Cales de Pachs no incinerarà fangs de depuradora

Nota de premsa del dilluns 1 de desembre:

La Plataforma Contra la Incineració de Residus a Cales de Pacs i al Penedès, ha aconseguit que l'empresa Cales de Pachs, hagi retirat el projecte d'incinerar fangs de depuradora com a combustible.
El passat mes de maig, la Plataforma va iniciar una campanya per aturar la crema de fangs de depuradora en aquesta instal•lació.

Han estat uns mesos de lluita intensa, en els que s'han realitzat moltes actuacions per a conscienciar sobre els perjudicis que comporta la crema de residus en aquestes instal•lacions, com ara:

  • La denúncia per part del Col•lectiu Ecologista Bosc Verd del projecte.
  • La campanya d'al•legacions i personacions al projecte.
  • La creació de la Plataforma, formada per diferents entitats: Col.lectiu Ecologista Bosc Verd -EdC ,Ecoxarxa Penedès, Moviment Contra la Incineració a Uniland, Plataforma Cívica en Defensa de la Salut i el Medi Ambient.
  • La presentació de més de 300 personacions individuals i d'entitats demanant ser informats sobre el projecte.
  • Els actes informatius a Vilafranca, Les Cabanyes, Vilobí i Pacs (on l'Ajuntament de Pacs no ens va cedir cap local).
  • L'entrevista o trobada amb la Directora de Qualitat Ambiental (Generalitat de Catalunya), la Unió Empresarial del Penedès i els ajuntaments de Vilafranca, Vilobí i Les Cabanyes.
  • La persentació de mocions en contra la incineració de residus als ajuntaments de Vilafranca (aprovada per unanimitat), Les Cabanyes (aprovada per unanimitat), Santa Margarida i els Monjos (modificada, aprovada i desvirtuad) i el Consell Comarcal de l'Alt Penedès (aprovada per unanimitat).

A la reunió que varem mantenir amb la Direcció General de Qualitat Ambiental, ens van confirmar que l'empresa Cales de Pachs, el passat 31-10-14, va entrar un escrit on renunciava a la utilització de fangs de depuradora com combustible.

 

Volem agrair el suport rebut per part de totes les persones que han presentat personacions i al•legacions al projecte, així com a totes les entitats que ens han donat suport, a tots els grups polítics que ens han fet costat i als diversos ajuntaments i al Consell Comarcal. Gràcies a l'esforç de tots hem pogut aturar aquest projecte tant perjudicial per a la salut i el medi ambient.

Seguirem treballant per a que la incineració de residus al Penedès deixi de ser una opció i seguirem denunciant que la cimentera Uniland ha esdevingut una incineradora encorberta de tot tipus de residus.

Esperem que en futur pròxim també poguem dir que a l'Uniland no s'incineraran més residus.

Es per tot això, que reivindiquem que cal canviar l'actual política de residus, perquè estem en un punt crític, on no tenim polítiques reals i transgressores que redueixin al màxim els residus que generem i que  potenciin el màxim reciclatge del residus.

La incineració de residus representa una amenaça a allò més preuat que tenim; la nostra salut i la del medi. Cal que ens creiem l'aposta per a esdevenir una comarca on el vi, el cava, l'enologia, l'enoturisme i el entorn natural siguin els eixos vertebradors de la seva economia i la gent.

Cal que fem un pas decidit cap a la reutilització, la reducció i el reciclatge dels residus. Propostes com la del Residu Zero, la recollida selectiva porta a porta de residus municipals o altres models similars, són polítiques cap a les que hauriem de caminar decididament.

Potser que comencem a practicar que el millor residu és aquell que no es produeix.

Plataforma en contra de la Incineració de Residus a Cales de Pachs i al Penedès

Amb el suport de: Col•lectiu Ecologista Bosc Verd-EdC, EcoXarxa Penedès, Moviment en contra la Incineració a Uniland i Plataforma Cívica en Defensa de la Salut i el Medi Ambient dels Monjos.