AIGÜES RESIDUALS AL RIU ANOIA

El Punt, 28 d'abril de 2009. Cati Morell i Albert Mercader

Demanen sis anys de presó per a un empresari que fa sabó a Gelida

La seva empresa, Glower, abocava les aigües residuals al riu Anoia sense tractament previ des del 1995

Una imatge del riu Anoia, on s'haurien detectat els abocament al maig de 2008. Foto: A.M.
La fiscalia de medi ambient ha demanat una pena de sis anys de presó i una multa de 30 euros al dia durant 36 mesos i quatre anys i mig d'inhabilitació per a les activitats industrials per al propietari de l'empresa Glower de Gelida, Alejandro Boyer, que es dedica a la fabricació de sabó. Segons el fiscal, aquesta empresa abocava les aigües residuals del procés de producció del sabó al riu Anoia sense fer-ne cap tractament previ des que va entrar en funcionament, el 1995. L'advocat de l'empresa assegura que les analítiques fetes a l'aigua demostren que no provenen de la planta de Glower, però en l'informe policial això es qüestiona.

La demanda del fiscal es basa en l'informe policial fet a partir d'una investigació del maig i el juny del 2008. Les analítiques fetes a partir de les mostres que els Mossos d'Esquadra van recollir al riu i a l'arqueta de sortida de l'aigua de l'empresa Glower entre el 13 i el 20 de maig de l'any passat confirmen «el greu impacte contaminant de les aigües residuals» generades per la fàbrica de sabó. En els sediments contaminats s'hi detecten detergents, i quantitats elevades de ferro i alumini (que s'haurien fet servir en el procés de depuració de la glicerina utilitzada per a l'elaboració del sabó). En el procés també es feia servir sosa càustica i carbonat de sodi per a la neutralització dels àcids grassos i un elevat nombre de sals. Aquests abocaments haurien provocat, segons l'informe del fiscal, la putrefacció de l'aigua del riu i l'esgotament de l'oxigen, hauria destruït el bosc i la vegetació de la ribera, i hauria generat pudors i un greu risc per a la vida aquàtica de la zona. Segons l'informe policial, a més, en aquestes dates es van investigar totes les empreses de la zona i en cap cas es van detectar abocaments d'aigües residuals a la claveguera general.

Aquest no és el primer cop que l'empresa Glower es troba en una situació il·legal. Els abocaments contaminants de l'empresa ja s'havien detectat el 1997. En aquell moment, la junta de sanejament del Departament de Medi Ambient de la Generalitat li va posar una multa de 137.800 pessetes. Des d'aleshores no hi va haver cap seguiment. El 2006, però, l'ACA va fer un requeriment a l'empresa perquè suprimís qualsevol abocament d'aigües residuals que pogués afectar les aigües superficials o subterrànies. I, el maig del 2008, una investigació d'abocaments il·legals al riu Anoia va conduir la policia fins a l'empresa Glower. Segons l'informe policial, fins i tot es va arribar a trobar un bloc de sabó a la zona afectada.

La fiscalia de medi ambient entén que en el cas de l'empresa Glower s'ha produït un greu delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, que a més, s'agreuja per la desobediència repetida de l'empresari davant dels advertiments rebuts tant per part de l'ACA com per part de la junta de sanejament de la Generalitat poc després d'haver iniciat l'activitat a la planta de Gelida. A més, el fiscal recorda que l'empresari va mentir a l'hora de demanar les corresponents llicències, assegurant que l'empresa no produïa aigües residuals en el procés de producció de sabó. Per això la fiscalia ha optat per demanar una pena exemplar de sis anys de presó per al propietari de l'empresa.

No tenia llicència

L'empresa Glower va entrar en funcionament el 1995, com a filial de l'empresa Subirats SA, que es dedica a la fabricació de sabó per a cosmètica, gels i xampús, a més d'altres productes farmacèutics i de dietètica. La seu central de la companyia és a l'Hospitalet de Llobregat. Quan Glower va posar en marxa la planta de Gelida, ho va fer sense les corresponents llicències d'activitats i ambiental. L'any 1995 el propietari no va fer els tràmits corresponents per tenir els permisos municipals. En el moment de la investigació policial, el maig del 2008, es va detectar que aquests permisos estaven en tràmit a l'Ajuntament de Gelida. A més, l'empresa no tenia permís per abocar les aigües residuals al clavegueram públic, ja que el propietari de l'empresa va assegurar falsament en la sol·licitud de la llicència ambiental que l'empresa només generava les aigües residuals sanitàries. Ahir va ser impossible parlar amb l'alcalde de Gelida, Lluís Valls, sobre aquest tema. Valls va assegurar divendres passat que tenia la intenció d'estudiar amb atenció el cas abans de prendre cap decisió o fer declaracions públiques.

Элиза была жестко запрограммирована на распознание подобных ситуаций в процессе диагностирования шизофрении.

У нее "Книга скачать омар хайям"хватило бы проницательности определить даже траекторию его полета, если бы он мог летать.

Тогда Гор одним ударом, слегка удивив тем Мадрака, выбивает ворота и поднимается по винтовой лестнице на самую высокую башню.

Возникла паника; истошно закричали люди, испуганно заржали лошади, заревели быки.

На острове стой г замок огромное каменное сооружение с парапетами, бойницами, горгульями и башнями.

Интересно, побежит ли она к носу или покатится по щеке к кадыку, беззаботно подумал Уинстон, но тут же сосредоточился и стал следить за дисплеем.

Он ехал "скачать программу для проектов домов" за Кассием Колхауном, не стараясь держать его в "скачать программу диагностики автомобилей" поле своего зрения.

Мистер Слинсби "скачать шестое чувство" поднял одну бровь.

Я попытался договориться с ним, "моцарт симфония сердца скачать" обещал сделать все.

Повинуясь обстоятельствам, Сэмми Ки сел, не "книги норы робертс скачать бесплатно" дожидаясь, пока "скачать альбомы пятилетки" его приг-ласят.

Вспомнив, что эта разновидность вина создает чары внутри "Скачать плагины для оперы" бутылки, я встал на задние "три богатыря и шамаханская царица скачать мультфильмы" лапы и столкнул бутылку "скачать игру денежны поток" передней лапой со стола так, чтобы "бесплатные игры звездные войны лего" она упала на коврик, а не на деревянный пол.

Значит следующим этапом будет борьба между нами.

Они не "игры строить дома для барби"упоминались в моей ориентировке и не были отмечены ни на одной из карт или фотографий, "скачать альбомы русских песен"что я изучал.

Он был так прост в "ключ к игре волшебный ключ"употреблении, что описание было не нужно.

Берт, Ларри, Том, Клей и шлем могли "База отдыха красный ключ"а может, и не могли остановить его.

Резко повернулся и почувствовал, как кулак впечатался "звук сигнализацией машины скачать"противнику в ухо.

Тот же, кем был и раньше, сказал я, "скачать игру дурак на раздеванье"чувствуя, что лгу, и еще "скачать игру трансформеры кибертрон"чувствуя, что им необходимо вновь обрести уверенность в том, "рейнджеры самураи скачать игра торрент"что все не рушится прямо на глазах, как карточный домик.

Из прочитанных книг "карта навител скачать для белоруссии"он знал, что минотавр пользуется ужасной репутацией, и решил оставить вопрос о зубах "скачать песни леры козловой"для академических споров.