Caminada pels vols de Sant Joan de la Muntanya (Pontons)

El Col·lectiu Bosc Verd organitza una caminada pels vols de Sant Joan de la Muntanya (Pontons) pel proper diumenge 29 de maig. Sortirem de l'estació d'autobusos de Vilafranca del Penedès a les 8:30 o de l'aparcament Municipal de Pontons a les 9:00. El recorregut de la sortida passa per on volen implantar el Parc Eòlic, en els últims 15 anys n'hem aturat 3 i en resta un pendent de resolució el de Ferreres.

La capella de Sant Joan de la Muntanya és suspesa en l'espadat format per les roques on està encaixada, en un esperó que sembla tallat en el rocam. Quasi tota la part exterior de l'absis segueix la vertical de la cinglera, solament una llenca de la paret nord es pot vorejar per terra ferma. El fet més notable en l'època de Ramon Berenguer I fou la configuració de l'església de Sant Joan o capella del castell com a parròquia de Pontons. En fer-se les darreres obres de restauració de l'any 1969, es va desmuntar l'altar per la seva adequació, la qual cosa va permetre un descobriment, dins d'una cavitat practicada a la base hi havia una petita capseta de fusta de tapa corredora que contenia un petit pergamí amb lletra d'escriptura típica notarial del segle XI, amb aquestes frases tan evocadores: "Baixarem per la drecera, en curta o llarga carrera, qui s'esforça, qui s'afanya arribats a casa nostra, tindrem sempre en viva mostra, Sant Joan de la Muntanya"

L'itinerari a peu de la sortida, partint de l'aparcament municipal de Pontons, passarà pel camí antic de Sant Joan de la Muntanya, per després seguir fins a Mas Fonoll, on és previst poder parlar breument de la importància de preservar el Penedès agrari i natural de la possible l'agressió externa per part de companyies a la recerca de l'especulació i el lucre. L'evolució i l'avenç de la societat no ha d'estar renyida amb la natura, ans al contrari, sempre hagueren d'anar plegats, per fer que amb l'esforç de tots i totes, poder disposar d'un món millor.

En el recorregut passarem per unes fonts on poder refrescar-nos, dintre d'aquesta interessant i informativa caminada.

Cal portar aigua, esmorzar i caminat adequat per caminar. També recomanem portar pals o bastó. Sortida matinal gratuïta i oberta a tothom. Dificultat mitjana.