+ ENERGIES RENOVABLES

El Punt, 14 de febrer del 2009

Els experts que assessoren el govern aposten per la implantació massiva d'energies renovables a Catalunya

Avisen que caldran més línies elèctriques per canviar de model energètic

El grup d'experts en energia que assessora la Generalitat recomana ampliar la xarxa elèctrica perquè estigui preparada per a «la incorporació massiva de fonts renovables». Per afrontar el canvi de model energètic que requeriran la crisi del petroli i el canvi climàtic, els experts aposten per una indústria catalana d'energies renovables i automoció elèctrica i híbrida que tingui garantida la recerca i la formació de professionals. Avisen que no serà possible sense més línies elèctriques.

+ Parc solar al cementiri de Santa Coloma de Gramenet Foto: . O.D.

El grup d'experts en energia va presentar ahir les seves propostes junt amb el conseller Castells. En el treball La política energètica en el nou escenari mundial: reflexions i propostes des de Catalunya, els vuit experts de diversos àmbits i opinions han consensuat línies de treball per a les properes dues dècades. Per ells, Catalunya ha d'apostar fermament per les energies solar, eòlica, de biomassa, geotèrmica i mareomotriu, així com per una indústria automobilística basada en l'electricitat i l'hidrogen. Però també per la tèrmica de cicle combinat i les noves centrals de carbó de baixes emissions de CO2. Però això no serà possible sense ampliar, modernitzar i estendre l'actual xarxa elèctrica, tant les línies d'alta tensió per transportar-la com les línies de mitjana i baixa tensió per distribuir-la. La vicepresidenta del grup assessor i expresidenta de Red Eléctrica Española (REE), Paulina Beato, avisa que «sense xarxa no hi ha paradís».

José Antonio Garrido, exvicepresident d'Iberdrola, defensa que la inexistència d'una xarxa elèctrica europea és un problema de futur perquè l'aposta per les energies renovables requerirà «interconnexions plenes» entre països. Però el canvi tampoc serà possible sense inventors, dissenyadors i operaris que coneguin com funciona una planta solar o el motor elèctric d'un cotxe. L'informe, doncs, aposta per la formació universitària i professional en aquests camps. A més, consideren la crisi una oportunitat –només a Alemanya s'han creat 145.000 llocs de treball relacionats directament amb mesures i tecnologies d'eficiència energètica–. Els vuit experts recomanen la creació a Catalunya d'una indústria pròpia d'energies renovables, la reconversió del sector de l'automòbil cap al vehicle elèctric, d'hidrogen o híbrid, i la creació d'empreses especialitzades en eficiència i estalvi energètic.

Куда бы не "сочинение о лагере" попадали плевки, они тут же "скачать песни мистера кредо" закипали и начинали тлеть.

Выплакавшись, он долго лежал "Тайная доктрина. Том 1" неподвижно.

Я на ту войну не успел, я тогда "Повседневная жизнь паломников в Мекке" еще не родился.

Но ему "раша раша скачать" была свойственна некоторая манерность, стремление прослыть "tokio drift скачать" оригиналом, у него вошло в привычку, беседуя с "Супер-пупер для малышей от 1 до 3" друзьями, прибегать к диалекту и уснащать "Стратегия. Русский Союз" свою речь чисто ирландскими "учебник геометрии 9 класс атанасян" выражениями.

Понятия не имею, о "crack eset smart security 5" чем ты говоришь.

Покажите его воинам, и они пойдут за вами в огонь и в воду.