Bosc Verd

Caminada Nocturna 2023

El Col·lectiu Bosc Verd organitza una caminada pel capvespre del proper dissabte 1 de juliol a la Ermina de Sant Pau. Sortirem a les 21:00 de la Font dels Alls de Vilafranca del Penedès. 

Cal portar aigua, llanterna o frontal i calçat adequat per caminar.

Sortida gratuïta i oberta a tothom.

Organitza el Col·lectiu Bosc Verd en el conveni amb l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès

 

Gaixes niu gener 2023

El Col·lectiu Bosc Verd organitza pel proper diumenge 29 de gener una sortida de seguiment de les caixes niu que tenim instal·lades a l'entorn de la riera de l'Adoberia. Ens trobarem a l les 10:00 del matí de l'avinguda Barcelona, al costat de la benzinera de l'Esclat de Vilafranca. Cal portar calçat adequat per caminar. La sortida és oberta a tothom i gratuïta. 

Les caixes niu són caus artificials que es posen per pal·liar la manca de forats naturals als nostres boscos i edificis moderns. Les caixes que tenim penjades són per als pardals i mallerengues. Els ocells, fins i tot els pardals, alimenten els seus polls amb insectes. Actualment el pardals no passen pel seu millor moment, pateixen ena forta davallada de la seva població arreu del món, no se'n sabem ben bé les causes però es creu que la manca de forats per a niuar dels edificis moderns n'és una així com l'ús abusiu de pesticides.

Sortida per conènxer les herbes de la ratafia

El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza una sortida guiada per Xavi Bayer per conèixer les herbes per a fer ratafia per l'entorn del Castell de Penyafort. Ens trobarem a les 9:00 a l'estació de busos de Vilafranca des de on sortirem amb cotxes particular i al Castell de Penyafort a les 9:15.

Cal portar aigua, esmorzar i calçat adequat per a caminar. Sortida gratuïta i oberta a tothom.

 

Caminada per l'entorn de Gelida


El Col·lectiu Ecologista Bos Verd organitza una caminada pel proper diumenge dia 22 de gener per l'entorn de Gelida guiada pel Toni Inglada. Sortirem a les 9 del matí de l'Estació d'Autobusos de Vilafranca del Penedès amb cotxes particulars. L'arribada està prevista les les 14:00.

El punt de trbada a Gelida és l'aparcament de la Font Freda.

En l'entorn natural de Gelida es troben punts de gran interès com és el castell medieval, Can Oller de la Muntanya, el mirador de Can Voltà i els voltants de la font Freda. El nostre recorregut circular passarà per tots aquests interessants indrets en aquesta caminada dintre de l'Espai Natural Protegit de les Muntanyes d'Ordal.

Caminarem també per la part alta del torrent de Sant Miquel, on nidifica l'àliga cuabarrada, una espècie d'au protegida que cal preservar.

Cal portar aigua, esmorzar i caminat adequat per caminar. També recomanem portar pals o bastó. Sortida matinal gratuïta i oberta a tothom. Dificultat mitjana.

 

 

 

 

Caminada a la Pineda Monumental de Can Ferrer del Coll

 

El Col·lectiu Bosc Verd organitza una caminada a la Pineda Monumental de Can Ferrer del Coll per aquest diumenge 14 de maig. Sortirem a les 8:30 del matí de l'estació d'autobusos de Vilafranca del Penedès i del Badoc a les 9:00 (Teniu l'enllaç de la ubicació a la següent imatge).

Cal portar aigua, esmorzar i calçat adequat per caminar. Sortida gratuita i oberta a tothom.

El Bedorc és un petit poble pertanyent a l'extens municipi de Piera. El seu entorn natural és d'una gran bellesa, donat que es troba al mig de l'espai Natural Protegit de les Valls de l'Anoia. El Bedorc està lleugerament enfilat en una terrassa fluvial a la riba esquerra del riu Anoia i ben proper a la preciosa vall on s'ubica la magnífica Pineda de Can Ferrer del Coll, catalogada per la Generalitat de Catalunya com arbreda monumental pels diferents pins centenaris que s'hi poden admirar. Molt proper hi ha l'enclavament de la fàbrica Vella, una antiga petita indústria tèxtil situada a molt poca distància de Can Ferrer del Coll, una de les masies de més tradició i nissaga d'aquest bonic indret.

En el nostre recorregut, essencialment passant per camins boscosos, arribarem a les alteroses cingleres del Matar, una zona obaga d'especial interès per sobre del riu Anoia, coronada pel cim del Castellet (361 m). En aquestes contrades s'hi troba la protegida espècie d'aus rapinyaires, àliga cuabarrada.

Aquesta és una ruta circular en la qual passarem a tocar del riu Anoia, però que també caminarem per les parts més altes d'aquest itinerari, des d'on en dies clars, es pot gaudir de vistes espectaculars.

El Bedorc és inclòs a la Xarxa Europea d'Espais Naturals "Natura 2000", pertanyent a la zona de les Valls de l'Anoia com a lloc d'importància comunitària (LIC) i també com a zona d'especial conservació de les aus (ZEPA).

Les zones d'especial protecció d'aus del nostre entorn són el motiu de les caminades temàtiques de Bosc Verd 2023, amb el següent calendari: Sortida d'hivern, Gelida / Sortida de primavera, Piera / Sortida de tardor, Olesa de Bonesvalls.

 

 

 

 

 

Plantació forestal a al serreta 2022

El proper diumenge 20 de novembre es farà una plantació forestal d’alzines a la Serreta, guiada pel Col·lectiu Ecologista Bosc Verd i amb el suport de l’ADF “La Carrerada” i el GEIF. Ens trobarem al camí de la Serreta (cruïlla Roda de Mar amb el carrer Mare Ràfols). Qui disposi d'eines (pics o aixades) i guants que els proti.

A banda de plantar plançons d’alzina, les persones que vulguin podran aprendre a fer càpsules de llavors amb el mètode nendo dango, que serviran també per a reforestar l’espai.

Organitza: Ajuntament de Vilafranca i el Col·lectiu Bosc Verd.

Bicicletada 2023

El Col·lectiu Bosc Verd organitza una bicicletada pel proper diumenge 26 de març per la Plana del Penedès. La sortida serà a les 10 del matí des de la Rambla de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès davant el monument a Milà i Fontanals.

Cal portar aigua i casc. Els nens i nenes que vingin han de tenir domini de la bicicleta.

Sortida gratuita i oberta a tothom.

Caminada als Miradors de Segur

El Col·lectiu Bosc Verd organitza una caminada als Miradors de Segur per aquest diumenge 9 d'octubre. Sortirem a les 9 del matí de l'estació d'autobusos de Vilafranca del Penedès i a les 9:30 del Carrer Vielha de la urbanització Calafell Parc.

Cal portar aigua, esmorzar i calçat adequat per caminar. Sortida gratuita i oberta a tothom.

El litoral català va patir una forta pressió urbanística, especialment en les dècades dels anys seixanta i setanta del segle passat i en menor mesura posteriorment, construint en ocasions amb un criteri ben discutible. En l'actualitat, en general hi ha una col·lectiva consciència de preservar els espais verds que encara queden i que malgrat tenir un entorn amb presència d'aquell afany urbanístic, encara en podem gaudir tot posant en valor la importància del que això significa per a nosaltres i per les futures generacions.

En el municipi de Calafell es troba un d'aquests espais verds, que tot i estar envoltat per forces edificis ens permet estar en contacte amb la natura, amb l'afegit que en un dia clar i des de les seves carenes es poden contemplar espectaculars vistes de tot l'entorn, sempre amb el mar com a teló de fons.

La nostra caminada circular, d'uns nou quilòmetres aproximadament, ens permet conèixer un indret que tot i la pressió humana del seu entorn, és verdaderament preciós.

 

Subcategories