UN PLA DIRECTOR QUE MENYSPREA EL CANVI CLIMÀTIC

El Pla Director: una proposta insostenible que dóna llum verda al 4t cinturó i al CIM

El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd durant tot el procés d'aprovació del Pla Director de l'Alt Penedès (a partir d'ara PD) ha presentat un seguit d'al·legacions que han qüestionat en profunditat tota la filosofia i la concepció de la proposta actual que ara ha estat consensuada per tots els grups comarcals.

Després de molts anys d'esperar una planificació territorial que fos digne de la nostra comarca, arribem a la fase final d'aquest procediment molt decebuts de la proposta aprovada. El PD res té a veure amb la sostenibilitat i el respecte al territori per molt que les formacions polítiques s'entestin a qualificar-lo de pla modèlic en aquest sentit.

El PD aprova creixements urbanístics desmesurats que consoliden la cultura del ciment a la comarca:

Les actuals formacions al govern del Consell Comarcal de l'Alt Penedès (CCAP) repeteixen continuament, per tal de donar un to verd a la proposta, que el PD limita els creixements. Això en certa manera és cert, ja que amb els planejaments que ja estan aprovats podem dir que ja no es pot créixer més. Les dades que consten a la mateixa proposta afirmen que els planejaments urbanístics incorporats al PD poden doblar la població del Penedès.

Segons dades del PD, a tota la comarca tenim 745,73 Ha de sòl residencial i 518,03 Ha de sòl industrial pendent de desenvolupar i d'executar entre tots els municipis (dades 2006). Amb aquest creixement industrial i residencial planificat podem deduïr que es podran construïr 26.846 habitatges nous (36 habitatges/Ha), augmentant la població en 76.511 habitants mes (2,85 habitants/habitatge) i 51.803 llocs de treball més (5.180.300 m2 industrial - 100 m2/lloc treball). Per altra banda,segons l'Institut d'Estadística de CAT, l'any 2001 a la comarca hi havia 5.296 habitatges vacants dels quals 2.451 eren a Vilafranca. A aquests habitatges butis hem de sumar els corresponents a l'augment de la construcció fins el 2007, que son molts.

El PD ha incorporat tots els creixements desorbitats dels municipis de la comarca, que per ells mateixos ja són insostenibles dins els seus límits municipals. Si els valorem de manera conjunta (els 27 municipis) la proposta del PD és un insult a la racionalitat, la lògica i al respecte al territori.

Els creixements plantejats al PD estan molt lluny del que correspondria a uns creixements mesurats que sorgeixen per donar resposta a les demandes internes dels municipis. No són fruit de les necessitats de creixement pròpies de cada poble sinó de la pressió metropolitana que exerceixen els sectors immobiliaris i de la construcció, que han trobat bona acollida en alguns governs dels nostres municipis i en els diferents governs del CCAP.

El PD hauria d'haver plantejat que les urbanitzacions en zones forestals o fora de les zones urbanes dels municipis fossin limitades al que ja està construït actualment i que no tinguéssin possibilitat de construir nous habitatges. Caldria que hagués replantejat aquells creixements excessius, i que hagués treballat per a la desclassificació de tot aquell sòl urbanitzable (industrial o residencial) que no respectés el paisatge del Penedès, que fos planejat sobre zona inundable o que estigués per sobre de la demanada real d'ocupació de sòl. Aquesta és la feina que hauria d'haver fet el Pla Director i que ha estat ignorada per tots els polítics de la comarca. La situació proposada és tant desmesurada que el decreixement seria la solució ambiental més sostenible.

 

El PD aprova el 4t cinturó (o desdoblament de la N-340) i el CIM Penedès:

El Pla Director beneeix la construcció del centre logístic Logis (o altrament dit CIM) ja que dóna llum verda a les noves infraestructures viàries (desdoblament de la N-340) i ferroviàries que portaran directament els camions i les mercaderies a aquest centre. Aquesta qüestió ha estat una de les més decepcionants del PD, ja que hem vist com, fa uns mesos en un Ple Comarcal tots els grups polítics van aprovar oposar-se al projecte del Logis, però quan ha estat el moment de la veritat, tots plegats (PSC-CIU-ERC-PP) s'han fet els sords, els cecs i els muts. Tot s'hi val si es pot governar.

És molt clar, que el govern del CCAP ha donat l'esquena a la comarca del Baix Penedès, demostrant que només saben mirar-se el melic i que no es creuen el que representa ser i formar part de la Vegueria Penedès.

Però aquesta decepció no ha estat la única. El govern del CCAP també ha apostat pel Quart Cinturó, o altrament dit, nova autovia paral·lela a l'autopista AP-7, o desdoblament de la N-340, infraestructura que connecta amb el Quart Cinturó a Abrera i que esdevé el Quart Cinturó pel seu pas pel Penedès. Aquesta nova autovia convertirà l'Alt i el Baix Penedès en un autèntic corredor de mercaderies.

Des de la nosta entitat rebutgem la construcció d'aquesta infraestructura i reivindiquem l'alliberament dels peatges, acció que comportaria la retirada d'aquest projecte amb un clar estalvi ecològic i econòmic. També considerem necessari que l'AP-7 tingui més sortides i entrades de les actuals, per conectar millor el territori, i crear una xarxa de transports públics de la Vegueria Penedès que connecti tots els municipis i que es fomenti la intermodalitat entre el ferrocarril, els autobusos i els cotxes.

Rebutgem el desdoblament de la C-15 (Vilafranca-Vilanova) i també les noves variants proposades a diferents poblacions i la nova carretera que envoltarà Vilafranca per darrera de la muntanya de St. Pau.

Considerem que primer cal prioritzar el transport públic al Garraf, a l'eix del Foix, a l'eix del Riudebitlles, a la carretera de l'Ordal i a la zona Central, abans que seguir amb la construcció de nous trams que només fan que menjar-se pressupost públic per seguir alimentant l'ús del transport privat.

Reivindiquem també l'existència i la potenciació de la xarxa de camins locals i rurals del Penedès, que són les vies més respectuoses amb el territori i que fomenten l'ús de la bicicleta com a transport alternatiu al cotxe, en les distàncies curtes.

Reivindiquem que rodalies (Renfe-ADIF) i els Ferrocarrils Catalans funcionin amb eficiència, intermodalitat i increment d'horaris en totes direccions, ja sigui Barcelona, Tarragona, els Vallesos, el Baix Llobregat o les comarques de la Vegueria Penedès.

Creiem que l'estació de regionals del TAV, no es una inversió prioritària, perquè cal potenciar els trens de rodalies ja que no hi ha pressupost per tot.

Creiem també que abans de construir la línia de tren Vilafranca-Vilanova caldria prioritzar la millora i ampliació de la línia regular d'autobusos entre Vilafranca i Vilanova. Aquesta actualment és deficient i precària. Cal tenir en compte que l'ampliació de la C-15 i la nova línea ferroviària poden arribar a trencar la connexió ecològica de la Serralada Litoral.

El PD hauria d'haver apostat per rendibilitzar les carreteres existents potenciant el transport públic. Aquesta és la única manera d'evitar o minimitzar l'augment d'emissions contaminants. Per treballar contra el canvi climàtic cal canviar la mobilitat basada en el transport privat i optar pel transport públic.

 

El PD no aposta per una nova cultura del territori ni per la Vegueria Penedès:

El Pla Director hauria d'haver estat elaborat amb el paisatge i els valors naturals com a eixos de totes les actuacions a realitzar. En el cas que ens ocupa, han estat les infraestructures i els creixements urbanístics els que han marcat el model cap a on ha d'anar la comarca. Res més insostenible i més lluny de la nova cultura del territori que necessitem per preservar i potenciar la comarca i les seves activitats econòmiques.

A la proposta aprovada es consolida l'Alt Penedès com a una comarca corredor d'infraestructures metropolitanes, un corredor que fragmenta el paisatge, que posa en perill l'economia de la comarca relacionada amb la vinya, el món rural i els espais naturals, i que hipoteca el nostre futur per les necessitats d'altri.

Es dóna l'esquena a la comarca veïna donant pas al 4t cinturó i obrint les vies d'accés directes cap al CIM.

Des de la nostra entitat considerem que s'ha traït als ciutadans de l'Alt Penedès i sobretot del Baix Penedès que ens vàrem creure en el seu moment a través d'un Ple Comarcal que la defensa del territori era una qüestió unitària i que la opisició al Penedès d'un sistema lógístic com el Logis Penedès era un fet real. Res més lluny de la realitat.

El mateix CCAP desacredita les institucions públiques amb actuacions com aquesta ja que demostra que els acords presos al Ple per unanimitat no són fonaments reals de les actuacions futures sinó només titulars interessats als mitjans de comunicació. El que diu molt poc d'ells.

Даже тираны не любят открыто "Книга сумерки на английском скачать книгу"нарушать договоры.

Но теперь патриоты опасались отступничества "Прохождение игры дум 3"предателей.

Закрывающий лицо "Бухгалтерский учет для начинающих книга"капюшон, пахнул плесенью.

Оба были слишком заняты греблей и "Скачать карты half life"своими наблюдениями, чтобы найти время для разговоров.

Еще мгновение "Ангин чит скачать"и она уже стояла на коленях "Марина девятова я огонь ты вода скачать"перед алтарем, повторяя слова молитвы "Скачать готовую презентацию"и перебирая четки.

Значит, нас еще задерживают "Звёздные войны клонов игра скачать"на всякий случай, если что-то в информации, "Весь шерлок холмс книги скачать"воспринятой их рецепторами, окажется непонятно "Реальные пацаны скачать 2 сезон"или недостаточно, задумчиво проговорил Зернов.