Notícies

Calendari 2020

El Col·lectiu Bosc Verd ha dissenyat aquest calendari del 2020

Us el podeu descarregar en versió pdf per imprimir fent clic a la imatge del calendari.

Estrena del documental Tallant el Cel

El proper dimarts 17 de setembre a les 19:30 al cinema Kubrick de Vilafranca del Penedès estrena del documental Tallant el Cel.

Tallant el Cel:

  • Imatge: Pep Guasch i Joan Guasch
  • Edició: Pep Guasch
  • Guió i direcció: Xavier Bayyer

La Federació Ecologistes de Catalunya demanem la derogació del nou decret d’energies renovables

Les principals associacions ecologistes i de defensa ambiental del territori considerem que el decret llei 16/2019 incompleix les directives ambientals europees i és un obstacle pel canvi de model energètic a Catalunya.

CONSIDEREM que l’aprovació per part del Parlament del Decret Llei que regula la implantació d’energies renovables a Catalunya:

  1. Amb el seu redactat actual, esdevé un obstacle per canviar la dependència energètica de Catalunya de les energies d’origen fòssil i contaminant (petroli; nuclears) i per substituir-la per un model elèctric descentralitzat que redueixi els impactes a l’entorn, que prioritzi la GENERACIÓ DISTRIBUÏDA i trenqui amb la centralització i les dependències als interessos especulatius dels oligopolis elèctrics i energètics que ens empobreixen i oprimeixen (ENDESA; IBERDROLA; ACCIONA; NATURGY; ABENGOA, etc).
  2. Obre la porta, novament, a la massificació de centrals eòliques i fotovoltaiques en espais naturals protegits pel PEIN i en espais no urbanitzables. El Decret tanca els ulls els impactes d’aquestes infraestructures sobre la natura (biodiversitat, avifauna, qualitat de vida, paisatge…) i accentuarà els greuges territorials i els desequil·libris entre ciutats i món rural.

Ecologistes de Catalunya (EdC), federació amb representació arreu del territori de Catalunya, volem deixar clar que els combustibles fòssils són, sense cap mena de dubte, un dels principals causants del canvi climàtic. Les energies renovables han de ser la base per a la descarbonització i la lluita contra el canvi climàtic. Tanmateix, no podem acceptar com argument que l’esmentat Decret expressi en el seu preàmbul com a justificació que cal:

“Adoptar les mesures de simplificació́ administrativa necessàries per eliminar els obstacles que puguin posar en perill l'assoliment dels objectius en matèria de mitigació́ del canvi climàtic i transició́ energètica”.

La situació actual és d’emergència climàtica, però a la vegada d’emergència ecològica, i una de les prioritat per a la mitigació es la salvaguarda i preservació de la natura i la biodiversitat.

Per a més informació clica aquí.

Debat sobre el Pla director Urbanístic

Xerrada informativa sobre el polígon de 110 hectàrees que es vol ubicar als municipis de Castellví, Castellet i la Gornal i l'Arboç  pel dimarts dia 27 d'agost, a les 8 del vespre al local de la Societat de la Múnia, Avda. Catalunya 16.

Un polígon que de fer-se  obrirà la porta al Logis Penedès i al 4t Cinturó trinxant el territori i imposant un model econòmic que atenta contra la pagesia, el paisatge i l'enoturisme.

Volem ser el Penedès o un volem ser un corredor per l'àrea metropolitana?

Xerrada de SOS Penedès

Aquest dijous SOS Penedès organitza la xerrada Què representa pel Penedès la implantació de polígons logístics? al Casal Popular de Vilafranca (Carrer Sant Raimon de Penyafort 7) a càrrec de Jordi Asensi i Pau Batlle.

 

Per una Regió Agroalimentària del Penedès (RAP)

La Plataforma Ciutadana No Fem el CIM, la nova entitat RAP (Regió Agroalimentària del Penedès) i els grups ecologistes del Penedès (Bosc Verd, GEPEC i GEVEN), organitzen un acte públic el proper divendres 10 de maig, a les 19:30, a la sala 3, de l’Escorxador de Vilafranca del Penedès, per explicar la nostra alternativa a la logística industrial: la creació de la Regió Agroalimentària del Penedès.

Els reptes d'Òdena.

I resseguint el fil del passat 13 d’abril, que vàrem presentar a l’Arboç la proposta del Parc Rural de Montserrat, ara us presentem el projecte sobre la Conca d’Òdena a l'Anoia, al costat d’Igualada i dins l’àmbit de la Vegueria Penedès.

L’Associació “Per la Conca”2 i el Col·lectiu “Eixarcolant“3 a través dels seus representants: Júlia Solé, Quim Muntané, Josep Baulida i Marc Talavera ens explicaran com fan front a l’amenaça d’un nou polígon industrial de 400 ha. La proposta, que ja s’havia posat sobre la taula fa més de 10 anys, s’ha reactivat ara per l’acord entre els alcaldes locals i l’administració de la Generalitat.

L’associació Per la Conca, nascuda fa mig any per articular una resposta crítica i col·lectiva a la proposta, treballa per posar en valor el patrimoni natural i cultural de la Conca d’Òdena i denunciar les conseqüències econòmiques, socials i ambientals del model que defensen els alcaldes locals.

A la mateixa zona, el col·lectiu Eixarcolant està impulsant la formació d’un grup de treball per estudiar la creació d’un Parc Agrari que afavoreixi la diversificació de l’agricultura i l’establiment de circuits comercials curts, generant un model agroalimentari de futur per a l’agricultura mediterrània de zones de secà situades a tocar dels centres de consum en un context de canvi climàtic i manca de relleu generacional.

La presentació promet ser interessant, sobretot el debat que es preveu molt intens donat l’estreta relació entre la situació de la logística al Penedès i a la Conca d’Òdena.

 

Docunental Tallant el cel

El proper divendres dia 15 de novembre a les 19:00 al Molí al Foix (Santa Margarida i els Monjos) es projectarà el Tallant el cel, els ocells rapinyaires del Foix.

Documental de una hora de durada promogut pel Centre de Documentació del parc del Foix, imatge de Pep Guasch i Joan Guasch, edició de Pep Guasch, guió i direcció de Xavier Bayer.

 

Presentació del Parc Reral de Montserrat

Els ecologistes del Penedès fan la presentació del parc rural de Montserrat, el proper dissabte 13 d’abril, a les 6 de la tarda, a l’auditori municipal de l’Arboç.

La presentació anirà a càrrec de Josep Estradé impulsor del parc rural de Montserrat que vol desenvolupar l’activitat productiva econòmica agrícola, ramadera i forestal dels 16 municipis que en formen part, amb objectius com valoritzar i diferenciar els productes agraris produïts.

També hi haurà com a ponents Ada Llorens arquitecte paisatgista i Pau Batlle arquitecte i membre de la plataforma ciutadana No Fem el CIM, ells dos exposaran els avantatges que pot comportar la creació d’una regió agroalimentària del Penedès, per desenvolupar una activitat en el territori respectuosa amb el paisatge dels espais agraris i forestals penedesencs. Proposaran que el futur del Penedès passi per ser l’espai de producció agroalimentària per a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona, promocionant els conceptes de proximitat, qualitat, desenvolupament respectuós amb l’entorn i la potenciació de l’enoturisme. Entenem que d’aquesta manera podríem evitar que el Penedès es convertís en un espai dedicat a la logística, amb llocs de treball pocs qualificats i només com a zona de pas d’infraestructures.

 

Subcategories