Document tècnic per fer al·legacions als parcs eòlics i fotovoltaics

Els ecologistes presenten una guia per fer front a la implantació massiva de renovables en sol no urbanitzable.

Comunicat Col·lectiu Ecologista Bosc Verd-EdC 30 6 2021

La guia es un document tècnic per fer al·legacions a la implantació massiva de parcs eòlics i de parcs fotovoltaics en sol no urbanitzable (agraris i forestals) en els municipis rurals. Des d’Ecologistes de Catalunya hem creat aquest document tècnic per facilitar l’elaboració d’al·legacions i posem la guia a disposició dels ajuntaments i entitats que ho necessitin. Podeu descarregar-vos aquesta guia clicant aquí.

El Bosc Verd-EdC està d’acord amb la utilització d’energies renovables, creiem que són el futur i la única alternativa viable, però no estem d’acord amb l’allau de projectes de parcs eòlics i fotovoltaics que surten arreu del territori de Catalunya i del Penedès en sol no urbanitzable (agrari i forestal) protegits per la llei d’urbanisme. No podem omplir les carenes de les nostres muntanyes, les darreres zones una mica salvatges que queden, de parcs eòlics amb molins de 200 metres d’alçada (quatre campanars de Santa Maria de Vilafranca) i acabar-ho de trinxar tot amb línies d’evacuació i camins per a muntar la infraestructura. Tampoc creiem que encara haguem de sacrificar més terres agrícoles per la construcció de parcs fotovoltaics, ja tenim molt sol ocupat amb urbanitzacions, polígons i infraestructures com per haver de destrossar més sol agrícola.

Amb la pandèmia i la consegüent caiguda de la economia la Unió Europea destina molts milions d’euros per a salvar l’economia, però s’ha d’invertir un bon percentatge a lluitar contra el canvi climàtic i en la preservació de la biodiversitat. A resultes d’això sembla que s’hagi obert la veda per la construcció de parcs eòlics i fotovoltaics. Tots en carenes o sol a agrícola, sembla que per a fer inversions s’hagi de destrossar territori. Des de Bosc Verd-EdC creiem que l’energia s’ha de generar tan prop dels llocs de consum com sigui possible, això vol dir cobrir els teulats de les ciutats i polígons amb plaques solars abans d’ocupar sol agrícola. Tampoc apostem pels grans parcs eòlics a les carenes que afecten greument a la biodiversitat, es poden posar molins en polígons i ciutats. Segurament no seran tant eficients però no hi hauran pèrdues en el transport i ens estalviarem la construcció de línies d’evacuació.

Col·lectiu Ecologista Bosc Verd-EdC

A Vilafranca del Penedès 30 de maig de 2021