INCINERAR RESIDUS PERJUDICA LA SALUT

El Punt, 22 de març del 2009

La incineració, sobre la taula d'ICV

El PSC opta per incloure més plantes incineradores en el nou pla d'infraestructures de residus, tot i que ICV en recela

Incineradora de Girona, una de les quatre que hi ha a Catalunya. Foto: EUDALD PICAS.
La proposta que el Departament de Medi Ambient va presentar fa un any per planificar les futures instal·lacions amb què es tractaran els residus, el futur pla territorial sectorial d'infraestructures 2005-2012 continua pendent d'aprovació per part del govern. El text va superar el primer tràmit d'al·legacions, però encara s'ha de presentar al consell de direcció de l'Agència de Residus i després passar al govern. Un dels obstacles és la inclusió o no de la incineració com a tractament finalista de la brossa, una tecnologia que ha rebut una empenta a causa de la directiva europea de residus que l'avantposa a l'abocador. ICV és contrària a aquesta tècnica, ERC reclama fer abans els deures en reciclatge i recollida i el PSC diu que no es pot contradir la normativa europea.

Si l'any passat es va posar sobre la taula la deficiència d'infraestructures hídriques per fer front a la sequera, aquest any –ja ho anunciava el col·legi d'enginyers industrials–, el país s'afronta ara a un dèficit d'infraestructures destinades al tractament final de la brossa, la que no es recicla.

Els actuals abocadors, especialment els de la regió metropolitana, són a punt de tancar: Vacarisses, Palautordera i Cerdanyola ho faran el 2010 i ara es negocia una ampliació dels terminis de l'abocador d'Hostalets de Pierola, que les visions més optimistes creuen que podria ser el 2013.

Amb aquesta situació, el nou pla territorial sectorial d'infraestructures, proposa, com a únics tractaments finals, la construcció de tres abocadors més a la regió metropolitana, que inclou l'àrea gestionada per l'Entitat Metropolitana de Medi Ambient, més el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme, l'Alt Penedès i el Garraf i l'Anoia sud i el Baix Llobregat. A finals de març del 2008 es va presentar a exposició pública el text, aprovat inicialment l'octubre del 2007, i trenta dies després es va acabar el termini per presentar al·legacions –algunes de les quals com és el cas de les presentades per la Federació d'Ecologistes encara no han obtingut resposta–. I hores d'ara s'està en espera que el text, que haurà d'aprovar el govern per decret, passi abans pel consell de direcció de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) en els pròxims mesos. Un pas que es podria produir el dia 30, data del pròxim consell tot i que altres fonts ho allarguen fins a l'estiu.

Però mentre ha durat tot aquest període, la Unió Europea va aprovar una directiva europea de residus que avantposa la crema de residus en incineradora per obtenir energia a la deposició en abocadors. Hi ha hagut un canvi en la jerarquia a l'hora de gestionar els residus i, tot i que es continua apostant en primer terme per la prevenció, la reutilització, la recollida selectiva i el reciclatge, la incineració passa a ser una opció preferent a l'abocador.

Paral·lelament, l'Entitat Metropolitana de Medi Ambient treballa en el pla d'infraestructures metropolità que preveu, com a proposta de treball, la construcció d'una incineradora. Aquest pla, però, resta pendent de l'aprovació del pla territorial català que hauria de donar llum verd a una planta d'incineració nova a la regió metropolitana per tal d'assumir la part de la brossa que no es destina a reciclatge. A l'aposta de l'entitat metropolitana, s'hi va afegir fa unes setmanes, l'estudi del Col·legi d'Enginyers Industrials, que defensava la incineració com una de les alternatives per ajudar a gestionar els residus a Catalunya.

Però el debat de la incineració continua tenint força detractors en un país on el 1998 es va engegar una iniciativa popular en què es van recollir 65.000 firmes per acabar amb la incineració i tancar les plantes. L'objectiu no es va aconseguir.

Actualment les entitats ecologistes reiteren l'oposició a la incineració i basen la gestió dels residus en la prevenció, el reciclatge i la recollida selectiva, àmbits en els quals encara «hi ha molta feina a fer», segons Mercè Girona, presidenta de la Fundació de Prevenció de Residus i Consum Responsable.

Però entre els socis que donen suport al govern del tripartit, que ha d'aprovar el pla, el consens tampoc no existeix. ICV-EUiA, que a més té les responsabilitats en Medi Ambient, considera que «encara hi ha molts inconvenients en la incineració», segons el secretari general del partit, Joan Herrera, que advoca per la prevenció i assenyala la reducció d'envasos i l'eliminació de les bosses de plàstic com els deures pendents en la gestió dels residus. Herrera considera que Catalunya ha avançat molt en la gestió de residus, que cal prioritzar en la feina feta fins ara, alhora que descarta de ple la incineració. Un rebuig, però, que no comparteix tot el partit, en què algunes veus –de l'entorn del govern– aposten per introduir la incineració gràcies a la feina que s'ha fet fins ara en recollida, reciclatge i prevenció i perquè recorden que les tecnologies actuals no són les mateixes que fa quinze anys. ERC, en paraules de la seva diputada, Laura Vilagrà, considera que no es poden enviar residus a cremar «si abans no s'ha fet una feina prèvia en prevenció i reciclatge». «A la Unió Europea s'incinera, però es recicla el doble», alerta. Amb tot, aposta abans per la incineració que no pas pels abocadors. El PSC, segons el diputat Jordi Terradas, aposta per fer complir la normativa europea. «Un cop fets els millors tractaments és preferible obtenir energia del residu que dipositar-lo a l'abocador, a més, som conscients que aquests espais són molt difícils de trobar en una àrea tan humanitzada com la regió metropolitana.» Terrades considera que el govern ha fet els deures en matèria de residus. «Ha fixat un model, que ara s'haurà de concretar», diu.

CiU, a l'oposició, també es mira amb recel el desenvolupament del pla territorial. «Tenim un dèficit greu d'infraestructures de residus que ens pot passar factura si no ens afanyem», diu el diputat Ramon Espadaler, que també aposta per introduir la incineració en el nou pla d'infraestructures.

Если нам не удастся найти переправу на расстоянии полумили, мы поднимемся вверх "Скачать песни для для танцев"по течению или спустимся вниз.

Некоторые предполагают, что они вместе купили плантацию.

Однако поручение убить "Игры татали спайс"какого-то ничтожного гипнотизера за совершенно фантастическое вознаграждение казалось столь эксцентричным, что Чиун решил выполнить его при свете дня, дабы убедиться в реальности происходящего.

Я обдумываю, на каком бы наказании для вас нам сойтись таком, чтобы вы не наслаждались жизнью, зная, что вам удалось спастись.

Я возвращался "Скачать принц персии 4"домой один в своей лодке.

Едва свет погас, гребцы тотчас же отшвырнули весла и бросили руль.

Такая вода очень полезна для здоровья.

Однажды, когда государь император посетил Жижков, некий Франта Шнор остановил его карету, бросившись перед государем императором на колени прямо посреди мостовой.

Посмотри "Драйвера dwa 125 скачать"туда, глупое животное!

Я вас сажаю на пять "Скачать сканы паспортов"дней и искренне желаю, чтобы на хлебе и воде вы пораздумали над "Скачать безплатные аниме игры на компьютер"тем, что взыскание не есть месть, а только средство воспитания, преследующее определенную цель "Скачать песню сочиняй мечты"исправление наказуемого солдата.

Я не согласен с ее догматами, на утверждение, будто это вероучение "Хиты нашего радио скачать"не просто ошибочно, но создано Злом.

Кстати, цены на товары не сохраняются, а повышаются.

Демон "Разноцветные полоски: Художественный альбом, 3-5 лет" в напудренном парике и бежевых шелковых чулках внимательно проверил "н.в.гоголь ночь перед рождеством краткое содержание" пригласительный билет Агриппы и даже посмотрел на свет, чтобы "Веселая игра +(CD)" убедиться в наличии "реферат пролежни" водяных знаков.

Я заставлю его походить за мной, и тогда.

Попозже, "сочинение мастер и маргарита булгаков" если у нас будет время.

Похоже, ты снова нарушил все "Первый глоток пива и прочие мелкие радости жизни. Загубленная сиеста" запреты.

Он шел не "игровой автомат tinder box" из одной определенной точки, а со всей поверхности сразу.

Однако Мак "Стратегия голубого океана" понял его так же легко, как понимал родную "игровые автоматы пенза" речь; он отчетливо различал каждый "Расскажите детям о лесных животных" звук вплоть до твердых приступов.