Caminada popular pels voltants del castell de Subirats

El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd va organitza per el diumenge 20 de març de 2011un caminada popular à guiada per l’excursionista penedesenc Toni Inglada per l'entorn del Castell de Subirats en la que hi van participar unes norante persones.

Podeu veure algunes fotos de la caminada clicant aquí.

El castell de Subirats dóna nom al seu municipi, el més gran de l'Alt Penedès amb una extensió de 55,78 km2. La fortificació es va construir com a punt estratègic per delimitar el territori i durant molts anys el castell va ser un punt d'observació, sobre tot cap a les terres de ponent, en èpoques en què els seus habitants patien les escomeses habituals dels exèrcits sarraïns.

En aquest sentit, el castell de Subirats va ser fronterer a l'edat mitjana en les denominades marques hispàniques. El recinte va estar reforçat amb quatre torres de base rodona on just al mig s'alçava una alta torre mestra.

Al mateix recinte del castell de Subirats també s'han trobat restes de ceràmica iberoromana, fet que demostra que anteriorment l'espai ja va ser utilitzat per civilitzacions antigues. Just sota del castell de Subirats és troba l'anomenada església de Sant Pere del Castell, documentada l'any 917 i que complementava el conjunt arquitectònic. El 1930 es va convertir en el santuari de la Mare de Déu de la Fontsanta.

La nostra caminada va transcorrer íntegrament per l'espai natural protegit de les Muntanyes de l'Ordal, sortint a caminar des del mateix poble de l'Ordal per ben aviat endinsar-nos en el bonic i espès bosc de la serra del Pi de Molló, on visitàrem el famós avenc de l'Ordal i continuar el sender que ens portà al planer cim de la Creueta (528 m) en el que trobàrem unes antenes de telecomunicacions.

Vam seguir camí vers la gran i deshabitada masia de can Ros, per tot seguit baixar fins el castell de Subitats i el santuari de la Fontsanta situats en un lloc estratègic i de gran bellesa natural, a l'hora que esdevé tot el seu conjunt, una balconada sobre el Penedès. De retorn, passarem per agradables camins de muntanya que ens portaran de nou a l'església de Sant Esteve de l'Ordal, punt d'inici i final d'aquesta recomanable excursió.

Col·lectiu Ecologista Bosc Verd

С глухим стуком паром причалил в Уэртауне.

А вообще, обычно я говорю очень понятно.

Он вытянул правую руку на уровень плеча и начертал указательным пальцем несколько маленьких кругов.

Корнглоу спрятал золотой подсвечник обратно в седельную сумку.

Ту-ра-лура-лет, Ту-ра-лура-ли, Ту-ра-лура-лет.

Время от времени направление меняется,-заметил Михаил,-и тогда меняется весь маршрут.

Параноидальный тип,-шепнула "99 инструментов продаж. Эффективные методы получения прибыли"Вирджиния.

Эх, только бы не подпустить "Дизайн сада. Профессиональный подход"их близко!

В одном "Второе рождение"месте надо рвом стояла группа "Сашико. Японское искусство вышивки"солдат, и подпоручик Дуб "Отшельник поневоле"тотчас заметил, "Парадоксы роста. Законы развития человечества"что находящийся среди них Швейк "Взгляд Медузы"что-то рассказывает.

Судебное разбирательство "Калиф-аист (на английском языке)"начинается без особых формальностей.

Я "Записки революционера"не знаю, что делать, "Ответы. Об этике, искусстве, политике и экономике"черт возьми!

Дайте-ка я сообщу вам, двоим счастливчикам, что они собрали на вас.