INVERSIONS DEFICITÀRIES EN INFRAESTRUCTURES

El Punt, 25 de febrer del 2009

L'Estat invertirà 800 milions addicionals en infraestructures i superarà els 4.800

Saura celebra un pacte «sense precedents» que es destinarà, en part, a eixugar el dèficit inversor de l'any 2007

Les infraestructures van centrar la comissió bilateral Estat-Generalitat celebrada ahir a Barcelona. Les dues administracions van acordar inversions del govern espanyol per valor de 800 milions d'euros, que se sumen als 4.006 ja previstos –i amb projecte assignat– en el pressupost estatal pel 2009. L'Estat desembutxacarà un total de 4.806 milions durant aquest any, una xifra que «compleix sobradament el que diu l'Estatut», segons la ministra d'Administracions Públiques, Elena Salgado. Aquesta xifra, a més, servirà, en part, per eixugar el dèficit d'inversió que es va registrar en els comptes del 2007, que es va situar en 500 milions. El conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, va celebrar el que va qualificar d'«acord sense precedents».
Foto: GABRIEL MASSANA..
La darrera reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat, presidida per la part catalana, va durar poc més de dues hores i es va dedicar exclusivament a les inversions en infraestructures de l'Estat a Catalunya, en virtut de la disposició addicional tercera de l'Estatut, que fixa que s'ha d'equiparar a la participació relativa del PIB català a l'Estat –un 18,8%– durant set anys –a partir del 2007–. La trobada, encapçalada pel conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, i la ministra d'Administracions Públiques, Elena Salgado, va servir per acordar un desembutxacament de 800 milions més, que s'han de sumar als ja pressupostats en els comptes estatals per aquest any, per valor de 4.006 milions, amb una factura final de 4.806 milions.
Els nous diners acordats aniran a parar, en gran part, a projectes de Foment, però també de Medi Ambient, Ciència i Innovació, Indústria, Comerç i Turisme. A més, serviran per eixugar el dèficit derivat de l'aplicació de la disposició addicional tercera. La desviació entre els diners pressupostats per l'Estat en compliment de l'Estatut i el que realment es va liquidar el 2007 va ascendir a 500 milions i, a hores d'ara, encara s'està pendent de conèixer el grau de compliment de les previsions del 2008. Un total de 140 milions de la quantitat acordada ahir es destinaran a minvar aquest dèficit i s'han de sumar als 100 milions ja inclosos en el pressupost de l'Estat també amb aquest objectiu. Segons va deixar entendre la ministra, la voluntat és, a partir d'ara, ajustar al màxim la previsió amb la liquidació.
Tant Salgado com Saura es van mostrar satisfets d'un acord amb el qual «es compleix sobradament el que diu l'Estatut», segons la ministra. El conseller va parlar, fins i tot, de pacte «sense precedents». Després de les tibantors mostrades en diverses reunions de la comissió bilateral, sobretot pels ajornaments de la transferència de rodalies de Renfe, ahir hi havia una certa voluntat de fer prevaldre l'acord assolit. Saura va evitar fer sang sobre el ritme de traspassos estatutaris, si bé va admetre que el govern català voldria que «avancessin més ràpidament». L'executiu català espera que cap a l'estiu –abans o després, depenent de la maduresa dels treballs– es faci una altra reunió de la comissió bilateral en què es tanquin totes les transferències en què treballen els dos governs, entre les quals hi ha les beques, la Inspecció de Treball –pendent d'un conveni al juny–, la de formació i titulacions pesqueres i l'estrella: rodalies de Renfe.
Voluntat de complir
Salgado va atribuir el lent desplegament de la carta catalana a la complexitat de les transferències i va posar d'exemple l'autorització inicial del permís de treball per a immigrants, tancat el 12 de febrer en la comissió mixta de transferències. Va deixar clar el compromís del govern espanyol amb la carta catalana. «Estem absolutament decidits a complir el que diu l'Estatut», va garantir. L'Estat està «content» amb el ritme del desplegament, tot i que la ministra entén «la preocupació» de l'executiu català.
Sobre la reforma
La ministra d'Administracions Públiques no es va escapar de les preguntes sobre els reiterats incompliments del govern espanyol en els terminis de la negació del nou model de finançament. Salgado va treure importància als terminis superats. La ministra creu que l'important és que, s'acordi quan s'acordi, el nou model tindrà efectes retroactius i s'aplicarà a partir de l'1 de gener del 2009.