Descoberta cultural. Caminada per la RUTA DELS HOSPITALERS

Diumenge 8 de febrer, el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza una caminada cultural amb l'objectiu de participar i contribuir en el projecte VILAFRANCA CAPITAL CULTURAL CATALANA 2015.

La caminada és un recorregut anomenat LA RUTA DELS HOSPITALERS AL PENEDÈS i consisteix en un itinerari entre els municipis de Vilafranca i Les Cabanyes, que inclou la visita guiada a dos dels elements arquitectònics que es conserven de l’orde dels Hospitalers al Penedès, la capella de Sant Joan (Vilafranca) i la capella de Sant Valentí (Les Cabanyes).

La curta distància fa possible realitzar les dues visites guiades als dos elements, mitjançant una caminada de nivell fàcil d’uns 45 minuts entre les vinyes i els camins que comuniquen les dues poblacions. En total una activitat matinal de 4 hores per descobrir els dos elements arquitectònics, autèntiques joies ocultes del Penedès, i la passejada d’anada i tornada, amb punt d’inici a la plaça de sant Joan.

L'inici d'aquesta activitat és a les 9:00 del matí a la plaça de la Vila de Vilafranca (davant la Capella de Sant Joan). És una caminada amb molta facilitat, apta per a tots els públics.

Els Hospitalers

Els Hospitalers tenen el seu origen en confraries a Terra Santa que atenien als pelegrins que anaven a visitar els llocs sants, on hi havia un hospital, dirigit pels benedictins, mentre que l’església estava a càrrec dels frares hospitalers. Després de la I Creuada els hospitalers es van emancipar dels benedictins i es van annexionar el monestir de Sant Joan Baptista, que va passar a ser el seu patró. El 1113 el papa Pasqual II va confirmar l’orde de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem.

La primera donació als Hospitalers a Catalunya va ser al Penedès el 1108. Aquest lloc és on hi ha la capella de Sant Valentí, a Les Cabanyes, que va construir-se al segle XIII al damunt d’una vila romana. Les pintures que es poden veure al seu interior son del segle XIV i apareixen agrupades en dos sectors. Aquestes escenes representen les penes del purgatori o l’infern, amb els càstigs que pateixen els condemnats. Les penes que s’hi poden veure són l’arbre en flames, la roda, la caldera, els turments dels dimonis i el foc.

El 1170 la Casa de Sant Valentí de les Cabanyes va comprar unes terres a Vilafranca, i a poc a poc van anar adquirint diverses propietats a la mateixa zona, fins que el 1306 van traslladar-se a la vila, quan van obtenir el permís de l’Ajuntament i del rei per establir una comanda amb capella, hort i cementiri. I el 1309 el bisbe va donar el permís per construir la capella i va oferir 40 dies d’indulgència a tothom que ajudes personalment en les obres o proporcionant materials com pedra, calç, sorra o bigues.