Notícies

EL CANVI CLIMÀTIC

Avui, 18 de febrer del 2009

Un bloc de gel equivalent a mig Catalunya es trenca a l'Antàrtic pel canvi climàtic

El vaixell oceanogràfic 'Hespérides' confirma la fragmentació de la plataforma Wilkins. Experts catalans participen en l'expedició polar

Els investigadors de l''Hespérides' han enviat les primeres imatges dels icebergs formats a la plataforma Wilkins
L'Hespérides envia imatges dels icebergs formats a la plataforma Wilkins. Damià Gomis CSIC

Els investigadors que participen en el projecte Atos (d'estudi de l'intercanvi de materials entre els oceans polars i l'atmosfera) a bord del vaixell oceanogràfic Hesperides estan observant en directe la fragmentació d'un sector de la plataforma Wilkins (Antàrtida), amb una superfície de gel de gairebé 14.000 quilòmetres quadrats (Catalunya fa 32.000 quilòmetres quadrats). Els experts calculen que el 25% d'aquest superfície gelada s'ha convertit durant les últimes setmanes en fragments aïllats (icebergs) i apunten que, al ritme actual, tota la plataforma Wilkins podria quedar separada de la península Antàrtica "de manera imminent". Els investigadors relacionen aquest fenomen amb el canvi climàtic i alerten dels seus efectes sobre el medi ambient.

L'Hespérides va arribar al mar de Belinghausen, a l'oest de la península Antàrtica, diumenge passat i ha estat el primer vaixell científic que ha pogut observar els efectes de la fragmentació de la plataforma Wilkins aquesta temporada. Durant els dos últims estius australs, els científics han observat una intensa destrucció de la massa de gel que habitualment cobreix aquesta zona costanera de l'Antàrtida però fins ara no s'havia produït una separació total de la plataforma. Segons els investigadors de l'Hespérides, durant les dues últimes setmanes el gel del mar de Belinghausen ha retrocedit unes 550 quilòmetres i les temperatures de l'aigua del mar són extraordinàriament càlides.

La tripulació de l'Hespérides inclou actualment un grup de científics del projecte Atos, finançat en el marc de la participació de l'Estat espanyol a l'Any Polar Internacional. Atos és liderat per l'investigador Carlos Duarte, de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (UIB-CSIC), amb seu a Palma. Entre els 29 científics integrats en aquest projecte destaca la participació d'experts de l'Institut d'Investigacions Químiques i Ambientals de Barcelona (CSIC) i de l'Institut de Ciències del Mar (ICM), també de Barcelona.

Jordi Dachs, director científic d'Atos, ha explicat que com a conseqüència del despreniment de gel a la plataforma Wilkins, a més de formar-se grans icebergs s'ha detectat més presència de fauna (balenes i foques) i una concentració molt baixa de diòxid de carboni a l'aigua. En conseqüència, a més de produir un augment del nivell del mar, la destrucció de gel permanent a la plataforma Wilkins pot accelerar la concentració de diòxid de carboni a l'atmosfera, causa principal del canvi del clima.

Однажды я размазал "Законы счастливой жизни. Том 1" тебя по "Откровение Вечности" земле, глупец!

К хранительнице Шипли-холла таким "Таможенное дело Учеб. пос." тоном не обращались, "Обществознание. Содержательный блок "Социальная сфера". Задания базового и повышенного уровней сложности А11 - А13. 9 класс" но женское любопытство взяло "Ее маленькая тайна" верх над желанием осадить гостью.

И я "Словарь русских имен" предполагаю, что "Огород Работа на участке в вопросах и ответах" это именно она поместила его "Земля после Перемен. Что нас ждет после 2012 года?" туда.

Эффенберри считал, что торговать "Первая книга малыша" с пиратами напрямую "Домовенок Кузька" плохой бизнес, чрезмерно увеличивающий риск.

Остальное устроится само собой.

Айронбэр встал и направился к двери.

EL MAL DEL QUART CINTURÓ

El Punt, 6 de febrer de 2009

Foment continua fent el projecte del quart cinturó pel nord de l'Alt Penedès

L'avantprojecte del pla metropolità descartarà la proposta de Foment i col·locarà la via a tocar de l'AP-7

Ni el fet que hi hagi un pla director territorial de l'Alt Penedès aprovat, o un avantprojecte del pla metropolità pendent d'aprovar-se, que rebutja el tram del quart cinturó que preveia el Ministeri de Foment el 2005 a la comarca i que marca un nou traçat –enganxat a l'autopista AP-7– ha aconseguit fer aturar la maquinària de l'Estat. Tècnics de Foment han confirmat al nou alcalde de Sant Llorenç d'Hortons, Àlex Jover, que continuen treballant en el quart cinturó a l'Alt Penedès, amb el nom d'A7, per fer-lo passar pel nord del territori. Jover ha aturat tots els projectes viaris al municipi «fins que se sàpiga realment per on passarà la via».

El nou alcalde de Sant Llorenç d'Hortons, el socialista Àlex Jover, es va reunir fa setmanes amb responsables tècnics del Ministeri de Foment per saber si es continua treballant o no en el traçat que el govern de l'Estat va plantejar el 2005: fer la continuació del quart cinturó –que ja s'està executant entre Terrassa i Abrera– pel nord del territori, després que el pla director de l'Alt Penedès hagi rebutjat aquesta via, l'anomenada A7, i hagi proposat un altre traçat batejat ara com a eix central –abans desdoblament de l'N-340–, que transcorre paral·lel a l'AP-7 en gran part del seu itinerari. La visita de Jover es produïa poc temps després que el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, fes públiques les diferències que hi ha en el tripartit català i indiqués que, si finalment no s'arriba a un acord, el ministeri pot acabar per tirar pel dret i executar el que inicialment havia previst.

Segons ha explicat l'alcalde, els tècnics li van assegurar que «res no ha canviat perquè ningú ha dit el contrari» i que estan en espera de l'ordre del ministeri per posar en exposició pública el tram a l'Alt Penedès. Segons explica Jover, els tècnics li van fer saber que les previsions per començar a executar la via es poden allargar encara «uns sis o set anys».

Les explicacions dels tècnics del ministeri evidencien que encara a hores d'ara no s'ha traslladat al govern de l'Estat el document definitiu del pla director territorial de l'Alt Penedès. El futur pla director metropolità inclourà a l'avantprojecte el document aprovat a la comarca, segons han confirmat tècnics del Consell Comarcal aquesta setmana. La notícia de «l'oblit» del ministeri ha sorprès els tècnics perquè en l'elaboració del pla metropolità també hi ha un representant de Foment.

El president del Consell s'indigna i diu que si cal aniran als tribunals

Al president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, Francesc Olivella (CiU), ja li va pujar la mosca al nas quan va escoltar les declaracions del conseller Joaquim Nadal sobre les diferències al govern pel quart cinturó en una entrevista a RAC1 a principi d'any, quan es dirigia en cotxe a una trobada amb els mitjans de comunicació i no se'n va poder estar de comentar-ho amb els periodistes minuts més tard. Olivella recordava que s'havia aprovat el pla director territorial de l'Alt Penedès, en què s'especifica «clarament» que la connexió amb el quart cinturó es farà a través del desdoblament de l'N-340. Olivella s'ha mostrat indignat aquesta setmana quan el diari li ha explicat la conversa amb Jover i la resposta dels tècnics de Foment. Olivella ha assegurat que «l'únic responsable en el cas que no es respecti el que diu el pla director serà el conseller i el tripartit català, i hauran de donar moltes explicacions». Olivella diu que mai ha estat partidari d'anar als tribunals, però en el cas que hi hagi un incompliment del pla director «no es descarta» iniciar aquesta via. El president comarcal diu que «el pla és ben clar pel que fa a la construcció de noves infraestructures a l'Alt Penedès i aquesta via no té cap projecte aprovat». En el pla director aprovat s'inclou que, en els trams no executats i sense estudi informatiu o projecte de traçat, el planejament urbanístic ha de recollir la traça proposada pel pla director de l'Alt Penedès. En aquest cas, sí que hi ha un estudi informatiu fet, que va ser adjudicat el 1996.

Sant Llorenç vol el quart cinturó

Jover explica que, a conseqüència d'això, el govern local prefereix frenar els projectes d'infraestructures viàries al municipi fins que se sàpiga realment per on passarà la via. «No ens podem permetre el luxe de tenir dues carreteres que trinxin el territori», diu. El govern de Sant Llorenç d'Hortons és l'únic de l'Alt Penedès que aposta obertament pel traçat nord, tot i que es manté caut a l'hora de manifestar-se públicament. L'alcalde explicava aquesta setmana que el municipi va fer una aposta clara per situar el polígon a la zona nord. «Es va fer perquè el ministeri ens va assegurar que hi hauria una via de comunicació que passaria per allà. Si ara es canvien les previsions i es fa pel sud n'haurem de parlar. Per nosaltres el millor seria que passés pel nord», conclou. Com que en sentit nord no hi ha cap via ràpida, molts dels camions que accedeixen al polígon es dirigeixen en sentit sud cap a Gelida, on poden accedir a l'AP-7, en sentit Barcelona. Aquest trànsit rodat ha col·lapsat el tram que passa per davant del nucli urbà de Sant Llorenç d'Hortons i ha obligat la Generalitat a projectar una variant pel cantó oest per evitar aquest tipus de trànsit. El projecte, que ja es va treure a exposició pública a final de l'any passat, inclou una inversió de prop de 12 milions. L'anterior alcalde, Carles Baiget, va celebrar llavors l'aprovació del projecte i va anunciar que el govern local pressionaria perquè la via es fes al més ràpidament possible i que la voluntat era que s'iniciés el 2010. Ara, el govern està en una situació de punt mort fins que no tingui clar per on ha d'anar el futur quart cinturó.

Однако всем прочим способам выкачивания денег юго-западные профессиональные картежники предпочитают фаро, или фараон.

Но все так ослабели после неудачного угощения, что никто не тронулся с места.

ответил Мертон с мрачным спокойствием.

Правда же, "Кавказские лезгинки скачать"их нет, господин обер-лейтенант!

Я старался шлепать, как можно быстрее и тише.

О такой глупости спрашивает, хотя знает, что едут на позиции!

Я могу сделать "скачать книгу сила воли" специальную версию поэмы для телевидения.

Однако я не очень расстроился по этому "скачать гта 4 сан андреас" поводу, потому что методы, которыми действовал чужак, вроде "Дэн роэм визуальное мышление скачать" бы приносили мне пользу это, естественно, "Inferno скачать карту" был еще один способ показать "скачать песню шопена" мне, насколько я слаб и нерешителен.

С другой стороны, "скачать звуки павлика наркомана?" я не хотел делать его сознательным соучастником моих "скачать 2 сезон интернов" незаконных операций.

На лице Нишитцу, пока он ожидал посетителя, появилось задумчивое выражение.

Именно поэтому "рок пилот скачать" я и хотел поговорить с вами "игры для мальчиков погрузчик" прежде чем принять окончательное решение.

x x x "скачать игры раскраски винкс" Пользуюсь случаем сообщить здесь, что трактирщик Паливец жив.

PROTEGIM LES ZONES ESTEPÀRIES

El Punt, 16 de febrer de 2009

Brussel·les talla les ales al Segarra-Garrigues

La UE insta la Generalitat a fer una retallada profunda de la nova regió de regadiu prevista a les terres de Lleida

Més de 18.000 regants del canal Segarra-Garrigues estan convocats a manifestar-se avui al centre de Barcelona. No hi aniran pas tots, però és probable un gran seguiment de la convocatòria, convertida en vàlvula d'escapament del profund malestar que ha causat en el territori la decisió de la Unió Europea de retallar substancialment la nova àrea de regadiu perquè el projecte no protegeix les aus estepàries de la zona. Segons els pagesos, la retallada converteix el projecte faraònic del Segarra-Garrigues en un projecte fallit i inviable. La Generalitat està negociant aquests dies amb Brussel·les una solució de compromís que permeti fer compatible el regadiu previst amb la protecció d'aus. El canal Segarra-Garrigues obrirà les primeres comportes aquest mes de març.

El Segarra-Garrigues preveu la transformació del territori més gran prevista a Catalunya els pròxims anys. Seguint projectes semblants a Israel i altres països de l'Orient Mitjà, preveu convertir una extensa regió àrida de prop de 100.000 hectàrees de secà en una àrea de regadiu, amb una agricultura més intensiva i activitats econòmiques noves en la que avui és una de les àrees més deprimides del país. La transformació es farà a través d'un llarg canal de 85 quilòmetres per on circularan a l'any 342 hm³ d'aigua del riu Segre, desviada des de tres punts de captació. El principal d'ells, el pantà de Rialb.

El projecte actual, en construcció, preveu que 26.000 hectàrees no es puguin regar perquè han estat declarades zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA) estepàries [vegeu gràfic]. La Comissió Europea, però, ha decidit que no n'hi ha prou i que s'hi han d'afegir 20.000 hectàrees més de protecció. Això faria que l'àrea de reg es reduís a 54.000 hectàrees, la meitat de la superfície total.

Els efectes que pot tenir això són, d'una banda, una reducció important del nombre de pagesos que podran regar, i de l'altra, que els pagesos que sí que pugin regar hauran de pagar l'aigua tan cara que no els sortirà a compte fer-ho, ja que el preu de la infraestructura es reparteix entre els beneficiaris.

També posa en perill totes les activitats de desenvolupament econòmic que, més enllà de l'agricultura, es volien impulsar en matèria turística, de serveis i industrials.

L'informe de la Comissió Europea arriba ara a conseqüència d'una sentència del Tribunal d'Estrasburg del 2007, motivada per una denúncia que va fer el 2002 l'associació SEO/Birdlife. Llavors el projecte era només als plànols. Ara l'obra està en marxa i és a punt de començar el reg.

кричит он "Gps кaрты скачать"толпе, воспользовавшись моментом, когда его могут "Скачать клипы мурата тхагалегова"услышать.

Снежку и Лали ничего не оставалось делать, как лечь "Скачать бесплатный кряк для алавар"спать.

На углу Спаленой улицы Швейк "Скачать альбом адама ламберта"и его конвоир натолкнулись на "Карты для навигатора беларусь скачать"толпу людей, теснившихся перед объявлением.

Такой крупный "В контакте приложения скачать"кит, как этот, может дать самое малое "Скачать программу сократ персональный"бочонков сто.

Потому что это "Музыка скачать саундтрек"означает, что мне придется открыть дверь и "Сборник карточных игр скачать"вручить ему письмо.

Они, так сказать, принимают "Abbyy finereader 11 ключ"на себя наши страдания.

ELS ECOLOGISTES VOLEN PARCS EÒLICS PETITS I DISTRIBUÏTS

El Punt, 2 de febrer de 2009

Els ecologistes critiquen la concentració dels molins i les empreses diuen que busquen el vent

L'energia eòlica és inesgotable, neta i segura. Tot i així, hi ha grups ecologistes molt crítics amb la manera com es desenvolupa el sector a Catalunya. Rebutgen la concentració dels molins en determinades comarques i proposen com a alternativa fer parcs a petita escala distribuïts pel territori i més propers a les àrees de més consum elèctric. Les empreses instal·ladores asseguren que no concentren els aerogeneradors per caprici sinó perquè només poden implantar els parcs allà on bufa el vent.

+ El parc eòlic Serra del Tallat, inaugurat el març passat, és un dels més grans de Catalunya. Foto: EFE JAUME SELLART

Tot i que no hi ha unanimitat de criteri entre els grups ecologistes, hi ha un sector important que critica la massificació de parcs eòlics prevista en algunes comarques, com és el cas de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. Així s'ha posat de manifest en les jornades sobre la implantació territorial de les energies renovables celebrades recentment a Barcelona, en les quals el geògraf i professor de la Universitat Rovira i Virgili Sergi Saladié va presentar una proposta alternativa a l'actual model d'expansió. Saladié critica que els parcs es facin lluny dels gran centres consumidors i que «continuï havent-hi una predilecció per territoris pobres amb forts dèficits en finançament municipal». També qüestiona els beneficis empresarials tan elevats, que només «deixen un 2% de la facturació al territori, quan si es desenvolupés des del territori la facturació podria arribar fins al 90%». Saladié posa com a exemple el cas de la Llacuna, a l'Anoia, un poble amb 875 habitants en què amb la venda de l'electricitat produïda per un únic aerogenerador de 0,23 MW, propietat de l'Ajuntament, es paga la factura municipal de la llum.

La proposta del geògraf, que comparteixen altres entitats com ara el Grup d'Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GPEC), és fer parcs petits distribuïts pel territori i amb més implicació dels ajuntaments. El president d'Eoliccat, Ramon Carbonell, assegura que no concentren els parcs per gust, sinó que estan condicionats pel vent. Saladié qüestiona aquesta afirmació i defensa que «hi ha bon vent a qualsevol lloc de Catalunya», perquè, segons subratlla, «el mapa eòlic marca les zones on hi ha vents amb velocitat alta i s'ha de tenir en compte que a partir dels 90 km/h s'aturen els aerogeneradors».

Altres entitats, com és el cas de la Fundació Terra, acusen els opositors de «no entendre que el canvi climàtic és més important que l'impacte paisatgístic», i lamenten «el retard de Catalunya en l'expansió del sector per les múltiples traves administratives». La instal·lació d'un parc eòlic pot costar més d'un milió d'euros, i fins ara a Catalunya, segons ha denunciat Carbonell, el procés burocràtic pot allargar-se vuit o deu anys.

Когда зрачки сфокусирова-лись на Чиуне, все лицо ожило.

Для начала я собираюсь уплыть отсюда,-сказал Фауст.

Возможно, большего "Чертеж лестницы с забежными ступенями"никто и не имеет в жизни, какой бы роскошной она ни была.

Чуть впереди и подальше другие, повыше и слева, где каньон снова расширялся.

Не "Opengl32 dll wh скачать"с той охраной, которую я создал.

Вероятно, хотя мне не понятно, почему.

И "Искусство. Почему это шедевр. 80 историй великих произведений"все же лицо ее было "Телохранитель для мессии (трилогия)"прекрасно и прекрасна фигура, высокая, величавая, "9 глав о кино и т.д..."с нежной грацией и "Психология народов и масс"мягкими очертаниями.

может быть, осквернение святынь.

Впереди едет легкая карета, "Сага о Форсайтах. Том II"запряженная выхоленными кентуккскими мулами; на "И ботаники делают бизнес"ее козлах черный кучер "Дрессировка для начинающих. Уроки послушания. О собачьем лае. Свои и чужие. Особенности поведения"в ливрее изнывает от жары.

И, наконец, "Земля Владимирская. Природа. История. Экономика. Культура. Достопримечательности. Религиозные центры"я был избавлен от "Легенда об Уленшпигеле"звуков мессы.

Мистер Перривезер, "Разработка приложений Java EE 6 в NetBeans 7"я не думаю, что вам стоит беспокоиться об этих личинках.

Извините за неуместные летные параллели.

Очень жаль, "скачать оперу для китайских телефонов"произнес наконец Спайер, "скачать все бой фёдора емельяненко"ведь я почти полюбил "игры бесплатно ферма 4"тебя.

Я думал он пустует "гордость и предубеждение джейн остен скачать"все эти годы.

Но я "скачать игрa mafia"тебе объясню, в чем "скачать мираж звезды нас ждут"тут дело.

Человек на балконе резко "скачать программу для записывания песня"отшатнулся и удалился.

Вокруг "скачать игру русские бильярд"него двигались похожие на людей машины, "скачать дюну игра"выполняя какую-то "классик музыка скачать"работу.

Я сам пережил нечто подобное, когда только поступил туда работать.

Мартин, Бунинград, Неприветливая, М-2, Хонки-тонк, Милосердная, Вершина Тангия, Безумство Родена, Вольная, Кастор, Поллукс, Центриллия, Денди и все прочие.

Потом забылся, а проснувшись, "Вибір автоматизованої програми для ведення бухгалтерського обліку на підприємстві" так и не смог вспомнить, какой кошмар заставил меня покрыться холодным потом.

Он призвал на помощь фамильную гордость Рочестеров, и она укрепила в нем твердость духа.

Ваш "Учетная политика предприятия" контрагент Соединенные Штаты.

Я не "Учет готовой продукции" верил в это, однако, мне хотелось, чтобы он был частью того стимула, породившего мое стремление к индивидуальности, осмыслению жизни.

Через трещины виднелось голубое небо.

+ ENERGIES RENOVABLES

El Punt, 14 de febrer del 2009

Els experts que assessoren el govern aposten per la implantació massiva d'energies renovables a Catalunya

Avisen que caldran més línies elèctriques per canviar de model energètic

El grup d'experts en energia que assessora la Generalitat recomana ampliar la xarxa elèctrica perquè estigui preparada per a «la incorporació massiva de fonts renovables». Per afrontar el canvi de model energètic que requeriran la crisi del petroli i el canvi climàtic, els experts aposten per una indústria catalana d'energies renovables i automoció elèctrica i híbrida que tingui garantida la recerca i la formació de professionals. Avisen que no serà possible sense més línies elèctriques.

+ Parc solar al cementiri de Santa Coloma de Gramenet Foto: . O.D.

El grup d'experts en energia va presentar ahir les seves propostes junt amb el conseller Castells. En el treball La política energètica en el nou escenari mundial: reflexions i propostes des de Catalunya, els vuit experts de diversos àmbits i opinions han consensuat línies de treball per a les properes dues dècades. Per ells, Catalunya ha d'apostar fermament per les energies solar, eòlica, de biomassa, geotèrmica i mareomotriu, així com per una indústria automobilística basada en l'electricitat i l'hidrogen. Però també per la tèrmica de cicle combinat i les noves centrals de carbó de baixes emissions de CO2. Però això no serà possible sense ampliar, modernitzar i estendre l'actual xarxa elèctrica, tant les línies d'alta tensió per transportar-la com les línies de mitjana i baixa tensió per distribuir-la. La vicepresidenta del grup assessor i expresidenta de Red Eléctrica Española (REE), Paulina Beato, avisa que «sense xarxa no hi ha paradís».

José Antonio Garrido, exvicepresident d'Iberdrola, defensa que la inexistència d'una xarxa elèctrica europea és un problema de futur perquè l'aposta per les energies renovables requerirà «interconnexions plenes» entre països. Però el canvi tampoc serà possible sense inventors, dissenyadors i operaris que coneguin com funciona una planta solar o el motor elèctric d'un cotxe. L'informe, doncs, aposta per la formació universitària i professional en aquests camps. A més, consideren la crisi una oportunitat –només a Alemanya s'han creat 145.000 llocs de treball relacionats directament amb mesures i tecnologies d'eficiència energètica–. Els vuit experts recomanen la creació a Catalunya d'una indústria pròpia d'energies renovables, la reconversió del sector de l'automòbil cap al vehicle elèctric, d'hidrogen o híbrid, i la creació d'empreses especialitzades en eficiència i estalvi energètic.

Куда бы не "сочинение о лагере" попадали плевки, они тут же "скачать песни мистера кредо" закипали и начинали тлеть.

Выплакавшись, он долго лежал "Тайная доктрина. Том 1" неподвижно.

Я на ту войну не успел, я тогда "Повседневная жизнь паломников в Мекке" еще не родился.

Но ему "раша раша скачать" была свойственна некоторая манерность, стремление прослыть "tokio drift скачать" оригиналом, у него вошло в привычку, беседуя с "Супер-пупер для малышей от 1 до 3" друзьями, прибегать к диалекту и уснащать "Стратегия. Русский Союз" свою речь чисто ирландскими "учебник геометрии 9 класс атанасян" выражениями.

Понятия не имею, о "crack eset smart security 5" чем ты говоришь.

Покажите его воинам, и они пойдут за вами в огонь и в воду.

APROVEN MES PARCS EÒLICS

El Punt, 2 de febrer de 2009

La Generalitat ha autoritzat la instal·lació de mig centenar de parcs eòlics més

L'objectiu del govern és passar dels 420 megawatts actuals als 3.500 previstos en el pla d'energia pel 2015.

La Generalitat ha autoritzat ja la instal·lació de mig centenar de parcs eòlics més a Catalunya, que s'han d'afegir als disset que funcionen actualment. L'objectiu del govern, segons s'ha recollit en el pla de l'energia aprovat l'octubre del 2005, és poder arribar als 3.500 megawatts (Mw) de potència eòlica l'any 2015, una xifra que quedarà força lluny dels 420 Mw actuals. El govern està apunt d'aprovar un decret que intenta simplificar el tràmits administratius per poder obrir un parc eòlic. Amb el decret es pretén accelerar el procés d'expansió d'un sector que a Catalunya presenta un important endarreriment respecte al conjunt de l'Estat, el segon del món pel que fa a potència eòlica instal·lada. A més dels parcs autoritzats, hi ha en tràmit l'obertura de 25 més.

 

Aliè a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya TSJC), que ha decretat la presumpta il·legalitat de dos parcs eòlics de l'Urgell-les Garrigues i la Conca de Barberà per vulnerar la llei d'urbanisme, el govern de la Generalitat continua treballant en l'objectiu d'arribar als 3.500 megawatts de potència eòlica el 2015. Catalunya té un retard històric respecte a l'Estat espanyol en la instal·lació de parcs eòlics, fins al punt que a hores d'ara la potència instal·lada no arriba ni al 3 per cent, molt per darrere de comunitats com ara Castella-la Manxa, Galícia o Andalusia, totes elles amb més de 1.500 Mw –en el cas de Castella-la Manxa ja supera els 3.000– quan Catalunya en té només 420.

En aquest intent d'accelerar el procés d'expansió del sector, el govern ha autoritzat ja la creació de cinquanta-un parcs més d'una potència total de 1.528 Mw. Aquests s'hauran de sumar als disset que ja funcionen i també als vint-i-cinc que estan en procés de tramitació, amb una potència estimada de 777 Mw. La suma de tots ells encara no permet arribar als 3.000 Mw, però el govern confia que un cop entri en vigor el nou decret d'implantació, que està a punt de ser aprovat per substituir el que va impulsar CiU el 2002, el procés agafarà embranzida.

Ubicació dels parcs La gran majoria dels parcs eòlics que funcionen actualment a Catalunya estan situats en zones rurals de les províncies de Tarragona i Lleida. Segons el mapa elaborat a partir de les dades facilitades per l'agrupació d'empreses del sector EolicCat, comarques com ara el Baix Ebre, el Baix Camp, les Garrigues, la Conca de Barberà, la Terra Alta o l'Anoia concentren el nombre més importants d'aerogeneradors.

De moment, els parcs tendeixen a implantar-se en municipis amb un fort caràcter rural que, a més a més, es troben en una situació de cert declivi. Així, com a mínim es va posar de manifest en unes jornades sobre energies alternatives organitzades recentment a Barcelona per la Fundació del Món Rural (FMR). «En general, els molins s'instal·len en municipis que tenen pèrdua de població i en què la demanda energètica no és tan important», diu Marc Costa, de l'àrea de Medi Ambient de l'FMR.

Actualment hi ha una relació directa entre la implantació eòlica i les zones amb un vent mitjà anual superior als 20 km/h. I, si s'analitzen les plantes ja autoritzades, no sembla que hi hagi un canvi de tendència. La Terra Alta, Ribera d'Ebre i les Garrigues seran comarques amb una forta concentració de parcs eòlics i per primer cop apareixen projectes a l'Alt Empordà, amb una important oposició en el territori, i també a les comarques del Segrià o del Solsonès, on fins ara no hi havia cap aerogenerador.

Els parcs eòlics en funcionament més grans de Catalunya són el Serra de Rubió, situat entre els municipis de Rubió, Òdena i Castellfollit del Boix, a la comarca de l'Anoia, amb una potència de 49,59 Mw, i el Serra de Tallat, a Vallbona de les Monges i Blancafort, entre les comarques de l'Urgell, les Garrigues i la Conca de Barberà. Entre els parcs autoritzats n'hi ha tres amb el mateix potencial i tres més que està previst que superin aquests límits. Curiosament, aquests tres últims, que seran els més grans de Catalunya, amb una potència màxima de 50.000 Kw, es concentraran a la Terra Alta.

Expectativa empresarial El president d'EolicCat, Ramon Carbonell, espera que el nou decret no alenteixi més el procés i serveixi per donar un fort impuls als parcs eòlics. «A Catalunya hem donat moltes voltes i el nostre retard de fa temps és greu si tenim en compte que el primer parc eòlic de l'Estat espanyol es va construir a Girona», recorda.

Pel que fa als 51 parcs ja autoritzats per la Generalitat, Carbonell confia que comencin a funcionar properament. «La majoria estan pendents de poder-se connectar a la xarxa elèctrica. Un tema difícil, perquè va molt carregada.»

О, можете повторить это вслух,-выпалил мармидон.

На рассвете поручик "Скачать гонки с русскими машинами"чувствовал себя как после разгула, словно его всю ночь колотили по голове.

Да я и сам чувствую себя не слишком здорово.

Ну да, "Скачать программу для создания презентаций microsoft powerpoint"сказал Триптолемус, многим красавчикам ты отперла бы дверь, как бы они ни хныкали, если бы у них не было золотой цепочки на шее.

Развязка была недалека, "Скачать программу метро москва"но она оказалась совершенно иной, нежели мы предполагали.

Они бежали зигзагами, припадая к траве и снова вскакивая, а некоторые так и остались на земле, не вставая.

Никогда "Охотник за истребителями. На "Аэрокобре" против асов Люфтваффе" не думал, что вновь увижу это, поморщился Кольтер, покачивая головой "Игра крови и пыли" при виде места, куда "Культурология" он зарекся возвращаться и названного его именем.

Я "Мини-энциклопедия Страны мира Политические карты" исчезну, а Рэндом узнает от одного из "Диадема Магические миры Книга Знаков" часовых, что я отправился в Закоулок Смерти.

В "Идиот" той деревне, где я вырос, был эльфийский "потребительский кредит 1500000" кузнец, ковавший мечи.

Я не хотел бы лезть не в свое дело, но "Ведун Медный страж" мой долг наблюдать за "Путеводитель по сортам овощей" вами.

Но потом я смогу послушать музыку.

Судить данный спор предначертано "Уголовный кодекс Российской Федерации по состоянию на 10 апреля 2012 г." не представителям Добрых и Злых сил, а самой Судьбе, Ананке.

JA VENEN LES REBAIXES AMBIENTALS

El Punt, 11 de febrer de 2009

Camps de golf, hotels i parcs temàtics es podran fer sense permís de Medi Ambient

El govern aprova el projecte de nova llei ambiental que simplifica tràmits i només requereix autorització al 10% d'activitats

El govern català ha fet el que demanen des de fa anys les empreses que es dediquen a activitats amb impacte sobre el medi ambient: posar-los les coses més fàcils a l'hora de rebre una autorització. Les empreses es queixaven que els tràmits eren llargs, complexos i cars. El projecte de llei de prevenció i control ambiental que ahir aprovava el tripartit d'esquerres simplifica la tramitació i permet que el 90% d'activitats es facin sense que la Generalitat hagi de donar la seva autorització ambiental. Així, els camps de golf, els hotels, els càmpings o els parcs temàtics com Port Aventura es podran construir amb una simple llicència ambiental dels ajuntaments. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, assegura que «no es redueix la qualitat ambiental».

+ Els alcaldes, ahir, en una foto de família a la seu del Parlament Europeu. Foto: ACN
El conseller d'Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) afirmava ahir que la llei vigent impulsada per CiU el 1998 «entorpia» l'obtenció d'autoritzacions i establia uns «règims d'intervenció molt severs en què la tramitació es feia duradora i cara». És a dir, era tant garantista mediambientalment que resultava feixuga per a les empreses. Aquella llei d'intervenció integral de l'administració ambiental (IIAA) se simplifica ara amb el nou projecte de llei de prevenció i control ambiental (PACA). Tal com explica Baltasar, amb aquesta laxitud de la nova llei, a partir d'ara a les empreses «se'ls pressuposa responsabilitat» ambiental i només a posteriori se'ls farà el control.

De fet, la nova llei serà exclusivament ambiental i evitarà entrar en els àmbits competencials que ja disposen de legislació sectorial pròpia. Per exemple, actualment, un local d'espectacles o una mina s'havien d'acollir a la llei ambiental, de la qual depenien les normatives de prevenció d'incendis, espectacles o explotació minera. Però, a més, la Generalitat també intervenia en l'autorització que afectava els ajuntaments. Ara ja no. L'autorització ambiental de la Generalitat ja només serà requerida per llei a unes 4.900 instal·lacions del país, que són els grans centres de producció d'electricitat, derivats del petroli, metall, ciment, vidre, paper, vehicles o, en les grans extraccions, d'aigua. És el cas de les centrals tèrmiques, les incineradores i les plantes de cogeneració o biomassa de més de 50 MW, així com de les refineries, coqueries i foses de més de 2,5 tones de producció cada hora. També requeriran l'avaluació d'impacte ambiental de la Generalitat les cimenteres amb forns rotatoris amb una producció de més de 500 tones diàries o les de forns no rotatoris de més de 50 tones al dia, així com les vidrieries de més de 20 tones diàries de producció, a més de les grans factories químiques, papereres i lleteres, així com dels grans escorxadors. En darrer terme, també es requerirà el vistiplau de la Generalitat a les fàbriques de cotxes, avions i trens de més de 30.000 m², els parcs eòlics de més de 5 aerogeneradors o bé situats a menys de 2 quilòmetres d'un altre, les centrals fotovoltaiques de més de 2 MW i les extraccions d'aigua de més de 20.000 m³ anuals en domini públic hidràulic.

Centrals eòliques, fotovoltaiques i extraccions gaudiran «d'un règim simplificat de declaració» sense necessitat d'autorització ambiental. Les activitats per sota d'aquests paràmetres de potència elèctrica, producció o superfície només requeriran una llicència ambiental que concediran els ajuntaments.

Així, serà competència exclusiva dels municipis autoritzar camps de golf, hotels, càmpings o parcs temàtics encara que siguin molt grans. L'única condició és que la Generalitat es reservarà el dret d'exigir autorització ambiental si afecten espais naturals protegits per les xarxes PEIN, de zones humides o natura. Són al voltant de 21.600 activitats. Entre les que requeriran permís ambiental de la Generalitat o l'Ajuntament sumen el 10% de les instal·lacions, de les quals només el 22% hauran de disposar, a més, d'una autorització sectorial afegida com la llicència energètica o minera. En canvi, el 90% restant d'activitats, és a dir, al voltant de 235.000 instal·lacions del país, només requeriran una simple comunicació als ajuntaments. «Només hauran de presentar la documentació i podran començar», explica el conseller. Aquest darrer cas inclou hospitals i clíniques, geriàtrics, funeràries, cementiris, cases de colònies, tallers i hotels de fins a 400 habitacions.

Вот уж никак не ожидал встретить тебя здесь, "Клипы скачать рефлекс"в Венеции, Аззи, сказал Гавриил, широко улыбаясь.

Очевидно, его приняли за одного из франков ведь в его одежде преобладали скромные серо-коричневые и черные тона, обычные для европейца тех времен, в то время как жители Востока носили роскошные цветные шелка.

Это слишком быстро и слишком неожиданно.

На оценку, что я дал тебе сделать, касающуюся его жизни, могло уйти несколько месяцев.

Восемнадцать месяцев вне Земли, а если "Вася обломов еду в магадан скачать"считать еще больше девяти месяцев туда и почти столько же обратно, то и "Скачать проигрыватель интернет радио"все тридцать шесть.

Раз она не имеет ничего против такой работы, значит, все хорошо.

Мы обязаны выполнить вытекающие из контракта обязательства, "Программа усилитель звуков скачать"и мы попытаемся сделать все от нас зависящее.

Я никого не увидел ни по пути, ни около форта.

Знаю, ответила Беатрис, мило улыбнувшись.

Они все были молоды старшему не больше тридцати лет.

Какого-то дона осенила идея разбогатеть, разрабатывая этот край.

Он казался очень почтенным старым господином.

Вы же давно должны были уйти в "битбокс уроки скачать" отставку.

Спокойствие, Параден, терпение.

Гассан "видео короткое скачать" опустился на колени перед Мертвяком и быстрым движением набросил лиану "девушка из нагасаки песню скачать" на его горло.

Последние слова она уже выкрикнула, и выкрикнула потому, "игра поле чудес скачать на телефон" что Спод в "Музыка для будильника на телефон скачать бесплатно" этот миг вдруг сделал шаг в мою сторону.

Теперь ты "игры скачать полные версии побег из рая" будешь точно знать, где он находится, в "бесплатные программы для сенсорного телефона скачать" любой момент, когда он тебе понадобится, заметил Барэн, если, конечно, ты "роксет песни скачать" ничего не имеешь против публики.

Оперная дива или "дубцова ирина скачать" танцовщица в зависимости от своих достоинств или, вернее, недостатков сплошь "скачать зу зу" и рядом становится причиной десятка, а то и больше поединков.

MENJADORS ECOLÒGICS

Neix una central de compres de productes ecològics per a menjadors escolars gironins

Diverses associacions i entitats han creat una central de compres de menjar ecològic per als menjadors escolars gironins. El projecte, que és la culminació d'una iniciativa que va començar a donar les primeres passes el 2006, es crea amb la voluntat d'estendre's a tot Catalunya.

De moment, ja hi ha una vintena de centres escolars i d'escoles bressol de Girona que hi estan interessades. El projecte funcionarà mitjançant un programa informàtic que preveurà quines quantitats de producte es necessitaran. La carn, la fruita i les verdures s'enviaran a la central, situada a Quart (Gironès), des d'on es farà el repartiment a les diferents escoles dues vegades per setmana.

D'ençà que el CEIP Joan Bruguera de Girona va començar a incorporar menjar ecològic al menjador del centre l'any 2006, diverses escoles de la ciutat i de la comarca han anat afegint aquests tipus de producte als seus menús. Entre d'altres, hi ha l'escola de Domeny o bé el CEIP l'Aulet de Celrà (Gironès), que compra fruita i verdura produïda sense fertilitzants.

Fins ara, però, la compra de la carn, la verdura i la fruita es gestionava directament entre els centres escolars i els productors. Ara, amb la voluntat d'impulsar aquests menús, diverses associacions i entitats han creat una central de compres de menjar ecològic per als menjadors escolars de les comarques gironines.

La seu de la central s'ubicarà a Quart, en unes naus de la Fundació Onyar que es rehabilitaran per a servir de magatzem. Les escoles que vulguin adquirir productes ecològics podran fer-ho a partir d'aquest trimestre del curs escolar.

Segons explica un dels seus responsables, Germà Capdevila, 'la central permetrà coordinar esforços i servir de mitjancera entre els productors i els consumidors'. A més, Capdevila també ha ressaltat que els menús ecològics no comportaran un increment dels rebuts de menjador que hauran de pagar els pares.

I és que durant els primers dotze mesos, la diferència de preu es pagarà amb una subvenció de 150.000 euros de la Generalitat. A partir del segon any, els impulsors de la iniciativa confien que el projecte s'autofinançarà. De moment, el projecte compta amb una vintena d'escoles interessades, entre les quals hi ha vuit llars d'infants de la ciutat de Girona.

Impulsar un canvi

La creació de la central s'emmarca dins un projecte més global batejat amb el nom de 'Dina'm', que aglutina diverses entitats i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Girona. Dins la iniciativa s'hi troben també la Fundació Onyar, la cooperativa El Rebost i les associacions de pagesos i de ramaders ecològics de les comarques gironines.

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Girona, Enric Pardo, ha ressaltat que el projecte 'obre noves expectatives de mercat'. Pardo ha avançat que si s'aconsegueixen implicar nombroses escoles de la demarcació, 'es podrà incrementar la producció ecològica a les comarques gironines'. El regidor també ha valorat la iniciativa com un 'projecte modest però amb àmplies ambicions'.

El projecte funcionarà mitjançant un programa informàtic, elaborat per la consultora Dinamis, que preveurà quines quantitats de producte es necessitaran. La carn, la fruita i les verdures s'enviaran a la central, des d'on es farà el repartiment a les diferents escoles dues vegades per setmana. La intenció dels impulsors de la iniciativa és que el projecte a la llarga s'estengui a tot Catalunya.

Голубая луна сверху, голубые вьюны "Р Сказочные феи" на низких "Биология Подготовка к ЕГЭ 2012" ступенях.

Подобный исход предусматривался в их контрактах, многие "Азбука Прописи-раскраски с накл." занимались весьма опасной работой, и "WeiBe Nachte" смерть являлась одним из возможных исходов.

Он смотрел "Перегрузка" туда, за парапет, и протянул руку, указывая на что-то.

Очередь "Все вечеринки завтрашнего дня" перешла к фигуре слева от "Земельный кодекс РФ" него, которая начала "Разговорник русско-финский" речитатив.

ответил он, пыхтя и выталкивая из "Торговец тюльпанами" себя по слову всякий раз, как его "Р Динозавры" правая пятка ударялась о землю.

Пройди в соседнюю комнату и разденься.

Subcategories