Pràctica irregular d'airsoft a la riera de Llitrà

El passat dissabte 16 de desembre, el Col·lectiu Bosc Verd va realitzar una sortida de neteja i seguiment de les caixes niu que té instal·lades des de fa tres anys a la riera de Llitrà (Vilafranca). Aquesta activitat forma part de la tasca de divulgació ambiental dels valors naturals d'aquest espai, que com a padrins d'un tram de la riera desenvolupa aquesta entitat.

La sorpresa va ser quan en plena activitat de neteja de les caixes niu, al creuar la riera (que és un domini públic) els participants del seguiment de les caixes niu, es van trobar amb el camí barrat per una xarxa negre i uns cartells que n'impedien el pas. Val a dir, que aquests fets passaven en el tram de passeig fluvial que l'Ajuntament de Vilafranca té arranjat com a tal, per tal de promocionar que els vilafranquins i vilafranquines passegin per la riera.

Tot d'una, una persona de l'empresa LaTrinxera.cat (empresa de pràctiques d'airsoft, una activitat semblant al paintball) els va dir que no podien estar allà, i que marxessin, tot i ser camí públic.

Diversos cartells col·locats al camí o prohibien el pas o alertaven del perill dels passejants per impactes sobretot oculars de la pràctica d'airsoft en dita finca.

Els membres del Col·lectiu Bosc Verd van poder apreciar com aquell dia en dita finca es practicava airsoft sense cap mesura de seguretat per a la gent que passava per aquells camins, impedint el pas en camins i espais que són de domini públic i que no poden ser ni ocupats ni restringit o tallats.

Aquests fets es consideren greus des del Col·lectiu Bosc Verd per diversos motius:

  • Dita empresa està actuant sense llicència d'activitats per part de l'Ajuntament de Vilafranca i ningú n'impedeix l'activitat, sent l'Ajuntament coneixedor de dita situació.
  • Dita empresa està tallant el pas dels ciutadans que passegen per la riera i alguns camins propers a dita finca, en espais i camins que són de domini públic.
  • En aquests moments aquesta activitat suposa un perill pels ciutadans/des que passegen tranquil·lament per la riera de Llitrà, ja que en qualsevol moment aquests poden ser agredits pels impactes dels participants de l'airsoft, ja que s'efectua sense cap protecció per al vianant.
  • Des del Col·lectiu Bosc Verd entenem que aquesta activitat entra en absoluta contradicció amb el projecte de recuperació de la riera que des de fa uns anys, l'Ajuntament de Vilafranca està tirant endavant, per tal de recuperar aquest espai natural com a espai de lleure i de coneixement de l'entorn natural més proper a la Vila. Sentir els trets de fogueig i veure persones amb vestimenta bèl·lica i de camuflatge jugant a la guerra, no és el que un vol veure i s'espera quan s'apropa a la riera amb la família o els amics a passejar.
  • Permetre aquesta situació i activitat posa en qüestió el paper real i efectiu que tenim el padrins de la riera, ja que ens esforcem en realitzar de manera voluntària activitats de difusió ambiental en aquest espai i ens trobem amb una activitat totalment oposada amb els nostres objectius.
  • Per això demanem a l'Ajuntament, que aturi immediatament l'exercici d'aquesta activitat en aquest espai (per manca de permisos municipals) i que no n'autoritzi en el futur l'activitat per ser una activitat oposada amb el projecte actual de recuperació de la riera de Llitrà com a espai natural i de lleure. Des del Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament s'ha fet molta feina en aquest sentit i s'han invertit diners públics per recuperar i millorar un espai natural de la vila amb l'objectiu de fer-lo partícep a tots els vilafranquins/es.
  • L'espai on succeeixen aquest fets són els espais apadrinats per l'Agrupament Escolta i per l'Hospital Comarcal.
  • En el cas de no impedir l'activitat o bé d'autoritzar-la en un futur, el Col·lectiu Bosc Verd es replantejarà la seva activitat com a padrins de la riera, deixant de realitzar activitats divulgatives en aquest espai.

Col·lectiu Bosc Verd