TURISME ENOLÒGIC

El Punt, 18 de maig de 2009. Albert Mercader

Les comarques del Penedès reivindiquen el seu lideratge en el turisme enològic

Els municipis estan fent inversions milionàries per captar més clients i allargar les estades email protegit

L'any 1997 l'Alt Penedès es va convertir en la primera comarca de tot l'Estat espanyol que va crear les rutes del vi i del cava i que va iniciar una campanya de promoció de l'enoturisme a la zona. Dijous passat, al cap de dotze anys, els responsables del consorci que promocionen aquest turisme van desplaçar-se fins a la Llotja de Mar de Barcelona per reivindicar la seva importància com a destinació turística i fer honor a l'espai anant a «vendre» el seu producte davant la prema i els operadors, i també per teixir complicitats, ja que «el turisme de la cultura del vi va creixent», va dir el president del Consorci de Turisme de l'Alt Penedès, Lluís Valls.

A Vilafranca del Penedès, el Museu de Vilafranca ha canviat de nom i ara es diu Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi, i està sent objecte d'una profunda remodelació tant estructural com pel que fa al projecte museològic. A Sant Sadurní d'Anoia, l'Ajuntament dissenya un centre d'interpretació del cava en una antiga fassina. Les dues infraestructures –que juntes superen els divuit milions d'euros d'inversió– són l'exemple més clar de l'aposta que està fent el territori per dotar de contingut tota l'oferta de l'enoturisme, que va començar a ser present fa 12 anys al territori i que després de vèncer les «incredulitats del territori» s'ha acabat imposant, tal com explicava dijous passat el president del Consorci de Promoció Turística de l'Alt Penedès, Lluís Valls. En l'actualitat, la comarca té 135 empreses censades, les quals ofereixen serveis de turisme enològic, i les iniciatives no paren de créixer perquè hi ha mercat, asseguren. Tot i així, les úniques dades oficials de què es disposa encara són les que al·ludeixen als més de 300.000 turistes que cada any visiten les 84 caves que té repartides Sant Sadurní pel seu terme municipal, però no pas de tota la comarca. Per això, el consorci va haver de reconèixer que de dades oficials de turistes ara per ara no en tenen i que un dels objectius d'aquest mateix any és crear un observatori que oficialitzi les xifres i que detecti les necessitats del sector.

Els membres del consorci saben que la tasca de l'observatori és clau si la intenció és consolidar portes enfora «el projecte de turisme i valors», al qual feia referència Valls, amb xifres de visitants a la mà. Una de les coses que demanen més els operadors turístics és el volum de visitants i l'oferta que donen. L'oferta la van mostrar dijous, deixant clar que darrere del projecte que ara exposen hi ha dotze anys de treball previ, sempre envoltat de vinyes.

Vilafranca prepara un míting internacional

El país de la cervesa d'Oberfranken, a Alemanya; la ruta del whisky a Escòcia; la ruta de la sidra d'Astúries o el projecte de la ruta del formatge de Bregenz, a Àustria, són algunes de les experiències que s'analitzaran els dies 2 i 3 de juliol a Vilafranca del Penedès, en la segona edició del Míting Internacional de les Rutes del Vi, just abans que comenci el Vi-jazz, una oferta musical que en pocs anys ha assolit un gran reconeixement. En la trobada internacional, en què s'espera que participin més de dos-cents professionals relacionats amb el sector, es parlarà també de l'oferta enoturística que s'ha creat en els últims anys i s'incentivarà que els propietaris de cellers apostin pel turisme i millorin els seus equipaments «per arribar al turisme de qualitat».

Если задуматься над этими словами, их можно интерпретировать множеством "игра рапунцель запутанная история поцелуй"самых разнообразных способов, а у меня была масса свободного времени в данный момент.

Лопаты были сложены у ближайшей стены.

Марк, наконец "Лучшая фантастика скачать книгу"сказал отец, поняв, кто перед ним.

Парень, "клип кап кап скачать"умеющий бегать наперегонки с автомобилем, имеет право быть тем, кем "скачать рингтоны на будильник"вздумается.

В его словах почти не ощущалось свойственного ему цинизма; "город потерянных душ скачать кассандра клэр"но стоило мне только пристально посмотреть на него, как глаза его начинали бегать, и он опускал их.

Я ввел в машину заказ, и вскоре передо мной появился стакан с выпивкой.

На ногах были сандалии, открытые спереди, и он пыхтел большой трубкой, набитой самым лучшим табаком.

Вы слышали, чего хочет этот демон.

Ищу червей для рыбалки, ответил я.

У вас и без меня полно хлопот, а я пришел по одному важному делу.

Верно, тороплюсь, но все же хочу уяснить сложившееся положение.

Ему "Альбом принцессы для личных записей" даже не пришлось бы по-настоящему выигрывать сражение просто заскочить, захватить Ясру и смыться.