L'atzucac a què ens han portat el consumisme i la contínua producció de béns artificials té sortida: una societat més justa basada en una economia ecològica i social

BENVINGUDA LA CRISI SI AQUESTA COMPORTA LA FI DEL CAPITALISME TAL COM L'HEM PATIT ELS CONSUMIDORS I TOTS ELS PÀRIES DE LA TERRA

El capitalisme financer que ha viscut del negoci armamentista, del blanqueig del diner del narcotràfic i dels paradisos fiscals ha acabat provocant el crack del sistema econòmic muntat a Bretton Woods el juliol de 1944. La societat de consum, estimulada pels bancs, i l'especulació desenfrenada en el sector de la construcció hi han contribuït enfonsant el paradigma del creixement continu. Si llegim les obres reunides d'Ivan Illich, publicades en castellà per l'editorial Fondo de Cultura Económica de Mèxic, comprovarem que ell, com el bioeconomista Nicholas Georgescu Roegen, introductor del concepte de decreixement, ja varen pronosticar aquesta situació de fallida. El sistema i els seus beneficiaris han preferit un creixement basat en l'especulació financera i la modernització de la misèria. I el caos ha acabat arribant. No ens fem il·lusions. Les formes de vida i consum que hem gaudit no tornaran.

Aquella mítica conferència de Bretton Woods va crear el Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial per a la Reconstrucció i el Desenvolupament. Aquests organismes avui són totalment obsolets i impotents per fer front a la primera veritable crisi mundial. Ens podem imaginar el que hauria succeït al ja degradat planeta si el PIB de la Xina hagués continuat creixent el 10%; el dels Estats Units, el 5%, i el d'Europa, el 2,5%?

Els nostres polítics o són uns desinformats o uns cínics, ja que aquesta crisi havia manifestat els seus símptomes molt abans de les darreres eleccions legislatives en què esquerres i dretes parlamentàries varen seguir estimulant l'optimisme consumista. Si els polítics i analistes partidistes que monopolitzen les tertúlies de les TV no serveixen per detectar terratrèmols d'aquesta dimensió, ni estan capacitats per aportar alternatives, haurien de tenir l'honradesa d'abdicar del seu protagonisme i cedir el lloc als que les poden presentar. «Deixem els optimismes per als il·lusos o per als inconscients o per a aquells ‘instal·lats' que proven de calmar el poble amb promeses irrealitzables i fins i tot amb panacees amb dos anys d'antelació. Perquè tots ens adonem del divorci que s'ha obert entre els ‘estadistes' en actiu i la realitat del carrer: perplexitat, estupefacció, indignació, fàstic. Els nous científics, tècnics i estudiosos han d'alçar el crit, tocar a sometent, tot proclamant un pla de salvació no pas al servei de l'oligarquia. Cal esperar-ho tot de les minories incontaminades, unides en un front compacte, perseverant, d'una voluntat inflexible.» Escrit per Joan Oliver (Pere IV) el 1981 en el pròleg de L'econacionalisme.

Per més que diguin els economistes aquesta no serà una crisi cíclica sinó estructural que obligarà a repensar radicalment el sistema. L'endeutament i la inflació ja no són la solució. El remei d'injectar diner públic als circuits especulatius és una nova irracionalitat dels tecnòcrates que manipulen el sistema monetari. Continuaran operant els 37 paradisos fiscals més coneguts? Llavors, en què queda la iniciativa de la taxa Tobin per penalitzar les transaccions financeres? Hem de seguir confiant encara en l'FMI i el Banc Mundial? I en els grans grup energètics tan lligats a la banca i a la construcció?

Llum al final del túnel

Aquesta vegada la situació no té antecedents perquè afecta el consum i no es resoldrà amb el suport dels bancs centrals. L'atzucac a què ens han portat el consumisme i la contínua producció de béns artificials té, però, una sortida. Hi ha una llum al final del tenebrós túnel. És el canvi de paradigma: una societat més justa basada en una economia ecològica i social. O l'aprofitem per canviar el model o vindran temps de nous autoritarismes que crèiem superats. Ens diran que és la necessitat la que mana i que fins i tot la lluita contra el canvi climàtic requereix estructures polítiques i legislatives dures. Però la societat civil pot reivindicar que la gestió del consum sigui democràticament concertada i proposar formes d'organització política ajustades als nous objectius: iniciar un procés de decreixement o d'objecció de consciència respecte al progrés tal com l'hem venerat.

Benvinguda la crisi si aquesta comporta la fi del capitalisme tal com l'hem patit els consumidors i tots els pàries de la Terra.

Santiago Vilanova

President Associació Una Sola Terra

El Punt, 17 de març de 2009

Божества по "кредит старый оскол"имени Маленький Ветер и Маленький Ураган действительно находились среди них и парили над ошеломленной восторженной толпой.

Я не мог допустить, чтобы все этим закончилось.

Он выпрыгнул сам и поманил из машины Елену.

Появилась еще одна женщина, принесла ему записку на фарфоровом подносе.

Детектив прислонился к стене и "Скачать тему для телефона nokia 5230"прикрыл глаза.

Я забрал у тебя воспоминания о жизни только потому, что они могли бы причинять тебе боль среди мертвых.

В течении вот уже двух тысяч лет они избегают прямого вмешательства э-э.

Он так беззастенчиво выражал свое восхищение, что мало для кого оно осталось тайной.

Ну, а я уж позволю себе, по вашему примеру, матушка, призанять у хозяев кусочек ячменного хлеба да глоток бленда, а засим пожелаю всего хорошего поблагодарю этого доброго джентльмена и леди и пойду себе потихоньку в Ярлсхоф, как вы советуете.

Что ж, купим катехизис, господин фельдкурат.

Оттуда на меня взглянул двухметровый зеркало увеличивало, обшитый золотом хлыщ, такой напыщенный и нахальный, что мне самому стало противно.

спросили несколько матросов сразу.

В "Спеши любить"то же время безмолвный призрак не мог не "Вязаные игрушки"возбудить во мне любопытства, и вместо того чтобы "Китайская живопись кистью"сидеть, отдаваясь мечтательным размышлениям, "Искусство рисования"я встал, озираясь кругом "Дьявольская колония"и напряженно прислушиваясь.

Социалистические страны тоже исключаются.

Если честно, сделалось, пожалуй, "Пауки средней полосы России: Атлас - определитель"даже слишком жарко.

Все они "Что делать, если ребенок боится"старались изничтожить друг друга.

По существу, "Дракон вам в помощь!"этот отросток продолжение верхней челюсти, совершенно прямой "Амазония"и целиком состоящей из кости, сужающейся "Корабль призраков. Исландские истории о привидениях"к концу, как рапира.

Я уселся в кресло возле стойки тента, почти у самого борта.

Subscriu-te al butlletí

http://www.canakkaleruhu.org http://www.vergimevzuati.org http://www.finansaldenetci.com http://www.securityweb.org http://www.siyamiozkan.org http://www.fatmaozkan.com http://www.sgk.biz.tr http://www.denetci.gen.tr http://www.bagimsizdenetim.biz.tr http://www.mevzuat.biz.tr http://www.security.biz.tr http://www.sorgulatr.com http://www.kanunlar.biz http://www.prsorgu.net http://www.sirabul.com http://www.emekliol.org http://www.coklupagerank.com http://www.coklupagerank.net http://www.coklupagerank.org http://www.prsorgu.org http://www.scriptencode.com http://www.sirabul.net http://www.sirabul.org http://www.sitenizanaliz.com http://www.seoisko.com http://www.seomavi.com http://www.scriptencode.net http://www.scriptencode.org