Notícies

VI Congrés d'Art, Paisatge Vitivinícola i Territori

Els propers 15 i 16 de juny es celebra a Vilafranca del Penedès i Subirats el VI Congrés d'Art, Paisatge Vitivinícola i Territori a Vilafranca del Penedès i Subirats

Aquí teniu l'enllaç de la pàgina web

Poder descarregar-vos el programa en format pdf clicant aquí (3 MB).

 

Anul·lació caminada Masarbornès

Benvolguts i benvolgudes,

Us hem d'informar que per motius tècnics la caminada del proper diumenge 26 de març a Masabornès i els seus entorns, queda anul·lada.

Disculpeu les molèsties i ens retrobem a la següent caminada.

Salutacions.

Col·lectiu Bosc Verd

Observació nocturna del cel 2017

El Col·lectiu Bosc Verd organitza una sortida d'observació nocturna del cel a l'observatori del Pujalt (Anoia) pel dissabte 3 juny. L'activitat es durà a terme entre les 21:30h i les 23:30h de la nit aproximadament.

L'activitat té un cost de 5€ i per als socis de l'entitat és gratuïta. Requereix d'inscripció prèvia al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. ja que l'activitat té places limitades pel bon desenvolupament i per la capacitat de les instal·lacions.

Es començarà amb un recorregut virtual per l'Univers i tot seguit es dividirà el grup en 2 subgrups per tal de portar a terme l'observació astronòmica. Els dos subgrups s'intercanviaran. S'ensenyarà i s'observarà a ull nu les constel·lacions i com trobar l'estel polar i seguidament es portarà a terme l'observació astronòmica amb telescopi observant els planetes Júpiter i Saturn, la Lluna i alguna nebulosa, galàxia i cúmul d'estrelles.

Cal venir abrigat encara que el dia hagi estat càlid, l'activitat es porta a terme a l'aire lliure.

Les inscripcions es faran per rigurós ordre d'arribada fins a completar la capacitat prevista.

Exposició 30 anys de Bosc Verd

El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd, ha realitzat una exposició per commemorar el 30è aniversari de l'entitat.

Aquesta exposició consta d'11 plafons molt visuals, que a través de diferents imatges mostren alguns dels temes treballats per l'entitat durant aquests anys, com ara: l'oposició a les infraestructures innecessàries, la lluita contra les activitats altament contaminants (com la incineració de residus), el treball conjunt amb les entitats i veïns, la preservació dels espais naturals i de les espècies, les caminades populars, les sortides en bicicleta, la repoblació forestal, la reducció i el reciclatge dels residus, la recollida selectiva porta a porta, el canvi climàtic, etc.

Durant aquest any l'exposició anirà ubicant-se a diferents espais de la vila. Des d'aquest dissabte i fins el 10 d'abril, l'exposició estarà instal·lada al vestíbul de l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès.

Des del Col·lectiu Ecologista Bosc Verd, volem agrair el suport de totes aquelles persones i entitats que durant aquests anys ens han fet suport i han fet possible molts guanys ambientals al Penedès. A tots ells moltes gràcies. Seguirem treballant per fer de la Vegueria Penedès, un territori sostenible.

Coneix i dibuixa el Parc dels Talls

 El diumenge proper 14 de maig Òmnium cultural organitza una activitat de descoberta del  Parc dels Talls (Vilobí del Penedès). Trobada a les 10:00 a l'aparcament de terra al costat de l'Hospital. Es compartiran cotxes.

A les 10:30 visita comentada de la exposició "La defensa de la terra del Penedès" a la sala polivalent de Vilobí del Penedès.

Després anirem caminant als Pèlags, visitarem l'espai, farem dibuixos i els compartirem.

Activitat gratuïta i per a totes les edats. Els participants hauran de dur material de dibuix.

Bosc Verd presenta al·legacions per a que no es construeixi a Can Mata d’Abelló, l’agroparc del grup Ametller

El Col·lectiu Bosc Verd, hem presentat 18 al·legacions al Departament de Territori i Sostenibilitat, a l’avanç del pla especial urbanístic, en contra de  la construcció d’un agroparc del grup Ametller de 121 hectàrees (ha) a Can Mata d’Abelló que modifica substancialment el planejament urbanístic dels municipis de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons.

Demanem que no es vulneri la protecció agrícola, forestal i fluvial de l’actual espai, tal i com contemplen les actuals planificacions urbanístiques locals, comarcals i territorials.

No estem d’acord en la construcció de parcs temàtics de grans dimensions que humanitzen i desnaturalitzen els espais agraris i forestals de l’Alt Penedès que estan protegits. Actualment a la zona afectada només hi ha la masia de Can Mata d’Abelló (catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local) i la resta d’espais són agrícoles, forestals o fluvials.

La zona on es vol ubicar l’agroparc es sòl no urbanitzable i està protegit pels POUM’s de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons, pel Pla Director Territorial de l’Alt Penedès, pel Pla Territorial Metropolità de Barcelona, per la Carta del Paisatge de l’Alt Penedès i pel Catàleg del paisatge de la Regió Metropolitana de Barcelona, com a “sòls protegits i sòls de valor natural i connectors” i com a “sòls de protecció especial de la vinya”. Cal preservar els valors ecològics, paisatgístics i els camins protegits de la zona (GR5 i PR-C156).

Tot el conjunt constitueix el connector ecològic entre espais PEIN (pla d’espais d’interès natural de Catalunya), entre el PEIN de les Muntanyes de l’Ordal i els PEIN’s de Roques Blanques i les Muntanyes de Montserrat. Aquest connector ecològic ja té molta pressió urbanística, pels polígons industrials, les urbanitzacions, les zones urbanes del Baix Llobregat Nord (Masquefa, Sant Esteve Sesrovires i Martorell) i per les infraestructures com l’AP7, l’AVE i el tren convencional.

La zona on es vol fer l’agroparc és la zona de caça preferent de l’àliga cuabarrada, molt aprop de la zona de nidificació (PEIN Muntanyes de l’Ordal). L’àliga cuabarrada és una espècie en perill crític d’extinció i la llei protegeix tant la seva zona de nidificació, com la seva zona de caça, per les directives europees i lleis catalanes i estatals. Segons dades del 2012 a Catalunya només hi ha constància de 125 individus madurs, d’àliga cuabarrada.

A la riera de la Rierussa i als espais forestals hi ha una gran biodiversitat de flora i fauna protegida i que forma part del catàleg d’habitats d’interès comunitari. La biodiversitat quedarà molt afectada pels moviments de terres, desmunts, murs de contenció i talussos, perquè els pendents del terreny són entre el 5% i el 20%. La zona afectada pel pla especial urbanístic té unes alçades entre els 112m i els 225m.

L’agroparc no s’ajusta a la legalitat urbanística, perquè un sòl agrícola no pot generar mai aprofitaments urbanístics que impliquin la construcció d’un polígon industrial, d’acord amb la jurisprudència del TSJC, Sentències de juliol de 2009 sobre parcs eòlics. Un Pla especial urbanístic no és suficient per a la instal·lació d’un sistema general, sinó que s’ha de procedir a una modificació de tot el planejament general del municipi afectat. El projecte d’Ametller Origen és un autèntic frau a la legalitat urbanística catalana, i no compleix amb la llei d’urbanisme.

L’agroparc tindrà un fort impacte ambiental, per què es una instal·lació de grans dimensions i on el Grup Ametller vol produir i distribuir tots els seus productes agroalimentaris elaborats. S’hi vol ubicar una zona industrial, tres granges, un aparcament, un hotel, una zona hivernacles, cultius, vials de connexió, una depuradora, una bassa d’aigua, una planta de compostatge, una planta de residus, unes bodegues de vins i caves, una cerveseria, un molí d’oli, magatzems agrícoles, un edifici de control, els serveis centrals d’Ametller Origen, un museu, una sala de conferències, una sala d’exposicions, una agrobotiga, una central de trigeneració, una xarxa de túnels per donar serveis, un sistema de col·lectors d’aigües residuals... Té una previsió de visites de 200.000 persones cada any i donarà cobertura a 154 botigues del grup (actualment en té 87). També es vol comercialitzar 4 milions d’ampolles de cava i vi, 2 milions de litres de cervesa i 50.000 menús diaris.

La zona industrial proposada a l’agroparc té 14 ha, es vol ubicar a la part més alta i visible, provocant un gran impacte visual i paisatgístic.

L’actual carretera BV-2249, que connecta Gelida i Sant Llorenç d’Hortons, no pot assumir la visita de 200.000 persones, els 700 treballadors/es i els milers de camions de l’agroparc. El pont que creua el riu Anoia es d’un sol sentit.

Darrera una imatge de projecte de producció agrària de proximitat, s’hi amaga un projecte industrial en un espai protegit i que no és una unitat productiva real. L’agroparc té associades 3.000 ha de cultiu, la meitat de propietat, de les que 218 ha són a Catalunya, 73 ha a Sòria i 1.157 ha a Múrcia; més les 54 ha del pla especial urbanístic.

No volem zones industrials en sòl no urbanitzable, tenim polígons desocupats a l’Alt Penedès i al Baix Llobregat Nord, per tant les zones industrials proposades han d’anar en zones industrials existents, així també evitarem que es pugui especular amb el sòl no urbanitzable.

 

Es crea #StopAgroparc, una plataforma ciutadana per aturar la construcció de l’Agroparc del Grup Ametller

El passat 2 de març es va constituir, a Sant Llorenç d’Hortons, la nova plataforma ciutadana, per aturar la construcció de l’Agroparc del Grup Ametller, de 121 hectàrees en un sòl no urbanitzable.

Un grup de veïns/es, principalment de Sant Llorenç d’Hortons i Gelida, però també  d’altres poblacions com Vilafranca, Olèrdola, La Granada, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Sadurní d’Anoia... han creat la plataforma ciutadana #StopAgroparc.

Aquesta plataforma neix amb el suport d’entitats com l’Assemblea La Guspira de St. Llorenç d’Hortons, el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd, Unió de Pagesos, ADEMA de Sant Sadurní, L’Associació Amics de la Font del Cuscó de Sant Cugat Sesgarrigues i de partits com la CUP de Gelida i ENTESA-ERC-MES-AM de Sant Llorenç d’Hortons.

 

Des de #StopAgroparc s’iniciaran un seguit d’accions per informar a la població de Gelida, de Sant Llorenç d’Hortons i de tot el Penedès, dels perjudicis que comporta la construcció d’aquest Agroparc de 121 hectàrees, entre els municipis de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons; com la creació d’una pàgina web, una adreça de correu de #StopAgroparc, la creació de comptes a les diferents xarxes socials, xerrades informatives, fulls informatius, un decàleg de preguntes i respostes de perquè no el volem, accions reivindicatives, etc.

Des de #StopAgroparc hem iniciat una campanya de recollida d’al·legacions individuals i col·lectives (entitats i partits) sobre l’Agroparc. Volem donar la veu a tothom que no està d’acord amb el projecte, des de la ciutadania, a l’entramat associatiu, a la pagesia, als sectors polítics... La intencionalitat d’aquesta campanya és que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, visualitzi que no volem aquest Agroparc en aquest sòl no urbanitzable catalogat com a sòl de protecció especial de la vinya, valor natural, valor mediambiental i connectors. Volem sensibilitzar a la població de l’impacte d’aquest Agroparc, tant al territori, a la biodiversitat, com en l’equilibri econòmic local de les petites i mitjanes empreses familiars del sector agrari i vitivinícola.

Des de la plataforma també farem campanyes de difusió, perquè la població pugui demostrar el seu rebuig al projecte, com l’edició de banderoles pels balcons, enganxines, xapes, cartells i altres materials per visualitzar encara més la nostra oposició com a #StopAgroparc.

A més a més, també editarem un full d’adhesió a la plataforma #StopAgroparc, per a totes aquelles entitats i partits de la comarca que vulguin donar suport a totes les accions que emprenem.
A #StopAgroparc prioritzem preservar els espais agraris i forestals del Penedès.

Perquè diem no a l’agroparc del Grup Ametller Origen:

  • Aquest agroparc de 121 hectàrees (ha), es vol construir en espais agraris i forestals, catalogats com a sòls no urbanitzables i d’especial protecció de la vinya en els planejaments locals, comarcals i territorials.
  • Trencarà el connector ecològic entre els PEIN’s (Espais d’Interès Natural) de Montserrat i Roques Blanques i el PEIN de les Muntanyes d’Ordal.
  • Posa en perill l’àliga cuabarrada de Gelida, perquè és la seva zona de caça i és una espècie en perill crític d’extinció i protegida a nivell europeu. A Catalunya només en queden 62 parelles.
  • L’Agroparc contempla una zona industrial de 14,2 ha en sòl no urbanitzable. No volem que s’especuli amb el sòl agrícola, ni que s’encobreixin zones industrials.
  • Tindrà un fort impacte ambiental irreversible perquè s’hi volen ubicar moltes instal·lacions, com: una zona industrial (14,2 ha), 3 granges 3,14 (ha), un aparcament (2,87 ha), un hotel (1,41 ha), hivernacles (3,42 ha), cultius (50,94 ha), vials de connexió (2,22 ha), una depuradora, una bassa d’aigua, una planta de compostatge, una planta de tractament de residus, unes bodegues de vins i caves, una cerveseria, un molí d’oli, magatzems agrícoles, un edifici de control, els serveis centrals d’Ametller Origen, un museu, una sala de conferències, una sala d’exposicions, una agrobotiga, una central de trigeneració...
  • Comportarà una forta pressió humana i circulatòria, perquè està previst que el visitin 200.000 persones anualment i es desplacin diàriament 700 treballadors/es. Donarà cobertura a 154 botigues del grup (actualment en té 84), i volen comercialitzar 4 milions d’ampolles de cava i vi, 2 milions de litres de cervesa i 50.000 menús diaris. La carretera local que uneix Sant Llorenç d’Hortons i Gelida, no pot assumir aquest augment de densitat de trànsit pesant i comportarà la saturació d’aquesta via per a la població de Sant Llorenç d’Hortons i un augment de la contaminació degut a l’increment de cotxes i camions.
  • No es crearan 700 llocs de treball, perquè el Grup Ametller desplaçarà els seus treballadors del polígon industrial de Sant Pere Molanta i altres, a l’Agroparc.
  • No s’ajusta a la legalitat urbanística, perquè un sòl agrícola no pot generar mai aprofitaments urbanístics que impliquin la construcció d’una zona industrial. El projecte és un autèntic frau a la legalitat urbanística catalana.
  • Per iniciar un projecte d’Agroparc d’aquestes dimensions, cal que la gent i els sectors afectats estiguin informats i cal un debat previ a les poblacions properes i fins tot a nivell comarcal, per derivar en un procés participatiu on totes les parts puguin dir la seva.

AGROPARC? NO GRÀCIES

Subcategories