Notícies

Presentació del llibre Flora medicinal del Penedès

Aquest dijous 12 d'abril de 2018 a les 19:00 dintre dels actes de l'Inici de curs del Voluntariat per la llengua es presentarà el llibre Flora medicinal del Penedès, plantes remeieres dels camps a càrrec dels seus autors M. Pilar López Serra i Francesc Caralt Rafecas al Casal, Societat la Principal.

El dijous 19 d'abril a les 16:00 hi haurà una passejada per a descobrir plantes silvestres i medicinals comestibles.

 

 

Al·legacions a la Incineració de Residus a l'Uniland

El 21 de juliol de 2017, la Generalitat va fer públic al DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya), que la cimentera dels Monjos (Cementos Portland Valderrivas) volia incorporar residus provinents dels filtres de depuració dels gasos del procés de fabricació de calç, anomenat filler. Aquests residus s'incinerarien com a combustible per a la fabricació de clínquer i de ciment.

Aquest anunci oficial incompleix el Conveni internacional d'Aarhus, d'accés a la informació pública i participació en temes de medi ambient, perquè no ofereix la mínima informació sobre el projecte d'incineració de residus. De fet, des del 2010 no s'ofereix la informació mínima, en els diferents anuncis que s'han realitzat, per a que la ciutadania pugui saber el canvi substancial que s'està fent a la cimentera dels Monjos. Passar de cimentera a incineradora.

Aquest incompliment va ser denunciat pel Col·lectiu Bosc Verd i per 16 veïns i veïnes més, però malgrat tot, la Generalitat va fer cas omís i li va concedir l'autorització per a cremar residus. De fet, ja fa 7 anys que estan cremant residus.

Ara, 3 anys després les Nacions Unides ens han donat la raó i han emès una resolució que diu que l'autorització ambiental donada al 2010, es va vulnerar el dret a la informació, a la transparència, a la participació i a la defensa del medi ambient, ja que es va ocultar la informació necessària en el procés públic.

Des del Col·lectiu Bosc Verd estem en contra de que la cimentera dels Monjos incineri 10 tipus de residus (com ara residus municipals, farines càrniques, llots de depuradora i altres) i també de que afegeixi al ciment fabricat 19 tipus de residus diferents (escòria de central, cendres volants, residus fèrrics, llots diversos i altres) ciment que després incorporem a les construccions.

Durant el mes juliol de 2017, s'han aprovat per unanimitat mocions als ajuntaments de Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, l'Arboç i Santa Margarida i els Monjos, per donar suport al Col·lectiu Bosc Verd i als 16 veïns i veïnes, per demanar la nul·litat del procediment administratiu i seguir els criteris de la resolució del Comitè de seguiment del Conveni d'Aarhus.

La crema de residus és altament contaminant ja que en el procés d'incineració s'emeten dioxines, metalls pesants i furans, que s'acumulen als éssers vius, causant malalties, la pèrdua de qualitat ambiental i l'afectació a la salut pública.

Per això et demanem que ens ajudis a aturar la incineració de residus a la cimentera dels Monjos, fes-nos arribar l'al·legació signada a la bústia de Bosc Verd a l'Escorxador de Vilafranca del Penedès (carrer Escorxador 19-21).

Pots descarregar-te l'al·legació per emplenar-la clicant aquí

 

Alliberament d'un rapinyaire a Sant pau

El proper diumenge 25 de febrer el Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilafranca organitza del Penedès organitzat l'activitat d'alliberament d'un rapinyaire a Sant Pau.

Trobada a les 11:00, al camí de Pachsa a la creuilla amb el Balcó de les Clotes. L'activitat és gratuïta.

En finalitzar l'alliberament, es farà un taller adreçat als més petits.

 

 

Activitars d'ocells del grup Còbit

Us adjuntem el progama d'activitats relacionades amb la migració d'ocells del Gòobit:

 • 26 de juliol 2017 – Alliberament de rapinyaires i presentació del cicle d'activitats. A les 18 h. a aparcament del castell de Penyafort
 • 12 d'agost 2017 – Alliberament de rapinyaires. A les 18h. aparcament de l’església de Castellet.
 • 6 de setembre 2017 – Alliberament de xots. Activitat restringida als voluntaris que han construït refugis per a xots (contactar amb Còbit).
 • 9 de setembre 2017 – Observació migracions. Entre 10 i 13 h. Turó de les Tres Partions.
 • 17 de setembre 2017 – Observació migracions. Entre 16 i 19 h. Turó de les Tres Partions.
 • 23 de setembre 2017 – Observació migracions. Entre 16 i 19 h. Turó de les Tres Partions.
 • 30 de setembre 2017 – Observació migracions. Entre 10 i 13 h. Turó de les Tres Partions.
 • 7 d’octubre 2017 – Observació migracions. Entre 16 i 19 h. Turó de les Tres Partions.
 • 21 d’octubre 2017 – Anellament científic d'ocells. A les 10 h. Punt de trobada: aparcament a baix de Castellet.

En cas de mal temps (o risc de mal temps) les activitats quedaran suspeses o ajornades.

L'observació de migracions és totalment imprevisible. S’aconsella portar prismàtics.

Totes les activitats són gratuïtes.

Plantació forestal a la muntanya de Sant Jaume

El proper diumenge 26 de novembre, en el marc de la programació “Els diumenges a Sant Pau”, es farà una plantació forestal d’alzines a la muntanya de Sant Jaume, guiada pel Col·lectiu Ecologista Bosc Verd i amb el suport de l’ADF “La Carrerada”.

Per la plantació forestal, es demana que, qui pugui, porti eines (pics i aixades), així com guants. L’activitat s’adreça a un públic familiar i és gratuïta. El lloc i hora de trobada per aquest diumenge 26 de novembre serà directament a l’espai Sant Jaume (antic Casal 2000) a les 11.00 h del matí. En cas de pluja, l’activitat quedarà suspesa.

Com a novetat d’aquesta plantada i per fomentar la participació ciutadana, també es col·labora amb el projecte Minuts que impulsa l’Ajuntament. Una plataforma web i mòbil per fomentar la col·laboració entre els ciutadans, actualitzant tecnològicament el banc del temps. Els col·laboradors que vinguin a la reforestació, un cop acabada l'activitat, rebran un cupó amb el temps invertit en l'activitat que podran carregar a l'App Minuts. Així veuran recompensat el temps que dediquen a la societat amb la possibilitat de participar gratuïtament en activitats de la vila que organitza l'Ajuntament, com rutes turístiques, concerts, teatre o visites al VINSEUM i entrar a participar en el món de l'economia col·laborativa intercanviant experiències amb altres ciutadans.

App Minuts, enllaços de descàrrega:

 

Nacions Unides declara il·legal l'autorització per incinerar residus a Uniland

Nacions Unides declara il·legal l’autorització de la Generalitat de Catalunya per incinerar residus urbans i fangs de depuradora a la cimentera d’UNILAND a Santa Margarida i els Monjos
Comunicat del Col·lectiu Ecologista Bosc Verd (EdC) i 16 veïns/es del Penedès  24-06-2017

La resolució del Comitè de Compliment del Conveni d'Aarhus de Nacions Unides de 19 de juny de 2017 (ACCC/C/2014/99) ha declarat diversos incompliments del Conveni sobre l’accés a la informació, la participació pública en la presa de decisions i l’accés a la justícia en matèria de medi ambient de 25 de juny de 1998 (conegut com a Conveni d’Aarhus) en relació a l’autorització ambiental del llavors conseller de medi ambient i habitatge de la Generalitat de Catalunya de 3 de juny de 2010 que va permetre fer una modificació substancial de l’activitat de la cimentera d’Uniland Cementera SA (al terme municipal de Santa Margarida i els Monjos) per tal de poder substituir el 33% del combustible amb residus urbans i fangs de depuradora.

Recordem que contra aquesta autorització el grup ecologista Col·lectiu Bosc Verd i 16 veïns/es van presentar dues accions de nul·litat en via administrativa que van ser inadmeses per la Generalitat el 17 de setembre de 2012 i, posteriorment, dos recursos administratius que també van ser desestimats per la Generalitat el 25 de gener de 2013. Davant de la negativa de la Generalitat de declarar la nul·litat de l’autorització, el Fons de Defensa Ambiental (FDA) va presentar el 17 de gener de 2014 una comunicació davant del Comitè de Compliment del Conveni d'Aarhus de Nacions Unides.  L’FDA ha actuat en defensa del Col·lectiu Bosc Verd i 16 veïns i ha comptat amb el suport de la Clínica jurídica ambiental de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona.

La resolució del Comitè de Compliment declara les següents vulneracions de la participació pública i de la transparència:

 • L’anunci del tràmit d’informació pública fet durant el procediment administratiu per atorgar o no l’autorització ambiental sol·licitada per UNILAND SA no va informar sobre el projecte presentat per aquesta empresa ni sobre altres aspectes importants tot vulnerant els art. 6.2.a, c, d.vi i e del Conveni d’Aarhus (vegeu paràgrafs 92-94 i 108.a). En concret, s’especifiquen els següents greus defectes d’aquest tràmit participatiu:
  1. No es va anunciar l’activitat per a la qual s’havia demanat l’autorització ambiental (modificació substancial per a fer servir residus urbans i fangs de depuradora per tal de substituir el 33% del combustible) sinó una altra activitat totalment diferent (producció de ciment i extracció de roca). O sigui, l’activitat d’incinerar residus en la cimentera que generava una gran alarma social es va autoritzar sense que el públic n’estigués informat ni pogués presentar al·legacions ja que es va anunciar una altra activitat distinta com és la de producció de ciment que l’empresa venia fent des de feia molts anys.
  2. No constava l’autoritat pública responsable per dictar la resolució.
  3. No es va especificar la informació ambiental rellevant de l’activitat proposada que era disponible.
  4. I tampoc es va dir que aquesta activitat estava subjecte a avaluació d’impacte ambiental.

Com que el Comitè considera que aquesta vulneració no obeeix a un error sistèmic no fa cap recomanació general (paràgraf 110). No obstant, com hem vist, és contundent en declarar aquesta greu vulneració en aquest cas i, per tant, hauria de comportar que la Generalitat tramités, amb la màxima celeritat, el procediment de revisió d’ofici de nul·litat de l’autorització ambiental tot demanant el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora.

 • No es va informar, de forma efectiva, al públic de la resolució que va atorgar l’autorització ambiental ja que la seva publicitat només per internet és insuficient tot vulnerant l’art. 9.6 del Conveni d’Aarhus (paràgrafs 102-105 i 108.b).

El Comitè parteix de què es tracta d’un pràctica sistèmica i, per tant, recomana que s’adoptin les mesures legislatives, reglamentàries i executives per assegurar que el públic sigui informat adequadament de les resolucions i no només per internet.

Finalment, també la resolució del Comitè de Compliment reitera, en aquest cas, la vulneració de l’accés a la justícia per l’Estat espanyol a causa de la llarga durada dels procediments judicials, el seu prohibitiu cost i la manca de mecanismes apropiats per eliminar o reduir aquestes barreres. Precisament, constata que aquestes limitacions van impedir al Col·lectiu Bosc Verd i als 16 veïns d’anar als tribunals (paràgraf 78).

Per més informació sobre el Conveni d’Aarhus, el Comitè de Compliment i aquest cas:

Conveni d’Aarhus

http://www.unece.org/env/pp/introduction.html

Comitè de Compliment d’Aarhus

http://www.unece.org/env/pp/cc.html

Resolució del Comitè de Compliment del Conveni d'Aarhus de Nacions Unides de 19 de juny de 2017

http://www.unece.org/fileadmin/DAM/env/pp/compliance/C2014-99/Findings/C99_Spain_Findings_adopted_advance_unedited.pdf

Tots els documents de l’expedient d’aquest cas

http://www.unece.org/environmental-policy/conventions/public-participation/aarhus-convention/tfwg/envppcc/envpppubcom/acccc201499-spain.html

Col·lectiu Ecologista Bosc Verd - Ecologistes de Catalunya (EdC)

 

Se suspèn la sortida las Muntanyans

El Col·lectiu Bosc Verd suspèn la sortida a l'espai natural dels Muntanynans pel  8 d'octubre per motius tècnics.

Disculpeu les molèsties.

 

El jutjat cita a declarar l’exalcalde de Castellví de la Marca per una denúncia dels veïns del barri de Cal Farines

El Col·lectiu Bosc Verd i l'Associació de Veïns de Cal Farines han convocat una roda de premsa per a comunicar el  passat dijous 23 de març de 2017, el jutjat d’instrucció número 2 de BCN va citar a declarar l’exalcalde de Castellví, Pere Pujol, el propietari de les granges del Maset del Bolet i del Maset del Boví, Josep Bargalló, l’arquitecta de l’Ajuntament de Castellví, Cristina Montserrat, el Director General d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra i un mes després ha estat citat el responsable de planificació, coordinació i Inspecció del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP), Horacio Otero, per un presumpte delicte de prevaricació relacionat amb l'ordenació del territori, l’urbanisme i la protecció del medi ambient i per un presumpte tràfic d’influències.

Clicant el següent enllaç podeu descarregar-vos el comunicat

 

Subcategories