Vine a caminar pel Congost de Marmellar

Caminada popular pel Congost de Marmellar

El proper diumenge 16 de setembre del 2007, el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd (Ecologistes de Catalunya) organitza una caminada popular pel Congost de Marmellar, guiada per en Toni Inglada, membre del Centre Excursionista del Penedès.

Sortirem a 2/4 de 9 del matí des de la Rambla de Sant Francesc de Vilafranca (davant el Monument a Milà i Fontanals) indret on distribuirem els assistents en els diferents cotxes particulars per a desplaçar-nos plegats fins a les Cases Noves de la Riera. La sortida es gratuïta i oberta a tothom. Cal dur l'esmorzar, aigua, calçat adequat, i un barret o gorra per si fa sol. L'arribada a Vilafranca està prevista cap a les dues de la tarda.

Aquesta sortida té un doble objectiu, d'una banda conèixer un dels millors paratges naturals del Penedès històric, i de l'altra, intercanviar coneixements, experiències, relacions humanes i interessos col·lectius entre els assistents.

El Congost de Marmellar va ser una via de comunicació d'important rellevància a l'època medieval. Actualment és un espai natural ben preuat per les persones que el coneixen i el gaudeixen.

Iniciarem la caminada després de deixar els cotxes a la gran esplanada que trobarem al costat de les Cases Noves de la Riera (Castellví de la Marca), sota el Castellot de Castellví i a l'inici del bosc. Seguirem a peu pel camí paral·lel a la riera de Marmellar (que normalment no hi baixa aigua) i l'anirem creuant diverses vegades fins arribar al castell de Marmellar, situat a 380 metres d'altitud coronant un gran penyal que obliga el llit de la riera a descriure un retorçat meandre.

Dins el recinte del castell, es troba l'església de Sant Miquel, que pertany a l'extens terme municipal del Montmell.

A la tornada, farem el mateix recorregut, que tan pot esdevenir una pista forestal amb vistes al congost, com un corriol ombrívol i feréstec.