Notícies

EL SÒL RÚSTIC NO ES POT CONSIDERAR INDUSTRIAL

El Punt, 11 de gener de 2009

Reviscolen els moviments antieòlics

Les sentències favorables del TSJC reorganitzen les plataformes contràries, que ja preparen mobilitzacions conjuntes

Les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, conegudes aquesta setmana, que determinen que els parcs eòlics de les serres del Tallat i Vilobí, entre la Conca de Barberà, l'Urgell i les Garrigues, vulneren la llei d'urbanisme perquè són en sòl rústic, no només han estat acollides amb alegria, pel precedent que suposen, entre els col·lectius del Camp i l'Ebre que s'oposen als projectes que hi ha en dansa, sinó que els farà reviscolar el vessant més reivindicatiu. Plataformes gairebé inactives, com la de la Conca, anuncien trobades imminents, i ja es preveu per la setmana entrant una reunió entre moviments de tot el país per organitzar accions conjuntes. Pendents que s'aprovi el decret d'energies renovables que prepara el govern, el debat eòlic torna a estar sobre la taula.

+ En la imatge es pot observar que el coll de la Garganta queda exclosa de la Xarxa Natura 2000, que afecta a la carena del Tormo.

Les resolucions del TSJC s'han produït en el millor moment i han estat ben rebudes per les plataformes antieòliques del territori, que havien vist que els darrers anys proliferaven els projectes mentre la via judicial endegada s'allargava sense data. L'advocat ambientalista Albert Calduch, defensor de bona part de les causes, resumeix la base de la sentència: «No era lògic que es posés una instal·lació industrial sobre sòl rústic; fins ara s'ha deixat que els promotors regulessin el sector.» Tot i que admet que la regulació fa uns anys de la Xarxa Natura 2000, que fixa una sèrie d'espais protegits, «hi ha posat més seny», recorda que «s'ha de pesar en una balança la generació d'energia i la protecció del medi, i llavors es veu que la mica més d'energia que es produeix fent els parcs a les carenes no compensa la gran afectació sobre la natura, el paisatge i les espècies animals, sobretot les aus». Calduch, com ja passa en molts llocs d'Europa, és partidari de situar els aerogeneradors «en zones habitades, com ara polígons industrials».

Dubtes

Calduch creu que la sentència «obre camí», perquè la situació de molts altres parcs podria ser irregular. No cal anar gaire lluny del Tallat, on hi ha els parcs eòlics afectats per la sentència, per trobar-ne un exemple. Fonts de l'Ajuntament de Conesa, a la Conca de Barberà, –on en les últimes eleccions municipals va guanyar precisament un grup alternatiu sorgit de la lluita antieòlica– admetien aquesta setmana que els dos parcs que s'hi tramiten finalment «també estan en sòl rústic», per la qual cosa ara els sorgeixen els dubtes sobre si han d'atorgar o no la llicència d'activitat, l'últim tràmit que falta per construir-los. En tot cas, justificaven la seva acció fins ara: «A tu Urbanisme et diu que tiris endavant, i ho fas.»

 

Satisfacció

  Tot i que queda materialment envoltat pels molins, els parcs del Tallat i Vilobí no afecten ni un pam del terme de Senan, que al seu dia s'hi va oposar rotundament. L'alcaldessa, Núria Albà, s'alegra per les sentències, i reflexiona que «la Generalitat haurà de prendre ara alguna decisió». La notícia encara és calenta, però ja avança: «Suposo que la gent que vam ser fa uns anys en la lluita ens tornarem a reunir per valorar-ho i veure què fem.» Així ho confirma Francesc Calbet, un dels signants de la denúncia ara resolta, i membre de la gairebé inactiva Plataforma per Senan: «Som poca gent i estem molt cansats, però la sentència ha estat una gran alegria per a nosaltres, i suposarà una reactivació de la mobilització.» Calbet recorda que «Senan va mantenir una posició molt ferma contra els parcs, tant el poble com el consistori», però lamenta: «A les poblacions del costat ha creat molta divisió, perquè n'hi ha que només hi veuen el benefici econòmic.» En tot cas, i en espera de «veure com s'acaba el recurs que hi volen presentar», ja avança que organitzaran «un acte massiu a principi de març, una marxa entre Montblanquet i el santuari del Tallat», a la qual segurament convidaran altres col·lectius amb els quals encara mantenen contactes. Calbet, abans, vol aclarir: «No estem contra les energies renovables, però no volem que es facin d'aquesta manera, amb una concentració enorme de molins, sense cap sentit paisatgístic ni compatibilitat urbanística.»

«El Collet dels Feixos és il·legal» També força satisfeta d'entrada es mostra Roser Vernet, de la Plataforma per la Defensa del Patrimoni Natural del Priorat, que creu que la resolució «és important perquè posa de manifest que les coses no s'han fet com caldria». «Com a mínim som a temps de fer bé el que falta», apunta. Això sí, segons ella el dictamen «hauria de ser retroactiu», i aquí ja es mostra més escèptica, vistos els antecedents: «Tenim una carta de la Generalitat que ens dóna la raó, ja que ja admetia abans que es fes que el parc del Collet dels Feixos, a la Teixeta, és il·legal, però el van tirar endavant igualment». «Hi ha pressions molt fortes de les empreses que prevalen sobre l'administració», lamenta Vernet.

Estudis conjunts a la Terra Alta La Plataforma per la Defensa de la Terra Alta també es mostra satisfeta per les dues sentències, ja que entén que així es fan visibles algunes de les seves reivindicacions i es posen de manifest les irregularitats comeses tant per les empreses eòliques com per la mateixa Generalitat. «La majoria de parcs s'han tramitat moguts per interessos econòmics i no generals. La Generalitat i les empreses han abusat del seu poder», es queixa un dels membres del col·lectiu, Xavier Fortuño, que hi afegeix: «Ara s'hauran de revisar la majoria de parcs, ja que s'han fet en moltes ocasions de manera precipitada, i a banda d'haver saltat la normativa urbanística també han comès irregularitats en altres sentits, com ara haver-se tirat endavant tot i haver-hi informes desfavorables sobre la fauna i el medi.» Fortuño considera que els estudis d'impacte ambiental i paisatgístic no s'haurien de fer només de cada parc individualment, sinó també per al conjunt del territori afectat. Això s'hauria de materialitzar aixecant el prisma i dibuixant una macrocentral als territoris afectats per parcs eòlics, com a suma de totes les que hi ha projectades, la qual també tingués estudis ambientals propis. «Aquesta globalitat donaria una visió molt més definida de l'afectació dels territoris», considera Fortuño. La setmana vinent, en tot cas, ja avança que plataformes de tot Catalunya en defensa del territori es reuniran per buscar una estratègia comuna d'ara endavant i materialitzar les reivindicacions en una mobilització conjunta abans de la primavera.

La convivència Josep M. Font, del col·lectiu Terra i Vent de Tots de la Fatarella, es mostra menys animat per les sentències, tot i que tenen presentats dos recursos semblants contra els projectes previstos al poble. «El problema aquí no és jurídic, sinó de convivència», afirma amb tristesa. «Com que l'afectació és tan gran, i a alguns veïns els expropien terrenys i a altres no, hi ha una guerra al poble.» «L'important és veure com seguim convivint, i això no ho podrà arreglar cap tribunal», constata.

Вдруг он "Скачать бесплатно песню на будильник"вспомнил про маленькую коробочку с киноварью, которую захватил "демки css v34 скачать"с острова Гальвестона.

И он поднялся на ноги, возвысившись над ней, наклонился, коснулся "музыка петлюра виктор скачать"ее плеча.

Она прошла в Страну "игры фирмы алавар"За Северным Ветром район, не нанесенный "Полный лекарственный справочник фельдшера и медсестры"ни на одну карту Вирту, Хранительница которого не желала признавать "Военно-транспортный гигант Ан-22 "Антей""ни чьей власти, кроме своей собственной.

Такова "белый день скачать"была Ивен из крепости Холдинг.

Потерявший крылья ангел, бесхвостая русалка, бывшая "изложение лосиный остров"нимфа, а теперь самая обычная женщина.

Думаю, первым делом надо вытурить этого "Джельсомино в Стране лжецов"белобрысого субчика, сказала миссис Моллой после того, как "бесплатный flashplayer скачать"ее муж с чувством пожелал Джефу подавиться шпинатом.

Ens duen per mal camí

EL QUART CINTURÓ, O LA DESTRUCCIÓ I FRAGMENTACIÓ DE LA QUALITAT TERRITORIAL
La tragèdia: l'obra feta
Després de 18 mesos des de l'inici de les obres, la magnitud de l'impacte del Quart Cinturó sobre el paisatge, sobre la vegetació, sobre la qualitat de vida dels veïns i veïnes de les zones afectades, és ja totalment visible. L'objectiu d'aquest acte es visualitzar la transformació radical de l'espai entre l'abans i el després de la construcció d'aquesta infraestructura. És tan senzill com comparar els indrets destruïts per les obres de construcció amb els espais per on hauria de passar la continuació d'aquesta autovia.

HEM ATURAT LA MAT A LA TORRE 38!

Per una nova cultura de l'energia renovable i distribuïda

El 10 de desembre, després de 3 dies d'obstrucció noviolenta, l'empresa constructora ha retirat la maquinària i s'ha endut els materials, tot deixant la Torre 38 a mig fer.

Vegeu info i imatges a: http://novaculturaenergia.blogspot.com

Us esperem a la ContemplAcció i a un dinar popular de celebració el proper dissabte 13 a les 13:30

Confirmeu l'assistència a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Després de 5 mesos, continuem la ContemplAcció sota la torre 38 per aturar la seva construcció. S'ha d'aturar la MAT mentre:

  • No es coneguin les sentències judicials pendents. Cal evitar la política de fets consumats: si els jutges algún dia consideren il·legal la MAT, el mal ja estarà fet!

  • No hi hagi una explicació argumentada escrita i pública dels responsables polítics de la Generalitat i una deliberació pública oberta sobre la conveniència i la necessitat de la MAT. El arguments de l'informe Mario Monti – interconnexió europea - contradiuen els que fins ara havia emprat la Generalitat – Ave i Girona -.

  • En la situació de crisi global -financera, econòmica, climàtica – no hi hagi signes clars de que apostem decididament cap a la generació d'energies renovables i distribuïdes, en una xarxa local i comarcal, una generació que no estigui en mans d'uns pocs monopolis industrials – financers europeus, que imposen preus i tecnologies favorables als seus interessos i no al del bé comú ni al de la natura.

El col·lectiu ciutadà Nova Energia planteja 3 objectius concrets:

  • Que el Consell Comarcal d'Osona demani l'aturada preventiva de la construcció de la línia MAT, i que es comprometi a elaborar un Pla Comarcal d'Autoproducció d'Energia Renovable. Cal demostrar que la generació elèctrica concentrada en mans d'unes poques multinacionals, ni cal, ni és més segura, per garantir les necessitats d'una societat que necessita caminar cap a una nova cultura de l'energia. Avui l'objectiu d'Europa pel 2020 és generar el 20% d'energia renovable.. però ha de ser distribuida en el territori!

  • Que el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, així com el seu Director general d'Energia, - ex director tècnic de REE - Agustí Maure, expliquin públicament la necessitat de la MAT en un debat obert per televisió – en un programa com Àgora - on també hi participin els col·lectius que s'oposen a la construcció d'aquesta infraestructura energètica, així com els investigadors i científics que han fet saber que hi ha alternatives a aquesta línia.

  • Que el Tribunal Suprem indiqui el termini en què preveu resoldre els 4 contenciosos administratius acceptats a tràmit, que qüestionen la legalitat d'aquesta línia, per poder valorar si té sentit córrer el risc de continuar-la construint i d'haver-la d'aturar, com en el cas de l'Aragó quan, la suspensió judicial de la MAT va portar a abandonar 350 torres que mai es connectaran.

10 de desembre 2008

Col·lectiu ciutadà Nova Energia

Correu-e: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Blog: http://novaculturaenergia.blogspot.com

 

Un país pensat per les carreteres

El País de les meravelles

Un eix amb 16 carrils?

El bonic Vallès té al seu llarg una autopista de peatge l'AP7, amb tres carrils per sentit, doblada en alguns trams per una autovia, la B-30 (no es tracta d'uns laterals, sinó d'una autovia), amb un total de cinc carrils per banda i que segueixen cap al nord fusionant-se amb la mateixa secció.

Mediona realitza un pou sense permís

L'ACA no permet fer el pou a Mediona però resoldrà els problemes d'abastament

L'Ajuntament pacta amb la Generalitat convertir la «prospecció» en un punt de control de l'aqüífer [caption id="" align="alignright" width="175" caption="Imatge dels treballs per fer el pou durant les festes de Nadal de l'any passat."][/caption] L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va comunicar la setmana passada a l'Ajuntament de Mediona que denegava la sol·licitud per perforar un pou a tocar del torrent de Ginoles, prop d'un nucli habitat, tot i que l'ens local ja hagués fet la perforació del pou el Nadal de l'any passat al·legant que havia iniciat els tràmits de sol·licitud. L'alcalde de Mediona, Servand Casas, va celebrar ahir la resposta «ràpida i creativa» de l'ACA i va assegurar que ha acordat convertir la «prospecció» en un punt de control ambiental de l'aqüífer Carme-Capellades; a més, va dir que té el compromís de l'ACA que es resoldran els problemes d'abastament del poble. La resolució comunicada la setmana passada de manera oficial al govern de Mediona (PSC) i a l'Associació per a la Defensa de l'Aigua del Penedès i l'Anoia (Adapa) –l'entitat que va denunciar la perforació d'un pou al torrent de Ginoles entre el 27 i el 28 de desembre de l'any passat– posa fi en la via administrativa a la sol·licitud de l'Ajuntament de Mediona de perforació d'un pou que es va fer quan encara no s'havia concedit oficialment el permís. Segons ha explicat l'Adapa, l'ACA conclou en la resolució que «els nuclis de Monterrey i Can Xamaio no tenen actualment problemes d'abastament i la captació principal de la xarxa operada per Aigües i Agrícola de Mediona està situada fora de la delimitació de l'aqüífer Carme-Capellades, a la zona de descàrrega, i en conseqüència no es considera adient que se substitueixi l'abastament actual per un nou pou dins l'aqüífer». En la mateixa resolució s'indica que cal trobar alternatives a la demanda d'aigua que té la zona i reduir la pressió sobre l'aqüífer Carme-Capellades.

L'Adapa, que ha donat a conèixer aquesta setmana la resolució, considera que l'actuació de l'Ajuntament de Mediona «és totalment indigna i impròpia d'una administració pública», i demana que «sancionin de manera exemplar l'Ajuntament per les actuacions il·legals realitzades». Segons l'ACA, «quan es disposi de la informació obtinguda durant la perforació que trametrà l'Ajuntament es valorarà la possibilitat d'utilitzar el pou com a punt de control. En cas de no ser així, s'haurà de segellar, tal com va ordenar l'ens fa mesos al municipi respecte a un pou privat.

Salvem lossa Hvala

 Ossa HvalaL'ossa Hvala està essent perseguida pel fet de ser una ossa i comportar-se com una óssa davant una situació d'alta pressió.

Des d'Ecologistes de Catalunya s'ha iniciat una campanya per tal d'intentar-ne evitar l'empresonament en un centre de recuperació.

Podeu informar-vos més i signar a http://www.ecologistes.cat/ossa.

Наметив маршрут, он двинулся дальше, и тут же множество хрупких пальцев вцепились в его одежду, впились в тело.

Оно должно быть наказано огнем и мечом.

Внутренний голос твердил, что черноногие уже в пути, что он теряет драгоценное время, что скоро будет слишком поздно.

Сбить всю мачту, предложил Доббс.

Не умирай, он опустился на колени, повернул голову друга лицом к себе и содрогнулся при виде расплющенного носа и изуродованных бровей, сплошного месива крови и рваной плоти.

Хорошенькие женщины всегда капризны, сказал Гермес.

Дождь "Двенадцать рассказов-странников" застиг его на полпути к центральной низине.

Обезьяна "Брак" наверняка нашла бы что сказать "Я не миленький" о толстой женщине в ярко-розовом платье, "Наполеоновские войны 1805-1815" которая, переваливаясь, "Гоген" прошла мимо, зажав в каждой руке по "Крестовые походы" мороженому.

Головной двигатель буксира "Семейный кодекс РФ" вышел из повиновения.

Но эта молитва "Животный мир планеты Магнит. атлас" не для твоих ушей.

Билли мог почувствовать "Умные сказки" его энергию, когда они бесшумно шли "Over My Dead Body" по залу.

Насколько мне известно, раньше такого не бывало.

ZONES INDUSTRIALS EN ESPAIS FORESTALS

PARC EÒLIC D'ORPÍ. ECOLOGISME O INTERESSOS?


Dissabte 15 de novembre a les 18h de la tarda xerrada-col·loqui a l'Ateneu Igualadí

Comunicat de No Fem el CIM

El Pla Territorial del Camp de Tarragona no considera el Baix Penedès com un territori que forma part d'una unitat més gran


La plataforma NoFemelCIM considera un éxit la recollida de més de 1.000 al·legacions que s'entregaran a la Generalitat aquest dimecres

Subcategories