EL PLA TERRITORIAL DE BARCELONA TRINXA EL PENEDÈS

El Punt, 27 de maig de 2009.  Cati Morell.

El pla territorial metropolità ignora parts del pla director de l'Alt Penedès

Recupera l'eix de creixement estratègic format pels Monjos, Vilafranca, la Granada i Sant Sadurní email protegit

Una vista de l'autopista AP-7 al seu pas per Vilafranca del Penedès. Foto: A. MERCADER.
El compromís de la Generalitat envers el Consell Comarcal de l'Alt Penedès era clar: incloure el pla director de l'Alt Penedès tal com s'havia redactat en el pla territorial metropolità mentre no s'hagués aconseguit l'àmbit de planificació territorial del Penedès. Els fets han estat uns altres. Divendres es va fer l'aprovació inicial del pla territorial metropolità i el president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès hi va votar en contra. Ara tots els partits de la comarca volen sumar esforços amb l'objectiu de presentar al·legacions i frenar les previsions de creixement que la Generalitat vol traslladar a la comarca.

El president comarcal d'ERC, Jesús Salius, ho va definir ahir: «Per a la Generalitat l'Alt Penedès no és res més que estadístiques i xifres.» L'àrea metropolitana necessita espai per expandir el seu creixement i, de moment, l'Alt Penedès és un lloc on poder fer aquesta expansió, «sense importar ni com es viu ni de què es viu aquí», va dir. Aquest és el resum que el líder d'ERC va fer ahir després que divendres el president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, Francesc Olivella (CiU), va votar en contra del pla territorial metropolità. Olivella va recordar que el pacte entre les dues administracions era de respecte envers el contingut del pla director de l'Alt Penedès. «I no ha estat així», va dir Olivella. El president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès creu que no s'ha de traslladar la idea que a la comarca s'actua amb idees «integristes» del territori, però creu que s'ha de respectar el potencial que ofereix la viticultura, el paisatge i el territori. «En aquest moment, el pla territorial metropolità té un esperit que no s'adiu amb el que els penedesencs volem per a l'Alt Penedès», va dir Olivella.

Un nou eix de creixement.
El pla director de l'Alt Penedès, ara fa un any, va acabar dividint els municipis de la comarca en pobles de creixement moderat com la Granada, Sant Quintí de Mediona, Santa Margarida i els Monjos, i municipis de reequilibri, com les Cabanyes, Pacs del Penedès o Guardiola de Font-rubí. El pla territorial metropolità ha suprimit els municipis de reequilibri i ha convertit tot l'Alt Penedès en zona de creixement moderat, però a més ha creat un eix de creixement estratègic format pels municipis de Santa Margarida i els Monjos, Vilafranca del Penedès, la Granada i Sant Sadurní d'Anoia, que queden inclosos en un pla director urbanístic –que redactarà la Generalitat. Aquesta decisió, a més de qüestionar l'autonomia dels municipis per decidir el seu propi creixement pot conduir la comarca a densitats que el territori no pot assumir i que podrien arribar als 600.000 habitants en els pròxims 20 anys, segons va denunciar ahir Jesús Salius. Segons ell, «aquest podria ser l'inici de la desaparició de la cultura pròpia de la vinya i el vi, a causa dels desequilibris que generaria».
El traçat de l'N-340.
El pla territorial metropolità preveu modificacions en el traçat de l'N-340, que es converteix en la pota sud del quart cinturó a Sant Llorenç d'Hortons, sense consens en aquest municipi sobre el tema. El president comarcal d'ERC, Jesús Salius, va assegurar que el nou traçat parteix el municipi i passa, sospitosament, per uns terrenys que han estat comprats suposadament amb informació privilegiada i amb un esperit fonamentalment especulatiu. «Això sol ja és denunciable«, va dir Salius. Però a més, tant ell com el president del Consell Comarcal van coincidir a remarcar que a Sant Llorenç d'Hortons s'hi ha creat recentment una plataforma de defensa del territori a causa de l'anunci de construcció d'una variant. Francesc Olivella ja ha advertit a la Generalitat que aquesta planificació pot esdevenir en un nou conflicte i ha demanat a Política Territorial que no es consideri aquesta alternativa sense consens –que no n'hi ha– al municipi afectat. Per Olivella tot seria més fàcil si el pla territorial metropolità hagués incorporat la proposta del pla director de respectar el corredor d'infraestructures que ja hi ha creat a l'entorn de l'actual eix de l'AP-7, l'N-340 i la via del tren. Ara el Consell Comarcal té tres mesos per presentar al·legacions al pla territorial metropolità i, mentrestant, confiar que s'acceleraran els tràmits per a la creació de l'àmbit de planificació territorial del Penedès. Segons el diputat d'ERC Miquel Carrillo, fa unes setmanes el conseller Nadal va assegurar que s'està treballant en la redacció de l'avantprojecte del nou àmbit que hauria d'incloure el Garraf, l'Alt i el Baix Penedès i l'Anoia.
el contrapuntTots a l'una

El diputat d'ERC Miquel Carrillo va insistir ahir en la importància que totes les forces polítiques amb representació en el Consell Comarcal de l'Alt Penedès estan disposades a treballar conjuntament per defensar el contingut del pla director de l'Alt Penedès dins del pla territorial metropolità. Carrillo ho va dir a la seu d'ERC, en una conferència de premsa convocada pels republicans i de la qual no havien informat els seus socis. En la compareixença, Carrillo va remarcar que ERC no té influència a la conselleria de Política Territorial, tot i que forma part del tripartit que governa a la Generalitat. Un cop més, va quedar palesa la política de capelletes que es fa des del govern català i que difícilment pot convèncer els ciutadans que els polítics –tots– treballen a l'una.

El Garraf, estratègic i urbà

De la mateixa manera que en el pla territorial metropolità es preveu la redacció d'un pla director urbanístic per a l'eix que va des de Sant Sadurní fins a Santa Margarida i els Monjos –i que ha fet posar el crit al cel als polítics de la comarca–, ja fa mesos que la Generalitat va començar la redacció d'aquest mateix pla per a tota la comarca del Garraf. Aquesta figura es veu des de l'Alt Penedès com un carreró sense sortida quant als creixements d'assentaments urbans i l'autonomia municipal. El president comarcal d'ERC a l'Alt Penedès va remarcar ahir la necessitat que els municipis de l'Alt Penedès prenguin consciència de la necessitat de rebaixar les cotes de creixement previstes en els plans d'ordenació municipal. Si fins ara la Generalitat podia retallar els creixements previstos des dels municipis, ara és tot al contrari. Salius creu que tant la Generalitat com l'Estat tenen la intenció de dotar-se de les eines necessàries per poder dirigir els creixements, segons els seus interessos. I la redacció dels plans directors urbanístics és la primera fórmula que el govern català tindrà per condicionar, per sobre dels planejaments municipals, el desenvolupament del creixement de determinats municipis o comarques, en funció de les necessitats de l'àrea metropolitana.

Когда "флеш плеер скачать для самсунга"они поднялись выше, Поль собрал все оставшиеся "остаемся зимовать шейн джонс скачать"нити и потянул за них.

Ну, скажем, политические или культурные.

Считалось, что "индустриал крафт моды скачать"Белион был заклятым врагом Шимбо.

Еще до того, как "скачать новые земли"он ошибочно вообразил, что влюбился "Журнал учета движения отходов"в Алису Кокер, и вследствие "скачать детская библия"этого обратился мыслями к более серьезным вещам, "видео короткое скачать"Билл пришел к твердому заключению, что эти вечеринки скука смертная.

Склад, где "серия книг метро скачать"находится конкретный ингредиент.

На шоссе никого "скачать филип дик"не было, но когда он въехал "поиграть в игры издевательства бесплатно"в город, у порогов домов стояли люди, нерешительно и смущенно поглядывающие по сторонам.