Notícies

Xerrada sobre l'Ampliació de l'Aeroport del Prat

Xerrada sobre l'Ampliació de l'Aeroport del Prat pel proper dilluns a les 19:30 a l'Escorxador.

 

Como funciona uma carteira de criptomoedas Em um sentido geral, este é um software, pode ser usado para transações e verificações de saldo. Assim, é assegurada a preservação das chaves públicas e privadas, o que é uma parte especial das criptomoedas digitais. Estas são as funções gerais da maioria dos serviços, mas existem funções adicionais. Existem funções para criar tokens pessoais e empréstimos criptográficos.

Mònica Hill ens ha deixat

Avui no tenim paraules per expressar tot el que ens va donar la Mònica Hill.

Va ser una de les fundadores de Col.lectiu Ecologista Bosc Verd i sempre serà la considerarem la nostra presidenta.

Una gran defensora del seu estimat Penedès on lluitava sempre amb força i valentia per tal de que tothom pogués respirar un aire net i veure un territori sostenible ple de boscos i vinyes.

El seu somriure i la seva manera de dir les coses la feien especial: una persona amb valors, ètica i coratge. Res ni ningú la podia aturar quan defensava un dels seus principis.

La recordarem a les nostres reunions sempre amb els quicos a la mà, una copa de cava i aquells ulls plens de vida.

Ens has deixat molta feina feta però en queda molta per fer. Ens tocarà intentar estar a la teva alçada. Sabem que serà difícil però confiem que quan perdem el nord, des d'allà on siguis, ens donaràs l'empenteta que sempre donaves.

T'estimem i t'enyorarem sempre. Cuidarem molt a tota la teva família que són part de la nostra.

Allà on estiguis dona guerra i descansa en pau.

Col.lectiu Ecologista Bosc Verd

Mortaldat de peixos al Riu Foix

El riu Foix, a sota la Torre de l’Aigua de Vilafranca, ha deixat de ser un riu i s’ha convertit en un torrent sec i, és clar, els peixos han mort. Probablement es tracta de barbs cua-roig (Barbus haasi), espècia que si es pesca s’ha de retornar immediatament a l’aigua i que si es mata que se n'estableix una indemnització de 30 € per exemplar a més de la sanció.

Aquí no s’ha respectat el cabal mínim ambiental ni de bon tros. Ja sabem que a la zona de clima Mediterrani no anem sobrats d’aigua, però sembla que sovint ho oblidem. Només cal donar una ullada al Google Maps per veure la quantitat de piscines que hi ha la Vila, realment en una zona seca com la mediterrània podem mantenir tantes piscines. No tenim dret a utilitzar tota l’aigua encara que tinguem capacitat i diners per fer-ho.

Des de fa més de 20 anys, gran part de l’aigua que es consumeix al Penedès prové d’Aigües del Ter Llobregat, això ens ha servit per a créixer desmesuradament i crear polígons a tort i a dret, però no hem estat capaços de mantenir un mínim cabal dels nostres rius.

El riu Foix en la seva part baixa és ben curiós, sembla que només existeix com a riu des de la depuradora de Vilafranca fins a l’Embassament del Foix. En aquest tram sempre hi ha un cabal acceptable. Per abastir a Vilafranca pugem l’aigua als dipòsits que hi ha dalt de la Muntanya de Sant Pau, però no se’ns acut de bombar una part de l’aigua de la depuradora a sobre de la zona captació d’aigua per mantenir un cabal ecològic.

.

Un llibre per Sant Jordi

Molts en aquest mesos hem pogut conèixer millor els magnífics paratges del Penedès, però sempre hi ha un espai per poder aprendre més de la natura. I volem aprofitar que s´apropa Sant Jordi per tal de recomanar-vos alguns llibres per que entre tots continuem preservant, defensant i gaudint del nostre entorn.

Us recomanem:

Amfibis i rèptils de Catalunya, País Valencià i Balears (Descobrir la Natura). Edició en català.

Es la primera guia de camp que tracta de forma exclusiva les 67 especies de amfibis y rèptils presents en el àmbit dels Països Catalans. 280 fotografies i una vintena de dibuixos per poder identificar les especies.

 

Ocells de Catalunya, País Valencià i Balears Inclou també Catalunya Nord, Franja de Ponent i Andorra
(Descobrir la Natura. Guies)

La primera guia exclusiva d´aus. 1000 dibuixos que identifiquen els diversos plomatges segons el sexe i l´edat de les aus.

 

Guia de les papallones diürnes de Catalunya.

Es molt completa i podreu descobrir tota la varietat que trobem als nostres camps.

 

101 flors de camp, de marges i vores de Catalunya: que cal conèixer (Miniguia de camp)

En aquesta guia es recull una tria molt representativa de les flors silvestres més vistoses i freqüents que es poden trobar tot passejant pel camp o per camins de  foravila: enmig dels conreus, a prats i erms, vora carreteres i corriols i als marges dels sembrats.

 

101 Arbres De Catalunya: que cal conèixer (Miniguia de camp)

Els 101 arbres d'aquesta guia són els que podreu identificar quan sortiu al medi rural i les muntanyes, tant els autòctons com aquells exòtics que ja formen part del paisatge.

D´aquesta col·lecció també en podeu trobar  d'ocells, amfibis, bolets, papallones, petits mamífers i rapinyaires.

 

 Flora i fauna de l'espai natural Parc del Foix.

En aquesta guia trobarem representades al voltant de 700 espècies de flora i fauna d'aquest espai natural del nostre país, de les més comunes a les més singulars. Adreçada a un públic ampli, ofereix la possibilitat de trobar, identificar i conèixer la immensa biodiversitat d'aquest paratge natural.

 

Un tomb pel Foix. De Xavier Bayer i Gonzalez

Es un gran llibre pels més petits de la casa. On aprendran molt del Foix i la seva riquesa.

 

Vida quotidiana a l'Alt Penedès (1870-2000)

Va sortir a la venda gràcies als micromecenes. L'autora és Montserrat Sala i Figueras, mestra jubilada de la Rovira Roja, que ha estat aplegant durant anys testimonis i documents que ens parlen de la vida rural a l'Alt Penedès. Es pot trobar a Vilafranca al Vinseum.

 

Les Fonts del Penedès I els seus voltants (2ª part) de Manel Córdoba i Martínez

Aquest llibre ens apropa a les 29 fonts que existeixen en tot el territori de Sant Pere, a més de tot un seguit de fonts de diferents municipis del Penedès, de les quals es descriu l’estat de cadascuna d’elles, la forma d’arribar-hi, els seus voltants, llacs, ruïnes, pèlags, coves, castells, molins i salts d’aigua, entre d’altres curiositats.

Tan mateix, algunes estan il•lustrades amb fotografies en color, en les quals s’aprecia el seu estat de conservació.

 

 L´Alt Penedès per camins i dreceres del Joan Domènech

Es un llibre on es detallen excursions per l´Alt Penedès. Un seguit de caminades per conèixer el medi físic, la historia i el paisatge de la comarca.

La vinya i el vi del Penedès. 1850-2018 del poeta Santi Borrell

Premi al millor llibre de món sobre vins europeus. Es tracta dels Gourmand World Cookbook Awards, un dels premis de més prestigi, ja que enquadra totes les temàtiques i categories sobre els llibres que parlen sobre els vins d’Europa. A la vegada, ha rebut el segon premi com a millor llibre del món en la categoria ‘història del vi’. La vinya i el vi del Penedès. 1850-2018’ mostra l’evolució del sector a partir de l’aparició dels primers grans comerciants de vi del Penedès, molt centrat en la pagesia i en la comercialització del vi. No hi falta un capítol dedicat als preus del raïm, o d’altres dedicats a les cooperatives penedesenques, als cellers elaboradors de vi base o als cellers embotelladors de vins de qualitat, que s’obre amb l’Hospital de Sant Joan Baptista de Sitges.

 

Greu amenaça de contaminació a Santa Margarida i els Monjos

L‘empresa Cementos Porland Valderrivas, SA (antiga Uniland, antiga Ciments Freixa) que produeix ciment a la seva planta de Santa Margarida i els Monjos, ha sol·licitat al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya substituir el coc de petroli que utilitzava com combustible per carbó, la qual cosa representa un increment important d’emissions contaminants a l’atmosfera: pel transport del producte i per la tipologia del mateix. Actualment la cimentera utilitza 5 tipologies de residus com combustible. També volen incorpora un nou residu al ciment, les cendres volants procedents de centrals tèrmiques (100.000 tones any), que s’afegirien als 15 residus que ja incorporen al ciment.

La substitució del coc de petroli per carbó representarà un increment de la quantitat de producte degut a que per obtenir les mateixes calories calen més tones de combustible i, conseqüentment, un augment del transport. Transport que ja no pot ser ferroviari degut a que tot el moll de carrega de l’estació va desaparèixer per la construcció de les vies de l’AVE.

Segons el professor Carlos Arribas Ugarte “el coc de petroli té un major valor del Producte Calorífic Inferior (PCI) de 32,50 GJ/tona, davant del carbó nacional, 27,34 GJ/t o el d’importació, 24,45 gJ/t.” això vol dir que s’hauran de cremar més tones de carbó que de coc de petroli (46% en el cas de carbó nacional i 17% en el cas de carbó d’importació) per aconseguir la mateixa quantitat d’energia, la qual cosa vol dir una major quantitat de transport i per tant d’emissions de gasos d’efecte hivernacle relacionades amb el transport. El coc de petroli té el seu origen generalment en les refineries més properes (Tarragona, Castelló, Puertollano, Cádiz, Huelva). Degut a que les mines de carbó de l’estat han tancat, el carbó serà d’importació de Colòmbia o d’Austràlia, que són els principals proveïdors.

Un altre dels factors que cal tenir en compte és que el canvi provocarà un increment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle especialment del diòxid de carboni. Segons el professor Carlos Arribas “El factor d’emissió del carbó d’importació és 101,00 kg/GJ i el nacional 99,42 Kg/GJ, i el del coc de petroli és 97,5 kg/GJ, conseqüentment hi haurà un increment en les emissions de CO2”.”

Aquesta substitució també provocarà un increment de les emissions d’arsènic a l’atmosfera “El factor d’emissió del carbó és 7,1 mg/GJ i el del coc de petroli 3,98 mg/GJ. Hi hauria un important augment en les emissions d’aquest metall pesant.” I el mateix passarà amb metalls pesats i altament cancerígens com són el crom i el mercuri. Les emissions de plom augmentaran un 60% i serà d’un 400% l’increment de les dioxines i els furans.

Des de l’any 2010 Bosc Verd-EdC i la Plataforma Cívica per la Salut i el Medi Ambient dels Monjos, estan personades com a part interessada en el procediment de qualsevol canvi de l’autorització ambiental de la Cimentera dels Monjos, en cap cas s’ha notificat a cap d’aquestes dues entitats aquest nou canvi i la Generalitat a vulnerat els nostres drets com a part interessada.

És per a tots aquests motius que La Plataforma Cívica per la Salut i el Medi Ambient de Santa Margarida i els Monjos, el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd-EdC, el Moviment contra la Incineració de Residus a la Cimentera de Santa Margarida i els Monjos, amb el suport de SOS Penedès, han presentat un recurs de reposició al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i fan una crida a totes les veïnes i veïns, les administracions, els partits i les associacions del Penedès per tal d’iniciar accions per deturar aquest canvi tan perjudicial per a la salut, el medi ambient i l'acceleració del canvi climàtic, i exigir a aquesta empresa el consum d’energies menys contaminants com el gas.

Document tècnic per fer al·legacions als parcs eòlics i fotovoltaics

Els ecologistes presenten una guia per fer front a la implantació massiva de renovables en sol no urbanitzable.

Comunicat Col·lectiu Ecologista Bosc Verd-EdC 30 6 2021

La guia es un document tècnic per fer al·legacions a la implantació massiva de parcs eòlics i de parcs fotovoltaics en sol no urbanitzable (agraris i forestals) en els municipis rurals. Des d’Ecologistes de Catalunya hem creat aquest document tècnic per facilitar l’elaboració d’al·legacions i posem la guia a disposició dels ajuntaments i entitats que ho necessitin. Podeu descarregar-vos aquesta guia clicant aquí.

El Bosc Verd-EdC està d’acord amb la utilització d’energies renovables, creiem que són el futur i la única alternativa viable, però no estem d’acord amb l’allau de projectes de parcs eòlics i fotovoltaics que surten arreu del territori de Catalunya i del Penedès en sol no urbanitzable (agrari i forestal) protegits per la llei d’urbanisme. No podem omplir les carenes de les nostres muntanyes, les darreres zones una mica salvatges que queden, de parcs eòlics amb molins de 200 metres d’alçada (quatre campanars de Santa Maria de Vilafranca) i acabar-ho de trinxar tot amb línies d’evacuació i camins per a muntar la infraestructura. Tampoc creiem que encara haguem de sacrificar més terres agrícoles per la construcció de parcs fotovoltaics, ja tenim molt sol ocupat amb urbanitzacions, polígons i infraestructures com per haver de destrossar més sol agrícola.

Amb la pandèmia i la consegüent caiguda de la economia la Unió Europea destina molts milions d’euros per a salvar l’economia, però s’ha d’invertir un bon percentatge a lluitar contra el canvi climàtic i en la preservació de la biodiversitat. A resultes d’això sembla que s’hagi obert la veda per la construcció de parcs eòlics i fotovoltaics. Tots en carenes o sol a agrícola, sembla que per a fer inversions s’hagi de destrossar territori. Des de Bosc Verd-EdC creiem que l’energia s’ha de generar tan prop dels llocs de consum com sigui possible, això vol dir cobrir els teulats de les ciutats i polígons amb plaques solars abans d’ocupar sol agrícola. Tampoc apostem pels grans parcs eòlics a les carenes que afecten greument a la biodiversitat, es poden posar molins en polígons i ciutats. Segurament no seran tant eficients però no hi hauran pèrdues en el transport i ens estalviarem la construcció de línies d’evacuació.

Col·lectiu Ecologista Bosc Verd-EdC

A Vilafranca del Penedès 30 de maig de 2021

Un parc eòlic a Pontons posa en perill l’àliga cuabarrada i el paisatge del Penedès

El Col·lectiu Bosc Verd-EdC i SOS Penedès ens oposem a la construcció d'un Parc Eòlic al terme municipal de Pontons que implicarà fer una línia d'evacuació de més de 20 Km, de Pontons a Moja. Aquest parc estarà format per 9 aerogeneradors de 200 m d'alçada (tres vegades el campanar de Santa Maria) que s'ubicaran en una zona de pas migratori d'ocells, de nidificació de rapinyaires com l'esparver, l'astor, l'àliga marcenca, l'aligot i el falcó pelegrí.

A l'entorn del parc hi ha nius d'àliga cuabarrada i àliga daurada que utilitzen la zona del parc com a espai de caça. Aquests rapinyaires son l'emblema de les nostres serres i indicadors de la biodiversitat.

Per això Col·lectiu Bosc Verd-EdC i SOS Penedès estem contra de la construcció del parc en aquesta zona. No volem d'industrialitzar els nostres boscos més verges, més tranquils el Penedès. A més la zona triada forma part del corredor biològic entre les Serres d'Ancosa, el Montmell i l'Alt Gaià.

La producció de les energies renovables són el futur, però cal que siguin de proximitat a la demanda energètica, que potencïin l'autoproducció als nostres municipis i que no malmeti les zones agroforestals més preuades pel seu valor paisatgístic i ecològic de connector biològic de fauna i flora. Posar aerogeneradors a les muntanyes més altes del Penedès, comportarà un gran impacte visual, posarà en perill les nostres aus rapinyaires, moltes d'elles en perill d'extinció com l'aigua cuabarrada.

Des de Bosc Verd-EdC i SOS Penedès no estem d'acord que s'impulsin projectes de gran envergadura que hipotequen el nostre futur, com el Parc Eòlic de Pontons, l'Autòdrom de Terramar de Ribes, l'urbanització de La Plana del Castell del litoral de Cunit, la logística al Penedès, el Quart Cinturó, l'ampliació d'urbanitzacions de Calafell-Vendrell, un nou polígon industrial a Masquefa (Clot del Xarel·lo 2) i tants altres projectes que estan sobre la taula.

Tots aquests projectes tenen el vistiplau de la Generalitat o de la Comissió d'Urbanisme del Penedès (participada pels governs de la Vegueria), que modificaran el territori en la línia del creixement, en plena pandèmia amb restriccions de llibertats fonamentals, amb confinament perimetral municipal i quan s'està discutint el Pla Territorial del Penedès. Tot plegat sembla que no els importi la participació ciutadana, que la democràcia passi per hores baixes per la pèrdua dels drets i que ignorin el canvi climàtic tan alegrement.

Per a més informació podeu descarregar-vos el comunicat de premsa del Col·lectiu Bosc Verd i SOS Penedès en format pdf clicant aquí.

Ubicació dels aerogeneradors

Línia d'evacuació

Subcategories