El proper diumenge 21 gener el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza una caminada pel camí del riu (sector Mediona). Sortirem a les 9:00 de l'estació d'autobusos de Vilafranca del Penedès amb cotxes particulars i ens dirigirem al punt de trobada de Mediona des de on sortirem a les 9:45. El següent enllaç en dona la ubicació del punt de trobada de Mediona.
Els rius Mediona, Riudebitlles, Anoia i Lavernó formen part d’uns dels ecosistemes fluvials més rellevants de la comarca de l’Alt Penedès. Per això, els ajuntaments de Sant Sadurní d’Anoia, Subirats, Torrelavit, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona i Mediona van signar un compromís de cara a protegir, conservar i millorar els espais fluvials d’aquests rius per treballar de manera conjunta i coordinada. Aquesta iniciativa compartida ha permès identificar els espais de més valor ecològic, ambiental, paisatgístic i social que es troben al llarg de les conques d’aquests rius i determinar les actuacions més adequades per protegir-ho i conservar-ho, fent-ho compatible amb l’accés públic mitjançant el desenvolupament d’un itinerari conjunt: El Camí del Riu, on aquest recorregut vol ser un element integrador i de relació entre el riu i les persones, acostant l’entorn fluvial a la ciutadania per poder gaudir de tot el seu itinerari. El Camí del Riu permet gaudir d’una gran diversitat d’entorns i d’ambients, així com de paisatges atractius per la seva gran bellesa.
El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd voldríem contribuir també a donar a conèixer aquests preuats espais naturals, organitzant una caminada popular en cada estació de l’any pels diferents municipis que formen part del Camí del Riu. En aquesta primera ocasió, us convidem a caminar pel municipi de Mediona, on farem una aturada en el seu castell d’origen medieval, bastit al damunt del congost de Mediona, un lloc estratègic en el passat per la proximitat a una important via de comunicació que connectava l’Alt Penedès i l’Anoia, avui també conegut com El Camí del Riu.
Cal portar aigua, esmorzar i calçat adequat per caminar. Recomanable portar pals o bastó. Sortida matinal gratuïta i oberta a tothom. Dificultat fàcil. Es prega puntualitat. Caminada guiada per Toni Inglada. Tornada prevista per les 14:00
El Col·lectiu Bosc Verd organitza pel proper diumenge 14 de setembre una sortida de seguiment de les caixes niu que tenim instal·lades al bosc de Les Graus. Sortirem a les 9:30 del matí de l'aparcament de terra situat al costat de l'Hospital Comarcal de Vilafranca. Cal portar calçat adequat per caminar. La sortida és oberta a tothom i gratuïta.
Les caixes niu són caus artificials que es posen per pal·liar la manca de forats naturals als nostres boscos, degut a la tala dels arbres abans d'envellir. Les caixes que tenim penjades són per a les mallerengues, uns ocells insectívors que ens permeten un bon control dels insectes, ja que s'alimenten normalment d'insectes, ja siguin ous, larves, nimfes o adults.
És important ajudar als ocells en un moment en que passen per moltes dificultats, fins i tot les espècies més comunes com el pardal pateixen fortes reduccions de les seves poblacions a nivell mundial. No se sap ben bé qui és la causa però hom creu que bona part de la culpa està en l'ús abusiu d'insecticides i plaguicides.
Darrerament l'extrema sequera que estem patins aquest anys també està posant les coses molt difícils, ja que la manca d'aigua redueix molt la producció d'aliments de la natura.
El Col·lectiu Ecologista Bos Verd organitza conjuntament amb l'Ajuntament de Vilafranca, el Grup d'Extinció d'Incendis Forestals i l'Agrupació de Defensa Forestal "La Carrerada" un taller d'educació agroecològica. Sortirem el diumenge dia 26 a les 11:00 del matí del camí de la Serreta (cruïlla Ronda de Mar amb c/ Mare Ràfols).
Qui disposi d'eines (pics o aixades) i guants que els porti.
El proper diumenge 12 de novembre el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza una caminada a la Plana Ponça (Olesa de Bonesvalls). Sortirem a les 9:00 de l'estació d'autobusos de Vilafranca del Penedès.
La Plana Ponça és un congost de gran bellesa natural en el que pel seu interior hi discorre la riera de Begues. En les seves alteroses cingleres hi nidifiquen diferents espècies d'aus, essent destacables les penyes del Duc, hàbitat i lloc de cria del "duc", el rapinyaire nocturn més gran d'Europa. El pas per aquesta preciosa zona està regulat, prohibint el seu ús depenent de l'època de l'any.
En la nostra caminada circular d'uns nou quilòmetres i de nivell fàcil, seguirem un petit tram del Camí Ral de Barcelona a Tarragona, el qual passa per l'antic Hospital d'Olesa de Bonesvalls. Ara convertit en un bonic corriol, molt anteriorment aquest camí havia sigut una important via romana coneguda com a Via Narbonense, una branca de la Via Augusta. Era un important pas de persones, animals, productes, militars i carruatges.
En aquesta sortida podrem conèixer i gaudir d'aquest antiquíssim camí, així com dels atractius naturals de la Plana Ponça.
Cal portar aigua, esmorzar i calçat adequat per caminar. Recomanable portar pals o bastó. Sortida matinal gratuïta i oberta a tothom. Dificultat mitjana/fàcil. Es prega puntualitat.
Vermut, paella i música, recaptem fons pels Premis Mònica Hill.
El dissabte 21 d'octubre de 2023, al local dels Falcons de Vilafranca del Penedès, al carrer Doctor Pasteur 7-8, el col·lectiu Imprescindibles i el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd - EdC, fem un acte amb el títol de Vermut, paella i música, per recaptar fons econòmics pels Premis Mònica Hill.
L'acte s'iniciarà a les 12 del migdia, al pati del local dels Falcons, amenitzat amb música en català i un vermut amb begudes i pica-pica, tot seguit a les dues del migdia servirem la paella de carn o de verdures i dinarem a l'interior del local dels Falcons. El preu del dinar és de 13 € i es poden comprar els tiquets a la botiga de Vilafranca, Foto Penedès, al carrer Santa Maria o el mateix dia o també es pot reservar els tiquets al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., les places pel dinar són limitades.
Qui no pugui venir al vermut o al dinar, pot col·laborar amb els premis mitjançant la fila zero, fent un bizum al telèfon 626-743-385 i posant el nom de la persona que col·labora econòmicament.
Aquest cap de setmana, des de el divendres dins al diumenge se celebra la Eco Fira de Sant Cugat de Sesgarrigues on hi ha molts actes interessants pel que us convidem a participar-hi. Us donem un enllaç al programa per si hi voleu participar
Programa de la Eco Fira
El Col·lectiu Bosc Verd organitza una caminada pel capvespre del proper dissabte 1 de juliol a la Ermina de Sant Pau. Sortirem a les 21:00 de la Font dels Alls de Vilafranca del Penedès.
Cal portar aigua, llanterna o frontal i calçat adequat per caminar.
Sortida gratuïta i oberta a tothom.
Organitza el Col·lectiu Bosc Verd en el conveni amb l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès
El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza una sortida guiada per Xavi Bayer per conèixer les herbes per a fer ratafia per l'entorn del Castell de Penyafort. Ens trobarem a les 9:00 a l'estació de busos de Vilafranca des de on sortirem amb cotxes particular i al Castell de Penyafort a les 9:15.
Cal portar aigua, esmorzar i calçat adequat per a caminar. Sortida gratuïta i oberta a tothom.
El Col·lectiu Bosc Verd organitza una caminada a la Pineda Monumental de Can Ferrer del Coll per aquest diumenge 14 de maig. Sortirem a les 8:30 del matí de l'estació d'autobusos de Vilafranca del Penedès i del Badoc a les 9:00 (Teniu l'enllaç de la ubicació a la següent imatge).
Cal portar aigua, esmorzar i calçat adequat per caminar. Sortida gratuita i oberta a tothom.
El Bedorc és un petit poble pertanyent a l'extens municipi de Piera. El seu entorn natural és d'una gran bellesa, donat que es troba al mig de l'espai Natural Protegit de les Valls de l'Anoia. El Bedorc està lleugerament enfilat en una terrassa fluvial a la riba esquerra del riu Anoia i ben proper a la preciosa vall on s'ubica la magnífica Pineda de Can Ferrer del Coll, catalogada per la Generalitat de Catalunya com arbreda monumental pels diferents pins centenaris que s'hi poden admirar. Molt proper hi ha l'enclavament de la fàbrica Vella, una antiga petita indústria tèxtil situada a molt poca distància de Can Ferrer del Coll, una de les masies de més tradició i nissaga d'aquest bonic indret.
En el nostre recorregut, essencialment passant per camins boscosos, arribarem a les alteroses cingleres del Matar, una zona obaga d'especial interès per sobre del riu Anoia, coronada pel cim del Castellet (361 m). En aquestes contrades s'hi troba la protegida espècie d'aus rapinyaires, àliga cuabarrada.
Aquesta és una ruta circular en la qual passarem a tocar del riu Anoia, però que també caminarem per les parts més altes d'aquest itinerari, des d'on en dies clars, es pot gaudir de vistes espectaculars.
El Bedorc és inclòs a la Xarxa Europea d'Espais Naturals "Natura 2000", pertanyent a la zona de les Valls de l'Anoia com a lloc d'importància comunitària (LIC) i també com a zona d'especial conservació de les aus (ZEPA).
Les zones d'especial protecció d'aus del nostre entorn són el motiu de les caminades temàtiques de Bosc Verd 2023, amb el següent calendari: Sortida d'hivern, Gelida / Sortida de primavera, Piera / Sortida de tardor, Olesa de Bonesvalls.