Notícies

Assemblea Informativa sobre el projecte d'incineració de llots de depuradora a Cales de Pachs

El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd ha convocat una assemblea informativa sobre el projecte d'inicineració de llots de depuradora a l'empresa Cales de Pachs (al municipi de Pacs del Penedès) per al proper dilluns 16 de juny a les 20:00 hores a l'Escorxador de Vilafranca.

L'assamblea és oberta a tothom, veïns de Vilafranca, de Pacs, de Les Cabanyes, de Vilobí i de la resta del Penedès. Té l'objectiu de facilitar als assistents la informació sobre el projecte i d'articular un moviment contrari que impedeixi la realització d'aquest.

El passat dimecres varem realitzar una trobada amb en Josep Maria Martí, responsable de l'àrea de Territori i Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilafranca, per a tralladar-li entre d'altres temes, aquesta qüestió.

Com ja sabeu, la inicineració de residus provoca un augment de les emissions contaminants a l'atmosfera, i entre aquests, un augment de les dioxines i els furans, importants cancerígens que posen en perill la nostra salut i la de medi.

Per això NO volem incineradores al Penedès, ni UNILAND NI CALES DE PACHS ... volem un Penedès saludable. La salut de les persones ha de passar per davant dels guanys econòmics d'empreses i particulars.

Us facilitem el cartell de la convocatòria de l'assemblea i també el resum de les alegacions presentades per la nostra entitat (document lliurat a la roda de premsa efectuada el passat 4 de juny). Us en preguem la seva difusió entre tots aquells que considereu que puguin estar sensibilitzats. Feu-lo córrer per la xarxa!

Gràcies per la vostra col·laboració i esperem trobar-nos el dilluns vinent,

No hi falteu, necessitem mans!

Col·lectiu Ecologista Bosc Verd

 

Recollida de personacions Cales de Pachs

Dins de les diferents actuacions que es realitzaran per aturar l'aprovació del projecte d'incineració de llots de depuradora a Cales de Pachs, s'ha engegat una recollida d'escrits de personacions, per a que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ens consideri part interessada i ens hagi d'informar i notificar les decisions que es prenguin en relació a aquest projecte.

És important recollir el màxim d'escrits de personació possible. Així la Generalitat veurà que des del territori no volem aquest projecte.

Només cal emplenar-lo i signar. Teniu diferents maneres de lliurar l'escrit de personació:

  • Deixant-lo a la bústia que té el Col·lectiu Bosc Verd a l'espai de l'Escorxador.
  • Lliurant-lo a les diferents reunions que fem.
  • Enviar-lo emplenada i signada a mail de Bosc Verd Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
  • Presentant-lo directament al registre del Consell Comarcal o de l'Ajuntament de Vilafranca (OAC).

Hi ha un model individual i un altre per a entitats. Les personacions d'entitats han d'anar signades i amb el segell de l'entitat.

Cliqueu aquest aquí per descarregar-vos el document la personació individual.

Cliqueu aquest aquí per descarregar-vos el document la personació d'una entitat.


RECORDEU QUE DIJOUS 26 DE JUNY ENS TORNEM A TROBAR AL CENTRE CULTURAL DE LES CABANYES, A LES 20:00 HORES.

NO HI FALTEU! FEU EXTENSIBLE LA CONVOCATÒRIA!

Col·lectiu Bosc Verd 

Caminada Infantil a RTV Vilafranva

RTV Vilafranca va fer un reportatge de la Caminada infantil que va organitzar el Col·lectiu Bosc Verd el passat 27 d'abril.

Clicant a la foto podeu accedir al reportatge a la web de RTV Vilafranca

Col·lectiu Bosc Verd

Segona assemblea contra la incineració de residus a Cales de Pachs

Aquest dilluns varem realitzar la primera assemblea informativa sobre el projecte d'incineració de llots de depuradora, a l'empresa Cales de Pachs. La trobada va anar molt bé, va comptar amb la participació de 75 persones i ja es varen prendre alguns primers acords.

Un d'aquests, es la realització d'una segona assemblea al municipi de Les Cabanyes. L'objectiu d'aquesta trobada serà seguir informant a tothom i avançar en la consolidació d'un moviment ciutadà contrari a aquest projecte.

Per això, et convoquem novament, el proper dijous 26 de juny a les 20.00 hores al Casal de Cultura de Les Cabanyes.

Et demanem que facis difusió d'aquesta convocatòria al teu municipi i també entre els teus coneguts i entitats properes.

Necessitem la teva participació activa en les diferents accions i actuacions que tirem endavant per aturar la incineració de residus a les nostres comarques.

Ens hi va la salut!

Pots trobar informació del projecte al nostre web www.boscverd.org

Mercès i esperem trobar-nos ben aviat!

Col·lectiu Bosc Verd

Medita Natura: Taller de meditació a la natura

El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza per al proper diumenge 8 de juny una proposta nova que constiteix en una activitat de meditació realitzada en simbiosi amb l’entorn natural, el MEDITA NATURA.

MEDITA NATURA, en la seva primera edició, pretén crear un espai en el que maridarem natura i meditació. Sovint cerquem la natura per relaxar-nos i retrobar-nos. Al MEDITA NATURA farem petits exercicis meditatius que ens ajudaran a gaudir encara més del nostre entorn.

Sortirem a les 9:30 hores del matí de l'estació d'autobusos de Vilafranca, des d'on ens desplaçarem en cotxes particulars fins a l'espai on realitzarem l'activitat, un indret tranquil i proper a Vilafranca.

Cal portar esterilla, coixí, roba còmode i aigua.

Important: activitat a partir de 16 anys.

Activitat oberta a tothom (amb el condicionament de l'edat) i gratuïta.

Us hi esperem!


Col·lectiu Ecologista Bosc Verd

NO a la crema de llots de depuradora a Cales de Pachs

El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd ha presentat davant el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, un seguit d'al·legacions a la sol·licitud d’autorització ambiental, presentada per l'empresa Cales de Pachs, SA, (exp. B1AAI130397) per a cremar o incinerar llots de depuradores a dita pedrera (entre 10.000 i 12.000 tones a l'any), substituint així una part del combustible que utilitza habitualment (coc de petroli).

Som totalment contraris a dit projecte i per això volem denúnciar públicament aquesta situació, per tal d'impedir que aquesta nova activitat sigui aprovada i posada en marxa. En el cas de que aquesta autorització prosperi, ja tindrem al costat de Vilafranca, dues incineradores de residus funcionant els 365 dies de l'any (una a la cimentera Uniland i l'altra a Cales de Pacs).

Per això hem convocat una assemblea informativa oberta a tothom, el proper dilluns 16 de juny a les 20:00 a l'Escorxador de Vilafranca.

Exposició dels fets i motius:

El passat 26 de gener de 2009, Cales de Pachs va rebre l'autorització ambiental per a l'activitat de fabricació de calç o guix i per a l'activitat d'extracció i tractament de recursos minerals. A dita resolució de la Direcció General de Qualitat Ambiental (DGQA), l'Ajuntament de les Cabanyes va interposar un recurs contenciós administratiu (121/2009) contra l'autorització ambiental.

El 24 d'abril de 2013 el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, va emetre una sentencia demanant l'anulació de l'autorització ambiental. Es per això que la DGQA, el passat 2 de juliol de 2013 va anul·lar l'autorització ambiental i va obligar a Cales de Pachs a elaborar un nou estudi d'impacte ambiental.

El passat 24 de gener de 2011, la DGQA va donar permís per a realitzar proves de substitució del coc de petroli per fangs de depuradora. Es van utilitzar 2.093 tones de fang de depuradora com combustible substitutiu del coc de petroli, amb uns percentatges compresos entre el 25% i el 50%.

Aquestes proves es podien realitzar fins al 31 d'octubre de 2011. Durant aquest periode, es varen rebre moltes queixes per part del veïnat degut a les males olors, i posteriorment, aquestes van motivar la suspensió de les mateixes.

En concret el 22 d'agost de 2011 es van suspendre de manera immediata. El llot utilitzat era procedent de l'EDAR del Besós. La quantitat autoritzada per a cremar fangs de depuradora com a combustible, era de 2.439 tones, però finalment no es van poder utilitzar, degut a les queixes dels veïns.

Entre el 27 d'abril i el 10 de maig de 2.011 es van realitzar 3 mesures de controls d'emissions a l'atmosfera, mentre s'estaven utilitzant els fangs de depuradora com a combustible alternatiu. Segons el mostreig realitzat d'elements contaminants, van augmentar les emissions de HCI (clor i compostos inorgànics), de partícules, de CO (monòxid de carboni), de COT (carbono orgànic total), de dioxines (PCDD) i furans (PCDF), de Hg (mercuri) i SO2 (òxid de sofre).

Per tant, estem davant d'una sol·licitud d’autorització ambiental, que consisteix en una modificació substancial molt important, que implica per una banda; una veritable transformació de l’activitat autoritzada (en no limitar-se a la fabricació de calç sinó també a la gestió de residus tòxics) i per una altra, un greu impacte sobre la salut de les persones i del medi ambient. Precisament, aquests impactes són una de les causes per la qual s’hagi hagut de demanar una nova autorització ambiental.

Hem de tenir en compte que el poder calorífic del llot procedent d'aigües residuals urbanes (d'EDAR), desidratat i sec, presentat en pellets, té un poder calorífic de 4.000 Kcal/gr, molt inferior al del coc del petroli que és de 8.200 Kcal/Kg. Per tant, els llots de depuradora no són un bon combustible i el que hi ha al darrera és la intenció de desfer-se d'un residu que és problemàtic i tòxic.

Proximitat de nuclis: Les distàncies entre Cales de Pachs i els nuclis habitats del voltant són molt petites: Les Cabanyes 644m, el Polígon de La Xarmada 638m, el barri de l'Agrícol 1.300m, el nucli de Pacs 1.000m, i Vilafranca del Penedès 1.500m.

També les masses forestals de l'entorn estan a tocar de la pedrera i les rieres a uns 1.200m, afectant hàbitats naturals d'interès comunitari, herbassars nitròfils anuals colonitzadors dels sediments fluvials i salzedes, alberedes i omedes mediterrànies.

I sense anar més lluny, a menys de 100m, es troba la nova zona d'esbarjo de Vilafranca, anomenada La muntanya de Sant Jaume, per a la natura i el lleure.

La proximitat de tants nuclis habitats (amb un nucli molt important a nivell de població com és el de Vilafranca), comportarà moltes molèsties al veïnat, tant pel soroll, com per la pols, com per les pudors, com pel pas de camions banyera-volquers per camins rurals i com per la contaminació generada.

Sorolls: D'altra banda, les molèsties actuals per sorolls ja són una realitat de fa temps. Això es demostra en l'estudi d'impacte ambiental, en els dos mostretjos de soroll realitzats, a 350 metres de la planta de tractament, que en diürn va donar 54,2 decibels (Db) i 59,2 Db i en el nocturn 42,4 Db i 42,4Db.

Tot i que hi ha zones de la planta que estan insonoritzades, el soroll que provoca la maquinària és força alt, segons ens confirmen els veïns de la zona. Sobretot quan descarregen els camions, funciona la cinta transportadora o quan fan voladures a la pedrera.

Pudors: La capacitat màxima d'emmagatzematge dels llots de depuradora a la planta de Cales de Pachs, és de 60 tones, en una sitja destinada a tal fi. Aquests fangs fan pudor i són molestos per a les poblacions properes, tant pel que fa al transport, com en el descarregament i manipulació. En l'estudi ambiental i en el projecte presentat per l'empresa, ja explica les dificultats tècniques per evitar les males olors per l'ús d'aquests llots.

Emissions: Els residus de biomasa que actualment ja s'estant cremant són residus vegetals d'origen agrícola, forestal, residu vegetal procedent de la indústria d'elaboració d'aliments (marro de cafè) i residus de fusta sense tractaments de substàncies protectores de la fusta o revestiment.

En l'estudi d'impacte ambiental i en el projecte no queden prou especificades, les quantitats i el tipus de biomasa que cremen. Hem de tenir en compte que dins de la biomassa, també hi entren elements procedents de la fusta que han estat tractats prèviament amb coles, dissolvents i altres productes nocius. Se suposa que cremen entre 4.000/5.000 tones/any de biomasa segons el preu del mercat.

Les emissions de contaminants a l'aire anuals del 2.012, sense la utilització dels fangs de depuradora ja són: monòxid de carboni (CO) 59.721 kg/any, diòxid de carboni (CO2) 116.138 Kg/any, òxids de nitrògen (Nox/NO2) 58.730Kg/any, òxids de sofre (Sox/SO2) 17.879 Kg/any, arsènic (As) 0,677 Kg/any, cadmi (Cd) 0,423 Kg/any, crom (Cr) 0,862 Kg/any, coure (Cu) 0,498 Kg/any, mercuri (Hg) 0,095 Kg/any, níquel (Ni) 0,408 Kg/any, plom (Pb) 0,629 Kg/any, zinc (Zn) 1.216 Kg/any, dioxines i furans (PCDD + PCDF) 0,000000498 Kg/any, clor i compostos inorgànics (HCI) 511 Kg/any, partícules (PM10) 425 Kg/any, partícules totals en suspensió 425Kg/any.

Aquestes emissions que ja emet Cales de Pachs es veuran incrementades per les de la crema i combinació dels residus provinents dels fangs de depuradores, biomassa i altres. Per tant, hi haurà un increment de les emissions contaminants, entre elles, d'importants cancerígens com les dioxines i els furans.

Procediment: La sol·licitud s’ha anunciat públicament sota la formulació següent: “Sotmetiment a informació pública de la sol·licitud d’autorització ambiental amb declaració d'impacte ambiental de l’activitat de fabricació i comercialització d'òxid i hidròxid càlcic a partir de pedra calcària, promoguda per l'empresa Cales de Pachs, SA, al terme municipal de Pacs del Penedès (exp. B1AAI130397)”.

Un enunciat molt enganyós, donat que no s'informa realment del que es vol fer: realitzar un canvi de combustible en la instal·lació, que permetrà cremar llots de depuradora, un residu tòxic que farà incrementar la presència de contaminants a l'atmosfera i que malmetrà la nostra salut i la del medi natural.

Per tot l’exposat, entre d'altres qüestions, hem demanat que:

  • Es denegui l'autorització ambiental per a l'utilització de llots de depuradora com a combustible, per a la substitució d'un 25% del coc de petroli, i que es denegui també la utilització de residus de fusta (biomassa) com a combustible alternatiu.
  • Que es declari causa de nul·litat de de ple dret, l'autorització ambiental demanada, per no haver complert legalment la tramitació administrativa de l'expedient. Per l’omissió clara, manifesta i ostensible de tràmits procedimentals essencials, la qual cosa equival a prescindir total i absolutament del procediment legalment establert, tal com preveu l’ article 62.1.e de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

Col·lectiu Ecologista Bosc Verd

Nota de premsa Pantà de Foix

El Col•lectiu Ecologista Bosc Verd i el GEVEN (Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès) volem denunciar l'última mort d'un bernat pescaire (Ardea cinerea) per l'atrapament que va patir, a finals del 2013, amb un fil de pescar  que penjava d'un arbre al riu Foix, fora de la zona acotada de pesca, dins dels límits de l'Espai Natural del Parc del Foix, gestionat per la Diputació de Barcelona. Es tractava d'un exemplar jove nascut al Parc aquesta passada primavera, fet que entristeix més el seu tràgic final.

Darrerament, els accidents de la fauna del Parc del Foix amb fils i hams de pescar abandonats pels pescadors és reiterada. Només en els darrers temps, per aquesta causa, han mort un gamarús (Strix aluco), dos corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo), una oreneta cuablanca (Delichon urbicum) i un ratpenat (tots ells espècies protegides per la legislació actual).

El més lamentable és que, menys un dels ocells, els altres animals han trobat la mort en zones del riu o l'embassament on teòricament la pesca està prohibida.

Per aquests fets, Bosc Verd i GEVEN, denunciem la poca o nul•la implicació, per una banda, de la Federació de Pesca, que cobra les llicències als pescadors i els diners recaptats no repercuteixen ni en el control dels abonats ni en la neteja de l'entorn que embruten majoritàriament els pescadors. I, per l'altra banda, de la Diputació de Barcelona, la qual s'implica molt vagament a potenciar i salvaguardar els ecosistemes i la riquesa faunística que hi habita, única al Penedès.

Quelcom passa quan tot continua igual que fa molts anys: el riu Foix i la riera de Marmellar continuen patint abocaments contaminants, les espècies vegetals i animals al•lòctones guanyen terreny a les autòctones en les seves ribes i no s'actua enèrgicament i amb eficàcia per combatre’ls.

No hi ha cap xarxa d'itineraris en condicions: la seva mala senyalització, sense cap valor educatiu, naturalístic ni de cap mena, els seus corriols perduts per falta de manteniment... donen una imatge del Parc del Foix totalment desoladora.

Els ocells, els mes fàcils d'observar i més abundants, no tenen cap zona restringida al pas de persones per poder descansar, sobretot els caps de setmana, quan la gent hi circula per arreu.

I aquest últim fet, dels ocells i altres animals morint atrapats als fils de pescar penjats dels arbres del Parc, ja és la gota que fa vessar el got d'una sensació d'abandonament de la natura del Parc del Foix.
Per aquest motiu reclamem a les administracions responsables i a la Federació de Pesca que posin les mesures necessàries per evitar que aquests fets es repeteixin i situïn la preservació dels excepcionals valors naturals d’aquest espai únic al capdamunt de les seves prioritats.

Subcategories