MENJADORS ECOLÒGICS

Neix una central de compres de productes ecològics per a menjadors escolars gironins

Diverses associacions i entitats han creat una central de compres de menjar ecològic per als menjadors escolars gironins. El projecte, que és la culminació d'una iniciativa que va començar a donar les primeres passes el 2006, es crea amb la voluntat d'estendre's a tot Catalunya.

De moment, ja hi ha una vintena de centres escolars i d'escoles bressol de Girona que hi estan interessades. El projecte funcionarà mitjançant un programa informàtic que preveurà quines quantitats de producte es necessitaran. La carn, la fruita i les verdures s'enviaran a la central, situada a Quart (Gironès), des d'on es farà el repartiment a les diferents escoles dues vegades per setmana.

D'ençà que el CEIP Joan Bruguera de Girona va començar a incorporar menjar ecològic al menjador del centre l'any 2006, diverses escoles de la ciutat i de la comarca han anat afegint aquests tipus de producte als seus menús. Entre d'altres, hi ha l'escola de Domeny o bé el CEIP l'Aulet de Celrà (Gironès), que compra fruita i verdura produïda sense fertilitzants.

Fins ara, però, la compra de la carn, la verdura i la fruita es gestionava directament entre els centres escolars i els productors. Ara, amb la voluntat d'impulsar aquests menús, diverses associacions i entitats han creat una central de compres de menjar ecològic per als menjadors escolars de les comarques gironines.

La seu de la central s'ubicarà a Quart, en unes naus de la Fundació Onyar que es rehabilitaran per a servir de magatzem. Les escoles que vulguin adquirir productes ecològics podran fer-ho a partir d'aquest trimestre del curs escolar.

Segons explica un dels seus responsables, Germà Capdevila, 'la central permetrà coordinar esforços i servir de mitjancera entre els productors i els consumidors'. A més, Capdevila també ha ressaltat que els menús ecològics no comportaran un increment dels rebuts de menjador que hauran de pagar els pares.

I és que durant els primers dotze mesos, la diferència de preu es pagarà amb una subvenció de 150.000 euros de la Generalitat. A partir del segon any, els impulsors de la iniciativa confien que el projecte s'autofinançarà. De moment, el projecte compta amb una vintena d'escoles interessades, entre les quals hi ha vuit llars d'infants de la ciutat de Girona.

Impulsar un canvi

La creació de la central s'emmarca dins un projecte més global batejat amb el nom de 'Dina'm', que aglutina diverses entitats i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Girona. Dins la iniciativa s'hi troben també la Fundació Onyar, la cooperativa El Rebost i les associacions de pagesos i de ramaders ecològics de les comarques gironines.

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Girona, Enric Pardo, ha ressaltat que el projecte 'obre noves expectatives de mercat'. Pardo ha avançat que si s'aconsegueixen implicar nombroses escoles de la demarcació, 'es podrà incrementar la producció ecològica a les comarques gironines'. El regidor també ha valorat la iniciativa com un 'projecte modest però amb àmplies ambicions'.

El projecte funcionarà mitjançant un programa informàtic, elaborat per la consultora Dinamis, que preveurà quines quantitats de producte es necessitaran. La carn, la fruita i les verdures s'enviaran a la central, des d'on es farà el repartiment a les diferents escoles dues vegades per setmana. La intenció dels impulsors de la iniciativa és que el projecte a la llarga s'estengui a tot Catalunya.

Голубая луна сверху, голубые вьюны "Р Сказочные феи" на низких "Биология Подготовка к ЕГЭ 2012" ступенях.

Подобный исход предусматривался в их контрактах, многие "Азбука Прописи-раскраски с накл." занимались весьма опасной работой, и "WeiBe Nachte" смерть являлась одним из возможных исходов.

Он смотрел "Перегрузка" туда, за парапет, и протянул руку, указывая на что-то.

Очередь "Все вечеринки завтрашнего дня" перешла к фигуре слева от "Земельный кодекс РФ" него, которая начала "Разговорник русско-финский" речитатив.

ответил он, пыхтя и выталкивая из "Торговец тюльпанами" себя по слову всякий раз, как его "Р Динозавры" правая пятка ударялась о землю.

Пройди в соседнюю комнату и разденься.