Notícies

Per una Regió Agroalimentària del Penedès (RAP)

La Plataforma Ciutadana No Fem el CIM, la nova entitat RAP (Regió Agroalimentària del Penedès) i els grups ecologistes del Penedès (Bosc Verd, GEPEC i GEVEN), organitzen un acte públic el proper divendres 10 de maig, a les 19:30, a la sala 3, de l’Escorxador de Vilafranca del Penedès, per explicar la nostra alternativa a la logística industrial: la creació de la Regió Agroalimentària del Penedès.

Els reptes d'Òdena.

I resseguint el fil del passat 13 d’abril, que vàrem presentar a l’Arboç la proposta del Parc Rural de Montserrat, ara us presentem el projecte sobre la Conca d’Òdena a l'Anoia, al costat d’Igualada i dins l’àmbit de la Vegueria Penedès.

L’Associació “Per la Conca”2 i el Col·lectiu “Eixarcolant“3 a través dels seus representants: Júlia Solé, Quim Muntané, Josep Baulida i Marc Talavera ens explicaran com fan front a l’amenaça d’un nou polígon industrial de 400 ha. La proposta, que ja s’havia posat sobre la taula fa més de 10 anys, s’ha reactivat ara per l’acord entre els alcaldes locals i l’administració de la Generalitat.

L’associació Per la Conca, nascuda fa mig any per articular una resposta crítica i col·lectiva a la proposta, treballa per posar en valor el patrimoni natural i cultural de la Conca d’Òdena i denunciar les conseqüències econòmiques, socials i ambientals del model que defensen els alcaldes locals.

A la mateixa zona, el col·lectiu Eixarcolant està impulsant la formació d’un grup de treball per estudiar la creació d’un Parc Agrari que afavoreixi la diversificació de l’agricultura i l’establiment de circuits comercials curts, generant un model agroalimentari de futur per a l’agricultura mediterrània de zones de secà situades a tocar dels centres de consum en un context de canvi climàtic i manca de relleu generacional.

La presentació promet ser interessant, sobretot el debat que es preveu molt intens donat l’estreta relació entre la situació de la logística al Penedès i a la Conca d’Òdena.

 

Plantació forestal a la muntanya de Sant Jaume 2018

El proper diumenge 25 de novembre es farà una plantació forestal d’alzines a la muntanya de Sant Jaume, guiada pel Col·lectiu Ecologista Bosc Verd i amb el suport de l’ADF “La Carrerada”.

Per la plantació forestal, es demana que, qui pugui, porti eines (pics i aixades), així com guants. L’activitat s’adreça a un públic familiar i és gratuïta. El lloc i hora de trobada per aquest diumenge 25 de novembre serà directament a l’espai Sant Jaume (antic Casal 2000) a les 11.00 h del matí. En cas de pluja, l’activitat quedarà suspesa.

Presentació del Parc Reral de Montserrat

Els ecologistes del Penedès fan la presentació del parc rural de Montserrat, el proper dissabte 13 d’abril, a les 6 de la tarda, a l’auditori municipal de l’Arboç.

La presentació anirà a càrrec de Josep Estradé impulsor del parc rural de Montserrat que vol desenvolupar l’activitat productiva econòmica agrícola, ramadera i forestal dels 16 municipis que en formen part, amb objectius com valoritzar i diferenciar els productes agraris produïts.

També hi haurà com a ponents Ada Llorens arquitecte paisatgista i Pau Batlle arquitecte i membre de la plataforma ciutadana No Fem el CIM, ells dos exposaran els avantatges que pot comportar la creació d’una regió agroalimentària del Penedès, per desenvolupar una activitat en el territori respectuosa amb el paisatge dels espais agraris i forestals penedesencs. Proposaran que el futur del Penedès passi per ser l’espai de producció agroalimentària per a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona, promocionant els conceptes de proximitat, qualitat, desenvolupament respectuós amb l’entorn i la potenciació de l’enoturisme. Entenem que d’aquesta manera podríem evitar que el Penedès es convertís en un espai dedicat a la logística, amb llocs de treball pocs qualificats i només com a zona de pas d’infraestructures.

 

La Vinagreta organitza el Dinar de Profit

Diumenge 28 d’octubre del 2018, a partir de les 12h.
Plaça de les Neus, Vilanova i la Geltrú

La Vinagreta organitza la tercera edició del Dinar de Profit, un àpat participatiu, reivindicatiu i gratuït amb aliments “recuperats” que altrament acabarien llençats a les escombraries. L’objectiu és sensibilitzar sobre el malbaratament alimentari que es produeix a causa del menjar que es perd o es llença al llarg de tota la cadena alimentària.

El dinar s’elaborarà amb l’excedent de productes no venuts, que són aptes per al consum però que han estat descartats de la comercialització per diferents motius: per exemple, factors estètics, la data de caducitat, la sobreproducció o la manca de demanda. La recollida d’aliments tindrà lloc principalment el dissabte 27 a les 14:00h al Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú. Posteriorment es farà un recompte dels aliments recuperats, es pesaran i s’iniciarà el triatge i neteja dels aliments per a facilitar la feina de diumenge.

Calendari 2019

El Col·lectiu Bosc Verd ha dissenyat aquest calendari amb les activitats del 2019

Us el podeu descarregar en versió pdf per imprimir fent clic a la imatge del calendari.

El Pla Territorial Parcial del Penedès i el Logis Penedès, noves amenaces pel territori

El nou Pla Territorial Parcial del Penedès (PTPP), és una nova amenaça pel territori. Des de les entitats ambientalistes i de defensa del territori, ens estem organitzant per donar una resposta col·lectiva contra aquest Pla, ja que planifica un seguit d’infraestructures viàries que malmetran els nostres espais naturals i agraris, i no contribuiran a fer un canvi real i efectiu de les actuals polítiques de mobilitat i de desenvolupament social i econòmic.

Al PTPP s’hi han incorporat infraestructures com el Quart Cinturó, que afectarà directament als municipis de Sant Sadurní d’Anoia i Sant Llorenç d’Hortons i de manera indirecta a tota la Vegueria Penedès. I mentrestant, seguirem sense transport públic per desplaçar-nos a la majoria de municipis de les nostres comarques, consolidant models obsolets de transport i de desenvolupament econòmic.

Les patronals del cava i el vi, l’Institut del Cava, Pimecava i UVIPE (Unió Vinícola del Penedès) i el CEPVI (Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola) s’han organitzat per donar veu al sector vitivinícola, per defensar la preservació de la comarca i el paisatge agrari del Penedès.

Us volem donar a conèixer aquesta iniciativa tot animant-vos a manifestar el vostre suport a aquesta plataforma, adherint-vos al manifest que podeu trobar al següent enllaç

El manifest és per a entitats, empreses i partits. Nosaltres ja ens hi hem adherit!

Properament rebreu notícies de les entitats ecologistes i ambientalistes. Cal que tots i totes ens mobilitzem contra aquest Pla i també contra el projecte del Logis Penedès (CIM) al Baix Penedès, que pretén imposar-nos unes infraestructures viàries que malmetran allò que més estimem i que durant tantes dècades, pagesos i pageses, veïns i veïnes han estat treballant i defensant, el nostre territori, el Penedès.

Alliberament d'un Rapinyaire a Sant Pau

El Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès organitza pel proper diumenge dia 24 de febrer a les 11 del matí l'alliberament d'un rapinyaire  a Sant Pau. El punt de trobada és al camí de Pacs, a la creuïlla amb el Balcó de les Clotes.

Es tracta d'una activitat gratuïta i adreçada a un públic familiar i a la ciutadania en general.

 

El Banc de temps de Vilafranca del Penedès

El teu espai d’intercanvi on valorem el teu temps

Què és un Banc de Temps?

El Banc de temps és una xarxa d’intercanvi de serveis, habilitats, coneixements i relacions entre persones prenent el temps com a unitat de valor i de canvi. La mesura dels intercanvis és l’hora, amb independència del tipus de serveis que s’intercanviïn. Es tracta d’una iniciativa que funciona de manera similar a un banc, però en el qual allò que s’intercanvia és temps dedicat als serveis i a les persones. Cada participant tindrà un compte d’hores que administrarà la gestora del Banc. Per poder registrar els intercanvis i fer el pagament d’hores realitzades, cada usuari tindrà a la seva disposició xecs del banc de temps.

Qui pot participar?

Hi pot participar qualsevol persona, major d’edat que comprengui i accepti el funcionament i normativa del banc de temps. Per començar a formar part del BDT Vilafranca és necessari concertar una entrevista inicial amb la gestora del banc per poder fer la inscripció. En aquesta trobada el nou participant explicarà els serveis que podrà oferir i els que li agradaria rebre. Els intercanvis poden ser de dos tipus: individuals o en grup i es realitzen lliurement i de manera gratuïta.

Tipus de serveis:

El ventall de serveis, habilitats o coneixements a intercanviar és molt ampli i dependrà de les necessitats i oferiments de les persones inscrites al bdt. Es pot oferir:

  • Formació (classes o conversa d’idiomes, iniciació al ioga, suport en la cerca de feina...).
  • Cuina (classes de cuina, preparació d’un pastís d’aniversari, elaboració de menús...).
  • Informàtica (instal·lar un antivirus a l’ordinador, suport en la creació d’un blog...)
  • Atenció a les persones (acompanyar a persones grans, recollir a infants a l’escola...).
  • Tasques domèstiques (cosir, passejar el gos, fer la compra...).
  • I molt més: petites tasques de bricolatge, sessions de creixement personal, activitats d’oci com passejar, assessorament en jardineria...

Les persones inscrites al Banc de Temps de Vilafranca obtindran regularment un llistat dels serveis oferts i demandats. Si estan interessats en un servei d’aquesta llista s’hauran de posar en contacte amb els gestors del bdt que els hi facilitaran informació del servei i les dades de contacte de la persona o persones que ofereixen aquest servei.

Per a més informació i inscripcions

Adreçar-se al Servei d’Ocupació i Formació - La Fassina de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i preguntar per Gemma Bertran (938 171 995) o, mitjançant el correu electrònic   Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Més informació:

Banc del temps de Vilafranca

Facebook

 

 

Subcategories