Notícies

AIGUA A DOJO

El Punt, 12 de maig de 2009.  David Marín

Obren comportes al pantà de Rialb i Lleida es prepara per a una crescuda del Segre

La gran quantitat d'aigua acumulada i el desgel obliguen a obrir l'embassament per primer cop des que es va construir

L'embassament de Rialb ha arribat al seu límit i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) s'ha vist obligat a obrir les comportes de la presa i deixar anar l'aigua riu avall. A Balaguer, el riu Segre ja va començar ahir a ocupar les zones enjardinades de la llera del riu. L'Ajuntament de Lleida ha pres algunes mesures de precaució; aquestes inclouen tallar els accessos al parc fluvial, un dels llocs des d'on inicialment estava previst contemplar els focs de final de les festes de maig que acaba de viure la ciutat. L'embassament de Santa Anna (al Noguera Ribagorçana) i pràcticament tots els del Noguera Pallaresa també estan deixant sortir l'aigua, davant l'inici del desgel de les grans reserves de neu que aquest any s'han acumulat a les capçaleres dels rius al Pirineu.

Les comportes les van obrir diumenge, i ahir al migdia ja eren ben visibles els efectes al pas del riu Segre per Balaguer, uns quaranta quilòmetres aigües avall de l'embassament de Rialb. El riu ha començat a ocupar la zona enjardinada i de passeig que hi ha al marge esquerra del riu, i s'han posat tanques per impedir l'accés de vehicles a l'aparcament que hi ha al costat del pont vell.

Més avall, a Lleida, l'altre gran nucli habitat que travessa el Segre, la Guàrdia Urbana també ha muntat un dispositiu per evitar que els vianants i els vehicles accedeixin al parc fluvial del Segre: un lloc de passeig des del qual ahir s'havien de llançar els focs amb què clouen les festes de maig que ha viscut la capital del Segrià aquest cap de setmana. A mitja tarda, el Segre ja començava a ocupar algunes zones de la llera fora del seu llit habitual al seu pas per la ciutat.

És només el principi. Es preveu una forta revinguda del riu durant els pròxims dies.

La culpa és l'abundant aigua que ha caigut durant l'últim any a la conca del Segre, i especialment la neu que s'ha acumulat durant l'hivern al Pirineu i que les bones temperatures estan començant a fondre. L'embassament de Rialb ja ha arribat als 352 hm³ d'aigua i no pot suportar-ne més. Almenys fins que no finalitzin les diferents proves de càrrega que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre està fent des que es va inaugurar l'embassament, l'any 2000. Quan estigui a ple rendiment, Rialb podrà emmagatzemar 430 hm³, i es convertirà en el segon més gran dels Països Catalans, darrere del de Mequinensa. Aquest ha estat el primer cop que la CHE ha hagut d'obrir comportes a Rialb.

Segons una portaveu de la CHE, la mesura no ha de comportar més complicacions extraordinàries per a les ciutats del curs del riu que les habituals d'una primavera molt plujosa. «Ara mateix estem deixant anar de Rialb tanta aigua com entra de manera natural: 60 m³ per segon.»

«Domesticar» el Segre

En realitat, n'hi hauria d'entrar molta més. Però l'embassament d'Oliana, situat uns pocs quilòmetres dalt de Rialb, permet regular el cabal del Segre i domesticar-lo: a Oliana hi entren 134 hm³ per segon, dels quals 55 m³ s'utilitzen per generar electricitat i 62 hm³ segueixen el seu curs en direcció a Rialb.

Altres embassaments de les conques de l'Ebre de rius provinents del Pirineu estan en aquesta situació. A Catalunya, el pantà de Santa Anna, al riu Noguera Ribagorçana, també ha hagut d'obrir comportes. Al riu Noguera Pallaresa, tots els seus embassaments (Talarn, Sant Antoni, Cellers i Camarasa) estan a prop del màxim de capacitat i estan turbinant per generar electricitat amb l'aigua excedent que hi està arribant gràcies al desgel a les capçaleres.

«No retallarem més el Segarra-Garrigues»

El sistema d'embassaments Oliana-Rialb és clau en la regulació del cabal del Segre a les zones més habitades del seu recorregut, entre Ponts i Lleida. Si no poden exercir la seva funció perquè no admeten més aigua, la revinguda del riu és cosa de dies. Mentre que Rialb està ja a la capacitat màxima actual (en el futur en tindrà més), Oliana estava ahir al 85% de capacitat: amb marge, encara, per controlar l'avinguda d'aigua procedent d'un ràpid desgel de les capçaleres.

El sistema també és clau per als regs agrícoles de la plana de Lleida, la regió més gran de regadius del Principiat. Precisament, de Rialb ha de sortir l'aigua per al canal Segarra-Garrigues, un projecte encara en obres i ara en revisió arran la retallada que ha imposat la Unió Europea a les àrees de reg, per tal de protegir les aus pròpies de les zones estepàries de secà i que estan en perill d'extinció a causa de la desaparició del seu entorn natural.

Diumenge, durant una jornada amb representants de les associacions de defensa forestal catalanes a Cervera, el conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, Francesc Baltasar, va anunciar que la nova proposta de zones protegides per a aus (ZEPA) que la Generalitat acaba d'elaborar és l'última i no es presentarà cap més retallada. El govern ha incrementat en 14.000 les hectàrees protegides més, de les 28.000 que ja ho estaven, en un canal que afecta 74.000 hectàrees en total. En el cas que Europa no ho accepti, Baltasar no descarta anar per la via judicial, segons va recollir l'agència ACN. Baltasar també va anunciar que els ajuts als pagesos que no podran regar plenament també incentivaran «les coses que es poden fer bé».

Я только слыхал, что корзинки с едой передавал мексиканец, чей-то слуга, а от кого не знаю.

Надо было собирать еще один совет для более свободного и полного подтверждения желания народа.

По инерции поинтересовался, поскольку не привык давать спуску Ангелу, а на самом деле его весьма волновала нештатная ситуация, и без Ангела из нее, понимал Ильин, ему не выпутаться.

Негр знал, что я терпеть не могу Гайара и не хочу ветречаться с ним.

Так он пролежал на скамье около часа.

Здесь был знаменитый новоорлеанский невольничий рынок, где людей, их тело и даже душу, продавали и покупали с торгов!

Ярдов за триста "Жизнь без ограничений: 10 простых шагов к успеху и счастью"он остановился и тихонько свистнул.

Дайте мне хотя бы "Циклоп. Книга 1 Чудовища были добры ко мне"пол-елочки, тогда я.

Не "Путин, учись у Сталина! Как спасти Россию"перенесло же нас за океан моим предполагаемым ураганом.

Ильин "Гибель гигантов"не хотел, чтобы третье "Слово и дело. Роман-хроника времен Анна Иоанновны"предсказание Ангела сбылось.

До сих пор во всем, что нас "Костюм Адама для Евы"окружало, ошеломляло и даже пугало, "Основы художественной грамоты. Язык и смысл изобразительного искусства"все же был какой-то оттенок странного, "Породы лошадей. Иллюстрированная энциклопедия"но занятного приключения, игры, которая "Вождь краснокожих"вот-вот кончится.

Оба они здоровенные "99 франков"молодцы, и хитрости им тоже хватает.

UNA SOLUCIÓ, ELS COTXES DE LLOGUER

El Punt, 11 de maig de 2009.  Marta Julià.

La crisi fa disparar el «carsharing»

El servei de cotxe multiusuari augmenta un 326% en els últims dos anys arran de la crisi

El gerent de Avancar Carsharing, Josep Sala, mostra l'interior d'un dels vehicles de la flota.
El nombre d'abonats al servei de cotxe multiusuari ha augmentat un 326% en els dos últims anys. La crisi s'entreveu com la principal causa del boom del carsharing, una mena Bicing per a cotxes que no ha deixat de guanyar adeptes des que va aterrar a Catalunya –l'únic punt de l'Estat en què funciona–, l'any 2004. Aquest servei està disponible a Barcelona, Sabadell, Granollers i Sant Cugat del Vallès, i els responsables estudien ara estendre'l a altres poblacions. L'aposta per aquesta fórmula està força normalitzada en alguns països. A Suïssa, per exemple, és visible en totes les ciutats i ja té uns 70.000 usuaris.

El servei de cotxe multiusuari és un bon exemple per constatar que la crisi no ha arribat a tots els sectors. En només dos anys, el servei ha crescut un 326% i ha passat de tenir 827 clients als 2.692 actuals. «En moments de crisi la reflexió sobre el que val tenir cotxe fa que la gent avaluï altres alternatives. I aquí el carsharing pot ser una solució», comenten des de l'empresa Avancar, l'única que ofereix el servei de cotxe multiusuari a Catalunya. A mesura que ha anat creixent el nombre de clients, també ho ha fet el de cotxes i d'aparcaments de què disposa Avancar. La ciutat de Barcelona i el Vallès són les úniques zones de Catalunya en què el servei de cotxe multiusuari està disponible. Segons dades facilitades per la firma, que opera al país des de l'any 2004, el 64% dels clients del carsharing tenen entre 30 i 40 anys, i la majoria són homes (67%).

Aquest servei ja és conegut en més de 600 ciutats de 18 països, i és una opció de mobilitat que crea adeptes arreu del món, no només a Catalunya. A Europa hi ha més de 40 operadors de cotxe multiusuari distribuïts en 250 ciutats, però el cas més paradigmàtic és el de Suïssa, país on va sorgir aquesta iniciativa el 1987 i on hi ha prop de 70.000 persones que aposten per una modalitat que ja disposa d'un parc propi de 1.800 vehicles. Europa és, de moment, el continent on el carsharing ha funcionat més bé, ja que el servei té més de 200.000 usuaris i prop de 5.000 cotxes. L'Amèrica del Nord va al darrere amb 117.000 clients i uns 3.300 cotxes. El servei també té presència a Austràlia, el Japó, Singapur i Xile.

Aquest sistema de transport s'ha començat a promoure activament en ciutats com París i Londres, dins dels plans de lluita contra el canvi climàtic i en pro de la sostenibilitat. Un estudi encarregat per l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (IDA) conclou que els cotxes multiusuari emeten un 24 per cent menys de CO2.

El servei funciona de manera semblant al Bicing, per la qual cosa els usuaris comparteixen una flota de vehicles que gestiona Avancar. L'empresa disposa de cinc categories de cotxes, que renova cada dos anys. Els més utilitzats són els models utility –tipus Opel Corsa o Seat Ibiza–i compact –Renault Mégane o Seat León–. La resta de categories que ofereix Avancar Carsharing són familiar, hybrid i minibus.

Tendència a l'alça

Tenir un cotxe propi suposa afrontar no només els elevats preus de la gasolina, sinó també els dels impostos, l'assegurança, l'aparcament i les despeses de manteniment, entre d'altres. Si, com creuen els analistes econòmics, la tendència a l'alça dels preus dels carburants continua augmentant, mantenir un cotxe propi resultarà aviat insostenible per a moltes persones. Això és, segons la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura (FMSS), el que ja passa als Estats Units, on «molts propietaris comencen a reconsiderar la utilització del vehicle i es pregunten si realment el necessiten». FMSS considera que «aquest canvi de mentalitat, que fa qüestionar directament la importància de l'estatus social que dóna la possessió d'un cotxe, és un canvi cultural sense precedents».

Una flota que no para de créixer

L'empresa Avancar carsharing ha augmentat a més del doble la seva flota de vehicles –de 50 a 124– en tan sols dos anys a causa del creixement d'abonats. Pel mateix motiu, el nombre d'aparcaments reservats als vehicles multiusuari també s'ha elevat de 20 a 37. A Barcelona el servei està present en pràcticament tots els barris de la ciutat, on l'empresa hi té 29 dels 37 pàrquings que té a Catalunya, els quals estan oberts les 24 hores del dia durant els 365 dies de l'any. Dos aparcaments més es troben a Granollers, tres a Sabadell i tres més a Sant Cugat del Vallès. L'empresa està estudiant la possibilitat d'obrir el servei a altres localitats catalanes, però de moment encara no hi ha res de concret.

Pel que fa al nombre de cotxes per ciutat, el gruix principal de vehicles es troba a la capital catalana, que compta amb 106 cotxes, cinc dels quals són híbrids i que han estat l'última novetat –van començar a operar a principis de l'any passat–. Els 18 restants estan repartits pel Vallès: vuit a Sabadell, quatre a Granollers i sis a Sant Cugat. L'empresa renova els seus vehicles cada dos anys per tal de que els usuaris disposin de la màxima seguretat i eficàcia del servei.

Com funciona?

El servei de cotxe multiusuari funciona d'una manera molt flexible i senzilla: la reserva del vehicle es pot fer en línia a la web http://www.avancar.es o bé trucant al telèfon 902 55 00 50 fins a cinc minuts abans d'emprendre el viatge. Un cop feta la reserva, amb la targeta client s'accedeix al vehicle, que és en un dels aparcaments de què disposa l'empresa, i la clau del contacte és a la guantera del cotxe. L'ordinador que porta incorporat el vehicle mostra a l'usuari les dades de la reserva, com ara la identificació i la tria del vehicle. El servei de cotxe multiusuari a Catalunya, del qual s'encarrega l'empresa Avancar, es paga en funció de les hores d'ús i dels quilòmetres recorreguts, que es facturen a l'usuari a final de mes, amb la inclusió del combustible, l'assegurança a tot risc i l'IVA. Per ser client del carsharing (www.avancar.es) cal pagar una quota anual de 30 euros si s'utilitza esporàdicament i de 80 si es fa servir més sovint.

Даже "Я и мой кот. Пушистые истории"если бы свет не погас, ты все "Сёра (1859-1891): Пуантилизм"равно не смогла бы ничего разглядеть.

Ночь была безлунной, звезды скрывала "Прощай, детка, прощай"легкая дымка.

Она так же "Стомахион. Игра Пифагора. Пентамино: Игры-головоломки"легко сорвалась и полетела догонять свою ленту.

Мои мышцы сжались, "Достопримечательности Европы"и я рывком бросился на "Азазель"него.

Мое окно выходило на запад, и величественная река катила передо мной "Подлинная история тамплиеров"свои желтые воды, сверкавшие на солнце, как "Испытай силу приправ — и будешь здрав. Мифы и реальность"чистое золото.

Когда-то он пытался лечиться от нервного перенапряжения "Доктор Данилов в роддоме, или Мужикам тут не место"с помощью гипноза, но из этого ничего "Взрывной рост продаж в розничном магазине"не вышло.

Бога ради, не полагайся ты на этого хлюпика.

Идете на верную смерть, сказала она, и я остановился, "Учет производства и реализации готовой продукции" глядя на нее.

Что бы ни произошло, у меня связаны руки.

Ты не оставил мне другого выхода, "Страхование организаций" ответил Поль.

Нельзя, чтобы ты даже про себя так думал.

Всмотревшись внимательней, он различил двигавшихся внутри людей.

Веревка лежала на "Фрирайтинг Современная техника поиска креативных решений" столе, а еще там было много разных костей.

Это будет зависеть от того, "Строительство Бухгалтерский и налоговый учет у инвестора..." что ты скажешь, мастер Кассий.

По необъяснимым в те времена причинам "Last Night in Twisted River" пятна появлялись, росли, увеличивались в размерах и "Золотой ключик или Приключения Буратино" загадочно исчезали за период времени, равный одиннадцати "Острие бритвы" земным годам.

Гарден рассмеялся и слегка повернулся, чтобы посмотреть на "Друг из Рима Есть молиться и любить в Риме" свой город.

Изысканные блюда возбуждали аппетит, а кусочек "Тень Камбера" жареной оленины, съеденный в трактире, конечно, не мог заменить плотного завтрака; поэтому Мак тотчас же "Стрелок" сел к столу и начал есть, рассеянно "Трудовое право в вопросах и ответах" слушая болтовню Василя.

Так что оставался очень узкий проход, достаточный лишь для "Способы запоминания английских слов" того, чтобы рядом могли проехать два вооруженных всадника.

+TAV = -RODALIES i -REGIONALS

El Punt, 8 de maig de 2009.  Oriol Mas

Encara no s'ha superat el 50% de l'obra en la meitat dels trams del TAV de Barcelona a Figueres

Els treballs a l'altura de Girona i Barcelona, els més endarrerits

A hores d'ara, encara no s'ha arribat a l'equador dels treballs en 13 dels 23 trams en obres del TAV entre Barcelona i Figueres, en bona part per la complexitat dels túnels a les ciutats de Barcelona i Girona, que és el que va més endarrerit. En canvi, si es té en compte el traçat en global, les obres estan al 55% del total. Molts dels trams de la Selva i el Vallès Occidental s'han acabat.

Segons les dades d'Adif, que executa els treballs, ja hi ha sis trams que estan enllestits, on només s'està pendent d'acabar el muntatge de les vies i la instal·lació elèctrica. Són gairebé 43 quilòmetres, entre la Roca del Vallès i Riudellots de la Selva, amb l'excepció d'un tram entremig, de Maçanet a Sils, de 5,6 quilòmetres, on les obres estan al 82% perquè encara hi falta acabar dos passos inferiors.

A les ciutats, endarrerit

A Barcelona els trams més endarrerits són els de la Sagrera, per la complexitat de les obres en aquest punt; en canvi, el tram entre Sants i la Sagrera està ja al 33%, amb la previsió de disposar de la tuneladora aquest juliol. Tot i això, els trams entre el nus de la Trinitat i Montornès del Vallès no van gaire més avançats i, en molts casos, tot just s'han començat a fer els viaductes per on passarà el tren i les pantalles.

Un cop passats els trams del Vallès Occidental i la Selva, en arribar a la ciutat de Girona, les obres tornen a anar bastant endarrerides, més fins i tot que a Barcelona. En un tram petit de l'entrada de la ciutat, des d'on s'iniciarà el cobriment de la línia, ja s'està acabant el túnel, però les obres dels túnels urbans de Girona, que es faran amb la tuneladora, estan només a l'11%. Ara, les tasques se centren a demolir l'estació d'autobusos i a preparar el terreny per construir la nova estació subterrània, tant del TAV com del tren convencional i els autobusos. Aquesta és l'obra més complexa del tram gironí del TAV. D'altra banda, ja s'han començat els túnels de Sarrià i Sant Julià, però encara s'està en una fase molt inicial de l'obra, del 10% del total. A partir d'aquí les obres tornen a anar més avançades, sobretot al Pla de l'Estany, però, quant al tram de Figueres, encara s'ha de començar a treballar en l'estació de Vilafant. A partir de Figueres, i incloent-hi el túnel transfronterer, l'obra ja està acabada, i l'empresa constructora, TPFerro, ja l'ha entregada a Foment, si bé es mantindrà inutilitzada fins al 2010.

Un 28% de túnels

Els trams de túnel de tot el traçat del TAV representaran un 28,6%. A part del cobriment dels trams de Barcelona i Girona, el pas per l'àrea metropolitana de Barcelona es farà amb túnels; a més, en zones menys poblades també se n'han inclòs molts per disminuir l'impacte ambiental i salvar els condicionants orogràfics del traçat per adaptar-se a les condicions tècniques que necessita el TAV. Al tram gironí, els túnels suposaran un 23% del total i, a Barcelona, un 37,5%. Pel que fa als viaductes, un 8,8% del traçat n'incorporarà, si bé en aquest cas a Girona representarà un 9% i a Barcelona, un 7,8%. En total, seran 49 quilòmetres d'estructures.

El tercer carril

Adif manté que el 2010 ja entrarà en funcionament el tercer carril, d'ample europeu, a la via convencional entre Girona i Figueres, i també el ramal de Barcelona. Això permetrà que els trens d'alta velocitat hi puguin circular, si bé aniran més a poc a poc. Els trams del TAV entre Mollet i Girona ja estaran acabats, i per aquí sí que hi podrà circular amb normalitat, així com al tram transfronterer entre Figueres i Perpinyà.

Мальчику предстоит еще многому научиться.

Старушку судил военный суд, и в виду того, что ничего не было доказано, ее отвезли в концентрационный лагерь в Штейнгоф.

Фелим впервые увидел мексиканку, так же как и она его.

Напечатали без его ведома он вообще уже ничего не соображает.

Член Братства с недоумением воззрился на собственную руку и на письмо, которое эта рука держала за уголок.

Во всяком случае, их сопротивление легко было бы сломить.

Если "Граф Монте-Кристо Шедевр приключ. литературы в одном томе" не получится, подожду в засаде.

Джей "Щелкунчик и мышиный король" почувствовал, как его переполняет возбуждение.

Только "Новый экономический словарь+2 изд" в том случае, если ты откажешься со мной "Жесткая рекогносцировка" сотрудничать.

Теперь ты истратил все свои "Самый сумрачный сезон Сэмюэля С" десять секунд "Советы кремлевского водителя Как безопасно водить автомобиль" на глупые вопросы.

Не произноси имя, перебила "Крохотульки Песни для малышат" ее Эйрадис, я боюсь "Встретиться вновь" его могущества.

Три года разлуки, восполняемые лишь видеопередачами да "Дориан" приносящими боль короткими сеансами "вклад карта" связи с Марсом, от четырех до шестнадцати минут.

NO A LA MAT

El Punt, 11 de maig de 2009. Montse Barrera

Un 70% de les torres de la línia de 400 kV del tram entre Sentmenat i Bescanó ja s'han aixecat

La companyia Red Eléctrica preveu acabar les obres del traçat a finals d'any

Imatges dels treballs d'estesa de cables al terme municipal de Bescanó, dimecres. Foto: LL. S.
Red Eléctrica ja ha aixecat un 70 per cent de les torres de la línia d'alta tensió entre Sentmenat i Bescanó i preveu que a finals d'any les obres estiguin totalment acabades. Al terme de Bescanó s'està treballant intensament en l'estesa de cables; uns treballs que, en segons quines zones i per les característiques del terreny, es fan amb helicòpter. El parc natural de les Guilleries es l'únic punt en què no s'han iniciat les obres, ja que la companyia espera l'autorització ambiental per obrir-hi camins d'accés.

Red Eléctrica ha intensificat els treballs de la línia en el tram entre Sentmenat i Bescanó, on ja té aproximadament un 90 per cent de l'obra civil acabada, un 70 per cent de l'aixecament de les torres i un 20 per cent de l'estesa del cable. La companyia preveu tenir acabada tota l'obra d'aquest tram a finals d'any, encara que de moment no ha obtingut l'autorització ambiental necessària per obrir camins d'accés a les torres de la zona del parc de les Guilleries. Al municipi de Bescanó, fa poques setmanes els operaris van iniciar les tasques d'estesa de cables. En els últims dies, els treballs s'han intensificat mitjançant la utilització de grues i maquinària diversa i, ocasionalment, en zones arbrades, a través d'un helicòpter per reduir al màxim els possibles efectes sobre l'entorn.

El projecte Sentmenat-Vic-Bescanó inclou també el desmuntatge de la línia de 400 kV que uneix Pierola i Vic, en un tram de 37 quilòmetres; de 220 kV entre Vic i Juià (de 39,5 km), i la de 110 kV que passa per les Guilleries (de 16,5 km). Així, en aquesta zona hi haurà una única línia de 400 kV, que, segons l'empresa Red Eléctrica, subministrarà l'energia suficient per satisfer la «demanda que és d'un constant augment».

Les posicions contràries a la instal·lació de la línia no han impedit que el projecte tirés endavant. El traçat Sentmenat-Vic-Bescanó disposa de l'autorització administrativa i la declaració d'impacte ambiental. El 9 de febrer del 2007 el Consell de Ministres va aprovar el projecte i la declaració d'utilitat pública, la qual cosa va permetre'n l'inici de la construcció el maig del 2007. Red Eléctrica manté els seus arguments segons els quals la línia garantirà el subministre a Girona, al TAV i a la Costa Brava.

A la Selva, sense pauses

La construcció de les torres de la línia de 400 kV a la comarca de la Selva avança sense cap pausa des de fa setmanes, tot i les diverses denúncies per part dels opositors. Precisament aquests dies s'està acabant d'aixecar l'última de les torres que passen pel municipi de Santa Coloma, a partir de la qual sorgirà el ramal que anirà en direcció a Riudarenes. Al municipi de Sant Hilari Sacalm també s'està treballant en les torres col·locades en zones no protegides. Les torres aixecades a la comarca de la Selva també es veuen en pobles com ara Osor, Brunyola o Sant Martí Sapresa i ja arriben fins i tot a Anglès.

La viabilitat de soterrar la línia

El Parlament ha debatut aquesta setmana sobre la viabilitat de soterrar la totalitat de la MAT, una possibilitat reclamada per l'associació AMMAT i el CILMA. També ho va demanar el diputat d'ERC i alcalde d'Agullana, Alfons Quera, el qual va defensar que «la decisió de soterrar és una qüestió de voluntat política: s'ha demostrat que si n'hi ha, és possible». I va afegir: «Com que no volem greuges comparatius –per nosaltres totes les comarques del país són igual de valuoses– exigim el soterrament complet de la línia: no admetrem ni un metre més de traçat aeri.» També ICV i CiU defensen la idea d'un impacte mínim.

Первым делом я "Леди гaгa bad romance скачать"взглянул на рану.

Прямо "Скачать книгу сказки андерсена"во двор мы спуститься не "Скачать караоке сборник песни"можем, нам преградят дорогу.

Только "Скачать король лев через торрент"будьте с ним "Скачать касперский на 30 дней"поосторожнее.

Что касается меня, "Скачать с чего начинается родина песня"я мог представить, с "Булгаков бег скачать"каким неудобствами сопряжена женитьба "Скачать спартак сезон 2"на ведьме, но.

Ведь за это "Скачать игры бродилка стрелялка"мне пришлось бы "Музыка скачать паркур"самого себя изругать, ангел ты мой!

Черт бы побрал эти перегородки!

DESSANILITZAR NO ES LA SOLUCIÓ

El Punt, 29 de maig de 2009.

La dessalinitzadora del Prat es posarà en marxa el 20 de juliol

L'ACA exposa l'avantprojecte de la planta de Cunit

L'estat actual de l'interior de la dessaladora del Prat. Foto: HÉCTOR MARÍN (ACN).
La dessalinitzadora de la conca del Llobregat, en obres al terme del Prat, entrarà en funcionament el 20 de juliol, dos mesos després del previst. La planta produirà el 20% de l'aigua necessària a l'àrea de Barcelona i té un cost de 230 milions. D'altra banda, l'Agència Catalana de l'Aigua ha posat a exposició pública l'avantprojecte de la dessalinitzadora de Cunit.

A menys de dos mesos de la inauguració, més d'un centenar d'operaris treballen a la dessalinitzadora del Prat. Segons ha assenyalat la companyia Aigües Ter-Llobregat, empresa pública adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge, la data d'entrada en funcionament serà el 20 de juliol. Això representa un retard de dos mesos de la posada en marxa de la planta, que estava prevista per a aquest mes de maig.

La dessalinitzadora ha suposat una inversió de 230 milions d'euros i permetrà el subministrament d'aigua els 365 dies de l'any, independentment del temps que faci. Segons Aigües Ter-Llobregat, l'entrada en funcionament de la planta augmentarà la garantia del subministrament en la qualitat i quantitat d'aigua abastida. Cada any produirà 60 hectòmetres cúbics d'aigua dessalinitzada, el que representa el 20% del consum metropolità. L'aigua produïda a la dessalinitzadora es bombarà al dipòsit de la Fontsanta, a Sant Joan Despí, fins on arribarà mitjançant una canonada de 1,4 metres de diàmetre i 11,5 quilòmetres, seguint un traçat paral·lel al riu Llobregat en gran part del seu recorregut. L'aigua, a banda de poder-se utilitzar com a aigua potable, servirà per recarregar l'aqüífer del Llobregat.

D'altra banda, l'ACA va posar ahir a exposició pública l'avantprojecte de la dessalinitzadora de Cunit, la tercera de Catalunya. La planta tindrà una capacitat per produir, d'entrada, 20 hectòmetres cúbics anuals, ampliables, si cal, a 60. Això contribuirà a incrementar l'abastament d'aigua potable a les comarques de Barcelona i Tarragona, que estan en l'àrea del Consorci d'Aigües de Tarragona i d'Aigües Ter-Llobregat.

La dessalinitzadora s'instal·larà a la zona de Mas Peirot, per sobre del traçat de l'autopista, dins el terme de Cunit. Les canonades de captació, l'estació de bombament i l'emissari de salmorres, en canvi, estaran situades al terme veí de Cubelles.

Светлая дорога от скалы к звезде "скачать мульт прикол" проходила там.

Домино внимательно посмотрела на маленького рыжеволосого, "песня из дневник доктора зайцевой скачать" с козлиной бородкой колдунца, не в первый раз удивляясь, как он ухитряется ездить верхом в "игры человек паук самые новые" длинной юбке.

Пиггон послал сообщения в тот же вечер и сразу же после этого пришел в палатку Домино и доложил.

С этого момента и до конца трапезы а мы просидели до часа Собаки разговор не выходил за рамки обычной светской беседы.

Если же глаза не завязывают, значит не рассчитывают больше иметь с ним дела.

Парень, ухмыльнулся Норт, попробуй, коснись крюка.

ASSEGURANCES ÈTIQUES

Avui, 7 de maig de 2009.   Laia Bruguera

L'ètica arriba a les assegurances

PIONERS · L'associació catalana Fets promou el primer segell de qualitat i gestió solidària dirigit exclusivament al sector assegurador ADHESIONS · La cooperativa Arç serà de les primeres a lluir el distintiu, que neix amb vocació internacional

Narcís Sánchez i Jordi Marí, impulsors del segell ètic, mostren el disseny del distintiuNarcís Sánchez i Jordi Marí, impulsors del segell ètic, mostren el disseny del distintiu JOSEP LOSADA
La crisi econòmica actual ha posat de cap per avall els valors del capitalisme salvatge i ens està fent replantejar moltes pràctiques econòmiques que fins ara hem donat per bones. Potser és un bon moment per fixar la vista en sistemes alternatius, com ara les finances ètiques. La banca ètica -la que busca la rendibilitat però mai ho farà, per exemple, a costa de l'explotació infantil- fa anys que va aterrar a casa nostra i, tot i que encara té pocs actors i molta gent desconeix la seva existència, va fent camí. Però en altres activitats sembla impossible que negoci i principis vagin de la mà.

Per demostrar que és possible i, sobretot, per informar els clients de quin és el perfil de la companyia amb la qual han decidit fer tractes, l'associació catalana Fets (Finançament Ètic i Solidari) acaba de llançar el primer segell europeu de qualitat i gestió solidària del sector assegurador, l'EthSI.

Segons dos dels seus impulsors, Jordi Marí, director de Fets, i Narcís Sánchez, coordinador de l'Observatori de Finances Ètiques, l'objectiu no és demonitzar les asseguradores que no segueixen criteris de sostenibilitat sinó "diferenciar les que ja han fet alguns passos".

Entre altres requisits, les asseguradores que vulguin lluir el distintiu hauran de treballar amb la banca ètica -tot i que no exclusivament- i seguir criteris negatius i positius a l'hora d'invertir els seus diners. Això significa que no invertiran en companyies que malmetin el medi ambient o apliquin condicions laborals precàries (criteris negatius) i, en canvi, han de prioritzar sectors com les energies renovables o el comerç just (positius).

Un comitè avaluador es reunirà dos cops l'any per determinar a qui concedeix el segell, que té vocació internacional. L'economista Arcadi Oliveres, conegut per la seva lluita a favor dels drets humans, serà un dels membres de la comissió. Segons Oliveres, "el món assegurador és molt proper al financer, de manera que val la pena que també ens fixem en la qüestió ètica de les assegurances".

La primera reunió avaluadora se celebrarà el dia 22 de juny i els seus membres ja estan analitzant el funcionament i els productes de la cooperativa Arç i també del grup Atlantis. Seran les primeres que, amb tota probabilitat, podran presumir de segell ètic.

Чувствую, что я зашел почти настолько далеко, насколько мог.

Поднимись и считай себя прощенным.

Здесь больше никого нет, кроме нее, но я не к ней обращаюсь.

Домики, может, были бы лучше, чем те палатки-тенты, что она принесла, если ветер покрепчает вверху.

В этом я и не сомневаюсь, отозвался Фрике.

Не забыл, соврал Аззи; на самом деле и игрушечный домик, и Бриджит давно вылетели у него из головы.

Ты "Скачать keygen finereader 9"понимаешь, взрыв, огромный взрыв.

Да, это представлялось наилучшим вариантом для всех заинтересованных сторон.

Поев, Хью разделся и искупался в реке, вспоминая тот горький пруд в самом начале пути.

Джина кинула взгляд на фигуру с огромной девяткой на костюме.

Когда они начали спуск, дождь уже только моросил, а когда прошли полпути вниз, находясь "потребительский кредит русский стандарт"под прикрытием стены, он и вовсе перестал.

Назначение панели состоит в том, чтобы передать информацию о последнем состоянии матрицы в момент смерти.

Небесный "Толковый словарь служебных частей речи русского языка" купол со звездной рекой служат солнцу, когда оно "Методы системной практической гирудотерапии" встает и освещает землю, или когда "Цвейг Исторические портреты" ложится спать и гасит лампаду дня.

Гостей было не слишком "Метаморфозы власти" много, принимая во внимание, что "Первый шаг к вечности Моя история 100% Official" это королевская свадьба.

Остальные тамплиеры были не столь разборчивы.

А я "Реклама и продвижение бренда" уже собирался посылать за тобой "Философия в схемах и определениях Учеб. пос." гонца!

Что касается его самого, то герой еще не решил, "Любвеобильный джекпот" нравятся ли ему все эти придуманные фольклорные создания, "Уход за лицом" хотя вроде бы ничего "Практикум по английскому языку Грамматика. Сборник упражнений" плохого в них не было.

К сожалению, сам я могу сделать очень мало.

NUCLEARS NO GRÀCIES

El Punt, 12 de maig de 2009.

L'Estat sanciona la nuclear d'Ascó amb 15,4 milions per les fuites dels anys 2007 i 2008

La sanció és la suma de quatre infraccions greus i dues de lleus i és la multa més alta que haurà pagat mai una nuclear

La central nuclear d'Ascó haurà d'afrontar la sanció més alta a l'Estat espanyol. Foto: J.F.
El Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç ha imposat una multa de 15,4 milions d'euros a la central nuclear Ascó I. La xifra ve donada per la suma de quatre infraccions greus i dues més de lleus, arran de l'alliberament de partícules radioactives que es van detectar entre finals del 2007 i principis del 2008, però que no van ser notificades per la central fins a l'abril de l'any passat. La multa és la més alta imposada fins ara a una central nuclear de l'Estat espanyol, ja que el següent import més elevat és el que va haver de pagar Vandellòs II, que va ser d'1,6 milions d'euros. L'expedient sancionador es va iniciar a proposta del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), i es parlava d'una multa que podia oscil·lar entre els 9 i els 22 milions d'euros.

El ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, va signar ahir l'ordre ministerial que sanciona Endesa, l'empresa titular de la central nuclear Ascó I, amb una multa de gairebé 15,4 milions d'euros. Una sanció que l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II encara no coneixia ahir oficialment, i que va preferir no valorar. Ja el mes d'agost passat, quan es va conèixer el contingut de l'expedient del CSN, Sebastián va anunciar que el govern actuaria amb «contundència» contra Ascó I, en considerar que les centrals nuclears «han de ser segures i això vol dir que no hi poden haver ni manipulacions ni ocultacions». De fet, en aquell moment ja es va anunciar que la multa podria oscil·lar entre els 9 i els 22 milions d'euros, unes xifres que l'organització ecologista Greenpeace van jutjar com a insuficients, a més de titllar-les de «multa ridícula». Finalment, la sanció aprovada per l'Estat ha estat de 15.390.000 euros. En concret, 7,5 milions els ha imposat Indústria per l'emissió de partícules radioactives a Ascó I des de finals del 2007 a principis del 2008. Unes emissions que van superar el límit anual de la dosi permesa per a membres del públic a l'interior de la central, i que es considera una infracció greu. A més, Indústria també ha multat la central per no haver establert un control de la contaminació externa del personal una vegada descoberta la contaminació interior, i per no haver senyalitzat i delimitat radiològicament les zones de lliure accés de la central. Això també es considera una infracció greu (3 milions d'euros). També cal afegir-hi 3 milions d'euros més per haver incomplert les recomanacions de senyalització; i una sanció d'1,8 milions per haver incomplert el Manual de protecció radiològica, per no haver fet constar als registres de vigilància la contaminació trobada a les zones de lliure accés.

Pel que fa a les infraccions lleus, s'ha sancionat amb 15.000 euros la no-emissió d'un informe d'un succés notificable, quan al novembre del 2007 es va produir una maniobra de vessament del contingut d'una aspiradora a una piscina combustible; i amb 75.000 euros més per no haver adoptat les mesures per minimitzar la probabilitat d'exposicions potencials, ja que va permetre la sortida d'un camió de ferralla que contenia partícules radioactives.

El diputat del PSC per Tarragona i portaveu del grup socialista a la ponència del CSN del Congrés, Francesc Vallès, va valorar molt positivament la sanció al titular de la nuclear d'Ascó, que va titllar d'«històrica». Segons Vallès, el CSN va actuar «amb independència, i ara al govern no li ha tremolat el pols, i ha actuat amb contundència». «És un toc d'atenció molt important a les nuclears, perquè sàpiguen que amb la seguretat no s'hi juga», va dir. A més, Vallès va remarcar que els socialistes continuaran exigint «les màximes garanties de seguretat i més inversions» a les centrals catalanes, tenint en compte que «cal continuar convivint amb les nuclears». A banda, Vallès va assenyalar que pressionaran perquè una part de la sanció «puga revertir» al territori, i en especial a la Ribera d'Ebre, per aconseguir una major millora econòmica. Un aspecte que, per la seua banda, l'alcalde d'Ascó, Rafel Vidal (CiU), va voler replicar. «És penós que s'hagin de demanar compensacions», va dir. «Això són mesures conjunturals i puntuals, i els municipis de les zones nuclears fa 30 anys que demanem mesures estratègiques per diversificar la nostra economia», va remarcar. Vidal va valorar que la sanció a la central hauria de servir perquè Ascó i la comarca recuperin «la tranquil·litat i la confiança en les empreses i les institucions».

Un dels incidents nuclears més greus

L'incident d'Ascó I va ser un dels més greus de la indústria nuclear de l'Estat (tenint en compte la seva classificació de nivell 2 a l'escala INES, que va del 0 al 7). Arran de l'alarma social que es va generar i de les deficiències de comunicació (els alcaldes de la zona afectada per les centrals se'n van assabentar per la premsa) el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va enviar a Ascó un equip d'inspecció per esbrinar «totes les circumstàncies i elements relacionats amb l'origen i evolució del succés, incloses les accions del titular», l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), que gestiona les nuclears catalanes que són propietat d'Endesa i Iberdrola. L'ANAV es va convertir en el blanc de totes les crítiques per haver donat al CSN i als alcaldes informació «deficient i incompleta» sobre la fuita. Cinc dies després el CSN havia de reconèixer que la fuita radioactiva havia estat cent cops superior a la declarada per la central.

Когда-то в тебе были зачатки приятного обхождения.

Подсвечники исполнят их самые сокровенные "микрокредит онлайн на карту"желания.

Может, у нее где-то были "автокредит какие документы"муж и шестеро детей.

Такое расположение обеспечивало скольжение корабля "как пользоваться кредитной карточкой"по краю "Программа для переделывания формата скачать"бездонной гравитационной пропасти Солнца.

На встрече с председателями астрономических факультетов крупнейших университетов Фриде пришлось выслушать доводы иного рода.

Будет хорошо, если ты станешь мастером фуги, но это не главное.

Затем он смешал его с небольшим количеством ячменя и этой "музыка скачать сборники русский" смесью набил трубку.

В другой руке "Скачать сказки бесплатно через торрент" он сжимает лук, а на "скачать пригласительные на день рождения" бедре у него висит колчан, "скачать безплатные игры рыбалки на телефон" полный молний.

Черты его лица, искаженные предсмертной агонией, застыли.

Я не "скачать песню лола" мог с уверенностью сказать, что "скачать драйвер видео ати" находится под штукатуркой, на чем держатся гвозди.

Его тащило в воздухе вдоль "скачать тему для iphone 4" виадука, пока тросы не зацепились за угловатую раму указателя "игра счастливые колёса 3 играть" направлений.

Бортан, однако, не вернулся, поэтому я больше склонялся ко второму варианту.

Я подавил приступ "начальник скачать песню"боли, искоса глянул вперед, пытаясь определить, "скачать руки вверх слёзы капают"где находится "скачать песню стаса михайлова брату"саламандра.

Джерри уже вытаскивал деньги из кармана "Скачать карта нового уренгоя"грабителя.

Наверное, с ним случился припадок.

Я предупреждала Селара, что ему нужно "скачать роутёр"держаться подальше от Шоредана.

Я поглядел "песни доченька моя скачать"с минуту в ту сторону, все еще "скачать мобильное аська"недоумевая по "поиграть в бесплатные игры одевалки"поводу его появления, потом занялся "селена гомес альбомы скачать"теми вещами, которые я принес сюда.

Минотавр замедлил шаги, затем замер возле стены.

Я бережно завернул бутылку "условия получения потребительского кредита" в шелк, потом в кусок хлопчатобумажной ткани "Обратись к Бешеному" и уложил в шкатулку из "Вечера на хуторе близ Диканьки" железного дерева.

Разминирование заняло менее десяти минут.

Она была натурой незаурядной "Хакеры Сновидений" и мечтала о чем-то таком, что "Исповедь" выходило за рамки обывательского представления о счастье.

Эйрадис "Третий глаз исцеляющий Теория и практика оздоровления" прикоснулась пальцами к его лицу.

Что бы ты "Густав Климт" ни замышлял, не забывай об этом.

Приятно было ехать "Сладкое возмездие" не спеша и вдыхать "русский стандарт вклады" ароматы местности, смотреть, как тает роса на искрящихся полях и сорванных листьях, "автокредит мазда" чувствовать ветер, слышать и видеть стаи птиц, улетающих на Острова Солнца.

Даже одинокий самец "Пятеро в звездолёте. Семь дней чудес. Повести" сможет указать нам "влади каста ясно(скачать альбом )" направление.

В своих красно-черных мундирах они "скачать музыки на гитаре" выглядели весьма эффектно.

Вернувшись в свой кабинет, "решебник голицынский 6 издание решебник" выключил компьютеры и вышел "Статьи государственного бюджета включают" из здания.

Кто был в Собрании, тот его видел.

А "скачать военные стратегии стратегии" может, ему будет "Дневник фокса Микки" позволено отовариться в валют-ном магазине, где, "сосо павлиашвили тост скачать бесплатно" как он слышал, "244 китайских упражнения для тех, кому за 40" можно купить товары западного произ-водства, "скачать с народа ру" но значительно дешевле.

Спокойно, лениво и равнодушно она отшвырнула Вирджинию на пол.

PROTEGIM LES AUS DE LLEIDA

Avui, 7 de maig de 2009.  Joan Tort

La protecció d'aus fa retallar el canal Segarra-Garrigues

El govern acata dues sentències de la Unió Europea | Es preservaran per a ocells 39.900 hectàrees d'un total de 70.150

Europa ha obligat el govern català a aplicar mesures de protecció de les aus a LleidaEuropa ha obligat el govern català a aplicar mesures de protecció de les aus a Lleida LAURENT SANSEN / ARXIU
El canal Segarra-Garrigues tindrà un 57% de la seva àrea regable protegida per a la preservació d'aus estepàries. El govern català posa avui a informació pública la nova retallada d'hectàrees que no es podran regar a plena dotació d'aigua. Una mesura imposada per la Comissió Europea per acatar dues sentències comunitàries contra Espanya i Catalunya pel que entenen que és una minsa protecció d'aus en perill d'extinció. Unes sentències que en cas de desobeir-se suposarien sancions econòmiques i la pèrdua de fons europeus.

La proposta final del govern augmenta en 14.297 les hectàrees protegides i les situa als secans del Segrià, Utxesa, la zona de Bellmunt-Almenara, Plans de Sió i l'àrea de Belianes-Preixana, espais que ja havien estat qualificats com a zones especials de protecció d'aus. El govern, per tant, amplia la preservació d'ocells en aquestes zones, cosa que implicarà un 20% més d'exemplars protegits de terreroles, calàndries i sisons.

La retallada provocarà que molts pagesos que esperaven regar es quedin ara sense opció a l'aigua o amb petits regs de suport (goteig) i hagin de seguir amb conreus de secà, fet que implica rendiments i collites molt inferiors. La Generalitat preveu plans de gestió i usos per a cada àrea i compensacions d'entre 150 i 500 euros per hectàrea i any als afectats si mantenen l'activitat agrària i segueixen mesures agroambientals.

El president del Segarra-Garrigues, Josep París, va explicar que 39.900 hectàrees protegides de 70.150 "és una hipoteca i una limitació que ens preocupa".

Его маленькие руки двигались в такт мелодии; он танцевал.

Но Эйлин "Скачать песню про сашу"Шалотт тоже была редкостью нет уникумом, поскольку "сумма потребительского кредита"она, вероятно, "Клипы настя каменских и потап скачать"была единственной в мире, соединившей необходимую техническую подготовку с уникальной проблемой.

Это произошло, "Скачать драйверы принтеры"как всегда, внезапно.

Я получил кое-какие инструкции и объяснения по "банк экспресс кредит"поводу метафизической природы вещей, но я больше рассчитываю на то, что удалось узнать прямо здесь "Плеер для блюрей скачать"это практическая сторона дела.

Спокойно, парень, послышался резкий шепот.

Правда, обычно соседи успевают ослепить их раньше.

Вернулась жажда, а "скачать печать и штамп"голод и не исчезал.

Так "краткое содержание лермонтов мцыри краткое содержание"всего много, сказала она, "Лучшие меню"вроде каталога ощущений.

Нужно б накладывать "Физика. 7-9 классы"поле еще раз, но то безымянное Нечто не "Лизелотта. Удачный отпуск"стал отпускать я на "Развиваем графические навыки. Рабочая тетрадь для детей с ОНР. Приложение к пособию"волю.

Я так же "История. Древний мир. 5 класс. Учебник для общеобразовательных учреждений. ФГОС. (+CD)"восстановил твою внешность, из сугубо "Рыцарь-призрак"эстетических побуждений, сказал Райл, теперь "Алое и зеленое"ты похож сам на себя.

произнес я, как только "скачать игру свару"мы остановились, чтобы сфотографировать склон очередного холма.

Я догадываюсь, задумчиво проговорил Джей.

Subcategories