El proper diumenge 20 de novembre es farà una plantació forestal d’alzines a la Serreta, guiada pel Col·lectiu Ecologista Bosc Verd i amb el suport de l’ADF “La Carrerada” i el GEIF. Ens trobarem al camí de la Serreta (cruïlla Roda de Mar amb el carrer Mare Ràfols). Qui disposi d'eines (pics o aixades) i guants que els proti.
A banda de plantar plançons d’alzina, les persones que vulguin podran aprendre a fer càpsules de llavors amb el mètode nendo dango, que serviran també per a reforestar l’espai.
Organitza: Ajuntament de Vilafranca i el Col·lectiu Bosc Verd.
Visita al Centre d'Educació Ambiental El Bosc de les Escoles de Sant Sadurní pel proper diumenge 8 de maig. Sortirem a 9:30 de l'aparcament de l'Hospital de Vilafranca o a les 10:00 del l'aparcament del Centre de Sant Sadurní.
Visitarem el bosc de les escoles, la bassa d'amfibis i la Masia de Can Mas de la Riera amb una visita guiada per l'exposició Boscos, Canvi Climàtic i incendis forestals. També farem la ruta pel sender del riu Lavernó.
El Col·lectiu Bosc Verd organitza una caminada als Miradors de Segur per aquest diumenge 9 d'octubre. Sortirem a les 9 del matí de l'estació d'autobusos de Vilafranca del Penedès i a les 9:30 del Carrer Vielha de la urbanització Calafell Parc.
Cal portar aigua, esmorzar i calçat adequat per caminar. Sortida gratuita i oberta a tothom.
El litoral català va patir una forta pressió urbanística, especialment en les dècades dels anys seixanta i setanta del segle passat i en menor mesura posteriorment, construint en ocasions amb un criteri ben discutible. En l'actualitat, en general hi ha una col·lectiva consciència de preservar els espais verds que encara queden i que malgrat tenir un entorn amb presència d'aquell afany urbanístic, encara en podem gaudir tot posant en valor la importància del que això significa per a nosaltres i per les futures generacions.
En el municipi de Calafell es troba un d'aquests espais verds, que tot i estar envoltat per forces edificis ens permet estar en contacte amb la natura, amb l'afegit que en un dia clar i des de les seves carenes es poden contemplar espectaculars vistes de tot l'entorn, sempre amb el mar com a teló de fons.
La nostra caminada circular, d'uns nou quilòmetres aproximadament, ens permet conèixer un indret que tot i la pressió humana del seu entorn, és verdaderament preciós.
"Caminada a la muntanya de Sant Pau de Vilafranca del Penedès i plantada d'una alzina en memòria de la Mònica Hill, fundadora del Bosc Verd pel proper diumenge 13 març, a les 10 del matí. La caminada s'inicia des del Balcó de les Clotes/camí de Sant Pau i a 2/4 12 del matí al peu de la muntanya de Sant Pau plantarem una alzina en memòria de la Mònica Hill."
Aquesta activitat està organitzada pel Col·lectiu Ecologista Bosc Verd - EdC (Ecologistes de Catalunya), el GEIF (Grup d'Extinció d'Incendis Forestals), l'ADF-315 La Carrerada i el Col·lectiu els Imprescindibles.
Per la caminada cal dur aigua, esmorzar i calçat adequat per caminar.
Aquest mes de juliol el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd celebrem 36 anys de la seva creació, per aquest motiu volem recuperar la caminada popular a la muntanya de Sant Pau i des de la seva emblemàtica ermita compartir amb els presents la magnífica vista nocturna que es pot contemplar en aquest punt elevat del municipi de Vilafranca del Penedès.
Notes:
- Dia de la sortida : dissabte dia 09 de juliol de 2022
- Hora de la sortida : 22:00 h. (deu del vespre)
- Lloc de la sortida : Font dels Alls de la Rambla Sant Francesc de Vilafranca del Penedès (davant Kubrick cinema)
- Durada de l'acte : de les 22:00 h a la 01:00 h (aprox.)
- Cal portar : llanterna o frontal. Recomanable pals o bastó.
- No cal inscripció. Sortida gratuïta i oberta a tothom.
El proper diumenge 21 de novembre es farà una plantació forestal d’alzines a la Serreta, guiada pel Col·lectiu Ecologista Bosc Verd i amb el suport de l’ADF “La Carrerada” i el GEIF. Ens trobarem al camí de la Serreta (cruïlla Roda de Mar amb el carrer Mare Ràfols). Qui disposi d'eines (pics o aixades) i guants que els proti.
Organitza: Ajuntament de Vilafranca i el Col·lectiu Bosc Verd.
Es seguiran les mesures que determini del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya en relació de l'evolució de la pandèmia de la Covid-19
El Col·lectiu Bosc Verd organitza pel proper diumenge 31 d'octubre una sortida de seguiment de les caixes niu que tenim instal·lades a l'entorn de la riera de l'Adoberia. Ens trobarem a l les 10:00 del matí de l'avinguda Barcelona, al costat de la benzinera de l'Esclat de Vilafranca. Cal portar calçat adequat per caminar. La sortida és oberta a tothom i gratuïta. Es seguiran les mesures que es determinin des del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya en relació a l'evolució de la pandèmia de la Covid-19.
Les caixes niu són caus artificials que es posen per pal·liar la manca de forats naturals als nostres boscos i edificis moderns. Les caixes que tenim penjades són per als pardals i mallerengues. Els ocells, fins i tot els pardals, alimenten els seus polls amb insectes. Actualment el pardals no passen pel seu millor moment, pateixen ena forta davallada de la seva població arreu del món, no se'n sabem ben bé les causes però es creu que la manca de forats per a niuar dels edificis moderns n'és una així com l'ús abusiu de pesticides.
El Col·lectiu Bosc Verd organitza una caminada pels vols de Sant Joan de la Muntanya (Pontons) pel proper diumenge 29 de maig. Sortirem de l'estació d'autobusos de Vilafranca del Penedès a les 8:30 o de l'aparcament Municipal de Pontons a les 9:00. El recorregut de la sortida passa per on volen implantar el Parc Eòlic, en els últims 15 anys n'hem aturat 3 i en resta un pendent de resolució el de Ferreres.
La capella de Sant Joan de la Muntanya és suspesa en l'espadat format per les roques on està encaixada, en un esperó que sembla tallat en el rocam. Quasi tota la part exterior de l'absis segueix la vertical de la cinglera, solament una llenca de la paret nord es pot vorejar per terra ferma. El fet més notable en l'època de Ramon Berenguer I fou la configuració de l'església de Sant Joan o capella del castell com a parròquia de Pontons. En fer-se les darreres obres de restauració de l'any 1969, es va desmuntar l'altar per la seva adequació, la qual cosa va permetre un descobriment, dins d'una cavitat practicada a la base hi havia una petita capseta de fusta de tapa corredora que contenia un petit pergamí amb lletra d'escriptura típica notarial del segle XI, amb aquestes frases tan evocadores: "Baixarem per la drecera, en curta o llarga carrera, qui s'esforça, qui s'afanya arribats a casa nostra, tindrem sempre en viva mostra, Sant Joan de la Muntanya"
L'itinerari a peu de la sortida, partint de l'aparcament municipal de Pontons, passarà pel camí antic de Sant Joan de la Muntanya, per després seguir fins a Mas Fonoll, on és previst poder parlar breument de la importància de preservar el Penedès agrari i natural de la possible l'agressió externa per part de companyies a la recerca de l'especulació i el lucre. L'evolució i l'avenç de la societat no ha d'estar renyida amb la natura, ans al contrari, sempre hagueren d'anar plegats, per fer que amb l'esforç de tots i totes, poder disposar d'un món millor.
En el recorregut passarem per unes fonts on poder refrescar-nos, dintre d'aquesta interessant i informativa caminada.
Cal portar aigua, esmorzar i caminat adequat per caminar. També recomanem portar pals o bastó. Sortida matinal gratuïta i oberta a tothom. Dificultat mitjana.