Notícies

Assemblea Informativa sobre el projecte d'incineració de llots de depuradora a Cales de Pachs

El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd ha convocat una assemblea informativa sobre el projecte d'inicineració de llots de depuradora a l'empresa Cales de Pachs (al municipi de Pacs del Penedès) per al proper dilluns 16 de juny a les 20:00 hores a l'Escorxador de Vilafranca.

L'assamblea és oberta a tothom, veïns de Vilafranca, de Pacs, de Les Cabanyes, de Vilobí i de la resta del Penedès. Té l'objectiu de facilitar als assistents la informació sobre el projecte i d'articular un moviment contrari que impedeixi la realització d'aquest.

El passat dimecres varem realitzar una trobada amb en Josep Maria Martí, responsable de l'àrea de Territori i Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilafranca, per a tralladar-li entre d'altres temes, aquesta qüestió.

Com ja sabeu, la inicineració de residus provoca un augment de les emissions contaminants a l'atmosfera, i entre aquests, un augment de les dioxines i els furans, importants cancerígens que posen en perill la nostra salut i la de medi.

Per això NO volem incineradores al Penedès, ni UNILAND NI CALES DE PACHS ... volem un Penedès saludable. La salut de les persones ha de passar per davant dels guanys econòmics d'empreses i particulars.

Us facilitem el cartell de la convocatòria de l'assemblea i també el resum de les alegacions presentades per la nostra entitat (document lliurat a la roda de premsa efectuada el passat 4 de juny). Us en preguem la seva difusió entre tots aquells que considereu que puguin estar sensibilitzats. Feu-lo córrer per la xarxa!

Gràcies per la vostra col·laboració i esperem trobar-nos el dilluns vinent,

No hi falteu, necessitem mans!

Col·lectiu Ecologista Bosc Verd

 

Calendari del col·lectiu 2014

El Col·lectiu Bosc Verd ha dissenyat aquest calendari amb les activitats del 2014

Us el podeu descarregar en versió pdf per imprimir fent clic a la imatge del calendari.

Col·lectiu Bosc Verd

 

Caminada Infantil a RTV Vilafranva

RTV Vilafranca va fer un reportatge de la Caminada infantil que va organitzar el Col·lectiu Bosc Verd el passat 27 d'abril.

Clicant a la foto podeu accedir al reportatge a la web de RTV Vilafranca

Col·lectiu Bosc Verd

Presentació del llibre "Elogi de l'hort urbà"

Ens plau convidar-vos  a la presentació del llibre Elogi de l'hort urbà dels autors Albret Vidal i Vanesa Prades. La presentació arirà a càrreg Frederic Cuscó. L'acte tidrà lloc el divendres 15 de novembre  a 2/4 de 8 de la tarda a la Sala d'Actes de L'Escorxador (Carrer de l'Escorxador 19 de Vilafranca).

Sobtadament, cultivar ha esdevingut una mena d’hàbit, alhora recent i llegendari; en la intimitat dels balcons, en espais col·lectius regulats per ajuntaments, també en solars orfes de finalitat, cedits a l’oblit després de la bombolla immobiliària. Una tendència, una moda, una acció col·lectiva..

Cultivar s’ha convertit en un joc. Una activitat simbòlica on representar inquietuds, valors, reivindicacions ocials, on plantejar —i assajar— alternatives de futur. Un espai, també, on representar-nos a nosaltres mateixos i on treballar la nostra identitat.

Elogi de l’Hort Urbà parteix d’entrevistes a peu d’hort. Explora i recopila el que diuen els propis hortolans, les seves raons, els camins que els han portat a cultivar. S’evoquen conceptes com lleure productiu, prosum, lentitud, identitat i migració, història de vida, ètica ecològica, espiritualitat basada en els cicles naturals...

Col·lectiu Bosc Verd

Medita Natura: Taller de meditació a la natura

El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza per al proper diumenge 8 de juny una proposta nova que constiteix en una activitat de meditació realitzada en simbiosi amb l’entorn natural, el MEDITA NATURA.

MEDITA NATURA, en la seva primera edició, pretén crear un espai en el que maridarem natura i meditació. Sovint cerquem la natura per relaxar-nos i retrobar-nos. Al MEDITA NATURA farem petits exercicis meditatius que ens ajudaran a gaudir encara més del nostre entorn.

Sortirem a les 9:30 hores del matí de l'estació d'autobusos de Vilafranca, des d'on ens desplaçarem en cotxes particulars fins a l'espai on realitzarem l'activitat, un indret tranquil i proper a Vilafranca.

Cal portar esterilla, coixí, roba còmode i aigua.

Important: activitat a partir de 16 anys.

Activitat oberta a tothom (amb el condicionament de l'edat) i gratuïta.

Us hi esperem!


Col·lectiu Ecologista Bosc Verd

Plantada d'alzines a la muntanya de Sant Jaume (Vilafranca)

El proper diumenge 27 d'octubre, el Col·lectiu Bosc Verd i el Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilafranca organitzen, amb la col·laboració del GEIF (Grup d'Extinció d'Incendis Forestals), una plantada d'alzines a la muntanya de Sant Jaume (al costat de la muntanya de Sant Pau).

 

Aquesta plantada no és la primera que es fa conjuntament sinó que ja s'han realitzat diferents repoblacions d'aquest espais en 3 ocasions més. I podem dir satisfets, que les anteriors repoblacions realitzades tenen un índex de supervivència, fins ara, molt bo.

L'objectiu de l'activitat és el de contribuir a la millora d'un espai natural d'ús públic proper a Vilafranca  i realitzar alhora una actuació de sensibilització ambiental.

L'activitat és oberta a tothom. L'hora de sortida és a les 10:00 del matí del Camí de Pacs / Balcó de Les Clotes. La durada aproximada de l'activitat serà fins les 13.30 hores.

Qui disposi d'eines (pics, aixades, cavaguets ...) i guants, que els porti.

Al finalitzar la plantada hi haurà un petit refrigeri per als participants.

Col·lectiu Bosc Verd

Nota de premsa Pantà de Foix

El Col•lectiu Ecologista Bosc Verd i el GEVEN (Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès) volem denunciar l'última mort d'un bernat pescaire (Ardea cinerea) per l'atrapament que va patir, a finals del 2013, amb un fil de pescar  que penjava d'un arbre al riu Foix, fora de la zona acotada de pesca, dins dels límits de l'Espai Natural del Parc del Foix, gestionat per la Diputació de Barcelona. Es tractava d'un exemplar jove nascut al Parc aquesta passada primavera, fet que entristeix més el seu tràgic final.

Darrerament, els accidents de la fauna del Parc del Foix amb fils i hams de pescar abandonats pels pescadors és reiterada. Només en els darrers temps, per aquesta causa, han mort un gamarús (Strix aluco), dos corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo), una oreneta cuablanca (Delichon urbicum) i un ratpenat (tots ells espècies protegides per la legislació actual).

El més lamentable és que, menys un dels ocells, els altres animals han trobat la mort en zones del riu o l'embassament on teòricament la pesca està prohibida.

Per aquests fets, Bosc Verd i GEVEN, denunciem la poca o nul•la implicació, per una banda, de la Federació de Pesca, que cobra les llicències als pescadors i els diners recaptats no repercuteixen ni en el control dels abonats ni en la neteja de l'entorn que embruten majoritàriament els pescadors. I, per l'altra banda, de la Diputació de Barcelona, la qual s'implica molt vagament a potenciar i salvaguardar els ecosistemes i la riquesa faunística que hi habita, única al Penedès.

Quelcom passa quan tot continua igual que fa molts anys: el riu Foix i la riera de Marmellar continuen patint abocaments contaminants, les espècies vegetals i animals al•lòctones guanyen terreny a les autòctones en les seves ribes i no s'actua enèrgicament i amb eficàcia per combatre’ls.

No hi ha cap xarxa d'itineraris en condicions: la seva mala senyalització, sense cap valor educatiu, naturalístic ni de cap mena, els seus corriols perduts per falta de manteniment... donen una imatge del Parc del Foix totalment desoladora.

Els ocells, els mes fàcils d'observar i més abundants, no tenen cap zona restringida al pas de persones per poder descansar, sobretot els caps de setmana, quan la gent hi circula per arreu.

I aquest últim fet, dels ocells i altres animals morint atrapats als fils de pescar penjats dels arbres del Parc, ja és la gota que fa vessar el got d'una sensació d'abandonament de la natura del Parc del Foix.
Per aquest motiu reclamem a les administracions responsables i a la Federació de Pesca que posin les mesures necessàries per evitar que aquests fets es repeteixin i situïn la preservació dels excepcionals valors naturals d’aquest espai únic al capdamunt de les seves prioritats.

Roda de Premsa del porta a porta

ICV, ERC, CUP, BOSC VERD i l’AAVV CENTRE VALOREN POSITIVAMENT QUE EL GOVERN DE VILAFRANCA RECTIFIQUI I FINALMENT ACCEPTI FER LA RECOLLIDA DE RESIDUS SELECTIVA PORTA A PORTA AL BARRI DEL CENTRE, TOT I QUE HO CONSIDEREN INSUFICIENT.

Després de la crítica per part del Col•lectiu Bosc Verd, ICV, CUP i ERC al futur sistema de recollida de la brossa plantejat abans de l’estiu, el govern rectifica i incorpora aquest canvi

Aquests col•lectiu consideren que ara caldria ampliar aquest sistema de recollida a altres zones de Vilafranca

 

Iniciativa, ERC, CUP, el col•lectiu ecologista Bosc Verd i l’associació de veïns del Centre valoren positivament la rectificació que l’equip de govern ha realitzat en el futur sistema de recollida de brossa, que pretén establir al barri del centre un sistema de recollida porta a porta de manera separada dels diferents tipus de residus (rebuig, paper i cartró, envasos i matèria orgànica).

Aquest canvi va ser comunicat al Consell de Medi Ambient Municipal del passat dijous 3 d’octubre, i és fruit de la demanada de diferents entitats representades en el mateix consell (Col•lectiu Ecologista Bosc Verd, ERC, CUP i ICV), que el passat mes de juliol ja van manifestar el seu desacord en el nou sistema de recollida de brossa que inicialment plantejava el govern pel proper trimestre del 2014, un sistema que incomplia els acords previs que s’havien pres per a reduir els residus i millorar el reciclatge a Vilafranca.

Aquesta introducció de la recollida selectiva porta a porta al centre permetrà millorar els resultats de reciclatge al barri. Segons aquests col•lectius però, caldria ampliar aquest sistema de recollida a altres zones de Vilafranca des del mateix moment en que s’iniciï al barri del centre, per tal d’incrementar de manera més efectiva i significativa el reciclatge a Vilafranca.

Així doncs, de manera conjunta demanem a l'equip de govern que paralitzin la posada en marxa a la resta de la vila dels nous contenidors, i que es  revisi el projecte amb l'objectiu de possibilitar la implantació de la recollida selectiva porta a porta a altres zones de Vilafranca.

Els col•lectius sotasignants insten al govern a que es comprometi a desenvolupar progressivament el porta a porta als diferents barris de la Vila en els propers anys.

Vilafranca del Penedès, 15 d’octubre de 2013

Subcategories