RENFE OBLIDA EL PENEDÈS

El 3 de vuit, 6 de març de 2009

Joan Herrrera (ICV) considera que el Pla de Rodalies Renfe 2009-2015 oblida el Penedès

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, a l'estació de RENFE de Vilafranca, acompanyat per membres d'ICV a la comarca
El secretari general d'ICV, Joan Herrera, a l'estació de RENFE de Vilafranca, acompanyat per membres d'ICV a la comarca

El secretari general d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Joan Herrera va ser dimecres al migdia a Vilafranca per realitzar una valoració del Pla de Rodalies Barcelona 2009-2015 que ha presentat fa pocs dies el Ministeri de Foment. Herrera, que va venir a Vilafranca en tren, va estar acompanyat per membres d'ICV a la comarca, entre ells el regidor vilafranquí Bernat Villarroya.

Abans de les valoracions d'Herrera, però, Marta Otero, representant penedesenca a l'executiva nacional d'ICV, va destacar que “aquest Pla de Rodalies 2009-2015, amb una inversió de 4.000 milions d'euros, d'entrada no implica cap millora per al Penedès. Si bé trobem avenços molts significatius en altres punts del territori com el desdoblament de la línia de Vic o del tram Arenys-Blanes, la resta de propostes es limiten a millores en poblacions de la primera corona metropolitana com són el nou accés a l'aeroport, la nova línia Cornellà-Castelldefels o el nou túnel de Montcada”. Així, des de l'Agrupació Comarcal d'ICV al Penedès denuncien que aquest Pla de Rodalies no inclou cap de les reivindicacions del territori penedesenc com són la reducció del temps de trajecte i l'increment de les freqüències de pas i que poblacions tan importants com Vilafranca, Sant Sadurní d'Anoia, Gelida, Santa Margarida i els Monjos i el Vendrell, “continuen estan discriminades”. Comarca dormitori

Per la seva banda, Herrera, va apuntar que des del grup al Congrés d'ICV s'ha estat reclamant aquest Pla des d'abans de l'entrada de l'AVE a la ciutat comtal. “Llavors valoràvem el Pla com a necessari. El caos de la no-planificació l'ha fet imprescindible i prioritari”, va afirmar Herrera.

El secretari d'ICV va alertar també que aquest pla no contempla cap de les obres que des del Penedès es van reclamant, ja que no es contempla ni la quadruplicació que permeti millorar la connexió amb Barcelona, ni allargar la línia de la UAB a Vilafranca, ni el tren Orbital a Vilanova ni la connexió amb Tarragona via rodalies. Herrera també va criticar 'exclusió de la quadruplicació de vies entre L'Hospitalet i Sants: “aquest fet fa que no es puguin millorar les freqüències que afecten el dia a dia de milers de persones que estudien i treballen a Barcelona i a més provoca una competència deslleial d'altres territoris pel que fa a competitivitat, destruint l'activitat econòmica local i fent-la cada cop més depenent d'altres territoris, cosa que pot acabar convertint l'Alt Penedès en una comarca dormitori tal i com ja han manifestat altres institucions com la Cambra de Comerç”. Pla pensat per a la gent de la primera corona

Per últim, Joan Herrera va apuntar que “aquest és un pla pensat com un pedaç per a la gent de la primera corona, però menystenint a aquells que es desplacen de fora la Regió Metropolitana” i ha resumit que els penedesencs i penedesenques, “avui triguen més que fa 25 anys per anar a Barcelona, avui tenen la meitat de trens a la UAB que fa 1 any, avui segueixen sense línia a Vilanova i avui continuen necessitant els regionals per arribar a Tarragona, i el Pla no millora cap d'aquestes situacions”.

Ell mateix es va desplaçar des de Barcelona a Vilafranca amb tren i va afirmar que “he tardat més d'una hora per fer 42 quilòmetres.

Això no és raonable. La millora ferroviària no només és tenir un AVE que vagi molt ràpid, sinó que cal molt més. Quan agafes l'AVE i passes pel Penedès, el veus a velocitat llum. Quan passes pel Penedès amb rodalies, en veus tots els detalls perquè vas molt lent.

Cal trobar un punt entremig i no anar pitjor que fa 25 anys”.