Bosc Verd

Meditanatura 2017

Diumenge 11 de juny, el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd, realitzarà una nova jornada del Meditanatura, en un espai natural proper a Vilafranca, en contacte directe amb la natura.

El Meditanatura d'enguany, comptarà amb una sessió de ioga de la mà de la Marta Pérez Ferrer, professora de Ioga i acupuntora. Durant aquesta sessió de Hatha Ioga es combinaran diferents asanes (posicions corporals) descobrint els seus beneficis. La pràctica del ioga ens aporta molts beneficis com: benestar físic, mental i emocional, una major consciència corporal, més flexibilitat i mobilitat del cos, etc.

Després de la sessió de ioga, continuarem el Meditanatura amb un tast de risoteràpia de la mà de la María Rodríguez Sandía, professora de Risoteràpia, Coaching Lúdic i Teatre. Tal com diu la María: «La Risoteràpia és una proposta per connectar amb la nostra essència a través del joc, la música i el ball i experimentar l'alegria, la bellesa, la tendresa o la creativitat, entre d'altres capacitats relacionades amb l'energia del cor. Això comporta una apertura que ens predisposa a fer servir les nostres habilitats naturals per a un desenvolupament creatiu. Riure genera endorfines que ens aporten benestar i relaxació. És el remei contra el dolor més universal i econòmic, i no ens cal recepta».

Cal portar esterilla, roba còmode i aigua. Després de l'activitat qui vulgui pot portar carmanyola i dinar plegats. El punt de sortida és les 10:00 del matí, a l'aparcament de l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès, des d'on ens desplaçarem en cotxes particulars fins el lloc on es farà l'activitat.

Preveiem que la durada de l'activitat serà la següent:

  • Sessió de Ioga: de 10'30 a 11'30.
  • Risoteràpia: de 11'45 a 13'15.

 

Seguiment de les caixes niu 2017

El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza per aquest diumenge 5 de febrer una sortida de seguiment de les caixes niu que tenim instal·lades al bosc de Les Graus.

Les caixes niu són caus artificials que es posen per pal·liar la manca de forats naturals als nostres boscos, degut a la tala d'arbres vells abans d'envellir. Les caixes que tenim penjades són per a les mallerengues, uns ocells insectívors que ens permeten gaudir d'un bon control plaguicida, ja que s'alimenten normalment d'insectes, ja siguin ous, larves, ninfes o adults. Es col·loquen caixes niu per tal de fer un seguiment de la població d'ocells i donar a conèixer les diferents espècies d'ocells i els problemes que pateixen.

Sortirem a les 10:30 del matí de l'aparcament de terra situat al costat de l'Hospital Comarcal de Vilafranca. Cal portar calçat adequat per caminar. La sortida és oberta a tothom i gratuïta.

 

 

Caminada popular a Les Gatelletes de Pla de Manlleu (Aiguamúrcia)

El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza per aquest diumenge 28 de maig, una caminada popular a Les Gatelletes de Pla de Manlleu (Aiguamúrcia), caminada que anirà guiada per l'excursionista penedesenc Toni Inglada.

La sortida té el seu inici i final al poble de Pla de Manlleu, pertanyent al municipi d'Aiguamúrcia, a la comarca de l'Alt Camp, situat a l'extrem nord-oriental del terme municipal i a la zona de transició vers l'Alt Penedès. En aquest bonic recorregut, entre boscos i vinyes d'alçada, passarem per masies i masos com són: La Quadra de Puiglloret - Cal Maset - Cal Ticano - Les Planes - La Jaumeta - Les Gatelletes -  Cal Sales - Cal Caletros - Les Apieres.

Les Gatelletes és una casa que té els seus orígens al segle XI. Antiga comanda de Selma, fil templer de Catalunya. En aquesta enlairada zona, amb bones vistes,  caminarem per l'antiga carrerada de Les Gatelletes, utilitzada pel pas de persones i bestiar des de dates molt reculades en el temps, on la vida en aquestes contrades, de ben segur, era més dura que a dia d'avui.

Sortirem a les 9:00 del matí de l'estació d'autobusos de Vilafranca del Penedès, des d'on ens desplaçarem en cotxes particulars fins a l'inici de la caminada.

És una caminada gratuïta i oberta a tothom. Cal portar calçat adequat per caminar, aigua i esmorzar.

 

Caminada pels entorns del Santuari de Foix

Aquest diumenge 22 de gener, el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza una caminada popular pels entorns del Santuari de Foix. La caminada estarà guiada per l’excursionista penedesenc Toni Inglada i es realitza per les Festes de Sant Raimon.

El santuari de Sant Maria de Foix és un edifici d’estil romànic d’una sola nau coberta amb volta de canó, que ha estat restaurat recentment. La ubicació enlairada del Santuari proporciona unes panoràmiques espectaculars de la plana penedesenca.

El nostre recorregut a peu sortirà de l’actual església de Santa Maria de Foix per prendre camí direcció als Pèlags de Foix, on hi trobarem el pèlag gran, amb el seu salt d’aigua i la seva font. I el Pèlag de les Nenes, on l’aigua del riu Foix hi descorre de manera suau formant un lloc de gran bellesa natural. Després d’esmorzar, continuarem pel camí ascendent, tot passant pel costat de l’antiga masia de les Valls i arribant a la fot de Giberts, una agradable raconada presidida per les ruïnes de la masia que dóna nom a aquest indret. A continuació pel costerut senderó, arribarem al Santuari de Foix, el qual de manera excepcional estarà obert per la ocasió. Finalitzada la visita prendrem un corriol de descens que enllaçarà amb la bonica serra de Mas Florit, arribant a les ruïnes del Mas del Turó del Guix, on el camí ens conduirà al riu Foix, efectuant així la tornada per un bucòlic sender que ens portarà a l’inici i final d’aquesta recomanada caminada.

Durant el recorregut el Agents Rurals ens oferiran una explicació sobre la importància de preservar les zones de nidificació dels rapinyaires del Penedès.

La sortida és gratuïta i oberta a tothom. Sortirem a les 9:00 del matí de l’estació d'autobusos de Vilafranca, per desplaçar-nos en cotxes particulars fins a l’inici de la caminada. Cal portar calçat adequat per caminar, esmorzar i aigua.

 

Presentació de la Guia de rapinyaires de Catalunya

El divendres 7 d’abril a les 19:30 a l’espai de l’Escorxador de Vilafranca, el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd presentarà el llibre Guia de rapinyaires de Catalunya, de Fran Tabalón i Àlex Ollé.

Aquest llibre reuneix tot el coneixement actual sobre la nidificació, l’alimentació, la migració i els moviments dels rapinyaires de Catalunya, tant de les espècies regulars al llarg del període anual com d’aquelles que són molt escasses o accidentals.

També posa èmfasi en la identificació dels rapinyaires, a través d’una descripció general, i de la inclusió de 300 fotografies a color i làmines comparatives per a les espècies més conflictives. S’afegeix una taula fenològica on s’assenyala de manera ràpida i fàcil en quina època de l’any es presenten els rapinyaires a casa nostra.

Fran Trabalon (Barcelona, 1972). S’estableix a Olot, Garrotxa, el 1993, on ha dut a terme diversos seguiments dels rapinyaires nidificants i les seves migracions. Ha estat comissari de l’exposició “Aus, adaptacions al medi” (2004- 2006), i ha publicat diversos articles, especialment relacionats amb la migració. Ha impartit nombrosos cursos i conferències relacionats amb diversos aspectes d’identificació i ecologia de les aus, especialment de rapinyaires.

Àlex Ollé Torner (Barcelona, 1977). Resident a Riumors, Alt Empordà. S’ha dedicat durant vint-i-cinc anys a l’ornitologia, amb especial èmfasi en els criteris d’identificació dels diferents tàxons. Els rapinyaires són un dels principals grups als quals ha dedicat més esforços, realitzant diferents seguiments a nivell català. Forma part del Comitè Avifaunístic Català (CAC) i és un membre recent del Comité de Rarezas de la Sociedad Española de Ornitología (CR-SEO).

Al final de la presentació, qui vulgui, podrà comprar el llibre.

 

 

Caminada solidària en benefici de la Marató de TV3 2016

Diumenge 13 de novembre el Centre Excursionista del Penedès, l’Institut d’Estudis Penedesencs i el Col·lectiu Bosc Verd organitzen la Caminada Solidària en benefici de la Marató de TV3.

La caminada sortirà de la masia Vallformosa. Des d’aquest punt avançarem en direcció al frondós bosc de Les Graus, fent una aturada per esmorzar, on el conegut naturalista Xavier Bayer ens farà una breu explicació de la fauna que es troba en aquest bosc i també en l’espai natural del Parc dels Talls de Vilobí.

Seguirem el nostre recorregut pel bosc de La Planota per a continuació passar per Bellver i entrar pel sector oest del Parc del Talls, recentment acondicionat per als visitants amb miradors de fusta i plafons explicatius de cada un dels pèlags o talls.

El Parc dels Talls és un entorn de Vilobí del Penedès catalogat com a Espai Natural, qualificació proposada per protegir el patrimoni natural en el seu conjunt, geològic, biològic i potenciar la gran bellesa paisatgística de l'indret.

L'origen del Parc dels Talls neix del desenvolupament de l'activitat extractiva del guix, que es remunta des de l'època romana fins fa pocs anys. Les depressions en el terreny a conseqüència de l'extracció de materials, són el que s'anomena talls que, parcialment ocupats per l'aigua, reben el nom de pèlags. El Parc dels Talls està format per cinc pèlags. L'ordenació del Parc dels Talls ha facilitat el gaudi paisatgístic d'aquest entorn singular.

Tota aquesta zona és d’una bellesa singular i del tot recomanable la visita a aquest preciós indret del Penedès, on els geòlegs Anna Mascaró i Manu Gómez ens faran una descripció de l’entorn geològic.

A la tornada passarem propers al gran Mas de Can Carbó, per continuar entre vinyes fins a l’església de Santa Maria de Vallformosa i tot seguit arribar a la masia Vallformosa, punt d’inici d’aquest bonic recorregut circular.

Sortirem a les 8:30 hores de l’aparcament de terra de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès. L’altre punt de trobada per començar a caminar serà a les 9:00 de la Masia Vallformosa (Vilobí). L’hora revista d’arribada és cap a les 14:00 hores.

Col·lectiu Bosc Verd, Centre Excursionista del Penedès i Institut d’Estudis Penedesencs.

Caminada infantil 2017

Aquest diumenge 2 d’abril, el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza la caminada popular INFANTIL pels voltants de La Muntanyeta (Olèrdola).

Aquesta caminada està pensada per a que els més petits de casa gaudeixin d’un recorregut per un entorn natural molt proper a Vilafranca, que compta amb algunes sorpreses que els infants hauran d’anar descobrint. De fet, aquest any el Rei vol construir un castell a l'espai de la Muntanyeta ... però un grup d'arquers no hi està d'acord ... veurem què acaba passant.

La sortida serà a les 10:30 del matí de l’aparcament de La Muntanyeta (a Moja).

La caminada és oberta a tothom i gratuïta. Cal portar aigua i calçat adequat per caminar.

Biciclletada per la Plana del Penedès 2016

El Col·lectiu Bosc Verd realitzarà aquest diumenge 9 d'octubre, una bicicletada popular per la Plana del Penedès.

La sortida serà a les 10 del matí de la Rambla de de Nostra Senyora, davant el monument a Milà i Fontanals. La tornada està prevista cap a quarts de dues.

La bicicletada té un recorregut de 17 km i és força plana. Recorrerem la Plana del Penedès pels termes municipals de Vilafranca i Sant Martí Sarroca passant per la Torre de La Bleda, Caves Rovellats, Can Romaní, Font de la Sangonera i Sant Pere ad Vincula.

Cal portar casc i aigua. Els infants que vinguin han de tenir domini de la bicicleta.

Es tracta d’una sortida per gaudir del paisatge tot pedalant per un entorn proper a Vilafranca que és molt bonic i que sovint no valorem prou. Des del Col·lectiu Bosc Verd volem reivindicar la bicicleta com a un mitjà de transport respectuós amb l'entorn, que no contamina, que millora la salut i que el seu ús representa un avenç indiscutible cap a una millora de la qualitat de vida.

Us hi esperem!

Subcategories