Els Pelags de Vilobí en perill

L'AJUNTAMENT DE VILOBÍ URBANITZA ELS PÈLAGS DE VILOBÍ CONTRADINT LES DIRECTRIUS DEL PLA DIRECTOR I IGNORANT ELS ESTUDIS DEL CONSELL COMARCAL. L'Ajuntament de Vilobí i l'empresa BPB IBERPLACO S.A han signat un conveni per a la urbanització del paratge natural dels "Pèlags de Vilobí". En aquest conveni es proposa la intensificació de la urbanització del barri de Les Guixeres de Vilobí i un canvi molt important de sòl rústic a sòl urbà en un espai al costat de la zona natural del pèlag gran de Vilobí.

Els Pèlags de Vilobí són un petit paratge natural de la comarca que la nostra entitat ha defensat sempre i ha demanat la seva protecció i millora donat que es tracta d'un zona molt peculiar, sense repetició a la comarca, una zona humida amb presència de molts ocells entre ells diverses espècies protegides, aquàtiques, rapinyaires, etc. Els Pèlags de Vilobí tenen la interessant característica de que en una mateixa zona s'apleguen quatre ambients diferents: el rocam, el forestal, l'agrícola i l'aigua. També és una zona que juntament amb el Llac de Can Codorniu i l'embassament de Foix constitueixen les tres úniques zones humides de la comarca amb presència d'ocells aquàtics.

El conveni afecta a tres espais diferents: el barri de les Guixeres, la zona de les antigues naus de fabricació de guix al costat del pèlag gran i la zona del pèlag gran i de dos pèlags petits. Des del Col·lectiu Ecologista Bosc Verd, després de valorar el projecte que ha sortit a exposició pública i de realitzar una reunió amb l'Ajuntament per tal de tenir un canvi d'impressions, hem presentat diverses al·legacions a l'aprovació del conveni entre l'Ajuntament i IBERPLACO.

1. Barri de les Guixeres.

a.. Respecte a la zona a urbanitzar al barri de les Guixeres considerem que el nombre d'habitatges és excessiu, si tenim en compte la població actual i el creixement que representa aquesta nova urbanització per al municipi. Actualment al barri de les Guixeres les construccions existents tenen un caracter dispers i es vol canviar a urbà, augmentant la densitat de població amb habitatges de tres plantes.

b.. El Pla Director Territorial de l'Alt Penedès va denegar la petició de l'Ajuntament de Vilobí que demanava que el barri de les Guixeres es classifiquéssin com a caràcter urbà per intensificar l'edificació. El Pla Director concreta que cal garantir el manteniment del caràcter rural dispers del barri de les Guixeres, on la major part del barri és sòl no urbanitzable. Per aquest motiu hem demanat que es segueixin les directrius del Pla Director i que es preservi la tranquil·litat dels Pelags de Vilobí, per garantir la presència i nidificació d'ocells aquàtics i altres ocells protegits.

2.Zona de les antigues naus de fabricació de guix.

a.. Es produeix un canvi de classificació urbanística molt important en els terrenys de les naus, al costat mateix del pèlag gran, que passen d'industrial a sòl urbà. Considerem desmesurada la incorporació de sòl urbà en aquest espai, on volen implantar projectes d'investigació i desenvolupament (I+D) i usos de serveis comunitaris. Aquestes activitats res tenen a veure amb la preservació del medi ambient i la unitat del paisatge. Hem sol·licitat que per tal de preservar la zona dels Pelags es redueixi en 2/3 parts la superfície de sòl urbà prevista i que sigui utilitzada per a recuperar un espai verd o forestal per al municipi i la comarca, incloent-lo dins el conjunt preservat dels Pèlags de Vilobí (com a sòl forestal, agrícola, parc o jardí botànic).

a.. Creiem que cal canviar d'ubicació l'espai corresponent al projecte I+D desplaçant-lo a un extrem de les antigues naus per apartar-les del pèlag gran. També demanem que el projecte I+D estigui vinculat a la gestió, difusió i investigació de l'important valor ecològic, mediambiental i paisatgístic dels Pèlags de Vilobí, ja que són d'interès comarcal. L'educació ambiental ha de ser la principal activitat que s'hi ha de realitzar.

3.Els pèlags i el pèlag gran de Vilobí.

a.. Cal ampliar la preservació del pèlag gran proposada i de la resta de pèlags de Vilobí a tot l'entorn que l'envolta, inclosos els espais més humanitzats, tal i com ho proposen els diferents estudis i propostes que ha fet el Consell Comarcal de l'Alt Penedès (CCAP):

A. El CCAP el febrer de 2004 va fer una proposta de protecció d'espais naturals anomenada PENIC (Pla d'Espais Naturals d'Interès Comarcal) que inclou els Pèlags de Vilobí amb l'objectiu mantenir, preservar i potenciar el seu valor ecològic i paisatgístic.

B. El CCAP l'abril de 2005 va presentar al·legacions a la Xarxa Natura 2000, on va incloure els "Connectors de la Plana, Foix i els Pèlags de Vilobí".

C. El CCAP el juny de 2005 va fer un estudi de detecció dels espais de la comarca de l'Alt Penedès susceptibles d'inclusió en el Pla Especial d'Interès Natural de Catalunya, on l'espai número 14, inclou els "Connectors de la Plana, Foix i Pèlags de Vilobí". L'estudi demana la protecció de l'espai per al compliment de la directiva europea (92/43/CEE) de preservació d'espais naturals. Als Pelags de Vilobí hi nidifiquen ocells protegits per la directiva europea (79/409/CEE) com: Martinet menut, Duc, Enganyapastors, Blauet. També hi ha la presència d'espècies animals protegits com: Tortuga de rierol, Ratpenat de ferradura gran, Ratpenat de ferradura petit, Ratpenat de peus grans, Ratpenat d'orelles dentades i un llarg etcètera.

D. Finalment la proposta de Pla Director Territorial que ha de sortir d'aquí pocs dies a resultes del període d'exposició pública de l'avantprojecte contempla la protecció de l'espai.

 

Per tot plegat demanem a l'Ajuntament de Vilobí que refaci la proposta urbanística seguint els criteris que marca el Pla Director per tal de preservar el caràcter rural d'aquest barri i les característiques ecològiques de l'espai i que el Consell Comarcal de l'Alt Penedès hi prengui partit per tal d'evitar processos que seran irreversibles i que actuen en direcció contrària al Pla Director.

Мать "На западном фронте без перемен С/С" Иоанна смерила Аззи оценивающим взглядом.

Драм с "Последняя битва Штурм Берлина глазами очевидцев" удовольствием сделал глоток вина "Справочник электромонтера" и съел "Решаем примеры и задачи" кусочек баклажана.

Хью растянулся, зевнул, "Предпринимательское право Губин" ветер больше не казался "Азбука жизни Как изменить судьбу" таким холодным.

Ощущение такое, будто "Гаргантюа и Пантагрюэль" мы можем плавать тут "12 стульев. Золотой теленок" вечно.

И все плоды ее "4 группы крови 4 пути от диабета" трудов превратились в пыль из-за "Удивительное очищение разума тела и жизни по фэн-шуй" этой дурацкой аварии!

У меня назначена встреча, и я очень тороплюсь.