Notícies

Featured

Els conflictes i la defensa ambiental

Els conflictes i la defensa ambiental, obrim pas a un nou model social.

Ecologistes de Catalunya organitza una jornada per assenyalar tots els conflictes ambientals i afrontar-ne els nous reptes.

La jornada comptarà amb diferents tallers, xerrades i debats durant al matí. A la tarda es celebrarà l'assemblea d'Ecologistes de Catalunya oberta a tots els socis del GEPEC-EdC i a les demés entitats membres d'Ecologistes de Catalunya.

La jornada es celebrarà aquest dissabte 17 de febrer al Casal Cívic Sant Pere de Terrassa.

 

Featured

Taller d'educació agroecològica

El Col·lectiu Ecologista Bos Verd organitza conjuntament amb l'Ajuntament de Vilafranca, el Grup d'Extinció d'Incendis Forestals i l'Agrupació de Defensa Forestal "La Carrerada" un taller d'educació agroecològica. Sortirem el diumenge dia 26 a les 11:00 del matí del camí de la Serreta (cruïlla Ronda de Mar amb c/ Mare Ràfols).

Qui disposi d'eines (pics o aixades) i guants que els porti.

 

 

 

Featured

L'home que fabricava caixes niu

El proper dissabte 10 de febrer a les 11:00 el Col·lectiu Bosc Verd organitza una activitat a l'espai de  Cal Gallina (C/ General Cortijo 27 de Vilafranca del Penedès) 

Xavi Gómez i Gemma Solà ens l'explicaran un conte per descobrir els ocells que tenim a prop i com podem ajudar-los. Xavi Gómez i Gemma Solà són els autors del conte "L'home que penjava caixes niu".

Després penjarem caixes niu per ocells insectívors. Al final hi haurà un piscolabis sostenible pels assistents.

Activitat gratuïta i oberta a tothom

 

Featured

Premi Mònica Hill 2023

El Premi Mònica Hill es torna a convocar en una segona edició, aquest any 2023 i l'1 de novembre és l'últim dia per presentar les candidatures que vulguin participar aquest any, el premi està dotat amb 1.500 €, la mateixa quantitat que l'any passat i la recaptació es fa amb els actes que impulsen durant tot l'any el Col·lectiu els Imprescindibles, el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd-EdC i el suport econòmic de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

El premi vol reconèixer la tasca de col·lectius i persones de la Vegueria Penedès, que treballen des de l'anonimat en pro d'ajudar en aspectes socials, solidaris i/o mediambientals, per donar-los visibilitat i agrair la generositat i l'entrega de la tasca duta a terme, promocionar-la i ajudar amb una aportació econòmica.

Aquest premi també es va constituir per retre un homenatge a la trajectòria de la Mònica Hill, que ens va demostrar que des de la lluita, la persistència, els valors i l'acció contínua es poden aconseguir moltes coses, que fan que la nostra societat sigui millor i més amable. La Mònica va dedicar la seva vida a millorar la de la resta de ciutadans/es, en l'àmbit professional, social, solidari, de país i mediambiental. Volem fer visibles els imprescindibles.

L'any 2022 el jurat dels Premis Mònica Hill varen premiar al Sindicat de Llogateres amb 1.500 €, per la tasca de donar suport a les famílies desnonades i donar-los allotjament en pisos de la Sareb al barri de la Girada de Vilafranca del Penedès. Els diners han servit per garantir l'enllumenat autònom mínim, per als pisos on viuen 4 famílies desnonades que no tenen llum.

També es va premiar a l'agrupament escolta i guia la Canadenca, amb un accèssit de 500 €, per donar suport a l'organització de la festa de l'Espirallada al barri de l'Espirall de Vilafranca, en concret vàrem pagar la sonorització de la festa. L'Espirallada és una festa que busca fer xarxa entre entitats i veïns de l'Espirall per enfortir els vincles socials del barri i de la vila.

Les candidatures que vulguin presentar-se al Premi Mònica Hill del 2023, ho poden fer de forma telemàtica al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o a la bústia del local de les entitats l'Escorxador, al carrer Escorxador 19-21, de Vilafranca del Penedès.

Bases de la convocatòria del Premi Mònica Hill 2023
Volem agrair la col·laboració de Foto Penedès, els Falcons de Vilafranca, El GER de Ribes, Sarau i festa, la Fleca Parés i l'ajuntament de Vilafranca del Penedès.
 
 
 
 
Featured

Caminada pel camí del riu (Mediona)

 El proper diumenge 21 gener el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza una caminada pel camí del riu (sector Mediona). Sortirem a les 9:00 de l'estació d'autobusos de Vilafranca del Penedès amb cotxes particulars i ens dirigirem al punt de trobada de Mediona des de on sortirem a les 9:45. El següent enllaç en dona la ubicació del punt de trobada de Mediona.

 

Els rius Mediona, Riudebitlles, Anoia i Lavernó formen part d’uns dels ecosistemes fluvials més rellevants de la comarca de l’Alt Penedès. Per això, els ajuntaments de Sant Sadurní d’Anoia, Subirats, Torrelavit, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona i Mediona van signar un compromís de cara a protegir, conservar i millorar els espais fluvials d’aquests rius per treballar de manera conjunta i coordinada. Aquesta iniciativa compartida ha permès identificar els espais de més valor ecològic, ambiental, paisatgístic i social que es troben al llarg de les conques d’aquests rius i determinar les actuacions més adequades per protegir-ho i conservar-ho, fent-ho compatible amb l’accés públic mitjançant el desenvolupament d’un itinerari conjunt: El Camí del Riu, on aquest recorregut vol ser un element integrador i de relació entre el riu i les persones, acostant l’entorn fluvial a la ciutadania per poder gaudir de tot el seu itinerari. El Camí del Riu permet gaudir d’una gran diversitat d’entorns i d’ambients, així com de paisatges atractius per la seva gran bellesa.

El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd voldríem contribuir també a donar a conèixer aquests preuats espais naturals, organitzant una caminada popular en cada estació de l’any pels diferents municipis que formen part del Camí del Riu. En aquesta primera ocasió, us convidem a caminar pel municipi de Mediona, on farem una aturada en el seu castell d’origen medieval, bastit al damunt del congost de Mediona, un lloc estratègic en el passat per la proximitat a una important via de comunicació que connectava l’Alt Penedès i l’Anoia, avui també conegut com El Camí del Riu.

Cal portar aigua, esmorzar i calçat adequat per caminar. Recomanable portar pals o bastó. Sortida matinal gratuïta i oberta a tothom. Dificultat fàcil. Es prega puntualitat. Caminada guiada per Toni Inglada. Tornada prevista per les 14:00

 

Mostra Itinerant de Cinema Etnobotànic

El divendres 29 d'octubre a les 19:30 es projectaran els documentals Fills de la Terra de Patxi Uriz i La Sang és una Llavor de Isadora Romero. Al fianl hi haurà un col·loqui i una copa de cava gentilesa del Castell de Subirats.

La entrada és lliure.

 

Featured

Caixes niu 2024

El Col·lectiu Bosc Verd organitza pel proper diumenge 14 de setembre una sortida de seguiment de les caixes niu que tenim instal·lades al bosc de Les Graus. Sortirem a les 9:30 del matí de l'aparcament de terra situat al costat de l'Hospital Comarcal de Vilafranca. Cal portar calçat adequat per caminar. La sortida és oberta a tothom i gratuïta.

Les caixes niu són caus artificials que es posen per pal·liar la manca de forats naturals als nostres boscos, degut a la tala dels arbres abans d'envellir. Les caixes que tenim penjades són per a les mallerengues, uns ocells insectívors que ens permeten un bon control dels insectes, ja que s'alimenten normalment d'insectes, ja siguin ous, larves, nimfes o adults.

És important ajudar als ocells en un moment en que passen per moltes dificultats, fins i tot les espècies més comunes com el pardal pateixen fortes reduccions de les seves poblacions a nivell mundial. No se sap ben bé qui és la causa però hom creu que bona part de la culpa està en l'ús abusiu d'insecticides i plaguicides.

Darrerament l'extrema sequera que estem patins aquest anys també està posant les coses molt difícils, ja que la manca d'aigua redueix molt la producció d'aliments de la natura.

 

 

 

Featured

Eco Fira Sant Cugat 2023

Aquest cap de setmana, des de el divendres dins al diumenge se celebra la Eco Fira de Sant Cugat de Sesgarrigues on hi ha molts actes interessants pel que us convidem a participar-hi. Us donem un enllaç al programa per si hi voleu participar

Programa de la Eco Fira

 

 

Subcategories