Amb la política de deixar fer, deixar passar i al no obligar a etiquetar correctament, no es respecta el dret a decidir què volem menjar. Ara mateix entre Catalunya i l'Aragó tenim més hectàrees de panís transgènic que a la resta de la UE.
Els organismes genèticament modificats (OMG) com a principal negoci de quatre multinacionals ens els han anat introduint silenciosament, sense cap mena de publicitat, amb el vistiplau, això sí, dels governs de molts països del Primer Món.
Conscients, ben segur, que essent un tema conflictiu tenia l'oposició de molta gent, fins i tot del món científic, van decidir que la millor política era anar introduint aquestes noves llavors en l'agricultura sense fer soroll, com havien fet a gran escala als Estats Units, el Brasil o l'Argentina amb un èxit de mercat inqüestionable. Amb aquesta sàvia política han aconseguit que entre Catalunya i l'Aragó hi hagi avui més hectàrees de panís transgènic que a la resta de la Unió Europea.
A Catalunya tenim una gran producció de bestiar d'engreix, de les més grans d'Europa, però som deficitaris en cereals i lleguminoses (panís i soia sobretot), que hem d'importar. Tant el que importem com el que produïm no es comercialitza separant els transgènics de la resta de llavors convencionals, sinó que entra barrejat a les fàbriques de pinsos o de productes alimentaris. Per tant, a partir de la permissivitat o de la complicitat de les administracions, tots estem consumint transgènics, ja sigui amb carn alimentada amb OMG o amb pastes, farines i fins i tot dolços.
Primera denúncia: amb aquesta política de deixar fer, deixar passar i al no obligar a etiquetar correctament, no es respecta el nostre dret a decidir què volem menjar. Es vulneren, per tant, drets bàsics de tota la ciutadania.Ves per on, però, des que hem entrat al Parlament de Catalunya la iniciativa legislativa popular per declarar Catalunya lliure de transgènics, comencen a sortir veus manifestant-se a favor dels OMG, sobretot del món científic, i per cert no totes respectuoses amb els que ens hi hem manifestat en contra, des de fa anys.
Jo no vull entrar en el terreny llefiscós de l'insult i la desqualificació, d'aquells que tenen perfectament dret a defensar els OMG, des de l'objectivitat i sense estar subordinats a cap multinacional. Vull donar el meu punt de vista des de les meves experiències professionals com a pagès, que arrenquen del 1955. Els transgènics que tenim avui al mercat no trauran la fam del Tercer Món, perquè no són varietats més productives i perquè són llavors cares i que no es poden reproduir; vull dir que cal comprar-les cada any. El mateix ha passat amb les llavors híbrides, que també són cares i no es poden reproduir i que amb 50 anys d'experiència segueixen sent un luxe a l'abast només de la pagesia endeutada del Primer Món.
Aquí el conreu de soia és testimonial i el negoci l'estan fent amb dues varietats de blat de moro. La primera resistent a un herbicida total, el Roundup, que es pot aplicar en qualsevol estadi de creixement de la planta i que no l'afecta gens ni mica. Ara bé, el que diem molts pagesos és: tan mals professionals som que no sabem combatre les herbes ja sigui amb mitjans manuals o mecànics o bé amb herbicides selectius, aplicats correctament? Per a més inri, el Roundup és un dels herbicides més residuals del mercat. El segon panís és resistent al barrinador perquè duu incorporat el producte que l'elimina. En aquest cas hi hagi o no atac del barrinador, la planta ja té incorporat el tractament. Tornem enrere: és com quan al Maresme els hortolans fèiem tractaments «preventius» els dissabtes, per les malalties que poguessin venir.
És un contrasentit perquè el DARP fomentant les agrupacions de defensa vegetal, amb un bon assessorament tècnic, ja fa anys que ha fet canviar aquest costum altament contaminant, per passar a fer tractaments per prescripció dels tècnics en casos excepcionals i amb perill de perdre la collita. Però hi ha més coses: què els dirà el catedràtic Abel Mariné als pagesos que feien panís ecològic i que han hagut de plegar perquè amb la pol·linització del panís transgènic els han contaminat els seus camps? Que deixant franges de seguretat de 50 quilòmetres ja tindran una protecció suficient? Jo penso que moltes preguntes tenen resposta des de l'objectivitat i el sentit comú. I mentrestant em situo com a pagès amb els «ecologistes de saló» com els anomena el senyor Mariné pensant que al seu interrogant: Aliments transgènics, per què no? hi contraposo un: Menjar bé, per què no?
Pep Riera PagèsЯ думаю, что нам с вами стоит начать работать над пьесой сегодня же.
Соммерштейн немедленно принялся читать.
Так и должно быть, ведь это одна и та же вещь.
спросил король Ги, поднимая голову от таза.
Запасись мазью хорошей безвредной мазью, которая не теряет блеска или иди ищи другую работу.
Это тень черной лошади, в одиночестве скользящая по стене.
Погода "Теория и практика Священных Рощ" стояла холодная, осень вступала в свои права, и все же что-то напоминало те карибские деньки.
Пожалуйста, сударь, произнес Квентин умоляющим тоном.
Тогда великий план Аззи полетит ко всем чертям.
Может быть, у "Система Барбары де Анджелис. Все, что женщина должна знать о мужчине. 30 подлинных правил и 50 лучших упражнений, чтобы счастье озарило ваши отношения" него есть собственная голова на плечах.
Камень в полете ударился о выступ, отскочил, покатился к бегущему стаду, чуть не врезался в бок самки бизона и замер.
Она понадобится мне уже сегодня вечером.