Bosc Verd

Xerrada sobre Ecologia Emocional

El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza per al proper dimecres 22 d'abril una conferència sobre L'ECOLOGIA EMOCIONAL, que es realitzarà a les 19:30 hores a l'Associació de Veïns de La Girada (Vilafranca).

L’Ecologia Emocional és l’art de gestionar, de forma sostenible, el nostre món emocional de manera que la nostra energia afectiva s'orienti al nostre creixement personal, augmenti la qualitat de les nostres relacions i millori el món en què vivim. L’Ecologia Emocional ofereix un plantejament nou, creatiu i revolucionari en educació emocional que treballa alhora aspectes educatius emocionals i mediambientals, i que aposta per formar un nou model de persona: la persona emocionalment ecològica.

La persona emocionalment ecològica, és una persona que se sent responsable de la seva vida; que decideix ser part de la solució i no del problema; amb consciència ecològica i emocional; que forma part d’un tot; i que coneix que les seves accions i la manera de gestionar les seves emocions tenen un impacte en ella mateixa, en els altres i en el món.

Aquesta conferència s'organitza conjuntament amb l'AAVV de La Girada. Convidem a tothom a participar-hi!

Col·lectiu Ecologista Bosc Verd

Descoberta cultural. Caminada per la RUTA DELS HOSPITALERS

Diumenge 8 de febrer, el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza una caminada cultural amb l'objectiu de participar i contribuir en el projecte VILAFRANCA CAPITAL CULTURAL CATALANA 2015.

La caminada és un recorregut anomenat LA RUTA DELS HOSPITALERS AL PENEDÈS i consisteix en un itinerari entre els municipis de Vilafranca i Les Cabanyes, que inclou la visita guiada a dos dels elements arquitectònics que es conserven de l’orde dels Hospitalers al Penedès, la capella de Sant Joan (Vilafranca) i la capella de Sant Valentí (Les Cabanyes).

La curta distància fa possible realitzar les dues visites guiades als dos elements, mitjançant una caminada de nivell fàcil d’uns 45 minuts entre les vinyes i els camins que comuniquen les dues poblacions. En total una activitat matinal de 4 hores per descobrir els dos elements arquitectònics, autèntiques joies ocultes del Penedès, i la passejada d’anada i tornada, amb punt d’inici a la plaça de sant Joan.

L'inici d'aquesta activitat és a les 9:00 del matí a la plaça de la Vila de Vilafranca (davant la Capella de Sant Joan). És una caminada amb molta facilitat, apta per a tots els públics.

Els Hospitalers

Els Hospitalers tenen el seu origen en confraries a Terra Santa que atenien als pelegrins que anaven a visitar els llocs sants, on hi havia un hospital, dirigit pels benedictins, mentre que l’església estava a càrrec dels frares hospitalers. Després de la I Creuada els hospitalers es van emancipar dels benedictins i es van annexionar el monestir de Sant Joan Baptista, que va passar a ser el seu patró. El 1113 el papa Pasqual II va confirmar l’orde de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem.

La primera donació als Hospitalers a Catalunya va ser al Penedès el 1108. Aquest lloc és on hi ha la capella de Sant Valentí, a Les Cabanyes, que va construir-se al segle XIII al damunt d’una vila romana. Les pintures que es poden veure al seu interior son del segle XIV i apareixen agrupades en dos sectors. Aquestes escenes representen les penes del purgatori o l’infern, amb els càstigs que pateixen els condemnats. Les penes que s’hi poden veure són l’arbre en flames, la roda, la caldera, els turments dels dimonis i el foc.

El 1170 la Casa de Sant Valentí de les Cabanyes va comprar unes terres a Vilafranca, i a poc a poc van anar adquirint diverses propietats a la mateixa zona, fins que el 1306 van traslladar-se a la vila, quan van obtenir el permís de l’Ajuntament i del rei per establir una comanda amb capella, hort i cementiri. I el 1309 el bisbe va donar el permís per construir la capella i va oferir 40 dies d’indulgència a tothom que ajudes personalment en les obres o proporcionant materials com pedra, calç, sorra o bigues.

VI Trobada Estatal de Plataformes Contra la Incineració de Residus en Cimenteres

Els propers 13, 14 i 13 es celebra a Vilafranca del Penedès la VI Trobada Estatal de Plataformes Contra la Incineració de Residus en Cimenteres

 

 

Caminada per l'ermita de Penyafel i els seus voltants

El proper diumenge 18 de gener el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza una caminada popular, dins els actes de les Festes de Sant Raimon 2015. La caminada anirà guiada com sempre, per l'excursionista penedesenc Toni Inglada.

Sortirem a les 9:00 hores del matí de l'estació d'autobusos de Vilafranca, lloc des d'on ens desplaçarem en cotxes particulars fins a l'inici de la caminada.

Cal portar aigua, esmorzar i calçat adequat per caminar. La sortida és gratuïta i oberta a tothom.

Ens plau informar-vos, que a la sortida celebrarem 10 anys que la nostra entitat realitza aquestes caminades.

Us hi esperem!

Caminada popular a Olivella i els seus voltants

El Col·lectiu Bosc Verd organitza per aquest diumenge 8 de març una caminada popular a Olivella i els seu voltants, que com sempre anirà guiada per l'excursionista penedesenc Toni Inglada.
La caminada s'iniciarà a Mas Milà, per a prendre el camí del fondo de Querol que ens portarà a l'antiga i enlairada masia del Rourell des d'on, en un dia clar, es pot divisar una àmplia vista amb el mar al fons. Tot seguit continuarem el sender fins arribar al poble d'Olivella, on entrarem pel seu vessant est travessant el nucli urbà pel seu casc històric, trobant les cases agrupades al voltant de la casa de la vila i l'església Nova dedicada a Sant Pere i Sant Feliu, edificada als voltants del 1430 i al costat mateix del castell Nou. També en aquest conjunt hi ha la Sala, on trobarem un dels punts d'informació del Parc Natural del Garraf.

Sortirem d’aquest pintoresc poble continuant la nostra ruta pel vell camí de Ribes, un agradable itinerari que tot passant per Can Suriol ens conduirà a l'obaga del puig del Montnàs, on un frondós corriol ens mostrarà diferents pous de calç recentment recuperats per la seva visita i el seu coneixement, arribant de nou al punt d'inici i havent gaudit d'una ben interessant caminada.

Sortirem a les 9:00 del matí de l'estació d'autobusos de Vilafranca, des d'on ens desplaçarem en cotxes particulars fins a l'inici de la caminada.

La sortida és oberta a tothom i gratuïta. Cal portar aigua, esmorzar i calçat adequat per caminar.

Col·lectiu Bosc Verd

Sortida pel seguiment de les caixes Niu

Activitat ajornada fins a nou avís

Aquest diumenge dia 30 de novembre el Col·lectiu Bosc Verd realitza la sortida de seguiment i control de les caixes niu del Bosc de les Graus. Ens trobarem a l'Estació d'autobusos de Vilafranca a les 10 del matí.

En els nostres boscos sotmesos a una explotació forestal hi manquen els arbres vells on hi ha forats per on poden niuar nombrosos ocells insectívors. Per resoldre el problema de la manca de forats naturals s'utilitzen les caixes niu i d'aquesta manera s'afavoreix la reproducció dels ocells insectívors.

Activitat gratuïta i oberta a tothom. Cal portar caçat adient per a caminar.

Xerrada: "Dolça revolució de les plantes i de les energies renovables"

Amb Josep Pàmies

El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza per al proper dilluns 9 de març una xerrada amb en Josep Pàmies, a les 19:00 hores a l'Escorxador de Vilafranca, sota el títol DOLÇA REVOLUCIÓ DE LES PLANTES I DE LES ENERGIES RENOVABLES.

Josep Pàmies és l’advocat dels drets impossibles, no hi ha causa que consideri perduda. És un pagès, activista, lluitador incansable, agitador social que ha patit l’absurda administració, als polítics venuts i acomodats, i que creu en un món on les grans corporacions no ho manipulin tot. Està en un perfeccionament professional continuat i es considera en deute amb la societat com agricultor.

La seva lluita per defensar les plantes florals, l'estèvia o les plantes medicinals sempre ha estat al punt de mira de l’administració que ha intentat aturar la seva divulgació i venta. Una feina de reforç associatiu, de molta gent implicada i de cuiners d´alt prestigi ha permès anar guanyat batalles i continuar treballant-hi.

La Dolça Revolució és un grup de gent ben avinguda que comparteix la passió per les plantes medicinals, amb 900 socis, on es comparteixen coneixements, vivències i s’intenta recollir informació i preservar-les.

Josep Pàmies està clarament en contra de la transformació de l’agricultura local a la industrial, fent que els pagesos siguin dependents de grans indústries de productes agroquímics. Aquest sistema genera també pèrdua de biodiversitat (llavors hibrides i transgèniques), desforestació, desertització i contaminació. Les grans multinacionals biotecnològiques s’estan afavorint per part del poder polític, en detriment de la nostra salut, equilibri mediambiental i d’un model agrícola ecològic i pagès.

S´ha de recuperar la sobirania alimentaria i la capacitat de decidir sobre la producció, la distribució i el consum d'aliments; productors junts amb consumidors sense intermediaris.

El Col·lectiu ecologista Bosc Verd com entitat local compartim amb el ponent la seva perspectiva de lluita i revolució cap a una societat més sostenible i justa. Cal defensar el territori amb bones pràctiques agrícoles i ecològiques, preservar els nostres boscos, col·laborar en la reforestació, tenir més espais verds al nostre abast (parcs, horts urbans…), millorar la qualitat dels nostres recursos naturals i evitar la contaminació provocada per les indústries (tals com la crema de residus que genera problemes de salut greus a la població).

Un món nou no només es possible sinó que és inevitable. La llavor ja està plantada.

Valoració de la sortida solidària en favor de la Marató de TV3

Des dels 3 col·lectius, IEP, CEP i BoscVerd, que estimem, treballem i defensem el territori del Penedès valorem molt positivament la sortida organitzada ahir, dia 16 de novembre.

Malgrat el fred de primera hora del matí 206 persones vam poder gaudir d'aquesta caminada que transcorria per la serra del Bolet amb sortida i arribada a l'Avellà amb vistes a l'Agulla de Valldellós i visita a la cova de l'Ametlla, la més gran del Penedès.

Aquesta sortida solidària amb la Marató de TV3, al marge de passejar pel territori i conèixer-lo una mica més, tenia com a objectiu recollir fons per donar suport a aquesta iniciativa solidària que aquest any es destina a la investigació en l'àmbit de les malaties cardio-vasculars. En aquest sentit es van aconseguir 829€ que seran lliurats a la Marató.

Fruit de la bona enteresa i l'èxit de convocatòria, les tres entitats organitzadores hem decidit de programar per l'any vinent una segona sortida que, si no hi ha canvis, realitzarem el dia 15 de novembre amb l'objectiu d'incorporar-hi altres entitats del nostre àmbit.

Subcategories