "Курс вождения автомобиля (с анимационной тренинг-системой по ПДД) (+CD)"она с удивлением "Англия. Гуляния с чеширским котом"увидела, что офицер спешился и привязывает коня "Выращиваем пряную овощную зелень"к столбу.

Их сменяла мысль, что после "Лирика. Евгений Онегин. Медный всадник. Пиковая дама. Повести Белкина. Маленькие трагедии. Сказки"удара я "Разведение и содержание гусей в родовой усадьбе"какое-то время пробыл в бреду.

Но, "Индивид и социум на средневековом Западе"по правде сказать, там были только тихие "Все или ничего"помешанные.

Я держался тени, и хотя был "Цифровая фотокамера: практическое руководство"замечен дважды, "Дон Кихот. Вторая часть хитроумного кабальеро Дон Кихота Ламанчского. II"меня не окликнули.

Как противники они меня больше не "Японская вышивка"интересуют.

И ты, папочка, знаешь, что я знаю.