Notícies

Acció ciutadana i proximitat

Debat: Acció ciutadana i proximitat

Al centre d'entitats "l'Escorxador" de Vilafranca

Dimecres, 25 de febrer de 2015 a les 8 de la tarda

El TTIP (Tractat Transatlàntic de lliure comerç i inversió)

Per a qui i per a què?

Com ens afectarà?

El podem aturar?

Xerrada informativa de Son Energia

Xerrada informativa de SOM Energia, la cooperativa de consum i producció d'energia verda, a la Múnia el divendres 28 novembre a les 8 del vespre a la casa de cultura Carrer Ponent 4.

Els límits del creixement

Exposició: Els límits del creixement

De l’economia pensada per als capitals...

...a l’economia pensada per a les persones

Al Centre d’Entitats l’Escorxador de Vilafranca

Del 4 al 28 de febrer de 2015, a la sala d’actes

En el marc del Cicle de Debats ACCIÓ CIUTADANA I PROXIMITAT

Reforestació al Parc d’Olèrdola

Activitat suspesa per les previsions meteorològiques. Es realitzarà el 12 i 13 de desembre.

Els dies 12 i 13 de desembre de 2014, es pretenen realitzar actuacions de reforestació al Parc d’Olèrdola. Es tractaria de restaurar la zona afectada per l’incendi forestal que hi va haver l’any passat en el terme municipal d’Olèrdola (6-11-2013).

L’incendi afectà una superfície de 7,9 ha. Aquesta mateixa zona, ara cremada, s’estava regenerant, perquè ja havia estat afectada per un gran incendi forestal l’any 2003. Aquests dos incendis sobre la mateixa zona, en tan poc espai de temps, ha comportat que la seva regeneració natural arbòria sigui mínima o inexistent.
En els anys 2005 i 2006, la Fundació Torres i el GEIF, varen fer actuacions de reforestació a la zona, per fomentar la regeneració arbòria. En aquest darrer incendi, part de la zona on es feren les reforestacions per part de la Fundació Torres, s’ha tornat a cremar.

És per aquest motiu, que convé tornar a fer actuacions de reforestació a la zona cremada.

Per tal de fer-ho viable, s’ha fet un projecte de restauració a la zona, com a treball de final de curs d’una alumna del cicle formatiu de grau superior de Gestió forestal i del medi natural de l’Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus.

També s’ha comptat amb l’assessorament dels tècnics del Parc d’Olèrdola i Agents Rurals de la comarca.

L’actuació consisteix en la plantació d’alzines, roures, arboços i pins.

També es faran treballs d’estassada de la vegetació cremada i franges de baixa combustibilitat per la prevenció de nous incendis a la zona.

Per tal de fer-ho possible, comptem amb la participació i col•laboració de:

Parc d’Olèrdola
Ajuntament d’Olèrdola
Fundació Miquel Torres
Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus
ADF Rossend Montané
Federació d’ADF Penedès-Garraf
GEIF
Col•lectiu Bosc Verd
Agents Rurals

El divendres dia 12, es realitzarien treballs de reforestació i estassada de la vegetació cremada, per part dels alumnes de l’Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus, ADFs de la Federació i el GEIF.

El dissabte dia 13, es fa convocatòria oberta a la ciutadania que vulguin participar, a més de les ADF de la Federació d’ADF Penedès-Garraf, el GEIF i Bosc verd.

El lloc de trobada és a la carretera d’accés a la urbanització de DALTMAR, ja estarà indicat. L’horari de l’actuació serà de 10:00 hores a les 13:00 hores.

Els participants que vulguin col•laborar en l’actuació del  dia 13 de desembrre, oberta a la ciutadania en general, caldrà que ho comuniquin, per tal de fer una previsió mínima  per poder preparar el material.

El telèfon per comunicar la participació dels voluntaris, és el 93.890.35.02 de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) de l’Ajuntament d’Olèrdola.

Es recomana que els participants portin un bon calçat, guants de treball i si es disposa, de caveguet millor.

Nota:

Pel que fa a les persones que a títol personal vulguin participar, han de tenir en compte, que l’organització no es fa responsable dels danys personals que puguin tenir en realitzar l’activitat.

També s’informa que es farà reportatge fotogràfic de tota l’actuació. En cas que algú no vulgui sortir en el reportatge, caldrà que ho comuniqui a l’organització.

Calendari del col·lectiu 2015

El Col·lectiu Bosc Verd ha dissenyat aquest calendari amb les activitats del 2015

Us el podeu descarregar en versió pdf per imprimir fent clic a la imatge del calendari.

Documental Viodiversitat

Divendres 14 de novembre a les 19:00 hores a l'Auditori del Vinseum de Vilafranca, estrena del documental VIODIVERSITAT, biodiversitat i vinyes al Penedès. Guió i Direcció: Xavier Bayer. Aquest treball ens vol ensenyar la diversitat natural que envolta les vinyes del Penedès. Una riquesa que sovint ens passa desapercebuda. Al costat del cicle vegetatiu de les vinyes hi ha tot un món de plantes i d’animals que hi viuen i s’hi relacionen. De dia i de nit se succeeixen esdeveniments de tota mena, cal estar atents a tothora.

Clicar sobre la imatge per obrir la fitxa tècnica

Cales de Pachs no incinerarà fangs de depuradora

Nota de premsa del dilluns 1 de desembre:

La Plataforma Contra la Incineració de Residus a Cales de Pacs i al Penedès, ha aconseguit que l'empresa Cales de Pachs, hagi retirat el projecte d'incinerar fangs de depuradora com a combustible.
El passat mes de maig, la Plataforma va iniciar una campanya per aturar la crema de fangs de depuradora en aquesta instal•lació.

Han estat uns mesos de lluita intensa, en els que s'han realitzat moltes actuacions per a conscienciar sobre els perjudicis que comporta la crema de residus en aquestes instal•lacions, com ara:

  • La denúncia per part del Col•lectiu Ecologista Bosc Verd del projecte.
  • La campanya d'al•legacions i personacions al projecte.
  • La creació de la Plataforma, formada per diferents entitats: Col.lectiu Ecologista Bosc Verd -EdC ,Ecoxarxa Penedès, Moviment Contra la Incineració a Uniland, Plataforma Cívica en Defensa de la Salut i el Medi Ambient.
  • La presentació de més de 300 personacions individuals i d'entitats demanant ser informats sobre el projecte.
  • Els actes informatius a Vilafranca, Les Cabanyes, Vilobí i Pacs (on l'Ajuntament de Pacs no ens va cedir cap local).
  • L'entrevista o trobada amb la Directora de Qualitat Ambiental (Generalitat de Catalunya), la Unió Empresarial del Penedès i els ajuntaments de Vilafranca, Vilobí i Les Cabanyes.
  • La persentació de mocions en contra la incineració de residus als ajuntaments de Vilafranca (aprovada per unanimitat), Les Cabanyes (aprovada per unanimitat), Santa Margarida i els Monjos (modificada, aprovada i desvirtuad) i el Consell Comarcal de l'Alt Penedès (aprovada per unanimitat).

A la reunió que varem mantenir amb la Direcció General de Qualitat Ambiental, ens van confirmar que l'empresa Cales de Pachs, el passat 31-10-14, va entrar un escrit on renunciava a la utilització de fangs de depuradora com combustible.

 

Volem agrair el suport rebut per part de totes les persones que han presentat personacions i al•legacions al projecte, així com a totes les entitats que ens han donat suport, a tots els grups polítics que ens han fet costat i als diversos ajuntaments i al Consell Comarcal. Gràcies a l'esforç de tots hem pogut aturar aquest projecte tant perjudicial per a la salut i el medi ambient.

Seguirem treballant per a que la incineració de residus al Penedès deixi de ser una opció i seguirem denunciant que la cimentera Uniland ha esdevingut una incineradora encorberta de tot tipus de residus.

Esperem que en futur pròxim també poguem dir que a l'Uniland no s'incineraran més residus.

Es per tot això, que reivindiquem que cal canviar l'actual política de residus, perquè estem en un punt crític, on no tenim polítiques reals i transgressores que redueixin al màxim els residus que generem i que  potenciin el màxim reciclatge del residus.

La incineració de residus representa una amenaça a allò més preuat que tenim; la nostra salut i la del medi. Cal que ens creiem l'aposta per a esdevenir una comarca on el vi, el cava, l'enologia, l'enoturisme i el entorn natural siguin els eixos vertebradors de la seva economia i la gent.

Cal que fem un pas decidit cap a la reutilització, la reducció i el reciclatge dels residus. Propostes com la del Residu Zero, la recollida selectiva porta a porta de residus municipals o altres models similars, són polítiques cap a les que hauriem de caminar decididament.

Potser que comencem a practicar que el millor residu és aquell que no es produeix.

Plataforma en contra de la Incineració de Residus a Cales de Pachs i al Penedès

Amb el suport de: Col•lectiu Ecologista Bosc Verd-EdC, EcoXarxa Penedès, Moviment en contra la Incineració a Uniland i Plataforma Cívica en Defensa de la Salut i el Medi Ambient dels Monjos.

Plantada popular d'alzines a l'Espai Muntanya de Sant Jaume (Vilafranca)

El Col·lectiu Bosc Verd i l'Ajuntament de Vilafranca, amb la col·laboració del GEIF (Grup d'Extinció d'Incendis Forestals) organitzem per aquest diumenge 26 d'octubre una plantada popular d'alzines a la muntanya de Sant Jaume (Vilafranca del Penedès).

L'activitat és oberta a tothom i gratuïta. Ens trobarem a les 10:00 hores a l'Espai Muntanya de Sant Jaume. Tothom que disposi de guants i eines per plantar que les porti.

Qui vulgui pot portar el dinar i dinar plegats en format pic-nic per a seguir gaudint de l'espai.

Col·lectiu Ecologista Bosc Verd

Subcategories