Bosc Verd

Caixes niu 2019

El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza pel proper diumenge 27 de gener una sortida de seguiment de les caixes niu que tenim instal·lades al bosc de Les Graus.

Les caixes niu són caus artificials que es posen per pal·liar la manca de forats naturals als nostres boscos, degut a la tala d'arbres vells abans d'envellir. Les caixes que tenim penjades són per a les mallerengues, uns ocells insectívors que ens permeten gaudir d'un bon control plaguicida, ja que s'alimenten normalment d'insectes, ja siguin ous, larves, ninfes o adults. Es col·loquen caixes niu per tal de fer un seguiment de la població d'ocells i donar a conèixer les diferents espècies d'ocells i els problemes que pateixen.

És important ajudar als ocells en un moment en que passen per moltes dificultats, fins i tot les espècies més comunes com el pardal pateixen fortes reduccions de les seves poblacions a nivell mundial. No se sap ben bé qui és la causa però hom creu que bona part de la culpa està en l'ús abusiu d'insecticides i plaguicides.

Sortirem a les 10:30 del matí de l'aparcament de terra situat al costat de l'Hospital Comarcal de Vilafranca. Cal portar calçat adequat per caminar. La sortida és oberta a tothom i gratuïta.

Caminada nocturna a l'ermita de Penyafel

El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza per al proper dissabte 30 de juny, la popular caminada nocturna, aquest any a l'ermita de Penyafel.

L'ermita de la Mare de Déu de Penyafel és d'origen romànic, però reformada al segle XVIII, d'una única nau amb absis sobrealçat en època barroca. De la primitiva ermita, només en resten fragments de murs i la portalada de mig punt. El campanar és d'espadanya de dos arcs. L’última reforma de millores que va ser efectuada en el temple data de l'any 1982. En l'enlairat i privilegiat indret on s'ubica l’edificació, cada dilluns de Pasqua se segueix celebrant un popular aplec, seguit i participat per moltes persones de les seves rodalies. L'ermita de Penyafel també és un dels punts d'entrada al Parc del Foix.

La caminada és circular i de nivell fàcil permetrà gaudir de bones vistes nocturnes, si la nit ho permet, en la que aproximadament amb una hora d'anada i un altre de tornada, passejarem per camins dels termes municipals de Vilafranca del Penedès, Olèrdola i Santa Margarida i els Monjos, amb una perspectiva visual ben diferenciada a la d’altres caminades nocturnes efectuades anteriorment.

Es recomana portar calçat adequat per muntanya, aigua i llanterna. Sortida gratuïta i oberta a tothom.

Sortirem a les 22.00 hores de l'estació d'autobusos de Vilafranca.

Caminada a Masarbonès i el seu entorn (Masllorenç)

El Col·lectiu Bosc Verd organitza una caminada pel proper diumenge dia 20 de gener a Masarbonès i el seu entorn (Masllorenç). Sortirem a les 9 del matí amb cotxes particulars de l'estació de busos de Vilafranca del Penedès.

La caminada estarà guiada per Toni Inglada del Centre Excursionista del Penedès.

El terme municipal de Masllorenç està situat a la part de ponent de la comarca del Baix Penedès, limitant amb l'extrem de llevant de l'Alt Camp i també fronterer amb el Tarragonès.

El seu territori és lleugerament accidentat i inclou dos nuclis històrics de població. Masllorenç que dóna nom al municipi, i Masarbonès que és un petit però molt bonic poble de muntanya, ubicat dalt d'un turó, inici i final de la nostra caminada circular en la que recorrerem els espessos boscos del puig de l'Aranyó i el seu entorn, passant pels antics camins de Masllorenç i Salomó, entre d'altres.

Tot i que ambdós pobles del municipi daten de ben antic, va ser a principis del segle XVIII quant es va iniciar el seu creixement més important, causat per la revitalització de l'economia, la qual estava provocada per un augment dels preus del vi després de la davallada de la producció francesa. Durant aquells anys es va urbanitzar gairebé tot el nucli de Masllorenç i també el de Masarbonès, essent aquest últim l'objectiu d'aquesta proposta suggeridora i diferenciada.

És una caminada gratuïta i oberta a tothom. Cal portar calçat adequat per caminar, aigua i esmorzar.

Meditanatura 2018

Diumenge 10 de juny, el Col·lectiu Bosc Verd, realitzarà una nova jornada del Meditanatura, en un espai natural proper a Vilafranca, en contacte directe amb la natura.

Sortirem a les 10:30 de l'aparcament de sorra de l'Hospital Comarcal de Vilafranca i ens desplaçarem amb vehicles particulars fins al lloc de l'activitat.

Cal portar roba còmode i aigua.

Qui vulgui pot portar la carmanyola i beguda per dinar plegats després de l'activitat.

 

 

 

Caminada Marató 2018

El proper diumenge 11 de novembre el Centre Excursionista del Penedès, l'Institut d'Estudis Penedesencs i el Col·lectiu Bosc Verd organitzem la V Caminada Popular Solidaria amb La Marató de TV3.

Sortirem a les 8:30 de l'aparcament de terra de l'Avinguda de La Pelegrina (al costat de l'Hospital) amb cotxes particulars cap a l'inici de la caminada davant de l'oficina de turisme del Pla del Penedès.

Ferem un recorregut de 10 km pensat perquè hi pugui participar tothom que vulgui, no té pujades significatives, però no és apte per fer-ho amb cotxes infantils o vehicles similars.

El recorregut transcorrerà per el Mas del Tort, la Cadira de Miravinyes, Caves Naveran (Sant Martí Sadevesa) i Caves Nadal  (Can Nadal de la Bogadella). La Caminada ofereix, a més de poder exercir la solidaritat, el gaudi d’un recorregut pensat per conèixer uns bells paisatges  ben diversos i molt interessants, a més de les tradicionals vinyes del Penedès.

 

 

 

Passejada per conèixer les plantes remeieres

El Col·lectiu Bosc Verd organitza una passejada per conèixer les plantes remeieres pel proper diumenge dia 27 de maig. Ens trobarem a l'aparcament de terra de l'Hospital Comarcal de Vilafranca a les 10 del matí, des d'on sortirem amb cotxes particulars cap a l'Espai de la Muntanya de Sant Jaume, punt d'inici de la caminada.

Cal portar esmorzar, aigua i calçat adequat per a caminar. Els nens i nenes també han de portar una llibreta i un llapis.

Sortida gratuïta i oberta a tothom.

  •  
    2018

 

 

Sortida al Parc Natural del Garaf (Calcel·lada)

Cancel·lada!

 

Dissabte 6 d’octubre de 2018

Recorregut d’observació de l’entorn natural

Visita a l’observatori astronòmic i planetari Fora d’Òrbita

17.30h: Sortida amb autocar de l’estació d’autobusos de Vilafranca direcció a l’Observatori Astronòmic del Garraf, al terme d’Olivella.

18h: Recorregut d’observació de l’entorn natural. Amb la col·laboració de Bosc Verd.

19.30h: Sopar a l’aire lliure (cal que cadascú se’l porti).

20h: Visita guiada a l’observatori astronòmic. Observació del cel i sessió de planetari.

22h: (aproximadament) Arribada a Vilafranca.

Preu adults: 10 €, menors entre 6 i 12 anys: 5 €.

Inscripcions: Òmnium Alt Penedès i/o omplint el formulari d'aquest enllaç

Pagament presencial a Òmnium Alt Penedès, carrer dels Banys, 11, Vilafranca del Penedès, dimarts i dijous de 18 a 20h.

Les places són limitades. Inscripcions fins al 27 de setembre.

Enllaç per descarregar-se el driptric.

Bicicletada als Pèlags de Vilobí

El Col·lectiu Bosc Verd organitza una bicicletada pel proper diumenge 22 d'abril als Pèlags de Vilobí. Sortirem a les 10 del matí de la Rambla Nostra Senyora, davant el monument a Milà i Fontanals. El recorregut és d’uns 18 km. L’arribada està prevista per l’entorn de la una. Cal portar casc i aigua.

Estem a la primavera i les vinyes ja comencen a brotar, és tot un plaer pedalar per la plana del Penedès gaudint de l'exuberant vegetació d'aquesta primavera plujosa

És una bicicletada per a reivindicar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport interurbà dins la nostra comarca. Fa temps que es va inagurar un tros del carril bici entre Vilafranca i les Cabanyes que recorrerem. Des de fa poc ja tenim un carril bici entre Vilafranca i el Moja, esperem que aviat en tinguem un als Monjos

Creiem que són molt necessaris aquests carrils bici interurbans paral·lels a les carreters per poder desplaçar-se amb seguretat i eficàcia entre els nuclis urbans de la comarca. Les alternatives per camins són més llargues, amb més desnivells i moltes vegades intransitables en temps de pluja pel fang.

Us hi esperem a tots i a totes!

 

Subcategories