El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza una caminada pel camí del de Torrelavit pel proper diumenge dia 21 d'abril, sortirem amb cotxes particulars a les 8:30 de l'estació d'autobusos de Vilafranca i a les 9:00 del Centre d'interpretació de l'aigua de Torrelavit.
Cal porta aigua, esmorzar i calçat adequat per caminar. Recomanem pals o bastó. Sortida gratuïta i oberta tothom. Es prega puntualitat
El Camí del Riu permet gaudir d'una gran diversitat d'entorns i paisatges de gran bellesa al llarg de tot el seu recorregut. La nostra caminada circular tindrà el seu inici i final a la població de Torrelavit, cap del municipi format pels antics nuclis de Terrassola i Lavit, on es troba el modern Centre d'interpretació de l'aigua, en el que es narra l'estreta relació que hi ha entre el Riudebitlles, amb els seus afluents, i la història i el paisatge de Torrelavit.
El nostre recorregut tindrà dues parts ben diferenciades, en la primera anirem seguint un camí enlairat amb bones vistes que ens portarà a passar per zones boscoses alternant amb amplis conreus, arribant al gran mas de Can Cardús, masia tradicional catalana que està documentada a l'edat mitjana i que forma part de l'inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. En el seu exterior s'hi troba una alzina centenària que forma part de l'inventari de Patrimoni Natural de la Diputació de Barcelona. En la segona part de la nostra ruta a peu remuntarem el Camí del Riu fins a Torrelavit, on dintre d'un agradable bosc de ribera anirem descobrint racons veritablement sorprenents, amb antics molins, rescloses i canals, testimonis d'un passat on l'aigua era un element fonamental. L'aigua sempre ha sigut, és i serà font de vida.
El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd volem contribuir també a donar a conèixer aquests preuats espais naturals, organitzant una caminada popular en cada estació de l'any pels diferents municipis que formen part del Camí del Riu. En aquesta segona ocasió, us convidem a caminar pel municipi de Torrelavit.
El proper diumenge 21 gener el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza una caminada pel camí del riu (sector Mediona). Sortirem a les 9:00 de l'estació d'autobusos de Vilafranca del Penedès amb cotxes particulars i ens dirigirem al punt de trobada de Mediona des de on sortirem a les 9:45. El següent enllaç en dona la ubicació del punt de trobada de Mediona.
Els rius Mediona, Riudebitlles, Anoia i Lavernó formen part d’uns dels ecosistemes fluvials més rellevants de la comarca de l’Alt Penedès. Per això, els ajuntaments de Sant Sadurní d’Anoia, Subirats, Torrelavit, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona i Mediona van signar un compromís de cara a protegir, conservar i millorar els espais fluvials d’aquests rius per treballar de manera conjunta i coordinada. Aquesta iniciativa compartida ha permès identificar els espais de més valor ecològic, ambiental, paisatgístic i social que es troben al llarg de les conques d’aquests rius i determinar les actuacions més adequades per protegir-ho i conservar-ho, fent-ho compatible amb l’accés públic mitjançant el desenvolupament d’un itinerari conjunt: El Camí del Riu, on aquest recorregut vol ser un element integrador i de relació entre el riu i les persones, acostant l’entorn fluvial a la ciutadania per poder gaudir de tot el seu itinerari. El Camí del Riu permet gaudir d’una gran diversitat d’entorns i d’ambients, així com de paisatges atractius per la seva gran bellesa.
El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd voldríem contribuir també a donar a conèixer aquests preuats espais naturals, organitzant una caminada popular en cada estació de l’any pels diferents municipis que formen part del Camí del Riu. En aquesta primera ocasió, us convidem a caminar pel municipi de Mediona, on farem una aturada en el seu castell d’origen medieval, bastit al damunt del congost de Mediona, un lloc estratègic en el passat per la proximitat a una important via de comunicació que connectava l’Alt Penedès i l’Anoia, avui també conegut com El Camí del Riu.
Cal portar aigua, esmorzar i calçat adequat per caminar. Recomanable portar pals o bastó. Sortida matinal gratuïta i oberta a tothom. Dificultat fàcil. Es prega puntualitat. Caminada guiada per Toni Inglada. Tornada prevista per les 14:00
La voracitat del creixement de l'ésser humà no té aturador, ens hem muntat un sistema que ens porta a un creixement continu i hem oblidat que en un món finit això no és possible. El Penedès no n'és una excepció, sinó tot el contrari. Ens omplim la boca parlant de la cultura del vi i del paisatge vitivinícola i per arreu surten projectes que no paren de destruir l'essència de la nostra comarca.
Un bon exemple d'això, és el projecte del nou Polígon de Sant Marçal-Cal Vies, situat en els termes municipals de Castellví de la Marca, Castellet i la Gornal i l'Arboç, a la zona de Sant Marçal, molt prop de la Múnia. Al Penedès tenim molts polígons amb una ocupació molt baixa i no hi ha cap necessitat de fer-ne més. Per això us demaneu que en feu al·legacions.
Amb els següents enllaços podeu descarregar-vos el model de l'al·legació en PDF o en format Word emplenar-lo, signar-ho i enviar-ho. Amb el darrer enllaç teniu les instruccions per enviar l'al·legació.
El Col·lectiu Bosc Verd organitza pel proper diumenge 14 de setembre una sortida de seguiment de les caixes niu que tenim instal·lades al bosc de Les Graus. Sortirem a les 9:30 del matí de l'aparcament de terra situat al costat de l'Hospital Comarcal de Vilafranca. Cal portar calçat adequat per caminar. La sortida és oberta a tothom i gratuïta.
Les caixes niu són caus artificials que es posen per pal·liar la manca de forats naturals als nostres boscos, degut a la tala dels arbres abans d'envellir. Les caixes que tenim penjades són per a les mallerengues, uns ocells insectívors que ens permeten un bon control dels insectes, ja que s'alimenten normalment d'insectes, ja siguin ous, larves, nimfes o adults.
És important ajudar als ocells en un moment en que passen per moltes dificultats, fins i tot les espècies més comunes com el pardal pateixen fortes reduccions de les seves poblacions a nivell mundial. No se sap ben bé qui és la causa però hom creu que bona part de la culpa està en l'ús abusiu d'insecticides i plaguicides.
Darrerament l'extrema sequera que estem patins aquest anys també està posant les coses molt difícils, ja que la manca d'aigua redueix molt la producció d'aliments de la natura.
El servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès organitza una activitat consistent amb l'alliberament d'un rapinyaire i un taller d'egagròpiles pel proper diumenge 25 de febrer. El sortirà a peu a les 11:00 del camí de Pacs, a la cruïlla del Balcó de les Clotes.
Activitat gratuïta i adreçada a un públic familiar i a tota la ciutadania.
El Col·lectiu Ecologista Bos Verd organitza conjuntament amb l'Ajuntament de Vilafranca, el Grup d'Extinció d'Incendis Forestals i l'Agrupació de Defensa Forestal "La Carrerada" un taller d'educació agroecològica. Sortirem el diumenge dia 26 a les 11:00 del matí del camí de la Serreta (cruïlla Ronda de Mar amb c/ Mare Ràfols).
Qui disposi d'eines (pics o aixades) i guants que els porti.
Els conflictes i la defensa ambiental, obrim pas a un nou model social.
Ecologistes de Catalunya organitza una jornada per assenyalar tots els conflictes ambientals i afrontar-ne els nous reptes.
La jornada comptarà amb diferents tallers, xerrades i debats durant al matí. A la tarda es celebrarà l'assemblea d'Ecologistes de Catalunya oberta a tots els socis del GEPEC-EdC i a les demés entitats membres d'Ecologistes de Catalunya.
La jornada es celebrarà aquest dissabte 17 de febrer al Casal Cívic Sant Pere de Terrassa.
El proper diumenge 12 de novembre el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd organitza una caminada a la Plana Ponça (Olesa de Bonesvalls). Sortirem a les 9:00 de l'estació d'autobusos de Vilafranca del Penedès.
La Plana Ponça és un congost de gran bellesa natural en el que pel seu interior hi discorre la riera de Begues. En les seves alteroses cingleres hi nidifiquen diferents espècies d'aus, essent destacables les penyes del Duc, hàbitat i lloc de cria del "duc", el rapinyaire nocturn més gran d'Europa. El pas per aquesta preciosa zona està regulat, prohibint el seu ús depenent de l'època de l'any.
En la nostra caminada circular d'uns nou quilòmetres i de nivell fàcil, seguirem un petit tram del Camí Ral de Barcelona a Tarragona, el qual passa per l'antic Hospital d'Olesa de Bonesvalls. Ara convertit en un bonic corriol, molt anteriorment aquest camí havia sigut una important via romana coneguda com a Via Narbonense, una branca de la Via Augusta. Era un important pas de persones, animals, productes, militars i carruatges.
En aquesta sortida podrem conèixer i gaudir d'aquest antiquíssim camí, així com dels atractius naturals de la Plana Ponça.
Cal portar aigua, esmorzar i calçat adequat per caminar. Recomanable portar pals o bastó. Sortida matinal gratuïta i oberta a tothom. Dificultat mitjana/fàcil. Es prega puntualitat.
El proper dissabte 10 de febrer a les 11:00 el Col·lectiu Bosc Verd organitza una activitat a l'espai de Cal Gallina (C/ General Cortijo 27 de Vilafranca del Penedès)
Xavi Gómez i Gemma Solà ens l'explicaran un conte per descobrir els ocells que tenim a prop i com podem ajudar-los. Xavi Gómez i Gemma Solà són els autors del conte "L'home que penjava caixes niu".
Després penjarem caixes niu per ocells insectívors. Al final hi haurà un piscolabis sostenible pels assistents.
Activitat gratuïta i oberta a tothom