Notícies del Món

Avui, 18 de febrer del 2009

Un bloc de gel equivalent a mig Catalunya es trenca a l'Antàrtic pel canvi climàtic

El vaixell oceanogràfic 'Hespérides' confirma la fragmentació de la plataforma Wilkins. Experts catalans participen en l'expedició polar

Els investigadors de l''Hespérides' han enviat les primeres imatges dels icebergs formats a la plataforma Wilkins
L'Hespérides envia imatges dels icebergs formats a la plataforma Wilkins. Damià Gomis CSIC

Els investigadors que participen en el projecte Atos (d'estudi de l'intercanvi de materials entre els oceans polars i l'atmosfera) a bord del vaixell oceanogràfic Hesperides estan observant en directe la fragmentació d'un sector de la plataforma Wilkins (Antàrtida), amb una superfície de gel de gairebé 14.000 quilòmetres quadrats (Catalunya fa 32.000 quilòmetres quadrats). Els experts calculen que el 25% d'aquest superfície gelada s'ha convertit durant les últimes setmanes en fragments aïllats (icebergs) i apunten que, al ritme actual, tota la plataforma Wilkins podria quedar separada de la península Antàrtica "de manera imminent". Els investigadors relacionen aquest fenomen amb el canvi climàtic i alerten dels seus efectes sobre el medi ambient.

L'Hespérides va arribar al mar de Belinghausen, a l'oest de la península Antàrtica, diumenge passat i ha estat el primer vaixell científic que ha pogut observar els efectes de la fragmentació de la plataforma Wilkins aquesta temporada. Durant els dos últims estius australs, els científics han observat una intensa destrucció de la massa de gel que habitualment cobreix aquesta zona costanera de l'Antàrtida però fins ara no s'havia produït una separació total de la plataforma. Segons els investigadors de l'Hespérides, durant les dues últimes setmanes el gel del mar de Belinghausen ha retrocedit unes 550 quilòmetres i les temperatures de l'aigua del mar són extraordinàriament càlides.

La tripulació de l'Hespérides inclou actualment un grup de científics del projecte Atos, finançat en el marc de la participació de l'Estat espanyol a l'Any Polar Internacional. Atos és liderat per l'investigador Carlos Duarte, de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (UIB-CSIC), amb seu a Palma. Entre els 29 científics integrats en aquest projecte destaca la participació d'experts de l'Institut d'Investigacions Químiques i Ambientals de Barcelona (CSIC) i de l'Institut de Ciències del Mar (ICM), també de Barcelona.

Jordi Dachs, director científic d'Atos, ha explicat que com a conseqüència del despreniment de gel a la plataforma Wilkins, a més de formar-se grans icebergs s'ha detectat més presència de fauna (balenes i foques) i una concentració molt baixa de diòxid de carboni a l'aigua. En conseqüència, a més de produir un augment del nivell del mar, la destrucció de gel permanent a la plataforma Wilkins pot accelerar la concentració de diòxid de carboni a l'atmosfera, causa principal del canvi del clima.

Однажды я размазал "Законы счастливой жизни. Том 1" тебя по "Откровение Вечности" земле, глупец!

К хранительнице Шипли-холла таким "Таможенное дело Учеб. пос." тоном не обращались, "Обществознание. Содержательный блок "Социальная сфера". Задания базового и повышенного уровней сложности А11 - А13. 9 класс" но женское любопытство взяло "Ее маленькая тайна" верх над желанием осадить гостью.

И я "Словарь русских имен" предполагаю, что "Огород Работа на участке в вопросах и ответах" это именно она поместила его "Земля после Перемен. Что нас ждет после 2012 года?" туда.

Эффенберри считал, что торговать "Первая книга малыша" с пиратами напрямую "Домовенок Кузька" плохой бизнес, чрезмерно увеличивающий риск.

Остальное устроится само собой.

Айронбэр встал и направился к двери.

Subscriu-te al butlletí

http://www.canakkaleruhu.org http://www.vergimevzuati.org http://www.finansaldenetci.com http://www.securityweb.org http://www.siyamiozkan.org http://www.fatmaozkan.com http://www.sgk.biz.tr http://www.denetci.gen.tr http://www.bagimsizdenetim.biz.tr http://www.mevzuat.biz.tr http://www.security.biz.tr http://www.sorgulatr.com http://www.kanunlar.biz http://www.prsorgu.net http://www.sirabul.com http://www.emekliol.org http://www.coklupagerank.com http://www.coklupagerank.net http://www.coklupagerank.org http://www.prsorgu.org http://www.scriptencode.com http://www.sirabul.net http://www.sirabul.org http://www.sitenizanaliz.com http://www.seoisko.com http://www.seomavi.com http://www.scriptencode.net http://www.scriptencode.org