Notícies

Al·legacions a la Incineració de Residus a l'Uniland

El 21 de juliol de 2017, la Generalitat va fer públic al DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya), que la cimentera dels Monjos (Cementos Portland Valderrivas) volia incorporar residus provinents dels filtres de depuració dels gasos del procés de fabricació de calç, anomenat filler. Aquests residus s'incinerarien com a combustible per a la fabricació de clínquer i de ciment.

Aquest anunci oficial incompleix el Conveni internacional d'Aarhus, d'accés a la informació pública i participació en temes de medi ambient, perquè no ofereix la mínima informació sobre el projecte d'incineració de residus. De fet, des del 2010 no s'ofereix la informació mínima, en els diferents anuncis que s'han realitzat, per a que la ciutadania pugui saber el canvi substancial que s'està fent a la cimentera dels Monjos. Passar de cimentera a incineradora.

Aquest incompliment va ser denunciat pel Col·lectiu Bosc Verd i per 16 veïns i veïnes més, però malgrat tot, la Generalitat va fer cas omís i li va concedir l'autorització per a cremar residus. De fet, ja fa 7 anys que estan cremant residus.

Ara, 3 anys després les Nacions Unides ens han donat la raó i han emès una resolució que diu que l'autorització ambiental donada al 2010, es va vulnerar el dret a la informació, a la transparència, a la participació i a la defensa del medi ambient, ja que es va ocultar la informació necessària en el procés públic.

Des del Col·lectiu Bosc Verd estem en contra de que la cimentera dels Monjos incineri 10 tipus de residus (com ara residus municipals, farines càrniques, llots de depuradora i altres) i també de que afegeixi al ciment fabricat 19 tipus de residus diferents (escòria de central, cendres volants, residus fèrrics, llots diversos i altres) ciment que després incorporem a les construccions.

Durant el mes juliol de 2017, s'han aprovat per unanimitat mocions als ajuntaments de Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, l'Arboç i Santa Margarida i els Monjos, per donar suport al Col·lectiu Bosc Verd i als 16 veïns i veïnes, per demanar la nul·litat del procediment administratiu i seguir els criteris de la resolució del Comitè de seguiment del Conveni d'Aarhus.

La crema de residus és altament contaminant ja que en el procés d'incineració s'emeten dioxines, metalls pesants i furans, que s'acumulen als éssers vius, causant malalties, la pèrdua de qualitat ambiental i l'afectació a la salut pública.

Per això et demanem que ens ajudis a aturar la incineració de residus a la cimentera dels Monjos, fes-nos arribar l'al·legació signada a la bústia de Bosc Verd a l'Escorxador de Vilafranca del Penedès (carrer Escorxador 19-21).

Pots descarregar-te l'al·legació per emplenar-la clicant aquí

 

VI Congrés d'Art, Paisatge Vitivinícola i Territori

Els propers 15 i 16 de juny es celebra a Vilafranca del Penedès i Subirats el VI Congrés d'Art, Paisatge Vitivinícola i Territori a Vilafranca del Penedès i Subirats

Aquí teniu l'enllaç de la pàgina web

Poder descarregar-vos el programa en format pdf clicant aquí (3 MB).

 

Activitars d'ocells del grup Còbit

Us adjuntem el progama d'activitats relacionades amb la migració d'ocells del Gòobit:

  • 26 de juliol 2017 – Alliberament de rapinyaires i presentació del cicle d'activitats. A les 18 h. a aparcament del castell de Penyafort
  • 12 d'agost 2017 – Alliberament de rapinyaires. A les 18h. aparcament de l’església de Castellet.
  • 6 de setembre 2017 – Alliberament de xots. Activitat restringida als voluntaris que han construït refugis per a xots (contactar amb Còbit).
  • 9 de setembre 2017 – Observació migracions. Entre 10 i 13 h. Turó de les Tres Partions.
  • 17 de setembre 2017 – Observació migracions. Entre 16 i 19 h. Turó de les Tres Partions.
  • 23 de setembre 2017 – Observació migracions. Entre 16 i 19 h. Turó de les Tres Partions.
  • 30 de setembre 2017 – Observació migracions. Entre 10 i 13 h. Turó de les Tres Partions.
  • 7 d’octubre 2017 – Observació migracions. Entre 16 i 19 h. Turó de les Tres Partions.
  • 21 d’octubre 2017 – Anellament científic d'ocells. A les 10 h. Punt de trobada: aparcament a baix de Castellet.

En cas de mal temps (o risc de mal temps) les activitats quedaran suspeses o ajornades.

L'observació de migracions és totalment imprevisible. S’aconsella portar prismàtics.

Totes les activitats són gratuïtes.

Observació nocturna del cel 2017

El Col·lectiu Bosc Verd organitza una sortida d'observació nocturna del cel a l'observatori del Pujalt (Anoia) pel dissabte 3 juny. L'activitat es durà a terme entre les 21:30h i les 23:30h de la nit aproximadament.

L'activitat té un cost de 5€ i per als socis de l'entitat és gratuïta. Requereix d'inscripció prèvia al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. ja que l'activitat té places limitades pel bon desenvolupament i per la capacitat de les instal·lacions.

Es començarà amb un recorregut virtual per l'Univers i tot seguit es dividirà el grup en 2 subgrups per tal de portar a terme l'observació astronòmica. Els dos subgrups s'intercanviaran. S'ensenyarà i s'observarà a ull nu les constel·lacions i com trobar l'estel polar i seguidament es portarà a terme l'observació astronòmica amb telescopi observant els planetes Júpiter i Saturn, la Lluna i alguna nebulosa, galàxia i cúmul d'estrelles.

Cal venir abrigat encara que el dia hagi estat càlid, l'activitat es porta a terme a l'aire lliure.

Les inscripcions es faran per rigurós ordre d'arribada fins a completar la capacitat prevista.

Nacions Unides declara il·legal l'autorització per incinerar residus a Uniland

Nacions Unides declara il·legal l’autorització de la Generalitat de Catalunya per incinerar residus urbans i fangs de depuradora a la cimentera d’UNILAND a Santa Margarida i els Monjos
Comunicat del Col·lectiu Ecologista Bosc Verd (EdC) i 16 veïns/es del Penedès  24-06-2017

La resolució del Comitè de Compliment del Conveni d'Aarhus de Nacions Unides de 19 de juny de 2017 (ACCC/C/2014/99) ha declarat diversos incompliments del Conveni sobre l’accés a la informació, la participació pública en la presa de decisions i l’accés a la justícia en matèria de medi ambient de 25 de juny de 1998 (conegut com a Conveni d’Aarhus) en relació a l’autorització ambiental del llavors conseller de medi ambient i habitatge de la Generalitat de Catalunya de 3 de juny de 2010 que va permetre fer una modificació substancial de l’activitat de la cimentera d’Uniland Cementera SA (al terme municipal de Santa Margarida i els Monjos) per tal de poder substituir el 33% del combustible amb residus urbans i fangs de depuradora.

Recordem que contra aquesta autorització el grup ecologista Col·lectiu Bosc Verd i 16 veïns/es van presentar dues accions de nul·litat en via administrativa que van ser inadmeses per la Generalitat el 17 de setembre de 2012 i, posteriorment, dos recursos administratius que també van ser desestimats per la Generalitat el 25 de gener de 2013. Davant de la negativa de la Generalitat de declarar la nul·litat de l’autorització, el Fons de Defensa Ambiental (FDA) va presentar el 17 de gener de 2014 una comunicació davant del Comitè de Compliment del Conveni d'Aarhus de Nacions Unides.  L’FDA ha actuat en defensa del Col·lectiu Bosc Verd i 16 veïns i ha comptat amb el suport de la Clínica jurídica ambiental de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona.

La resolució del Comitè de Compliment declara les següents vulneracions de la participació pública i de la transparència:

  • L’anunci del tràmit d’informació pública fet durant el procediment administratiu per atorgar o no l’autorització ambiental sol·licitada per UNILAND SA no va informar sobre el projecte presentat per aquesta empresa ni sobre altres aspectes importants tot vulnerant els art. 6.2.a, c, d.vi i e del Conveni d’Aarhus (vegeu paràgrafs 92-94 i 108.a). En concret, s’especifiquen els següents greus defectes d’aquest tràmit participatiu:
    1. No es va anunciar l’activitat per a la qual s’havia demanat l’autorització ambiental (modificació substancial per a fer servir residus urbans i fangs de depuradora per tal de substituir el 33% del combustible) sinó una altra activitat totalment diferent (producció de ciment i extracció de roca). O sigui, l’activitat d’incinerar residus en la cimentera que generava una gran alarma social es va autoritzar sense que el públic n’estigués informat ni pogués presentar al·legacions ja que es va anunciar una altra activitat distinta com és la de producció de ciment que l’empresa venia fent des de feia molts anys.
    2. No constava l’autoritat pública responsable per dictar la resolució.
    3. No es va especificar la informació ambiental rellevant de l’activitat proposada que era disponible.
    4. I tampoc es va dir que aquesta activitat estava subjecte a avaluació d’impacte ambiental.

Com que el Comitè considera que aquesta vulneració no obeeix a un error sistèmic no fa cap recomanació general (paràgraf 110). No obstant, com hem vist, és contundent en declarar aquesta greu vulneració en aquest cas i, per tant, hauria de comportar que la Generalitat tramités, amb la màxima celeritat, el procediment de revisió d’ofici de nul·litat de l’autorització ambiental tot demanant el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora.

  • No es va informar, de forma efectiva, al públic de la resolució que va atorgar l’autorització ambiental ja que la seva publicitat només per internet és insuficient tot vulnerant l’art. 9.6 del Conveni d’Aarhus (paràgrafs 102-105 i 108.b).

El Comitè parteix de què es tracta d’un pràctica sistèmica i, per tant, recomana que s’adoptin les mesures legislatives, reglamentàries i executives per assegurar que el públic sigui informat adequadament de les resolucions i no només per internet.

Finalment, també la resolució del Comitè de Compliment reitera, en aquest cas, la vulneració de l’accés a la justícia per l’Estat espanyol a causa de la llarga durada dels procediments judicials, el seu prohibitiu cost i la manca de mecanismes apropiats per eliminar o reduir aquestes barreres. Precisament, constata que aquestes limitacions van impedir al Col·lectiu Bosc Verd i als 16 veïns d’anar als tribunals (paràgraf 78).

Per més informació sobre el Conveni d’Aarhus, el Comitè de Compliment i aquest cas:

Conveni d’Aarhus

http://www.unece.org/env/pp/introduction.html

Comitè de Compliment d’Aarhus

http://www.unece.org/env/pp/cc.html

Resolució del Comitè de Compliment del Conveni d'Aarhus de Nacions Unides de 19 de juny de 2017

http://www.unece.org/fileadmin/DAM/env/pp/compliance/C2014-99/Findings/C99_Spain_Findings_adopted_advance_unedited.pdf

Tots els documents de l’expedient d’aquest cas

http://www.unece.org/environmental-policy/conventions/public-participation/aarhus-convention/tfwg/envppcc/envpppubcom/acccc201499-spain.html

Col·lectiu Ecologista Bosc Verd - Ecologistes de Catalunya (EdC)

 

Coneix i dibuixa el Parc dels Talls

 El diumenge proper 14 de maig Òmnium cultural organitza una activitat de descoberta del  Parc dels Talls (Vilobí del Penedès). Trobada a les 10:00 a l'aparcament de terra al costat de l'Hospital. Es compartiran cotxes.

A les 10:30 visita comentada de la exposició "La defensa de la terra del Penedès" a la sala polivalent de Vilobí del Penedès.

Després anirem caminant als Pèlags, visitarem l'espai, farem dibuixos i els compartirem.

Activitat gratuïta i per a totes les edats. Els participants hauran de dur material de dibuix.

El jutjat cita a declarar l’exalcalde de Castellví de la Marca per una denúncia dels veïns del barri de Cal Farines

El Col·lectiu Bosc Verd i l'Associació de Veïns de Cal Farines han convocat una roda de premsa per a comunicar el  passat dijous 23 de març de 2017, el jutjat d’instrucció número 2 de BCN va citar a declarar l’exalcalde de Castellví, Pere Pujol, el propietari de les granges del Maset del Bolet i del Maset del Boví, Josep Bargalló, l’arquitecta de l’Ajuntament de Castellví, Cristina Montserrat, el Director General d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra i un mes després ha estat citat el responsable de planificació, coordinació i Inspecció del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP), Horacio Otero, per un presumpte delicte de prevaricació relacionat amb l'ordenació del territori, l’urbanisme i la protecció del medi ambient i per un presumpte tràfic d’influències.

Clicant el següent enllaç podeu descarregar-vos el comunicat

 

Es crea #StopAgroparc, una plataforma ciutadana per aturar la construcció de l’Agroparc del Grup Ametller

El passat 2 de març es va constituir, a Sant Llorenç d’Hortons, la nova plataforma ciutadana, per aturar la construcció de l’Agroparc del Grup Ametller, de 121 hectàrees en un sòl no urbanitzable.

Un grup de veïns/es, principalment de Sant Llorenç d’Hortons i Gelida, però també  d’altres poblacions com Vilafranca, Olèrdola, La Granada, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Sadurní d’Anoia... han creat la plataforma ciutadana #StopAgroparc.

Aquesta plataforma neix amb el suport d’entitats com l’Assemblea La Guspira de St. Llorenç d’Hortons, el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd, Unió de Pagesos, ADEMA de Sant Sadurní, L’Associació Amics de la Font del Cuscó de Sant Cugat Sesgarrigues i de partits com la CUP de Gelida i ENTESA-ERC-MES-AM de Sant Llorenç d’Hortons.

 

Des de #StopAgroparc s’iniciaran un seguit d’accions per informar a la població de Gelida, de Sant Llorenç d’Hortons i de tot el Penedès, dels perjudicis que comporta la construcció d’aquest Agroparc de 121 hectàrees, entre els municipis de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons; com la creació d’una pàgina web, una adreça de correu de #StopAgroparc, la creació de comptes a les diferents xarxes socials, xerrades informatives, fulls informatius, un decàleg de preguntes i respostes de perquè no el volem, accions reivindicatives, etc.

Des de #StopAgroparc hem iniciat una campanya de recollida d’al·legacions individuals i col·lectives (entitats i partits) sobre l’Agroparc. Volem donar la veu a tothom que no està d’acord amb el projecte, des de la ciutadania, a l’entramat associatiu, a la pagesia, als sectors polítics... La intencionalitat d’aquesta campanya és que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, visualitzi que no volem aquest Agroparc en aquest sòl no urbanitzable catalogat com a sòl de protecció especial de la vinya, valor natural, valor mediambiental i connectors. Volem sensibilitzar a la població de l’impacte d’aquest Agroparc, tant al territori, a la biodiversitat, com en l’equilibri econòmic local de les petites i mitjanes empreses familiars del sector agrari i vitivinícola.

Des de la plataforma també farem campanyes de difusió, perquè la població pugui demostrar el seu rebuig al projecte, com l’edició de banderoles pels balcons, enganxines, xapes, cartells i altres materials per visualitzar encara més la nostra oposició com a #StopAgroparc.

A més a més, també editarem un full d’adhesió a la plataforma #StopAgroparc, per a totes aquelles entitats i partits de la comarca que vulguin donar suport a totes les accions que emprenem.
A #StopAgroparc prioritzem preservar els espais agraris i forestals del Penedès.

Perquè diem no a l’agroparc del Grup Ametller Origen:

  • Aquest agroparc de 121 hectàrees (ha), es vol construir en espais agraris i forestals, catalogats com a sòls no urbanitzables i d’especial protecció de la vinya en els planejaments locals, comarcals i territorials.
  • Trencarà el connector ecològic entre els PEIN’s (Espais d’Interès Natural) de Montserrat i Roques Blanques i el PEIN de les Muntanyes d’Ordal.
  • Posa en perill l’àliga cuabarrada de Gelida, perquè és la seva zona de caça i és una espècie en perill crític d’extinció i protegida a nivell europeu. A Catalunya només en queden 62 parelles.
  • L’Agroparc contempla una zona industrial de 14,2 ha en sòl no urbanitzable. No volem que s’especuli amb el sòl agrícola, ni que s’encobreixin zones industrials.
  • Tindrà un fort impacte ambiental irreversible perquè s’hi volen ubicar moltes instal·lacions, com: una zona industrial (14,2 ha), 3 granges 3,14 (ha), un aparcament (2,87 ha), un hotel (1,41 ha), hivernacles (3,42 ha), cultius (50,94 ha), vials de connexió (2,22 ha), una depuradora, una bassa d’aigua, una planta de compostatge, una planta de tractament de residus, unes bodegues de vins i caves, una cerveseria, un molí d’oli, magatzems agrícoles, un edifici de control, els serveis centrals d’Ametller Origen, un museu, una sala de conferències, una sala d’exposicions, una agrobotiga, una central de trigeneració...
  • Comportarà una forta pressió humana i circulatòria, perquè està previst que el visitin 200.000 persones anualment i es desplacin diàriament 700 treballadors/es. Donarà cobertura a 154 botigues del grup (actualment en té 84), i volen comercialitzar 4 milions d’ampolles de cava i vi, 2 milions de litres de cervesa i 50.000 menús diaris. La carretera local que uneix Sant Llorenç d’Hortons i Gelida, no pot assumir aquest augment de densitat de trànsit pesant i comportarà la saturació d’aquesta via per a la població de Sant Llorenç d’Hortons i un augment de la contaminació degut a l’increment de cotxes i camions.
  • No es crearan 700 llocs de treball, perquè el Grup Ametller desplaçarà els seus treballadors del polígon industrial de Sant Pere Molanta i altres, a l’Agroparc.
  • No s’ajusta a la legalitat urbanística, perquè un sòl agrícola no pot generar mai aprofitaments urbanístics que impliquin la construcció d’una zona industrial. El projecte és un autèntic frau a la legalitat urbanística catalana.
  • Per iniciar un projecte d’Agroparc d’aquestes dimensions, cal que la gent i els sectors afectats estiguin informats i cal un debat previ a les poblacions properes i fins tot a nivell comarcal, per derivar en un procés participatiu on totes les parts puguin dir la seva.

AGROPARC? NO GRÀCIES

Subcategories